ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2010

Dags för ännu ett nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Hitta verktyget för transparens i PowerPoint 2007

Programmen i Office 2007 har som bekant ett radikalt nytt gränssnitt jämfört med tidigare versioner. Vissa verktyg som t ex Transparent färg kan därmed vara svåra att hitta för sporadiska användare.

Läs mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Ersätt vissa färger i bilder

Photoshop har en mycket användbar funktion som kan ersätta ett visst färgområde med helt andra färger. Som exempel kan nämnas modebilder och produktbilder där man ofta vill ha flera snarlika bilder på samma motiv, fast med olika färger.

Läs mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Hantera flera PDF-filer automatiskt

I många sammanhang har man behov av att utföra samma efterbehandling på ett stort antal PDF-filer, t ex ändra säkerhetsinställning (skydd av filer). Acrobat Professional har då en användbar funktion benämnd Gruppbearbetning som kan spara massor med tid.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Acrobat:

Förbättra din digitalkamera genom att uppdatera programvaran

Moderna digitalkameror innehåller kraftfulla datorer som exponerar och hanterar bilderna. Programvaran till dessa datorer benämns ofta firmware och de flesta tillverkare uppdaterar och förbättrar regelbundet funktionaliteten via fria uppdateringar som du kan hämta via nätet. Detta gäller för de flesta digitala systemkameror men även för avancerade kompaktkameror.

Efter att du hämtat ny firmware måste du överföra den till kameran, vilket kan ske antingen genom att du ansluter kameran till datorn via USB-kabel eller genom att du kopierar programmet till kamerans minneskort. Uppdateringen hanteras därefter via någon av kamerans menyer. Det är mycket viktigt att du följer de anvisningar som hör till kameran och firmware. Om uppdateringen inte genomförs korrekt riskerar du att kameran slutar fungera!

Att uppdatera firmware rekommenderas därför enbart till personer som är vana vid att använda kamerans menyer. Men för den som vågar ta språnget kan en uppdatering erbjuda flera nya möjligheter och förlänga kamerans livslängd.

Nedan hittar du länkar till fyra av de största kameratillverkarnas webbplatser där du kan hämta firmware till de flesta modeller av digitala systemkameror och även några kompaktkameror.

Canon

http://www.canon.com/eos-d/

Nikon

http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/13783/

Olympus

http://www.olympus.se/consumer/208_7226.htm

Sony

http://esupport.sony.com/US

Gratis bildbehandling via nätet

Nu är det hög tid att börja använda någon av de många tjänster som finns tillgängliga via det s k molnet på nätet. Flera olika programtillverkare, bl a Google, erbjuder tillämpningsprogram som du kan köra direkt inne i valfri webbläsare och med valfritt operativsystem. Du behöver inte själv ha programmen utan de körs på distans med hjälp av webbläsaren. Förutsättningen är dock att du har en rimligt snabb uppkoppling på minst ca 10 MBit.

Ett av de mest användbara programmen i molnet är Pixlr som låter dig bildbehandla på ungefär samma sätt som med Photoshop. Programmet finns i en svenskspråkig version och låter dig utföra vanliga funktioner som beskärning, storleksförändring, justering av ljus och färg mm. Du kan lagra bilder både på din egen hårddisk och via nätet.

Molntjänsten Pixlr erbjuder gratis bildbehandling via nätet med ett gränssnitt som påminner mycket om vanliga Photoshop.

Har själv provat programmet och är faktiskt imponerad över prestanda trots att jag bara har ett medelsnabbt Telia ADSL-abonnemang. Pixlr rekommenderas därför till alla som inte redan har Photoshop eller för bildbehandling när man inte har tillgång till sin egen dator.

Du kommer åt Pixlr via nedanstående webbadress:

http://www.pixlr.com/


Det var allt för den här gången. Väl mött i nästa nyhetsbrev som kommer i mitten av maj.

© 2010 www.programsupport.se