ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport november 2006

Dags för ännu ett nyhetsbrev med konkreta tips och nyheter för ditt dagliga arbete med grafiska program.

Ny rapport om hur du tar bättre bilder med din digitalkamera

I en ny PDF-rapport på 12 sid beskrivs utförligt hur du ställer in kameran så att du får bilder med högsta möjliga upplösning, rätt exponerade, korrekt fokuserade och fria från skakningsoskärpa. Alla medlemmar hos ProgramSupport kan ladda ner och skriva ut rapporten med hög kvalitet.

Gå till avdelningen Rapporter

Nya användartips om hur du gör presentationer med Acrobat

Allt fler informatörer använder Acrobat PDF för att visa presentationer med dator. PDF-baserade presentationer erbjuder flera fördelar jämfört med PowerPoint, bl a bättre textkvalitet och minskad risk för avvikelser när filer flyttas mellan olika datorer.

Läs mer om presentationer med Acrobat

Flera nya användartips till InDesign och Photoshop

Avdelningen Användartips har utökats med en handfull nya tips om utskrift av stora dokument på flera mindre sidor, hantering av urklippsbanor hos frilagda bilder, reducering av brus hos bilder från digitalkameror samt inläggning av vattenmärken med © i bilder.

Gå till Användartips för InDesign

Gå till Användartips för Photoshop

Hur du flyttar kontakter mellan Adressbok, Entourage och Outlook

När jag nyligen köpte en ny mobiltelefon som saknade understöd för synkronisering med Macintosh förstod jag hur svårt det kan vara att överföra kontaktinformation mellan olika enheter och program. Resultatet av mina vedermödor med konkreta tips på metoder för överföring finns beskrivet i avdelningen Problemlösning-Datautbyte.

Läs mer om hur du flyttar kontakter

Avdelningen boktips är uppdaterad

Julen närmar sig med stormsteg och kanske är det dags att du unnar dig själv eller någon annan ett hårt paket med information om grafiska program. I avdelningen boktips har jag samlat information om mer än 100 läsvärda böcker som jag själv haft nytta av i min verksamhet. Alla beskrivna böcker har länkar till förlagens webbplatser.

Gå till avdelningen boktips

Goda erfarenheter av Windows på Macintosh med Intel-processor

Efter en dryg månads daglig användning av en MacBook Pro har jag genomgående goda erfarenheter av att köra Windows, både med Apple Boot Camp och med en s k virtuell maskin via programmet Parallels Desktop. Båda metoderna kräver dock att datorn har gott om ledigt hårddiskutrymme och allra minst 1 GB internminne.

Med Apple Boot Camp måste man skapa en separat PC-partition på hårddisken och starta om datorn före körning i Windows medan Paralells Desktop gör det möjligt att köra Windows i ett eget fönster hos Mac OS X.

Båda metoderna för att köra Windows ger mycket bra prestanda, dock med en viss övervikt för Boot Camp. Faktum är att Apple-datorn numera är min i snabbaste PC-dator trots att jag även har några relativt moderna Pentium-maskiner. Kompatibilteten med program som Word, PowerPoint, InDesign, Photoshop och Acrobat har varit klockren. Dessa program ger mycket bättre prestanda i Windows än sina motsvarigheter i Mac OS X, som ännu inte finns tillgängliga i versioner anpassade för Intel-processor.

De problem som jag råkat ut för är att Apple ännu inte tagit fram Windows-drivrutiner för alla enheterna i MacBook Pro. Bildskärm, tangentbord, USB, FireWire, trådlöst nätverk, ljudkort och CD-bränning fungerar bra men DVD-bränning, energisparläge och högerklick på styrplattan krånglar i Windows. Problemet med styrplattan har jag löst via en extern USB-ansluten mus med högerknapp. Övriga brister har Apple lovat att åtgärda i den slutliga versionen av Boot Camp som kommer att ingå i nästa systemversion Leopard under våren 07.

Länkar till mer information om Windows på Intel Mac:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303572

http://www.parallels.com/en/products/desktop/

Det var allt för den här gången. Hoppas att du har nytta av informationen från ProgramSupport. Nästa nyhetsbrev kommer i början av december.

© 2006 www.programsupport.se