ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2009

Nu är det hög tid för månadens nyhetsbrev med fler tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om hur du tar fram tillgängliga PDF-filer

Avdelningen rapporter har utökats med en ny nerladdningsbar PDF-fil på 12 sid som beskriver hur du gör dina PDF-filer tillgängliga för personer med funktionshinder.

Medlemmar kan ladda ner rapporten här:

Rensa bort åsidosättningar hos textformat i InDesign

Har du problem med att utformningen hos vissa textavsnitt avviker från inställningarna i mallen? Orsaken till detta är att du fått in lokala textformat som åsidosätter mallens utformningar.

Läs mer i användartipsen om hur du rensar bort åsidosättningar hos InDesign:

Håll ordning på dina digitala bilder med Adobe Bridge

Programmet Adobe Bridge som ingår i Adobe Creative Suite är en riktig doldis som väldigt få användare fått upp ögonen för. Bridge har en stor mängd användbara funktioner som kan underlätta hanteringen av dina digitala bilder.

Läs mer i avdelningen problemlösning om hur du hanterar bilder med Bridge:

Ta bort onödiga länkar i texter hos Word

Ordbehandlingsprogrammet Word har en funktion som helt automatiskt skapar hyperlänkar när du skriver text som programmet tolkar som en webbadress (enbart com-adresser) eller som adress för e-post. Detta kan ibland vara bekvämt men ofta uppstår problem, t ex när texterna skall monteras i InDesign.

För att ta bort hyperlänkar markerar du först hela den text du vill ändra. Undvik att markera enbart orden som har länk eftersom du då aktiverar webbläsaren och navigerar till angiven adress. Tryck därefter ner tangenterna Ctrl (kommando i Mac) och siffran 6 (ej på det numeriska tangentbordet) samtidigt. Alla länkar tas då bort men texterna står kvar oförändrade.

Nytt modernt användargränssnitt hos FrameMaker 9

Layoutprogrammet FrameMaker används av många teknikinformatörer för att ta fram långa dokument. Adobe har nu äntligen fräschat upp programmets användargränssnitt så att det påminner om programmen i Adobe CS4-paketet.

Läs mer i användartipsen till FrameMaker 9:


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av maj.

© 2009 www.programsupport.se