ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport september 2007

Nu är det dags för höstens första nyhetsbrev med aktuella tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Adobe Bridge – ett utmärkt hjälpmedel som alla bör använda

Programmet Adobe Bridge CS3, som följer med i CS3-paketet, erbjuder flera användbara funktioner som hjälper dig att hantera och få överblick över dina filer.

Bridge CS3 kan presentera miniatyrer för alla filtyper från övriga program i CS3-paketet och även andra standardiserade bildfilsformat. Programmet har fått avsevärt förbättrade prestanda genom att miniatyrbilderna nu visas i lågupplöst version. Även programmets användargränssnitt har förbättrats och påminner en hel del om fotobehandlingsprogrammet Adobe Lightroom. Du kan själv anpassa storlek och placering hos de olika panelerna och fönstren efter dina egna önskemål.

Bridge visar Metadata hos bilder från digitalkameror som exponeringstid, bländare, brännvidd m m. Du kan även kategorisera bilder via Nyckelord vilka gör det möjligt att selektera ut grupper av bilder via panelen Filter. Programmet har även fått en lupp som kan förstora valfri del av bilden i fönstret Förhandsgranska uppe till höger.

Normalt visar Bridge enbart innehållet i den mapp som markerats i någon av panelerna Favoriter eller Mappar men om du klickar på mappsymbolen omedelbart under panelnamnet Filter så presenteras samtliga filer även i underliggande mappar.

När du arbetar med stora mängder bilder i en mapp erbjuder Bridge en bra funktion som innebär att du kan gruppera samman flera markerade bilder via kommandot Staplar-Gruppera som stapel. Dessa visas då som en enda miniatyr bland övriga filer. Genom att klicka på symbolen för en stapel kan du vika upp den för att granska innehållet.

Adobe Bridge med ett urval av bilder via panelen Filter och Nyckelordet ”Djur”. Den markerade miniatyrbilden kan förstoras och det går även att studera metadata från kameran.

Bridge erbjuder flera möjligheter till samverkan med övriga program i CS3-paketet. InDesign, Photoshop och Illustrator har en knapp uppe till höger i Kontrollpanelen som gör det bekvämt att öppna och ta fram Bridge. När Bridge väl är framme kan du klicka på en annan knapp, Växla till kompakt läge, längst upp till höger hos Bridge varvid programmets fönster minimeras och sen ligger kvar ovanpå andra fönster på skärmen. Detta gör det möjligt att dra och släppa bilder från Bridge till dokument som är öppna i andra tillämpningsprogram, t ex InDesign eller Word.

Minska filstorleken hos InDesign-dokument

Alla som arbetar med layoutprogrammet InDesign plågas ofta av de stora filer som programmet skapar, även för till synes korta och enkla dokument. Situationen kan dock förbättras avsevärt med hjälp av några enkla knep som beskrivs i avdelningen Användartips.

Gå till Användartips för InDesign

Undvik att få in onödiga textformat i Word-dokument

Ordbehandlingsprogrammet Word har kraftfulla funktioner för utformning av text via Styckeformat och Teckenformat som möjliggör snabbare arbete och konsekvent utformning. När information kopieras mellan olika dokument händer det lätt att även en välgjord mall fylls på med en massa onödiga extra textformat som försvårar fortsatt arbete.

Alla textformat hos Word finns bekvämt tillgängliga i Åtgärdsfönstret Formatmallar och Formatering som du bör ha framme vid utformning av text. Försök så långt som möjligt att arbeta med de namngivna textformat som finns tillgängliga i detta fönster. Om du behöver fler format går det naturligtvis att skapa sådana via knappen Nytt format.

Undvik att utforma text via de knappar som finns tillgängliga i verktygsfältet Formatering eftersom varje ny utformning då skapar ett extra namngivet textformat.

Vid inklistring av text från andra dokument bör du välja kommandot Redigera-Klistra in special och bocka för alternativet Oformaterad text. Härigenom undviker du att textformaten från det kopierade dokumentet läggs till formaten i det mottagande dokumentet. Efter inklistring måste du istället utforma texten med de befintliga textformaten hos det mottagande dokumentet.

Så här undviker du att få med textformat vid inklistring av text i Word.

Tips om hur du korrigerar linsfel med Photoshop

De allra flesta objektiv hos digitalkameror förvränger bilderna på olika sätt. Photoshop CS2 och CS3 har användbara funktioner som kan korrigera vinjettering (mörka hörn), distorsion (raka linjer hos motivet blir krökta) samt perspektivfel vid fotografering av byggnader.

Gå till Användartips för Photoshop

Nya användartips till InDesign CS3 och Photoshop CS3

Avdelningen Användartips har utökats med fler tips om de nya funktionerna hos programmen i Adobe CS3.

Gå till Användartips för InDesign

Gå till Användartips för Photoshop

Det var allt för den här gången. Hoppas att du har nytta av informationen från ProgramSupport. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.

© 2007 www.programsupport.se