ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev
Tips till Visio

Användbara appar till mobila enheter

Appar till smarta mobiltelefoner och surfplattor har blivit mycket populära på senare år. Detta beror både på att apparna har betydligt lägre priser än vanliga tillämpningsprogram och att de är lätta att köpa och installera. Försäljningen av appar till iOS sker hos App Store medan appar till Android säljs via Android Market.

I denna avdelning av ProgramSupport får du en överblick över appar som kan underlätta ditt arbete med information på olika sätt. Översikten omfattar både enheter med iOS (symbolen äpple) och enheter med Android operativsystem (symbolen robot).

Adobe Reader för iOS och Android

Installera teckensnitt på iOS-enheter med appen AnyFont

Skapa PDF-filer med PDF Converter

Installera Adobe Fonts på iOS-enheter med appen Creative Cloud

   

Bekväm inläsning av pappersdokument med Adobe Scan

Hantera dina fotografier med iPhoto

Svenska Akademiens ordlista (SAOL)

Sökmotorn Bing med AI och GPT-4

 

Norstedts ordboksappar för åtta av de vanligaste språken

Appen ChatGPT för mobila enheter ger svar på dina frågor

   

Användbara appar för språkbehandling

Hämta in färger med Adobe Color

   

Textigenkänning (OCR) med Prizmo

Google Maps

 

Redigera filer från datorn med Documents ToGo

Adobe Lightroom för iPad

 

Microsoft Office för iPad och iPhone

Google Earth

MS Office har funktioner från Word, Excel och PowerPoint

Adobe Photoshop Express

 

Effektiv textbehandling med Ulysses

Adobe Photoshop Touch för surfplattor

 

Hantera och redigera Office-filer med Quickoffice

Photoshop Mix för mobila enheter

FileBrowser låter iOS hantera filer på datorn

Photoshop Fix efterbehandlar fotografier på mobila enheter

 

Överför bilder trådlöst mellan iPhone/iPad och datorn via PhotosSync

Bildbehandling med Snapseed

Fjärrstyr kameror via appen Canon Camera Connect

Kraftfull bildbehandling med Pixelmator

 

Appen FieldMonitor manövrerar systemkameror vid inspelning

Affinity Photo erbjuder komplett bildbehandling för iPad

   

Manövrera datorn trådlöst med Mobile Mouse Pro

Förbättra fotografier automatiskt med Pixelmator Photo

   

Skriv ut från iOS-enheter på alla skrivare med Printer Pro

Fullfjädrad bildbehandling med Photoshop för iPad

   

Skriv text snabbare med SwiftKey tangentbord

Samkör mobilapparna Lightroom och Photoshop på iPad

 

Adobe Fill & Sign DC hämtar in och fyller i blanketter på iPad

Illustrator för iPad är en riktig fullträff

   

Adobe Capture – ett utmärkt hjälpmedel vid grafiskt arbete

Skapa objektgrafik med appen Affinity Designer på iPad

 

Skanna dokument med appen Anteckningar

Redigera video på mobila enheter med Adobe Premiere Clip

Skanna dokument till PDF-filer med appen Filer

FiLMiC Pro hjälper dig spela in filmer med iPhone

Hantera dokument hos iOS-enheter med appen Filer

Bättre filmer med mobila enheter via appen Mavis

Spara tid med Genvägar hos iOS

Fullfjädrad videoredigering med LumaFusion

Adobe Reader för iOS och Android

Adobe har nu tagit fram varianter av Adobe Reader för smartphones och surfplattor, både med iOS och med Android operativsystem. Apparna som är kostnadsfria kan hämtas från Apple App Store alternativt Android Market.

Adobe Reader kan öppna PDF-filer hos mejl, från webben eller i appar som har funktionen Öppna med (Open in), t ex DocsToGo. Precis som med andra appar går det naturligtvis även att synkronisera PDF-filer med datorn. Du kommer åt appens verktygsknappar genom att klicka någonstans i kanten hos skärmen

Adobe Reader kan hantera bokmärken vilket underlättar navigering i stora PDF-filer. Det går också att snabbläddra genom sidminiatyrer genom att dra ett reglage i skärmens underkant. Du kan även söka efter text i PDF-filer.

Öppnade PDF-filer kan bifogas med mejl eller skrivas ut via trådlöst nätverk.

Sammanfattningsvis är Adobe Reader en snabb, stabil och kompetent PDF-läsare som kan rekommenderas till alla som har en modern mobil enhet t ex iPhone 4, iPad eller Samsung Galaxy.

Adobe Reader för iPad låter dig bl a navigera i PDF-filer via bokmärken.

Skapa PDF-filer med PDF Converter

Allt fler använder numera sina mobila iOS-enheter för att ta fram och redigera dokument. Det kan då vara användbart att skapa PDF-filer direkt med den mobila enheten vilket blir möjligt via appen PDF Converter.

Två olika metoder för att skapa PDF-filer

PDF Converter samverkar med andra appar vid framtagning av PDF-filer. Med vissa appar som har ett kommando Öppna i ger du kommando om omvandling via knappen Öppna i PDF Converter. PDF Converter öppnas då automatiskt och genomför omvandlingen av det öppna dokumentet till PDF. Den här metoden fungerar med apparna Dropbox, Pages, Keynote m fl. Du kan skapa PDF-filer från flera olika filformat som Word, Excel, PowerPoint, Pages, Numbers, Keynote, TXT, HTML, JPG, PNG m fl.

Hos Dropbox skapar du en PDF-fil via knappen Öppna i PDF Converter.

Med den andra metoden för att skapa PDF-filer börjar du med att öppna appen PDF Converter. Du får då tillgång till funktioner för att skapa PDF från webbsidor, bilagor hos mejl, fotografier i din bildsamling och kontakter i din kontaktlista.

Gränssnittet hos appen PDF Converter på en iPhone.

För att skapa en PDF-fil från en webbsida börjar du med att öppna den aktuella sidan i webbläsaren Safari på din mobila enhet. Peka på adressfältet hos webbläsaren och se till att hela webbadressen är markerad. Peka därefter igen på den markerade adressen så att du får upp en panel med kommandon och välj Kopiera.

Du förbereder en omvandling av webbsidan till PDF genom att kopiera webbadressen.

När du kopierat webbadressen tar du fram appen PDF Converter och väljer Clipboard. Den aktuella webbsidan presenteras då i appens fönster och du startar omvandlingen till PDF via knappen Convert.

PDF Converter visar den kopierade webbsidan när du väljer Clipboard.

PDF-filer lagras lokalt eller i olika molntjänster

Alla PDF-filer som skapats med PDF Converter lagras lokalt i den mobila enheten. Om du pekar på Documents så visas en lista över PDF-filerna. Genom att peka på någon fil i listan öppnar du den i appens fönster och får då även tillgång till ett antal funktioner för att dela filen med andra enheter.

Du kan skriva ut på en skrivare som har understöd för tekniken AirPrint, bifoga filen med ett mejl, öppna filen i någon annan app på den mobila enheten eller skicka en kopia av filen till Apples molntjänst iCloud Drive. PDF-filerna lagras då i en förberedd mapp benämnd PDF Converter hos iCloud Drive.

Om du väljer Open in får du tillgång till andra molntjänster som Dropbox, OneDrive, Google Drive och Evernote.

Fliken Documents erbjuder flera alternativ för att dela en PDF-fil.

PDF Converter kostar 29 kr och kan laddas ner från App Store. Appen kräver iOS 7.0 eller senare och fungerar med både iPhone och iPad.

Bekväm inläsning av pappersdokument med Adobe Scan

Adobe erbjuder flera kostnadsfria appar som kompletterar företagets tillämpningsprogram. Adobe Scan är en användbar app som låter dig läsa in pappersdokument och omvandla dem till PDF-filer. Under omvandlingen till PDF så identifieras texten via OCR-teknik så att det bli möjligt att söka i PDF-filerna. De inlästa PDF-filerna laddas upp till molntjänsten Adobe Document Cloud vilket gör det möjligt att komma åt dem via din dator.

Adobe Scan kan läsa in både stora och små dokument som blanketter, skyltar, kvitton, visitkort, anteckningar, bilder, whiteboardtavlor mm. Appen använder den mobila enhetens kamera för att skanna in en punktbild av pappersdokumentet.

Inläsningen går i de flesta fall helt automatiskt genom att appen söker upp dokumentet, identifierar kanter, förbättrar skärpa och tar bort störande skuggor. Allt du behöver göra är att rikta den mobila enhetens kamera mot dokumentet och hålla enheten stilla några sekunder. Appen klarar även av att korrigera perspektivet om du håller enheten snett. Om ljuset inte räcker till aktiveras den inbyggda blixten automatiskt.

Pågående inläsning av ett pappersdokument med Adobe Scan.


Efter slutförd inläsning presenteras en bild av dokumentet där du får möjlighet att granska och vid behov förbättra resultatet. Appen erbjuder flera verktyg med vars hjälp du kan finjustera beskärningen, rotera motivet samt ändra färg. Efter slutförd finjustering bekräftar du med knappen Klar.

Manuell finjustering av beskärningen så att du får med önskad del av dokumentet.Det går att läsa in flera olika sidor vid samma tillfälle och dessa kommer då att lagras i samma PDF-fil.

När du är nöjd med inläsningen så sparas resultatet som en PDF-fil via knappen Spara PDF. Appen namnger själv filen med dagens datum.

Verktygen i underkanten hos appen används för att finjustera resultatet av inläsningen.


Vid behov kan du ändra filnamnet hos en sparad PDF-fil genom att peka på pennsymbolen uppe till höger. Appen visar då en dialogruta där du kan redigera namnet. Ändringen bekräftas med knappen Ändra namn.

Du kan ändra filnamnet hos den sparade PDF-filen.


Adobe Scan kan hantera flera lagrade PDF-filer som presenteras via bildminiatyrer i en Fillista. Vid behov kan du välja att sortera listan så att den Senaste visas överst.

Omedelbart under varje fil finns två knappar som låter dig hantera filerna. Den vänstra knappen Dela låter dig bifoga filen i ett mejl, alternativt dela den med andra tillgängliga appar hos den mobila enheten.

Knappen Öppna i Acrobat öppnar filen i appen Acrobat Reader, under förutsättning att denna är installerad på den mobila enheten.

En sparad PDF-fil kan delas på flera olika sätt via knapparna under resp dokument.


Alla inlästa dokument vilka du sparat som PDF-filer i den mobila enheten laddas dessutom upp till molntjänsten Adobe Document Cloud. Detta förutsätter dock att du har ett Adobe ID, vilket kan skapas utan kostnad. Adobe erbjuder 5 GB fritt lagringsutrymme i sin molntjänst. Appen skapar en egen mapp med namnet Adobe Scan.

Den stora fördelen med att de inlästa dokumenten lagras i Adobes molntjänst är att de blir tillgängliga även på andra enheter som är anslutna till samma Adobe ID. Dokument som lästs in med en iPhone kan därför öppnas även på en iPad eller på en dator som har Acrobat Reader DC installerad.

Eftersom Adobe Scan utför textigenkänning (OCR) på de inlästa sidorna så kan du öppna PDF-filerna i Acrobat Reader på en dator, markera texten och kopiera den till ett annat tillämpningsprogram som Word eller InDesign.

Jag har själv provat denna funktion med bra resultat vid inläsning av visitkort och skyltar.

Två dokument som lästs in med Adobe Scan är här tillgängliga som PDF-filer i molntjänsten Adobe Document Cloud.Appen Adobe Scan är kostnadsfri och laddas ner från App Store eller Android Market. Appen kräver iOS 10.0 eller senare och fungerar med iPhone 5s eller nyare och iPad fjärde generationen eller nyare.

Appar innehåll

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) för mobila enheter

Den tryckta versionen av Svenska Akademiens ordlista har under mer än hundra år fungerat som norm för korrekt användning av svenska språket. Den trettonde upplagan av SAOL som gavs ut i tryckt form 2006 har nu kommit som en app både för iPhone och för smartphones med Android. Appen SAOL som du kan ladda ner kostnadsfritt från Apple App Store eller Android Market innehåller ca 125 000 av våra vanligaste svenska ord.

Efterhand som du skriver in bokstäver i sökfönstret presenteras ett stort antal alternativa ord i en lista. SAOL har en användbar felstavningsfunktion som gör det möjligt att söka efter ord även om du inte är säker på hur de stavas. För varje valt ord visas en förklaring på ordets betydelse, lämpliga avstavningspunkter samt flera exempel på böjningsformer.

Exempel på sökning efter ett ord, både med korrekt stavning och felaktigt stavat.

SAOL för smartphones har också en funktion som hjälper till vid ifyllnad av korsord. Du skriver in mellanslag för de bokstäver som är okända och appen visar då en lista med flera alternativa ord.

Korsordshjälpen i SAOL måste
betraktas som ett klart otillåtet
hjälpmedel i spelet Wordfeud!

Norstedts ordboksappar för åtta av de vanligaste språken

Norstedts tryckta ordböcker är en etablerad institution i vårt land. På senare år har förlaget gjort ordböckerna tillgängliga både via nätet och som appar för mobila enheter. Idag finns det ordboksappar för svenska, engelska, italienska, tyska, spanska, franska, ryska och kinesiska.

Apparna kräver inte tillgång till nätet och kan köras både på mobiltelefoner och på surfplattor. Gränssnittet är anpassat både för stående och för liggande skärmar. En intressant detalj är att förlaget bibehållit färgerna hos de trycka ordböckerna i apparnas gränssnitt. Den svenska ordboken är därför gul och blå!

Norstedts stora svenska ordbok

Norstedts stora svenska ordbok innehåller mer än 100 000 svenska ord och fraser, både allmänspråkliga ord och facktermer. Ordboken ger korta förklaringar till alla ord men även exempel på hur orden används i fraser och uttryck. För att hitta ett ord eller en fras skriver du in början av texten i appens sökruta. Appen presenterar då en lista med ett antal närliggande ord och när du pekar på något av dessa visas ett fönster med ordförklaringar och exempel.

Exempel på förklaring till ordet "prognos" i den svenska ordboken.Förutom ordförklaringar så innehåller ordboken även ett antal extra funktioner som svensk karta, vanliga förkortningar, svensk minigrammatik, svenska helger och högtider mm. Du får fram en lista över dessa genom att peka på knappen Mer.

Det finns också en Quiz där appen testar dina ordkunskaper. Du uppmanas då att välja rätt innebörd för de ord som appen presenterar.

Appen har flera extrafunktioner som t ex svensk minigrammatik.

Appen Norstedts stora svenska ordbok har ett ca pris på 289 kr. Förlaget har ibland tidsbegränsade kampanjer när man säljer den för halva priset.

Norstedts engelska ordbok Pro 2.0

Norstedts engelska ordbok Pro 2.0 gör skäl för det pretentiösa namnet. Med 280 000 ord och fraser är detta den största engelska ordboken till och från svenska på marknaden. Du växlar språkriktning genom att peka på Sve-Eng.

När du skriver in fraser med flera ord uppmanas du att peka på knappen Sök för att appen skall kunna presentera möjliga förslag. Appen ger bra förslag på engelska motsvarigheter till svenska talesätt, vilka oftast inte går att direktöversätta.

 

Exempel på sökning efter den engelska motsvarigheten till ett känt svenskt talesätt.

Som ett användbart komplement finns en inbyggd Parlör med fraser för vanliga situationer, t.ex. när man vill ställa frågor om sin flygresa. Om du pekar på pratbubblan läser den mobila enheten upp frasen.

Appen kommer bäst till sin rätt på den större skärmytan hos surfplattor men kan naturligtvis även användas med mobiltelefoner

Den inbyggda parlören hos appen är mycket användbar när du är på resande fot.

 

Norstedts engelska ordbok Pro 2.0 har ett rekommenderat ca pris på 389 kr.

Appar innehåll

Användbara appar för språkbehandling

Kapaciteten hos mobila enheter har nu blivit så bra att det är möjligt att köra appar som översätter text och utför röstigenkänning med bra resultat.

Den kostnadsfria appen Google Översätt, som finns både för iOS och för Android, översätter text mellan 57 olika språk, bl a svenska. Texten som skall översättas kan antingen skrivas in i ett fönster eller klistras in från andra appar. För flera språkövergångar (eng-sve men ej sv-eng) kan du dessutom tala in texten i telefonens mikrofon.

Resultatet av översättningen presenteras antingen i ett fönster där du kan markera den, kopiera och klistra in i någon annan app. Det är möjligt att visa texten i helskärmsläge så att andra kan läsa den bekvämare, t ex när du beställer mat på en restaurang. Du kan också välja att få den översatta texten uppläst via telefonens högtalare.

Appen ger förvånansvärt bra resultat för normal text men får stora svårigheter om du försöker översätta krångliga facktermer.

Google Översätt kräver att du har åtkomst till Internet via WiFi eller 3G eftersom appen letar upp översättningar via Googles gigantiska sökmotorer.

Exemel på översättning mellan svenska och engelska med Google Översätt.

Dragon Dictation är en app till iPhone och Android som känner igen din röst och omvandlar talet till text. Appen kan laddas ner gratis till iPhone/iPad och följer med till vissa mobiler med Android.

Appen klarar 14 olika språk, bl a svenska och engelska (även skånska fungerar!). Du kan läsa in flera meningar samtidigt men versionen till Android har begränsningar vad gäller textens längd.

Resultatet av röstigenkänningen presenteras i ett fönster där du vid behov kan korrigera via telefonens virtuella tangentbord. Du kan kopiera texten, skicka som SMS, skicka som e-post och publicera direkt på Facebook eller Twitter.

Resultatet av en röstigenkänning kan redigeras och skickas iväg på flera olika sätt.

Från samma företag som utvecklat Dragon Dictation kommer även appen Dragon Search som låter dig söka direkt via Google genom att tala in i telefonen.

Både Dragon Dictation och Dragon Search kräver åtkomst till Internet via WiFi eller 3G. Ljuden du talar in skickas via nätet och jämförs med färdiga ljudbilder i en gigantisk databas. Dragon har utlovat att appen härigenom kommer att bli bättre och bättre, ju fler som använder den.

Textigenkänning (OCR) med Prizmo

På marknaden finns flera användbara men också relativt dyra OCR-program (Optical Character Recognition), t ex Omnipage, som via en skanner kan läsa in pappersdokument med text och identifiera texten så att den blir redigerbar. Om du enbart har behov av textigenkänning för enstaka sidor är det dock betydligt enklare att använda en iPhone eller iPad med appen Prizmo. Appen utnyttjar den mobila enhetens kamera för att hämta in sidor, vilket eliminerar behovet av en skanner. Prizmo har inbyggt understöd för 26 vanliga språk, bl a svenska.

Prizmo är mycket lätt att använda. När du öppnar appen så visas tre knappar i skärmens underkant med var sin huvudfunktion. Den vänstra knappen används för att börja en textigenkänning från en befintlig sparad bild av ett textdokument hos den mobila enheten. Du kan arbeta med alla bilder som är lagrade i enheten, även bilder som tagits med andra kameror.

Knappen i mitten används för att utföra en textigenkänning genom att först exponera en bild med kameran och därefter identifiera texten samt slutligen exportera denna till någon annan app eller till någon molntjänst som Dropbox, Evernote m fl. Den exponerade bilden sparas då inte i enheten.

Knappen längst till höger används för att läsa upp en igenkänd text via talsyntes hos enheten. Detta fungerar faktiskt relativt bra även med svenska språket. Appen Prizmo kan därför även användas som ett hjälpmedel i språkundervisning.

Startskärmen hos appen Prizmo har ett
inbjudande enkelt användargränssnitt.

När du skall hämta in en bild av ett pappersdokument är det viktigt att ha bra belysning och hålla enhetens kamera rakt ovanför dokumentet. Placera kameran så nära som möjligt och undvik att skugga dokumentet. Det är också viktigt att du valt rätt språk genom att klicka på knappen uppe till höger. Inläsningen startar genom att du pekar på den stora runda symbolen till höger.

Prizmo är redo för inläsning av ett A4-pappersdokument med svensk text.

Innan textigenkänningen genomförs får du möjlighet att räta upp perspektivet och beskära den inlästa bilden av textdokumentet. Detta sker genom att du drar i de runda markeringshandtagen så att enbart texten blir inramad. Starta därefter textigenkänningen via knappen Apply.

Efter beskärning av den inlästa bilden är appen klar för textigenkänning.

Under pågående textigenkänning visas en horisontell blå rektangel som rör sig över dokumentet. När igenkänningen är klar visas texten i ett fönster så att du kan granska resultatet. I underkanten av fönstret finns tre knappar där den första läser upp texten via talsyntes, den andra kopierar texten till enhetens minne och den tredje tar fram olika alternativ för överföring till andra appar, enheter eller molntjänster.

Du kan välja att öppna den identifierade texten i valfri app som hanterar text, t ex Pages, eller lagra texten som en fil hos någon molntjänst som Dropbox, Evernote eller Google Drive.

Den identifierade texten kan överföras till andra enheter via olika molntjänster.

Har provat Prizmo med både en iPhone 4 och en iPad 3. Appen ger mycket bra resultat med textdokument som har enkel layout. När man hämtar in dokument som har layout i flera spalter och som även innehåller bilder så ökar felfrekvensen något, men fortfarande går inläsning och manuell korrigering betydligt snabbare än att skriva om texten manuellt.

Prizmo går att köra med iPhone 4 eller nyare och med iPad 3 eller nyare (även iPad Mini). Appen kostar 75 kr vilket är mycket prisvärt jämfört med motsvarande OCR-program till persondatorer.

Appar innehåll

Redigera filer från datorn med Documents ToGo Premium

Appen Documents ToGo Premium erbjuder flera möjligheter till virtuella mappar som delas mellan datorn och den mobila enheten. Förutom lokala mappar på datorn, t ex mappen My DocsToGo, kan appen även komma åt virtuella mappar från Dropbox. För att utföra synkronisering med lokala mappar på datorn måste du starta programmet Documents To Go Desktop och klicka på knappen Sync.

Documents ToGo Premium fungerar även som ett redigeringsprogram på den mobila enheten. Du kan utföra grundläggande redigering av flera filtyper som förekommer i datorer, bl a Word, Excel, PowerPoint, PDF, Text, RTF, HTML, JPEG, GIF, PNG, SVG och TIF.

Documents ToGo Premium kostar 129 kr.

När du behöver utföra mer omfattande redigeringar av filer från Word, PowerPoint och Excel rekommenderas istället appen Quickoffice som du kan läsa mer om här.

Appen Documents To Go Premium ger dig möjlighet att redigera flera vanliga filtyper från datorn.

Microsoft Office för iPad och iPhone

Kontorspaketet Microsoft Office finns sedan länge tillgängligt i snarlika varianter både för Windows och för Mac OSX. Efter att Apple gjort sina kontorsprogram Pages, Numbers och Keynote fritt tillgängliga för alla plattformar så lanserade Microsoft först Office för iPad under hösten 2013 och nyligen även en snarlik variant för iPhone.

Apparna Word, PowerPoint och Excel kan laddas ner kostnadsfritt från Apple App Store. Du måste även skapa ett kostnadsfritt konto hos Microsoft eftersom dokument lagras på någon av molntjänsterna OneDrive eller Dropbox.

Med gratisvarianterna av Office får du enbart tillgång till grundläggande funktioner hos apparna. För att komma åt samtliga funktioner så måste du även ha en prenumeration på Office 365 (se nedan).

Kräver prenumeration på Office 365

Det finns två olika alternativa prenumerationer nämligen Office 365 Personal och Office 365 Home. Office 365 Personal som kostar 659 kr per år låter dig installera Microsoft Office på en dator (PC eller Mac) och på en mobil enhet (iPad eller iPhone). Office 365 Home som kostar 899 kr per år låter dig installera Microsoft Office på fem datorer (PC eller Mac) och på fem mobila enheter.

De filer som redigeras med Office på iPad och iPhone lagras normalt i molntjänsten OneDrive (tidigare SkyDrive) vilket gör dem gemensamt tillgängliga på alla dina enheter. Du kan även lagra kopior av dokument genom att Duplicera dem till minnet hos den mobila enheten.

Office-apparna är förinställda för att lagra filer i Microsofts molntjänst OneDrive.Office-apparna för iPad och iPhone erbjuder nästan samma funktionalitet och gränssnitt som sina motsvarigheter på persondatorer. Microsoft har lagt ner stor möda på att anpassa gränssnittet till pekskärmsmiljön hos de mobila enheterna.

Har provkört Office-apparna på en två år gammal tredje generationens iPad (Retina-skärm) och kan konstatera att de belastar surfplattan relativt hårt, vilket ger märkbara väntetider. Med en ny iPhone 6 blir prestanda betydligt bättre.

PDF-export

De senaste versionerna av Word, PowerPoint och Excel för iPad och iPhone har numera även funktioner för att exportera dokument som PDF-filer. Detta utförs genom att öppna dokumentet och välja att Dela-E-post som bilaga och välja alternativet Skicka PDF. De exporterade PDF-filerna lagras i molnet och kan därefter öppnas på andra enheter och skrivas ut där.

Understöd för alla teckensnitt hos iOS

Den första generationen av Office för iPad hade enbart understöd för de teckensnitt från Microsoft som levererades med apparna. De senaste versionerna kan nu använda alla teckensnitt som är installerade hos den mobila enheten. För att installera fler teckensnitt hos iPad och iPhone kan du använda appen AnyFont. Med denna kan du överföra alla TrueType- och OpenType-teckensnitt som du har tillgång till på din persondator.

Verktyg för beskärning av bilder

Alla tre apparna har verktyg för beskärning av monterade bilder. Arbetet med beskärning utförs på samma sätt som i persondatorversionerna. Vid behov går det även att återställa en beskärning.

 

Word

Word erbjuder samma flikbaserade gränssnitt som programmet i Office 2013. Om du utgår från dokument som tagits fram med persondatorversionen så går det att arbeta effektivt med textutformning via formatmallar. Appen ger dig åtkomst till alla de teckensnitt som finns installerade hos iPad och med appen får du även ett antal av Microsofts egna teckensnitt, vilka även installeras med Office för Windows och Macintosh.

Du kan utforma text via formatmallar hos Word.

 

Du positionerar insättningspunkten i text genom att peka en gång på önskad plats. Om du pekar två gånger markerar du ett ord och genom att peka tre gånger ett helt stycke. När text är markerad visas en knapplist med olika redigeringskommadon och du får även tillgång till surfplatans skärmtangentbord.

Pågående redigering av text i Word på iPad.Du kan infoga bilder från Kamerarulle eller Bildström hos iPad i texten hos Word. Det går även att infoga Figurer och Textrutor på liknande sätt som hos persondatorversionen. Diagram som tagits fram med appen Excel kan kopieras och klistras in i Word.

Du kan infoga flera olika typer av grafiska objekt i texten hos Word.

PowerPoint

Även PowerPoint har liknande funktionalitet och gränssnitt som persondatorversionen. Appen levereras med ett antal färdiga mallar som bestämmer bakgrundsfärg och textutformning hos bilderna. Om du utgår från presentationer som tagits fram med persondatorversionen så bibehålls även mallar från denna. Appen ger dig tillgång till ett stort antal vanliga teckensnitt (samma som i persondatorversionen), vilka du kan använda i dina presentationer.

Pågående redigering av text i en presentationsbild hos PowerPoint på iPad.

De flesta utformningar bibehålls när du överför dina presentationer mellan persondatorn och surfplattan. Du kan därför ta fram presentationer på datorn och sen använda iPad för justeringar in i det sista och under själva bildvisningen.

Appen PowerPoint låter dig infoga flera olika typer grafiska objekt som bilder från Kamerarulle eller Bildström, ett stort antal färdiga Figurer, Tabeller och Textrutor. Du kan dessutom välja bland ett stort antal Bildformat, Skuggningar och Speglingar som läggs till objekten.

PowerPoint ger dig tillgång till ett rikt urval av grafiska objekt.

PowerPoint erbjuder grundläggande funktioner för själva visningen av bilder men tyvärr saknas flera av de finesser som vi vant oss vid hos persondatorversionen. Du kan lägga till Övergångseffekter och ställa in Effektalternativ. Tyvärr går det inte att redigera eller skapa animeringar men om dessa tagits fram med persondatorversionen så visas de korrekt även på surfplattan.

PowerPoint för iPad och iPhone har inte lika många funktioner för bildvisning som persondatorversionen av programmet.

Du kan köra bildspel med PowerPoint och bildväxling sker via svepning i sidled med fingret. Under pågående bildvisning går det att visa en laserpekare genom att peka på önskad plats hos skärmen.

Den senaste versionen av appen PowerPoint kan spela upp videofilmer och ljud som infogats i presentationer med persondatorversionen. Appen kan även hantera länkar i presentationer. Det är även möjligt att infoga och spela upp filmer från kamerarullen hos iPad.

Presentationer med mobila enheter underlättas avsevärt av en ny Föredragshållarvy snarlik den som finns i persondatorvarianten. Du får då överblick över alla bilder i presentationen och kan även få hjälp via Anteckningar som enbart visas på den mobila enhetens skärm.

Föredragshållarvyn hos PowerPoint på iPad.
Appar innehåll

MS Office har funktioner från Word, Excel och PowerPoint

Microsoft erbjuder sen flera år sina tillämpningar även som appar för mobila enheter, både för iOS och för Android. Dessa appar kan alla som prenumererar på Office 365 ladda ner och använda på mobila enheter.

Företaget har nu även tagit fram appen Office där man kombinerat funktioner från PowerPoint, Word och Excel i en och samma app. Appen Office erbjuder även flera andra användbara funktioner för att skanna in dokument med text och omvandla dem till redigerbar text eller PDF-format.

Flera av Microsofts tillämpningsprogram finns tillgängliga som appar för mobila enheter. Man erbjuder nu även en app benämnd Office som kombinerar funktioner från PowerPoint, Word och Excel i en och samma app.

 

Öppna, redigera och spara filer hos molntjänster

Appen Office är väl anpassad för att öppna och spara dokument hos olika molntjänster som Microsoft OneDrive och Dropbox. För att hantera dokument i molntjänster pekar du på mappsymbolen nere till vänster. Appen visar då de molntjänster som du har konto hos och som du har lagt till i appen i en lista till vänster. När du pekar på symbolen för en molntjänst så visas din personliga mappstruktur i en lista mitt på skärmen. Genom att peka på någon av mapparna får du tillgång till filerna hos mappen via en lista längst till höger på skärmen.

Office är anpassad för bekväm hantering av filer hos dina molntjänster.


När du öppnar ett dokument som skapats i något av programmen eller apparna PowerPoint, Word eller Excel så får du tillgång till samma verktyg och gränssnitt som hos motsvarande app. Du kan då genomföra valfri redigering och spara resultatet tillbaka till den aktuella molntjänsten.

En PowerPoint-presentation är här öppen i appen Office.


Skapa nya dokument i appen Office

Om du pekar på symbolen med fyra ringar till vänster i appen så får du tillgång till ett stort antal knappar med funktioner hos appen Office. Knappen med ett stort rött plustecken nere till höger låter dig skapa nya dokument i formaten Word, Excel, PowerPoint eller Anteckningar. Peka på knappen och välj dokumenttyp i menyn som visas. Alternativet Lins öppnar den mobila enhetens kamera och låter dig skanna in ett pappersdokument till PDF.

Appen erbjuder ett stort antal funktioner för att skapa och hantera dokument.

 

Om du väljer någon av funktionerna som skannar in pappersdokument så hjälper appen dig med att räta upp och beskära motivet. Resultatet av inskanningar kan sparas som PDF-filer, antingen lokalt hos enheten eller i någon av dina molntjänster.

När du skannar ett pappersdokument med appen så får du hjälp med beskärning och upprätning av motivet.Appen har en ganska imponerade funktion som kan omvandla en inskannad PDF-fil med text till ett redigerbart Word-dokument. Du aktiverar denna genom att peka på knappen PDF till Word och därefter välja önskad PDF-fil. Vid omvandlingen ignoreras ev bilder hos dokumentet.

Resultatet av omvandling från en inskannad PDF-fil till redigerbar Word-fil. Word-filen bibehåller layouten men ev bilder ignoreras. Jämför med den inskannade PDF-filen i föregående bild.
Appar innehåll

Effektiv textbehandling med Ulysses

Moderna ordbehandlingsprogram som Word erbjuder massor med funktioner som sällan används och som enbart försvårar arbetet vid inmatning och redigering av text. Appen Ulysses för iOS har ett förenklat gränssnitt med enbart de funktioner som professionella skribenter behöver för att kunna fokusera på själva textinnehållet.

Library med olika Sheet

Hos Ulysses hanteras alla dokument, vilka benämns Sheet, via ett enda gemensamt filsystem som benämns Library. Du kan arbeta med ett lokalt Library på din mobila enhet men oftast är det bättre att placera Library hos Apples molntjänst iCloud. Du får då automatisk lagring och synkronisering mellan alla de enheter som är inloggade på ditt konto. Det går då bra att påbörja ett nytt Sheet på din iPad, genomföra smärre ändringar på din iPhone och slutligen hämta texten till din dator där den monteras i ett layoutprogram eller används i webbsidor.

Från början organiseras alla dina Sheet i en lång lista benämnd All. Du kan även visa delmängder via kategorin Last 7 Days eller Favorites. Vid behov kan du skapa personliga Grupper av Sheet för att få bättre ordning i ett stort Library.

För att skapa ett nytt Sheet pekar du på plussymbolen i den mittersta panelen hos appen. Textredigering utförs därefter i den högra panelen. Du viker enkelt ihop de paneler som inte behöver vara tillgängliga genom att peka på panelen bredvid. För att på nytt vika upp paneler pekar du på vinkelsymbolen uppe till vänster. Vid arbete på enheter med liten skärmyta (iPhone) så visas normalt enbart en panel åt gången.

Ulysses med de tre panelerna Library, lista med alla Sheet och det Sheet som redigeras.


Inskrivning och redigering av text

Vid textinskrivning och redigering så presenteras texten utan synliga utformningar. Appen ställer själv om sig till helskärmsläge och visar skärmtangentbordet i undre delen av skärmen. Ovanför skärmtangentbordet finns ett antal knappar som ger tillgång till olika funktioner och utformningar.

När du väljer in egenskaper som olika rubriknivåer och lokala utformningar för enstaka ord så presenteras dessa via blå text och olika symboler kring texten. Detta påminner om kodningen med HTML hos webbsidor. Kodningen används när resultatet skall exporteras till olika standardiserade filformat som PDF eller DOCX.

Du behöver inte spara ditt arbete utan informationen synkroniseras automatiskt med molnet med jämna mellanrum.

Panelen med styckeutformningar låter dig märka upp texten med rubriker, listor mm.

 

Användbara funktioner vid textredigering

Ulysses har ett avskalat gränssnitt med mycket få knappar och kommandon tillgängliga. Syftet med detta är att skribenten skall kunna fokusera helt på textinnehållet.

I den övre vänstra delen av skärmtangentbordet finns dock fem knappar som ger tillgång till viktiga funktioner. Knappen med ett Förstoringsglas ger tillgång till en Sök/Ersätt-funktion. Knappen med en Urtavla låter dig visa statistik för texten som redigeras. Appen kan presentera antalet tecken, antalet ord, antalet meningar, antalet rader mm. De böjda pilarna låter dig Ångra eller Göra om senaste åtgärd. Den högra knappen klistrar in tidigare kopierade textavsnitt.

Arbetet med redigering av text kan underlättas om du visar statistik för texten.

 

Exportera texten till vanliga filformat

När du är nöjd med ett dokument kan du exportera det till något standardfilformat som Text, HTML, ePub, PDF eller DOCX. Appen använder då dina inlagda koder för utformningar och skapar ett dokument med typografi. Du kan välja mellan olika förinställda mallar för de teckensnitt som skall användas i resultatet.

Exporten genomförs genom att du pekar på Dela-symbolen uppe till höger om aktuellt Sheet. Välj sen önskad dokumenttyp, peka på de tre punkterna uppe till höger och välj Upload vilket ger dig tillgång till ditt iCloud-moln så att du kan välja att spara i önskad mapp. Om du väljer att exportera i DOCX-format kan filerna öppnas i Word eller monteras hos InDesign med bibehållen typografi.

Dela-knappen uppe till höger exporterar ditt Sheet till valbart standardfilformat.Appen Ulysses har ett rekommenderat ca pris på 209 kr och hämtas i vanlig ordning från App Store. Trots det förhållandevis höga priset kan jag rekommendera appen för alla som arbetar professionellt med texter och som vill redigera på en iPad.

Appar innehåll

Hantera och redigera Office-filer med Quickoffice

Trots att det finns flera bra appar som kan ersätta programmen i Microsoft Office så behöver man ofta hantera och redigera filer som är framtagna med programmen Word, PowerPoint och Excel. Appen Quickoffice som finns både för iOS och för Android är ett av de bästa redskapen för detta.

Quickoffice erbjuder flera metoder för att föra över filer mellan dina datorer och surfplattan. Du kan synkronisera surfplattans filer hos Quickoffice med vanliga molntjänster som Dropbox, Evernote och Google Docs.

Om både dator och surfplatta är inom räckhåll för ett WiFi-nät så kan du även skriva in en IP-adress i valfri webbläsare för att få åtkomst till filerna hos Quickoffice. Alternativt går det att montera filerna hos Quickoffice som en delad mapp hos datorn.

Quickoffice har här åtkomst till mina personliga filer hos molntjänsten Dropbox.

Vid redigering av presentationer framtagna med PowerPoint på datorn kan Quickoffice ändra text och listor, lägga till och omforma grafik eller fotografier samt flytta runt objekt men tyvärr inte ändra bildernas bakgrund.

Quickoffice har verktyg som låter dig ändra de allra flesta egenskaper hos presentationsbilder framtagna i PowerPoint.

Quickoffice kan även redigera filer framtagna med Word. Det går att redigera och utforma text men tyvärr är det inte möjligt att infoga eller hantera monterade bilder.

Vid redigering av kalkylblad från Excel kan appen skapa och redigera formler samt ändra utformningar. En begränsning är dock att det inte går att hantera diagram.

Quickoffice finns i två olika varianter. Gratisvarianten fungerar enbart ihop med molntjänsten Google Apps for Business eftersom Google numera äger Quickoffice. Quickoffice Pro HD fungerar med alla de ovan nämnda molntjänsterna och kostar 149 kr.

FileBrowser låter iOS hantera filer på datorn

Överföring av filer mellan iPad/iPhone och datorer har tidigare varit ganska krånglig eftersom man varje gång tvingas ansluta den mobila enheten till datorn och synkronisera med programmet iTunes. Appen FileBrowser (pris 22 kr) underlättar hanteringen avsevärt eftersom den låter mobila enheter komma åt dina datorers, och ev anslutna NAS-enheters, hårddiskar via det trådlösa nätverket.

FileBrowser kommunicerar via SMB-protokoll som fungerar med Mac OSX 10.5 eller senare, Windows XP, Vista och Windows 7 samt med flera vanliga NAS-enheter. Du kan spara nödvändiga inställningar som genvägar så att du snabbt kommer åt dina favoritmappar på datorerna. Det går också att ställa in FileBrowser så att appen kräver ett lösenord innan du kan komma åt information i nätverket.

FileBrowser låter dig kopiera filer mellan mobila enheter och datorer i båda riktningarna. Du kan skapa personliga mappar på den mobila enheten där kopierade filer lagras. Det går även att öppna filer från datorerna i någon av de appar som har understöd för filformaten.

FileBrowser hos iPad hanterar här hårddisken hos en av datorerna i det trådlösa nätverket. Du kan skapa bokmärken för att underlätta åtkomsten till mappar, både hos datorn och hos iPad.

Överför bilder trådlöst mellan iPhone/iPad och datorn via PhotoSync

Mobila enheter som iPhone och iPad används allt oftare för att ta stillbilder och videofilmer. Kvalitén räcker utan vidare för presentationer och för publicering på webben. Men ett problem har länge varit den förhållandevis krångliga överföringen till datorn via programmet iTunes.

Appen PhotoSync kan tillsammans med tillämpningsprogrammet PhotoSync Companion, som finns både för Windows och för Mac OSX, överföra bilder och filmer trådlöst på flera olika sätt:

 • Media kan överföras till datorn.
 • Du kan överföra media från datorn till dina iOS-enheter.
 • Media kan överföras mellan olika iOS-enheter.
 • Media kan publiceras direkt till webbtjänster som Dropbox, Picasa, Facebook, Flickr m fl.
 • Du kan bläddra i din iOS-enhets mediabibliotek via en vanlig webbläsare på datorn.

Appen Photosync är mycket lätt att använda. När du öppnar appen visar den något av dina album i enhetens mediabibliotek, t ex Kamerarulle (eng Camera Roll). Du börjar med att bocka för de bilder som skall överföras. Peka därefter på den röda synkroniseringsknappen uppe till höger. Appen visar då en dialog där du väljer typ av åtgärd, vilket i de flesta fall är Sync Selected. I nästa dialogruta väljer du vilken enhet som bilderna skall överföras till, t ex Computer. I en ytterligare dialogruta visas sen en lista med alla tillgängliga datorer och när du väljer önskad dator startar överföringen automatiskt.

De förbockade filerna överförs trådlöst av PhotoSync till den valda enheten.

PhotoSync kräver ingen kabelanslutning utan överföringen sker trådlöst via WiFi-nätverk, 3G eller Bluetooth. WiFi har så bra prestanda att det bara tar ett par sekunder att överföra en bild. Programmet PhotoSync Companion installeras en gång för alla på datorn och är sen alltid igång för att kunna hantera bilder.

Om du från början väljer åtgärden Receive Photos/Videos kan du visa iOS-enhetens media i datorns webbläsare. Du måste då skriva in webbadressen http://10.0.1.12:8080 för att webbläsaren skall få kontakt med appen PhotoSync.

När du bläddrar i dina bilder med webbläsaren i datorn går det att ta fram ett fönster (Location) med information om var bilden är tagen (GPS-koordinaterna).

PhotoSync kostar 15 kr vilket utan tvekan måste anses vara mycket prisvärt. Inköp och nerladdning sker i vanlig ordning med programmet Apple App Store. Programmet PhotoSync Companion kan laddas ner kostnadsfritt från adressen:

http://www.photosync-app.com/photosync/en/downloads.html

Fjärrstyr kameror via appen Canon Camera Connect

Appen Canon Camera Connect låter dig använda din mobila enhet som trådlös fjärrkontroll för att ställa in kameran, exponera och faktiskt även granska bilder via enhetens skärm. Appen fungerar med flera moderna modeller av kameror från Canon som har inbyggd WiFi-funktion t ex PowerShot, Ixus, EOS 6D, EOS 70D, EOS 750D, EOS 760D och EOS M3.

Canon Camera Connect är mycket användbar vid fotografering av bröllop, barn, sport, djur och produkter samt för att ta självporträtt. Bäst resultat får du naturligtvis med kameran monterad på stativ.

Appen är inte beroende av att du har tillgång till ett trådlöst nätverk utan kameran kan själv skapa en trådlös WiFi-accesspunkt som du ansluter den mobila enheten till. Du måste därför en gång för alla utföra några inställningar i kameran och aktivera dess WiFi-funktion.

Du börjar med att ansluta den mobila enheten till kamerans inbyggda WiFi.När du öppnar appen visas en huvudmeny där du kan välja mellan att visa kamerans redan exponerade bilder, Images on camera, eller att manövrera kameran vid exponering av nya bilder, Remote live view shooting.

Huvudmenyn hos appen Canon Camera Connect.

 

När du väljer Remote live view shooting ställs kameran om till läget Live View vilket innebär att du ser motivet både på kamerans display och på den mobila enheten, Appen ger dig då möjlighet att ställa skärpa, exponering, ISO, vitbalans mm. Du kan även granska exponerade bilder hos kamerans minneskort. Fjärrstyrningen fungerar dock enbart med stillbilder men inte vid videoinspelning.

Du ställer skärpan genom att peka på den mobila enhetens display.

 

När du exponerat en ny bild via den stora runda knappen uppe till höger så visas en miniatyr av bilden nere till höger. För att granska bildens kvalitet kan du zooma in den genom att peka på miniatyren och därefter dubbelpeka på miniatyren som då flyttats till vänstra hörnet.

Om du växlar till funktionen Images on camera, via knappen uppe till vänster hos appen som tar fram huvudmenyn, så visas en översikt med miniatyrer av bilderna i minneskortet hos kameran. Om du dubbelpekar på en bild så visas den inzoomad på enhetens skärm med textinformation om aktuella inställningar hos kameran vid exponeringen. Vid behov kan du zooma in ytterligare för att granska skärpan hos bilden.

Symbolen papperskorg nedanför bilden använder du för att radera bilden från kamerans minneskort. Symbolen till vänster om papperskorgen används för att kopiera markerade bilder från kamerans minneskort till den mobila enhetens bildsamling.


 

Appen ger bra överblick över bilder i kamerans minneskort och låter dig även detaljgranska bildernas kvalitet.

 

Jag har själv använt Canon Camera Connect med systemkameran EOS 70D under några månader. När kameran väl är rätt inställd så fungerar appen bra. Grundinställningen av kamerans WiFi kan dock vara krånglig första gången. Tänk också på att det tar några sekunder för den mobila enheten att koppla upp sig mot kameran så vänta en stund innan du öppnar appen. Ibland händer det att appen tappar kontakten med kameran och då måste man börja om med att på nytt ansluta den mobila enheten till kamerans WiFi.

När du aktiverat WiFi-funktionen hos kameran så ökar strömförbrukningen märkbart vilket förkortar batteriets drifttid. Stäng därför av funktionen när du inte behöver den.

Canon Camera Connect är kostnadsfri och laddas ner från App Store eller Android Market.

Appen FieldMonitor manövrerar systemkameror vid inspelning

Moderna systemkameror används numera ofta för inspelning av video. Sådana kameror ger mycket hög videokvalitet och erbjuder inspelning med kort skärpedjup, vilket gör det möjligt att frilägga huvudmotivet från omgivningen.

Men en begränsning med systemkameror för video är att det kan vara svårt att granska motivet och ställa in skärpan på den lilla LCD-skärmen hos kameran. En vanlig lösning är då att ansluta en liten HDMI-monitor via kabel till kameran. Ett intressant och prisvärt alternativ till HDMI-monitor är att istället använda appen FieldMonitor på en iPhone eller iPad, som då kommunicerar trådlöst med kameran via WiFi.

En stor fördel med appen FieldMonitor, jämfört med en kabelansluten HDMI-monitor, är att du inte behöver montera din mobila enhet på själva kameran utan den fungerar även om du använder den några meter från kameran.

FieldMonitor har ett pris på ca 200 kr vilket måste anses som mycket rimligt jämfört med en HDMI-monitor, som kan kosta flera tusen kr. Hämtning sker i vanlig ordning från App Store.

Moderna kameror har inbyggt WiFi

De flesta moderna systemkameror har numera inbyggt WiFi. Kameran skapar då ett eget trådlöst nätverk som du kan ansluta din iPhone eller iPad till. Via appen FieldMonitor blir det därefter möjligt att manövrera vissa modeller av kameror via den mobila enheten. Du får då möjlighet att välja exponeringstid, färgtemperatur, ISO mm samt granska och ställa skärpan genom att peka på skärmen.

Kommunikationen mellan kameran och den mobila enheten sker via WiFi genom att kameran skapar ett eget trådlöst nät.

FieldMonitor visar sökarbilden på en iPhone eller iPad

Med kameran igång så börjar du med att ansluta din mobila enhet till kamerans lokala WiFi (se föregående skärmbild). öppna därefter appen FieldMonitor och aktivera kameran i skärmen Source. Appen är därmed klar att använda och visar nu en skärmbild snarlik den som visas hos LCD:n på kameran.

Appen har ett antal knappar som du kan använda för att ställa in kamerans exponeringstid, ev exponeringskompensation, ISO, färgtemperatur och AF-funktionen. Knappen STBY till vänster använder du för att starta och stoppa inspelningen. Knappen ändrar utseende till REC under pågående inspelning.

Uppe till höger finns en grön stapelindikering som visar ljudnivån under inspelning och två knappar som tar fram fönster med flera olika inställningar och indikeringar.

Den mobila enheten iPhone 8 Plus är monterad på och ansluten via WiFi till kameran Canon EOS 5D Mark IV.

 

Flera användbara hjälpmedel hos appen

Förutom de knappar som hela tiden finns tillgängliga hos appen så kan du aktivera flera andra indikeringar vilka ger bra kontroll över inspelningen. Detta utförs med de två knapparna uppe till höger.

Ett av de mest användbara hjälpmedlen är Focus Peaking som visar blinkande konturer kring den del av motivet som är i skärpa. Du ställer in skärpan genom att peka på önskad del hos motivet.

Det är även användbart att visa ett rutnät på skärmen så att du lättare kan komponera ditt motiv.

Du kan också välja att visa ett Histogram som du kan storleksförändra och positionera på valfri plats hos skärmen, så att det inte försämrar överblicken över motivet.

Under pågående inspelning har du via appen full kontroll över kamerans inställningar och har även tillgång till flera hjälpmedel som Focus Peaking, Histogram, ljudnivå mm.

Kameror som har understöd för FieldMonitor

För att det skall vara möjligt att använda Field Monitor krävs naturligtvis att kameran har inbyggt WiFi. Dessutom måste kameran tillåta manövrering via appen, vilket är möjligt med flera moderna kameramodeller, men tyvärr inte med alla. Före inköp av appen är det därför viktigt att du kontrollerar att den fungerar med din egen kamera.

Kameror från Canon

FieldMonitor har testats med Canon EOS 5D Mk IV, 6D Mk II, 80D, 90D, M6 Mk II, R5 och RP vilka erbjuder full funktionalitet med appen. Även andra modeller med WiFi kan fungera men saknar då vissa funktioner som dynamisk uppdatering av mätvärden från kameran.

Kameror från Sony

Flera modeller från Sony som t ex A6300, A6400, A6500, A6600, A7, och A9 fungerar bra med FieldMonitor.

Kameror från Panasonic

Ett stort antal modeller som GH5, GH4 m fl har fullt understöd för Field Monitor.

Kameror från Fuji

Enbart kameramodellerna X-T3 and X-T100 har begränsad funktionalitet med FieldMonitor.Mer information om vilka kameror som fungerar med appen FieldMonitor hittar du på nedanstående webbplats:

https://www.adamwilt.com/fieldmonitor/support.html

 

Begränsningar hos FieldMonitor

Jag har själv arbetat med appen FieldMonitor under ett par månader och har genomgående bra erfarenheter av funktionen. Två begränsningar bör dock nämnas.

Appen fungerar bäst i en miljö där kamerans förhållandevis svaga WiFi-signal inte störs ut av andra starkare WiFi-nätverk. Användning utomhus är därför att föredra framför användning i kontorsmiljö.

Det uppstår en märkbar fördröjning (någon tiondels sekund) mellan bilden på den mobila enhetens skärm och motivet som visas utan fördröjning på kamerans LCD. Det kan därför vara svårt att följa med snabbt rörliga motiv.

Appar innehåll

Manövrera datorn trådlöst med Mobile Mouse Pro

En smart mobil kan via lämplig app och drivrutin i persondatorn fungera som en trådlös fjärrkontroll vid visning av presentationer. På marknaden finns flera sådana appar bl a Mobile Mouse Pro. Förutom appen som installeras i vanlig ordning på telefonen behövs även en drivrutin som installeras i datorn. Det finns drivrutiner för både Windows och Mac OSX. Du kan hämta dessa drivrutiner på webbadressen:

http://mobilemouse.com

Appen Mobile Mouse Pro i mobilen kommunicerar med datorn via ett trådlöst WiFi-nätverk. Mobilen och datorn måste vara anslutna till samma nätverk. När drivrutinen är installerad på datorn måste du även ställa in dess brandvägg så att datorn tillåter inkommande anrop.

När du öppnar appen Mobile Mouse Pro så visas en knapp Auto Connect som i de flesta fall upprättar en trådlös förbindelse med datorn. I vissa fall får du dock själv skriva in datorns IP-adress.

Mobile Mouse Pro har flera uppsättningar med paneler som kan användas för att manövrera datorn på olika sätt. Panelen med ett hus låter dig starta ett antal av dina tillämpningsprogram på datorn. Panelen med en not manövrerar datorns mediaspelare och har även knappar för att ändra ljudets volym. Panelen med en jordglob manövrerar datorns webbläsare. Panelen med staplar manövrerar PowerPoint och visar dessutom den nuvarande bilden i övre delen av skärmen på den mobila enheten. Om du arbetar med presentationer där du kan bläddra en rad i taget så visas den kompletta bilden på skärmen vilket är mycket användbart för att se vilka rader som kommer härnäst.

Den övre delen av fönstret hos den mobila enheten fungerar som tryckkänslig skärm där du kan manövrera muspekaren på datorns bildskärm. När du kör presentationer i PowerPoint kan du växla bild genom att svepa i sidled på skärmen.

Mobile Mouse Pro har paneler för att starta tillämpningsprogram, manövrera datorns mediaspelare, navigera i webbläsaren och växla bilder i PowerPoint.

Mobile Mouse Pro kostar 15 kr och kan laddas ner från App Store eller Android Market.

Skriv ut från iOS-enheter på alla skrivare med Printer Pro

Mobila iOS-enheter kan normalt enbart skriva ut på AirPrint kompatibla skrivare. Om du har en skrivare utan AirPrint så kan du använda appen Printer Pro för utskrift.

Enkel konfigurering

Första gången du använder Printer Pro så får du hjälp med att lägga till en skrivare, Appen genomsöker automatiskt ditt nätverk och visar en lista med tillgängliga skrivare. När du valt önskad skrivare finns ett kommando för att skriva ut en testsida och kontrollera att denna ser bra ut. För vissa skrivare är det även lämpligt att finjustera sidstorleken så att hela dokumentet kommer med vid utskrift.

Printer Pro söker automatiskt igenom ditt nätverk och visar tillgängliga skrivare.

 

Om du arbetar med skrivare som är anslutna till datorn via USB-porten så behövs ett program benämnt Printer Pro Desktop. Programmet som finns både för Windows och för Mac OSX hämtas kostnadsfritt hos leverantören (https://support.readdle.com/ppd/). Med Printer Pro Desktop installerat så kan du i appen Printer Pro välja datorn istället för nätverksanslutna skrivare (se skärmbilden ovan).

Flera alternativ för utskrift

Appen Printer Pro erbjuder dig flera olika alternativ för utskrift. Med kommandona iCloud Drive och Dropbox kan du välja att skriva ut filer som är lagrade i dina personliga konton hos dessa molntjänster. Contacts skriver ut valda kort ur din adressbok. Photos skriver ut utvald bild från den mobila enhetens bildsamlingar.

Huvudmenyn i Printer Pro erbjuder flera alternativ för utskrift.

 

Du kan dessutom skriva ut inne från de appar som erbjuder kommandona Öppna i, Skicka en kopia eller liknande genom att välja alternativet Print with Printer Pro. Härigenom kan du skriva ut från de flesta vanliga appar som Adobe Reader, Safari, Mail, Pages, Keynote, Numbers, Word, PowerPoint, Excel m fl.

Utskrift från Adobe Reader via kommandot Öppna i följt av Print with Printer Pro.


Anpassning av utskrifter

När du valt nödvändigt kommando för utskrift visas en dialogruta där du kan anpassa utskriften på ungefär samma sätt som vid utskrift från dator.

Du kan välja orientering, pappersstorlek, vilka sidor som skall skrivas ut, hur många sidor som skall finnas på varje papper samt antal kopior.

Du kan anpassa utskriften på flera olika sätt i utskriftsdialogen.

Jag har arbetat en tid med Printer Pro både på en iPad Pro och på en iPhone 6 tillsammans med mina skrivare, dels en OKI C5700 färglaserskrivare med PostScript och dels en Canon MP 830 bläckstråleskrivare. Appen har fungerat bra utan urspårningar och utskrifterna har genomgående blivit bra både för text och bilder.

Printer Pro kostar 75 kr och laddas i vanlig ordning ner från Apple App Store.

Appar innehåll

Skriv text snabbare med SwiftKey tangentbord

Mobila enheter används ofta för att skriva in korta texter i anteckningar, mejl och SMS. Det är då önskvärt att inmatningen går så snabbt och smärtfritt som möjligt. Förutom det inbyggda virtuella tangentbordet hos den mobila enheten finns nu andra mer lättarbetade tangentbord som SwiftKey.

Appen SwiftKey ger dig tillgång ett virtuellt tangentbord som hjälper dig att skriva genom att presentera förslag på ord redan när du matat in de första tecknen i orden. Om förslaget är korrekt pekar du på det varvid det matas in i enheten. Du behöver därför inte skriva in lika många tecken som med det vanliga tangentbordet. Hos de flesta ord räcker det med inskrivning av den första hälften av tecknen.

SwiftKey kontrollerar dessutom stavningen hos den text du skriver och föreslår enbart korrekt stavade ord. Appen lär sig efterhand hur du skriver och förslagen blir därmed allt bättre.

Appen har understöd för 17 av de vanligaste språken, bl a svenska och engelska. Det går att ha två olika språk aktiva samtidigt.

Du växlar bekvämt mellan det vanliga tangentbordet och SwiftKey genom att peka på symbolen för jordgloben hos tangentborden.

Inskrivning av en anteckning med tangentbordet SwiftKey som ger dig förslag på möjliga ord när du skriver de första tecknen.Swiftkey är från början enbart inställt för engelska språket men du hämtar en gång för alla ordlistor för övriga språk, t ex svenska, som du vill använda.

SwiftKey är här inställt för att fungera både med engelska och svenska.

För att SwiftKey skall fungera måste du lägga till det nya tangentbordet hos iOS-enhetens Inställningar-Allmänt-Tangentbord-Lägg till nytt tangentbord. Du måste här också välja Tillåt full åtkomst för enheten.

SwiftKey har här lagts till i den mobila enheten via inställningen för Tangentbord.

SwiftKey kan hämtas kostnadsfritt från App Store eller Android Market. Appen kräver att du kör din iOS-enhet med systemversion 8.

Appar innehåll

Adobe Fill & Sign DC hämtar och fyller i blanketter på iPad

Med den här fria appen från Adobe kan du hämta in både färdiga PDF-blanketter och pappersblanketter samt på ett bekvämt sätt fylla i dem med förinställda personliga uppgifter. När du är klar med en blankett kan du signera den med din namnteckning och skicka den via mejl.

Arbetet med en blankett börjar med att du pekar på den stora knappen Select a form to fill out. Appen visar då en meny där du kan välja mellan att öppna en färdig blankett från en fil (From File), från webben (From the Web), en bild från enhetens bildsamling (From Camera Roll) eller fotografera en pappersblankett (Take a Picture). Alternativet From File låter dig hämta bilder och PDF-filer från olika molntjänster som Dropbox, Google Drive, Apple iCloud och Microsoft OneDrive.

Adobe Fill & Sign erbjuder flera olika metoder för att hämta in blanketter.Alternativet Take a Picture är utan tvekan den mest imponerande funktionen hos appen. Du fotograferar då en befintlig pappersblankett med kameran hos iPad. För att få bra resultat bör belysa pappret jämnt och hålla din iPad rakt ovanför blanketten. Vid behov går det att utföra smärre upprätningar med ett beskärningsverktyg. Det finns också ett verktyg som automatiskt rensar upp fotografiet och höjer kontrasten.

Den avfotograferade pappersblanketten har här beskurits så att skrivbordet försvinner och enbart själva pappret kommer med.

För att fylla i text hos en blankett pekar du på ett tomt område. Appen visar då en tom blå textruta och en liten svart palett ovanför den plats där du pekat. I paletten kan du ställa in storleken hos texten och även radera inskriven text. Du skriver in text via det virtuella tangentbordet som visas i nedre delen av skärmen. När du är klar med texten hos ett fält kan du vid behov finjustera positionen genom att peka på det och dra.

Du kan skriva in text i alla fält manuellt men arbetet går betydligt snabbare om du utnyttjar informationen i din personliga profil (My Profile) hos Adobe. Denna kommer du åt genom att en gång för alla logga in på ditt Creative Cloud konto med appen.

Om du pekar på Profilsymbolen (personen) till vänster ovanför tangentbordet så visas en panel med alla dina personliga uppgifter. För att mata in en uppgift i ett aktivt fält räcker det med att peka på uppgiften i panelen.

Inmatningen av text i blankettens fält går mycket snabbare om du använder paletten med din personliga profil hos Adobe.

Hos de flesta blanketter krävs att du signerar med din namnteckning. Appen kan även hantera detta genom att du en gång för alla ritar din namnteckning som lagras i ditt Adobe ID för framtida behov. När du vill signera en blankett pekar du först på önskad plats och väljer därefter Pennverktyget (till höger om personsymbolen) och pekar på namnteckningen. Appen sätter då in en kopia av den lagrade namnteckningen i blanketten.

Du kan underteckna blanketter via en lagrad bild av din namnteckning.

När du är klar med ifyllningen av en blankett kan du skicka iväg den på flera olika sätt. Du kan mejla, skicka till Evernote, skicka till Facebook, skriva ut, öppna i någon annan app som hanterar PDF eller exportera filen till någon av de molntjänster som du tidigare hämtat den tomma blanketten från.

Appar innehåll

Adobe Capture – ett utmärkt hjälpmedel vid grafiskt arbete

Appen Adobe Capture är en verklig doldis som kan underlätta ditt arbete med dina grafiska program på flera olika sätt. Appen hjälper dig att hämta in (därav namnet) teckningar, färger, mönster mm från verkliga objekt till datorn. De resurser som du hämtat in lagras i molnet Creative Cloud så att de blir bekvämt tillgängliga i Adobes tillämpningsprogram.

Sex olika funktioner

När du använder Adobe Capture första gången loggar du in med ditt personliga Adobe ID och väljer vilket bibliotek som de inhämtade resurserna skall lagras i. Detta sker genom att du tar fram appens Inställningar via kugghjulet uppe till vänster.

Appen har ett tydligt gränssnitt med sex olika funktioner tillgängliga via var sin flik i ovankanten. När du valt funktion genom att peka på en flik visas ev tidigare inhämtade resurser via en namngiven bildminiatyr. För att skapa en ny resurs av den valda typen pekar du på den stora knappen med ett plus i underkanten.

 • Former låter dig autokalkera verkliga motiv med hjälp av den mobila enhetens kamera.
 • Typsnitt kan identifiera typsnitt hos en text på papper.
 • Färger tar en bild av ett motiv och skapar en färgpalett med de fem dominerande färgerna hos motivet.
 • Material hämtar in 3D-material baserat på en bild. Materialet kan sen användas på objekt i programmet Adobe dimension.
 • Mönster skapar geometriska mönster med utgångspunkt från fotografier.
 • Penslar skapar penslar som du kan måla med i Adobes tillämpningsprogram.

Jag kommer enbart att beskriva funktionerna Former, Färger och Mönster i fortsättningen eftersom dessa är mest användbara för de allra flesta.

De sex olika funktionerna hos Adobe Capture finns tillgängliga via var sin flik hos appen.


Autokalkera via funktionen Former

Funktionen Former låter dig autokalkera ett verkligt motiv eller en teckning som är lagrad i den mobila enheten alternativt i Creative Cloud. Resultatet blir i de flesta fall mycket bra och lagras i molnet som en skalbar SVG-fil. Sådana filer kan användas i programmen InDesign, Illustrator, Photoshop m fl.

Jämfört med den funktion för autokalkering som finns i datorprogrammet Illustrator så är funktionen hos Adobe Capture mycket enklare att hantera och ger dessutom ett resultat på betydligt kortare tid. En begränsning är dock att appen enbart skapar svartvita bilder.

Börja med att välja funktionen Former och peka på symbolen plus underst. Appen aktiverar då den mobila enhetens kamera och visar motivet i svartvitt på skärmen. Du kan använda reglaget nere till höger om bilden för att påverka hur stor detaljrikedom som bilden skall innehålla.

Om du fotograferar av pappersdokument är det viktigt att de är jämnt belysta och att du håller den mobila enheten rakt ovanför motivet. När du är klar exponeras bilden genom att du pekar på den runda vita knappen till höger.

Alternativt kan du även öppna en färdig bild som finns lagrad i den mobila enheten eller i Creative Cloud genom att peka på symbolen längst upp till höger.

Den här logotypen på ett A4-papper skall autokalkeras med Adobe Capture.


När du exponerat eller valt en lagrad bild så visas den i läget Redigera där du kan förbättra bilden på olika sätt innan den autokalkeras. Fliken Förfina ger dig tillgång till ett radergummi eller en pensel som du kan använda för att sudda bort onödiga pixlar eller måla i defekter hos bilden. Fliken Beskär låter dig beskära bilden genom att dra in vinklarna mot bildens mitt. Du kan även rotera bilden så att motivet blir helt horisontellt.

Pågående beskärning av den inlästa logotypen.


När du finputsat den inlästa bilden så genomförs autokalkeringen genom att du tar fram fliken Utjämna. Bilden presenteras då i objektorienterad form utan taggighet.

Resultatet sparas som en SVG-fil i molntjänsten Creative Cloud när du pekar på knappen Spara uppe till höger.

Den inlästa bilden är nu autokalkerad och färdig att sparas i molnet.

 

För att komma åt bilden i programmen Illustrator eller InDesign tar du fram panelen Bibliotek. Du monterar en kopia av bilden genom att dra bildminiatyren till ett öppet dokument hos programmen.

När bilden är monterad i Illustrator kan du eliminera begränsningen med att den är i svartvitt genom att markera den och ändra fyllningsfärgen. Vid behov går det även att redigera bilden med programmets verktyg och spara den som en vanlig AI-fil.

Den autokalkerade logotypen har nu monterats i Illustrator och tilldelats önskad fyllningsfärg.

Läs in färger från ett motiv via funktionen Färger

Funktionen Färger var tidigare tillgänglig via en egen app benämnd Adobe Color. Du kan läsa mer om denna i ett eget användartips här.

 

Skapa egna mönster via funktionen Mönster

För att skapa ett eget mönster kan du utgå från ett befintligt foto i den mobila enheten eller i molnet Creative Cloud. Alternativt går det även att exponera en ny bild med enhetens kamera.

Den här bilden som finns lagrad i mitt Creative Cloud har öppnats i Adobe Capture.


När du öppnar en bild i fliken Mönster hos Adobe Capture så analyserar appen bilden automatiskt och presenterar ett förslag på mönster. Du kan välja mellan fem olika geometriska strukturer via knapparna till vänster. Det går även att zooma in eller ut i motivet genom att knipa med två fingrar i den lilla rutan i mitten av skärmen.

Appen har här skapat ett mönster automatiskt med utgångspunkt från bilden. Mönstret har justerats via inzoomning i den mittersta rutan.


För att finjustera mönstret ytterligare kan du peka på knappen med en bock till höger. Du kommer då till ett läge Redigera där du förutom att zooma även kan panorera i bilden och rotera den. När du är nöjd med resultatet så sparas det färdiga mönstret i Creative Cloud-molnet genom att du pekar på Spara.

Mönstret kan finjusteras ytterligare via panorering och rotation av bilden.


De mönster som du har tillgängliga i ditt personliga Creative Cloud-moln visas som bildminiatyrer i funktionsområdet Mönster hos appen.

Ditt nya mönster finns nu tillgängligt i molntjänsten Creative Cloud.För att använda dina mönster i Photoshop eller Illustrator tar du fram panelen Bibliotek hos programmen. Alla tillgängliga mönster visas under kategorin Mönster i denna panel. Du lägger in mönster i ett öppet dokument genom att dra mönstersymbolen till dokumentets fönster. Programmet skapar då ett nytt lager med mönstret och vid behov kan du ändra staplingsordningen eller blandningsförhållandet så att mönstret samverkar bra med övriga lager.

Det nya mönstret har här lagts in som bakgrund i en bild hos Photoshop. Bilden innehåller även den kalkerade loggan som hämtats in med funktionen Former.
Appar innehåll

Skanna dokument med appen Anteckningar

På marknaden finns flera olika appar, bl a Adobe Scan, som låter dig skanna in pappersdokument i den mobila enheten. Men allra enklast utför du skanning med moderna versioner (iOS 11 och nyare) av appen Anteckningar, som ju finns förinstallerad på alla modeller av iPhone och iPad. Vid skanning används den mobila enhetens kamera som ju ger relativt hög kvalitet.

Börja med att skapa en ny anteckning, skriv in önskad text, och peka på symbolen med en Kamera i nedre delen hos appen.

För att skanna in dokument med appen Anteckningar börjar du med att skapa en ny anteckning och skriver ev även in lite förklarande text.


När du klickat på symbolen Kamera visar appen en panel med tre olika knappar i underkanten. För att påbörja en skanning pekar du på knappen Skanna dokument.

Alternativet Skanna dokument påbörjar skanningen av ett pappersdokument.

Pappersdokumentet som skall skannas in placeras med fördel på en enfärgad bakgrund som har bra kontrast mot pappret. Resultatet blir bäst om dokumentet är jämnt belyst.

Rikta kameran mot dokumentet och kontrollera att appen identifierar motivet genom att rama in det med en gul rektangel. Detta fungerar även om du håller kameran en aning snett ovanför motivet. När appen identifierat motivet och visar rektangeln är det viktigt att du håller kameran stadigt i ett par sekunder vilket leder till att kameran automatiskt exponerar en bild av motivet.

Appen har här identifierat motivet som är placerat på ett svart skrivbordsunderlägg. Efter ett par sekunder sker en automatisk exponering.
Om du hållit kameran snett ovanför motivet rätar appen automatiskt upp bilden så att den överensstämmer med originalet. Detta fungerar relativt bra men i vissa fall tvingas man göra om skanningen via knappen Avbryt.

Efter exponering så visas en miniatyr av den exponerade bilden nere till vänster. Vid behov kan du förhandsgranska bilden genom att peka på miniatyren. Du får då tillgång till enkla verktyg för grundläggande redigering som beskärning, ändra färg och kontrast samt rotera bilden. När du är nöjd med ev efterbehandling så bekräftar du med knappen Klar uppe till vänster.

När skanningen av den första sidan är klar så kan du vid behov fortsätta med nästa sida genom att peka på knappen Klar för nästa skanning. Detta upprepar förloppet med identifiering och automatisk skanning av nästa sida.

Efter att du skannat in alla sidor så måste du spara dem via knappen Spara nere till höger. Bredvid knappen visas ett siffervärde inom parentes som anger antalet sidor.

Efter inskanning av två sidor i ett dubbelsidigt dokument är det nu dags att spara resultatet i anteckningen.


Anteckningen med dina inskannade sidor kan delas på olika sätt via Dela-knappen uppe till höger. Du kan mejla filen, importera den till Acrobat, skriva ut den och spara den till olika molntjänster.

 

De två inskannade sidorna är nu sparade i den nya anteckningen.
Appar innehåll

Skanna dokument till PDF-filer med appen Filer

Relativt ofta kan det vara lämpligt att skanna pappersdokument till PDF-filer. Dokumenten kan vara ett kvitto, en registrering eller någon annan form av bevis i ett formulär. Appen Filer som levereras med alla modeller av iPhone och iPad har en bra funktion för skanning av dokument till PDF-filer. Filerna kan lagras i molntjänsten iCloud Drive så att de alltid är bekvämt tillgängliga.

Börja med att öppna appen Filer och ta fram fliken Bläddra via knappen nere till höger. Appen visar då ett antal Platser där du kan lagra skannade PDF-filer. I vårt exempel väljer vi Apples molntjänst iCloud Drive genom att peka på detta alternativ.

Skannade dokument lagras med fördel i montjänsten iCloud Drive.

 

Om du lagrar många filer i molntjänsten så kan det vara lämpligt att skapa personliga namngivna undermappar. I vårt exempel navigerar vi till en mapp med namnet Kvitton.

För att påbörja en skanning pekar du på den cirkulära knappen med tre punkter uppe till höger. Appen visar då en meny där du väljer alternativet Skanna dokument.

Med det här kommandot påbörjar du en skanning till mappen Kvitton.


Appen aktiverar då den mobila enhetens kamera så att du kan rikta den mot motivet som skall skannas. Med förvalet Auto så identifierar appen automatiskt motivet som med fördel placeras på en bakgrund med avvikande färg, t ex ett skrivbord.

Bäst resultat får du om kameran placeras rakt ovanför motivet men appen kan själv korrigera perspektivet om du håller kameran lite snett. När appen identifierat motivet visas motivet blåmarkerat och om du håller kameran stabilt ett par sekunder så exponeras en bild automatiskt.

Den mobila enheten har nu identifierat ett kvitto och inom en par sekunder så exponeras en bild automatiskt.Efter exponering så visas en miniatyr av det skannde dokumentet nere till vänster på den mobila enhetens skärm. Om du pekar på miniatyren så presenteras dokumentet med hög kvalitet på hela skärmen. Längst ner på skärmen under bilden finns fyra knappar som du kan använda för att finslipa resultatet. Högst upp på skärmen visa två andra knappar där du kan välja Klar för att godkänna att PDF-filen lagras eller Ta om ifall du är missnöjd och behöver göra om skanningen.

Den inskannade PDF-filen visas på den mobila enhetens skärm så att du kan godkänna, finslipa eller göra om skanningen.Om du godkänner resultatet så sparas den skannade PDF-filen i den valda mappen Kvitton hos molntjänsten. Appen visar mappens innehåll med den nya filens namn Skannat dokument markerat så att du kan redigera namnet till önskad text.

Det skannade kvittot är nu lagrat som en PDF-fil med filnamnet Bauhaus växtbelysning i mappen Kvitton hos molntjänsten iCloud Drive.
Appar innehåll

Hantera dokument hos iOS-enheter med appen Filer

En allvarlig begränsning hos mobila iOS-enheter är att de saknar ett gemensamt filsystem för de appar som är installerade på enheterna. Varje app lagrar sin information i ett eget lokalt område som andra appar normalt inte kan komma åt.

Situationen har förbättrats något från och med systemversion iOS  11 där Apple erbjuder en ny app benämnd Filer som kan hantera dokument från andra appar. Detta kräver dock att apparna är anpassade för användning med Filer. Många vanliga appar som Pages, Keynote, Numbers, Word, PowerPoint, Excel, Adobe Reader, Affinity Photo, Affinity Designer, Pixelmator, FilMic Pro, LumaFusion m fl har numera understöd för filhantering med appen Filer.

Appen Filer har två olika vyer för visning av filer som är lagrade antingen lokalt på den mobila enheten eller i någon molntjänst. Du växlar vy genom att peka på symbolerna Senaste eller Bläddra längst ner på skärmen. Vyn Senaste presenterar miniatyrer för de filer som du haft öppna nyligen i någon app hos den mobila enheten. Filer som är lagrade i en molntjänst har ett litet moln på dokumentsymbolen.

Appen Filer presenterar här de dokument som nyligen varit öppna på min iPhone.När du växlar till vyn Bläddra så presenteras filer som är lagrade på flera olika Platser vilka den mobila enheten har tillgång till. Platsen På min iPad (eller iPhone) visar filer som är lokalt lagrade på den mobila enheten. I de flesta fall skapar varje app som har understöd för Filer en mapp med appens namn där filerna lagras. Du kan välja att presentera filerna sorterade efter Namn, Datum, Storlek eller Taggar. Taggar är färgbenämningar som du själv kan märka upp dina filer med.

Du väljer själv vilka Platser som skall presenteras i listan till vänster hos appen Filer. Peka på Ändra och slå på de alternativ som visas. Du har möjlighet att visa dina filer hos molntjänsterna iCloud, Dropbox, Google Drive, Creative Cloud, Microsoft OneDrive m fl.

Appen Filer visar här de mappar med filer som är lagrade lokalt på min iPad.

 

 

När du öppnar en mapp för någon av de visade apparna genom att peka på appens namn i listan till höger så presenteras miniatyrer för de filer som hanteras av den valda appen. Förutom miniatyrerna visas även filnamn, datum och tidpunkt för senaste ändring samt filstorleken.

Om du pekar på en dokumentsymbol och håller kvar så visas en meny med olika kommandon för hantering av den valda filen. Du kan välja bland kommandona Kopiera, Duplicera, Byt namn, Flytta, Radera, Dela, Taggar och Info.

Här visas de PDF-filer som lagras i mappen Acrobat hos min iPad. Genom att peka och hålla kvar på en fil så får du fram en meny med kommandon.Appen Filer gör det även möjligt att dela en fil så att den kan öppnas i någon annan app än den som skapat filen. Detta under förutsättning att båda apparna har understöd för filtypen.

Börja då med att välja kommandot Dela enligt ovan vilket visar en panel med olika alternativ för delning. Rulla i sidled hos den översta listan tills du hittar önskad app och bekräfta med att peka på knappen Kopiera till för den aktuella appen. Enbart appar som kan hantera den aktuella filtypen visas i listan.

Den mobila enheten skapar då en kopia av den aktuella filen och öppnar kopian i den valda appen.

Pågående delning av ett Word-dokument som är lagrat i molntjänsten Dropbox till appen Pages.
Appar innehåll

Spara tid med Genvägar hos iOS

Appen Genvägar erbjuder ett bekvämt sätt att via ett knapptryck eller via ett Siri-kommando utföra flera olika åtgärder på din mobila enhet. Erfarna användare kan skapa egna genvägar men allra bekvämast blir det om du hämtar färdiga genvägar i ett Galleri som erbjuder hundratals exempel att välja mellan.

När du öppnar appen så visas ett Bibliotek med de genvägar som du valt att ha tillgängliga på din enhet. För att köra en genväg räcker det med att peka på dess symbol i biblioteket.

Dina genvägar blir tillgängliga när du pekar på symbolen Bibliotek i appen Genvägar.


När du vill lägga till fler genvägar pekar du på symbolen Galleri. Här finns en samling med hundratals färdiga och användbara genvägar. Galleriet är indelat i flera namngivna kategorier som Snabba genvägar, Vårda din hälsa, Läs det senare, Foto, På nätet m fl. Om du pekar på Visa alla till höger i en kategori så presenteras ännu fler.

Kategorin Foto erbjuder ett stort antal användbara genvägar.


Lägga till genvägar från Galleri

För att lägga till en genväg till ditt bibliotek pekar du på genvägens symbol vilket visar en dialogruta där du kan starta en hämtning via knappen Hämta genväg. Innan du hämtar genvägen går det även att studera vilka Åtgärder som ingår i den.

När du valt ut en genväg kan du välja mellan Hämta genväg eller Visa åtgärder.


När du pekar på Visa åtgärder så utökas dialogrutan med en lista på de första åtgärderna som ingår i genvägen. Listan anger i klartext vad som utförs i de första åtgärderna. Du kan studera och redigera hela listan med åtgärder efter att genvägen lagts till i ditt bibliotek.

Genvägen Rensa skärmavbilder visar dina senaste skärmavbilder och låter dig markera några som sen raderas från enheten.Anpassa genvägar

När du hämtat en genväg till ditt bibliotek och pekar på de tre punkterna uppe till höger hos symbolen så visas ett nytt fönster där du kan du anpassa genvägen efter dina egna önskemål. Fönstret innehåller en detaljerad lista över alla åtgärderna hos genvägen. Till vänster om listan visas en annan lista med alla möjliga åtgärder som kan utföras. Om du vill lägga till en ny åtgärd till genvägen drar och släpper du den från den vänstra listan till genvägens lista till höger. Du kan även ändra ordning hos åtgärderna eller ta bort dem genom att peka på krysset uppe till höger.

I detta fönster kan du redigera den valda genvägen genom att lägga till eller ta bort åtgärder samt ändra ordningen mellan dem.


Om du pekar på symbolen med de två reglagen uppe till höger under Klar öppnas en ny dialogruta benämnd Inställningar där du kan ändra Namn på genvägen, välja en Symbol för den och skapa ett röstkommando, Lägg till i Siri, som utför genvägen.

Dialogrutan Inställningar där du kan ändra namn, välja symbol och skapa Siri-kommando för den valda genvägen.


Lägg till röstkommando för en genväg

Om du pekar på Lägg till i Siri visas en skärm som uppmanar dig att tala in en Siri-fras för genvägen. När du gjort detta visas den tolkade frasen till höger om texten Siri-fras i dialogrutan. Bekräfta slutligen dina inställningar genom att peka på knappen Klar uppe till höger.

Genvägen Rensa skärmavbilder kan nu startas via Siri-frasen med samma namn.


Utför genvägen Rensa skärmavbilder

För att starta en genväg kan du antingen peka på dess symbol i fönstret Bibliotek eller anropa Siri (säg Hej Siri) och säga Siri-frasen om en sådan finns. För genvägen Rensa skärmavbilder visas då en dialogruta med miniatyrer av de senaste skärmavbilderna. Bocka för de bilder du vill ta bort och bekräfta med Klar.

Då visas ännu en dialogruta med en fråga om du vill Spara skärmavbilder någon annanstans. Om du väljer Ja så visas en lista med möjliga mappar där bilderna kan sparas.

När du kör genvägen Rensa skärmavbilder så uppmanas du att manuellt bocka för de bilder som skall tas bort.


Innan de utvalda skärmavbilderna tas bort visas en avslutande dialogruta där du uppmanas att bekräfta borttagningen via knappen Radera. Om du väljer detta så tas de aktuella bilderna bort från alla dina enheter och från molnet iCloud. Detta frigör utrymme både på enheterna och i molnet.

När du bekräftar genom att peka på Radera tas de utvalda bilderna bort från enheten och ditt iCloud-moln.
Appar innehåll

Installera teckensnitt på iOS-enheter med appen AnyFont

Allt fler informatörer arbetar numera med mobila enheter parallellt med persondatorer. Ett av de vanligaste användningsområdena är att använda den mobila enheten för visning av presentationer framtagna med programmen PowerPoint eller Keynote. Visningen hanteras då av motsvarande app med den mobila enheten som är ansluten till en TV eller datorprojektor.

Risk för problem om den mobila enheten saknar teckensnitt

Eftersom de flesta persondatorer har betydligt fler teckensnitt installerade än vad som finns tillgängliga hos mobila enheter så kan det ibland uppstå problem när presentationer öppnas på mobila enheter. Apparna Word, PowerPoint och Excel visar tyvärr ingen varning när du öppnar dokument med teckensnitt som saknas på den mobila enheten. Apparna Pages, Keynote och Numbers från Apple visar däremot en dialogruta som informerar om vilka teckensnitt som saknas och i Numbers även vilka som används istället.

Varning hos appen Keynote när du öppnar ett dokument med teckensnitt som saknas på den mobila enheten.

Installera teckensnitt med AnyFont

För att undvika problem med ändrad layout och ombrytning bör du installera de saknade teckensnitten på den mobila enheten. Du använder då appen AnyFont som kan installera de teckensnitt du har tillgängliga i datorn. AnyFont kan hantera både TrueType- och OpenType-teckensnitt, där de senare erbjuder flest tillgängliga tecken. Installationen kräver att du genomför flera olika steg och det är därför viktigt att du noga följer nedanstående anvisningar.

Börja med att kopiera de saknade teckensnitten från operativsystemets mapp Fonts till en annan mapp på datorn. Hos de flesta teckensnitt lagras olika stilar i var sin fil. Den enklaste metoden för att överföra teckensnittsfilerna till den mobila enheten är att mejla dem som bifogade filer.

De saknade teckensnittsfilerna har här överförts från datorn till den mobila enheten som bifogade filer i ett vanligt mejl.För att installera teckensnitten från mejlet markera du en teckensnittsfil i taget vilket tar fram en dialogruta där du kan välja appar som kan hantera teckensnitten. Rulla i sidled tills du kan se symbolen Kopia till AnyFont och peka på symbolen.

Rulla i sidled tills du ser symbolen för appen AnyFont.


När du pekar på symbolen Kopia till AnyFont läggs den valda stilen då till i en lista hos appen AnyFont. Upprepa detta för alla de stilar du vill installera.

Fyra stilar för Myriad Pro har här lagts till i en lista hos appen AnyFont och markerats så att de är klara för installation.


För att genomföra installationen pekar du på knappen Install. Appen visar då en ny dialogruta där du uppmanas att namnge den aktuella uppsättningen med teckensnitt. Välj ett namn som identifierar dina teckensnitt och som beskriver vad de skall används till.

De valda teckensnitten måste tilldelas ett beskrivande namn.


När du bekräftar namngivningen med knappen OK visar appen en symbol som representerar de valda teckensnitten. Du bekräftar installationen genom att peka på symbolen.

Bekräfta installationen genom att peka på symbolen för teckensnitten.


När nya teckensnitt installeras hos en iOS-enhet så skapas en Profil med det namn som du tidigare matade in i dialogrutan. Hanteringen med profiler gör det möjligt att snabbt ta bort en uppsättning med teckensnitt hos enheten. Installationen avslutas genom att du pekar på knappen Installera. Du uppmanas då att mata in den mobila enhetens lösenkod.

Avsluta installationen genom att peka på knappen Installera.


Du kan studera den nya profil som skapats via Inställningar Allmänt hos den mobila enheten. Här kan du vid behov även ta bort profilen och därmed avinstallera teckensnitten.

Den nya profilen visas i Inställningar Allmänt.Dina installerade teckensnitt blir nu tillgängliga i alla appar som erbjuder val av teckensnitt. Hos apparna i Office 365 grupperas teckensnitt i olika kategorier. Teckensnitt som är tillgängliga för alla appar sorteras i bokstavsordning under kategorin iOS-teckensnitt.

Det installerade teckensnittet är nu tillgängligt i en presentation med appen PowerPoint.

 

Appen AnyFont kräver iOS 8 eller senare och fungerar med både iPhone och iPad. AnyFont kostar 20 kr vilket är prisvärt. Inköp och nerladdning sker i vanlig ordning från Apple App Store.

Appar innehåll

Installera Adobe Fonts på iOS-enheter med appen Creative Cloud

Den stora teckensnittssamlingen Adobe Fonts är nu tillgänglig för mobila enheter som körs med iOS 13.1 eller iPad OS 13.1. Om du prenumererar på Creative Cloud så har du tillgång till hela samlingen med 17000 professionella teckensnitt. Den som inte är prenumerant men som har ett Adobe ID får nöja sig med 1300 av teckensnitten. Teckensnitten hämtas och installeras med appen Creative Cloud. Det är möjligt att använda installerade teckensnitt i appar som Numbers, Keynote, Pages och den nyligen lanserade Photoshop för iPad.

Bläddra i Adobe Fonts och installera dem på din enhet

Du börjar med att bläddra i teckensnittssamlingen med appen Creative Cloud. Det går att presentera teckensnitten både i listform och via exempeltexter. När du hittat önskad teckensnittsfamilj så pekar du på länken Installera teckensnitt vilket påbörjar hämtningen.

Så här påbörjar du hämtningen av teckensnittsfamiljen Adobe Caslon Pro.
När du hämtat önskat teckensnitt till din enhet uppmanas du att bekräfta installationen via knappen Installera i dialogrutan Installera typsnitt.

I den här dialogrutan bekräftar du att du vill installera det hämtade teckensnittet.

 

Granska installerade teckensnitt

Efter installation kan du kontrollera vilka teckensnitt som är installerade på den aktuella enheten genom att ta fram fliken Installerade teckensnitt i appen Creative Cloud.

Här visas de teckensnittsfamiljer som är installerade med appen Creative Cloud.
Du kan även kontrollera vilka teckensnittsfamiljer som är installerade genom att ta fram Inställningar-Allmänt-Typsnitt. Om du pekar på en familj så visas vilka stilar som ingår i teckensnittet.

Denna systeminställning visar även teckensnitt som är installerade med appen AnyFont.

Även systeminställningen Typsnitt visar vilka teckensnitt som är installerade på enheten.


Använd teckensnitten i kompatibla appar

Installerade teckensnitt från Adobe Fonts används på precis samma sätt som andra teckensnitt i den mobila enheten. Dock fungerar de enbart med appar som är kompatibla med Adobes teknik. Detta gäller bla apparna Keynote, Numbers, Pages och Photoshop men tyvärr inte Word, PowerPoint och Excel. Med tiden förväntas även andra appar få understöd för Adobe Fonts.

Exempel på användning av Adobe Caslon Pro hos en presentation i appen Keynote.
Appar innehåll

Hantera dina fotografier med iPhoto

Fotohanteringsprogrammet iPhoto har tidigare varit förinstallerat på alla Macintosh. Apple har även tagit fram en app iPhoto som erbjuder liknande funktioner på iPhone och iPad.

Hos iOS 8 har appen iPhoto ersatts av den nya appen Bilder. Det går att flytta alla bilder från iPhoto till appen Bilder via ett kommando.

Du kan använda iPhoto både för att hålla ordning på dina bilder och utföra grundläggande efterbehandling. Alla bilder som finns lagrade i din mobila enhet visas från början via en hylla med ett antal fotoalbum. Appen har förinställda album benämnda Kamerarulle, Min bildström, Senaste import och Alla importerade. Förutom dessa kan du även skapa personliga album med valfria namn och olika urval av bilder. När du märker bilder som Favoriter eller via sk taggar skapas automatiskt album med namnet Favoriter resp taggens namn.

Exempel på några album med bilder hos iPhoto från en tredje generationens iPad. Lägg märke till den höga kvalitén hos skärmbilden (Retina upplösning).

När du pekar på ett album visas alla bilder som hör till detta via miniatyrer till vänster. Dessutom presenteras en av bilderna, som du själv väljer via miniatyrerna, i en förstorad vy på den högra delen av skärmen. Du får också tillgång till ett antal redigeringsverktyg via knappar både i skärmens underkant och i överkanten.

Appen har verktyg för korrigering av tonomfång, färgåtergivning, olika effekter via penslar, beskärning samt automatisk bildförbättring (amatörens räddning). De flesta verktygen manövreras genom att du drar med fingret över den del av bilden du vill korrigera. Alla korrigeringar är icke förstörande så att du kan ångra dem när som helst.

I motsats till de flesta andra appar för bildhantering så kan iPhoto även hantera högupplösta bilder (upp till 36,5 megapixel) som exponerats med andra kameror och överförts till den mobila enheten. För att få rimliga prestanda krävs då att du arbetar med de nyaste modellerna av iPhone eller iPad. En tredje generationens iPad med iPhoto är faktiskt ett tänkbart alternativ till en bärbar dator! En begränsning är dock att överföringen av bilder till surfplattan tar relativt lång tid.

Verktyget för beskärning har här använts för att maska bort en del av bilden samtidigt som bildens horisontlinje har roterats.

Appen iPhoto kan enbart installeras på iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2 och tredje generationens iPad men tyvärr inte på iPhone 3 eller första modellen av iPad. iPhoto kommer bäst till sin rätt på den stora skärmen hos surfplattan iPad.

iPhoto kostar 38 kr och kan laddas ner från App Store.

Sökmotorn Bing använder AI och GPT-4

Microsoft har förbättrat sin sökmotor Bing avsevärt genom att basera den på AI-teknik från GPT-4. De svar du får från Bing ger en väl strukturerad sammanfattning av fakta från flera olika sökresultat.

Appen Bing erbjuder förutom sökmotorn även andra funktioner som Image Creator.


Chatta med Bing via röstigenkänning

Appen Bing kan manövreras både via textinmatning och röstigenkänning. Du aktiverar röstigenkänning via mikrofonsymbolen uppe till höger i sökfältet. Svaren du får presenteras då både i textform och som syntetiskt tal. Du kan då chatta och interagera med appen nästan som om det är en verklig person.

Exempel på hur du kan få ett väl strukturerat sökresultat genom att tala in en fråga till appen Bing.

 

Bing har även en lättanvänd bildskapare

Appen Bing erbjuder även en generativ bildskapare baserad på tekniken hos Dall-E. Du matar då in en kort beskrivning av önskemålen på bilden, via text eller tal, och efter en stund presenterar appen 4 förslag på bilder som du kan ladda ner till din mobila enhet.

Exempel på bilder som genererats från textbeskrivningen "bild på skördetröska i rågfält".

Appen Bing är kostnadsfri och finns för både iOS och Android.

Appen ChatGPT för mobila enheter ger svar på dina frågor

AI-tjänsten ChatGPT från företaget OpenAI finns nu även tillgänglig som en app för mobila enheter. Appen har ett lättanvänt gränssnitt och kan användas kostnadsfritt för att ge relevanta svar på de flesta frågor.

Du interagerar normalt med appen via ett textfönster där du skriver in dina frågor och får svaren. Appen fungerar med de flesta vanliga språk, bl a svenska.

Den bästa metoden för att presentera appen är att fråga vad den kan hjälpa dig med.

 

Som ett alternativ till textfönstret kan du även interagera med appen via röstigenkänning och syntetiskt tal. Detta aktiverar du genom att klicka på symbolen för hörlurar längst ner till höger. Detta är ett bekvämt sätt att arbeta på men räkna inte med att appen tolkar det du säger helt korrekt.

Om du klickar på den röda knappen Stäng så återgår appen till textläget och visar både din fråga och svaret som text. Här kan du kontrollera att appen tolkat din fråga korrekt.

ChatGPT är nu inställd för att använda röstigenkänning och svara med syntetiskt tal.

 

Jag har använt appen under ett par veckor och är genomgående nöjd med de svar som jag fått på mina frågor. Men tänk på att appen inte kan ge dagsfärsk information som priser, valutakurser, webbadresser, telefonnummer mm.

ChatGPT kan även hantera relativt svåra frågor och ge relevanta svar.
Appar innehåll

Hämta in färger med Adobe Color

Med appen Adobe Color kan du via din mobila enhet hämta in färger hos verkliga motiv för användning i molntjänsten i Creative Cloud.

När du skall hämta in färger kan du antingen välja att fotografera ett verkligt motiv med den mobila enhetens kamera eller öppna ett befintligt foto hos enheten. Adobe Color analyserar bilden och väljer ut fem olika färger samt visar ringar kring de områden i bilden som innehåller färgerna. Vid behov kan du flytta ringarna till andra områden och därmed välja andra färger. De valda färgerna sparas i ett Tema som du själv namnger. Det är även möjligt att ändra färgerna manuellt hos ett tema.

Adobe Color väljer själv ut fem områden med olika färger hos motivet. Färgerna sparas som ett namngivet tema i molnet Creative Cloud. Vid behov kan du manuellt finjustera färgerna via appens färgreglage eller genom att skriva in värden för RGB.

Det är möjligt att skapa och lagra flera teman och det går även att kopiera färger mellan olika teman. Alla teman överförs automatiskt till molntjänsten Creative Cloud och blir därmed tillgängliga via panelen CC-bibliotek hos programmen Illustrator CC, Photoshop CC och InDesign CC.

  

De färgteman som du skapat med appen Adobe Color blir gemensamt tillgängliga via panelen CC-bibliotek hos Adobes tillämpningsprogram.

Du kan komma åt dina färgteman via webbläsaren genom att logga in med ditt Adobe ID på webbplatsen:

https://color.adobe.com/sv/

Här går det att ändra färgerna och även lägga till nya färger eller ta bort färger.

Appar innehåll

Google Maps

Google har förutom sina söktjänster även gjort sig kända för den mycket användbara tjänsten Google Maps på webben. Apple använde tidigare Googles kartor i en äldre version av sin egen kartapp Kartor. Hos iOS6 har Apple dock ersatt den gamla appen med en ny version, också benämnd Kartor, men där man ersatt Googles kartor med egna nyutvecklade sådana. Tyvärr har dessa kartor haft stora barnsjukdomar och Googles nya kartapp Google Maps för iOS är därför ett mycket välkommet tillskott.

Google Maps har ett bra användargränssnitt, erbjuder flera användbara funktioner och är faktiskt helt gratis! Du kan söka efter platser i hela världen och få en detaljerad vägbeskrivning till målet. Det går att välja om beskrivningen skall passa för bil, allmänna transporter eller för gående. Under färden får du talade anvisningar (kan stängas av) och det går också att ta fram en Steg-för-steg lista med mer detaljer via knappen Granska nere till höger.

Vägbeskrivning för bilresa mellan två angivna platser i Skåne. Under resans gång får du talade anvisningar i takt med att din position registreras av telefonens GPS-mottagare.

Förutom de ritade kartorna kan du även välja att visa satelitbilder som hela tiden uppdateras i takt med att du förflyttar dig mot målet. Detta fungerar som en utmärkt vägledning eftersom du direkt kan jämföra bilderna med terrängens verkliga utseende längs vägen.

Exempel på satelitbild som visar terrängen kring resmålet. Var beredd på att vissa bilder kan vara inaktuella eftersom de inte uppdateras så ofta. Varuhuset Emporia bredvid Malmö Arena var inte färdigbyggt när denna bild fotograferades.

Google Maps kan också användas för att söka efter företag och lokala tjänster som bensinmackar, restauranger, varuhus, biografer, teatrar mm. Sökresultaten visas som röda prickar på kartan och genom att klicka på en sådan får du köranvisningar till målet.

Resultatet av en sökning efter närliggande bensinmackar.

Som grädde på moset erbjuder appen även 360-graders panoramabilder från ett stort antal platser runt om i världen. Du ändrar själv vyn genom att svepa med fingret över fotografiet.

Innan du kör in på en ny bensinmack kan det ju vara trevligt att se hur den ser ut via ett foto!
Appar innehåll

Adobe Lightroom för iPad

Fotohanteringsprogrammet Adobe Lightroom har efterhand blivit ett populärt redskap för att hålla ordning på bilder och utföra efterbehandling. Programmet finns tillgängligt i snarlika varianter både för Windows och för Mac OSX. Jämfört med Photoshop är Lightroom mycket prisvärt (ca pris 1000 kr) samtidigt som programmet har de flesta funktioner som behövs för att efterbehandla fotografier.

Adobe har nyligen lanserat appen Lightroom mobile för surfplattan iPad. Denna har inte alla funktioner som finns hos persondatorvarianten men du kan genomföra grundläggande korrigering av ljus, färg, kontrast, mättnad mm.

Appen Lightroom mobile är avsedd att användas tillsammans med programmet Lightroom 5.4 på Windows eller Mac OSX. Bilderna som skall hanteras av appen måste vara lagrade i en bildsamling hos programmet. Denna bildsamling görs gemensamt tillgänglig via Adobes molntjänst Creative Cloud. Lightroom mobile kräver därmed att du har en licens för persondatorprogrammet och ett konto hos Adobes molntjänst.

De bilder som skall hanteras av appen Lightroom mobile görs tillgängliga i molnet Creative Cloud via en bildsamling hos Lightroom i persondatorn.

 

För att förbättra prestanda vid redigering i Lightroom mobile så skickas enbart förenklade varianter av de delade bilderna till molnet. Alla redigeringar som utförs synkroniseras sen automatiskt mellan bilderna i molnet och originalbilderna hos datorn.

Under pågående efterbehandling i appen kan du välja att visa histogram för bilder och även ta fram kameradata. Du kan bekvämt växla mellan bilder genom att svepa i sidled med fingret och det går även att zooma in och ut på vanligt sätt via nypning.

Funktionerna för efterbehandling finns tillgängliga via fyra knappar i underkanten av skärmen. Den första knappen tar fram små Förhandsvisningar av alla bilder. Den andra knappen Framkalla tar fram ett stort antal verktyg som påminner om motsvarande verktyg hos datorversionen. Den tredje knappen Förinställningar erbjuder ett antal färdiga effekter för bilder. Den fjärde knappen Beskärning låter dig beskära och rotera bilder via ett antal förvalda alternativ.

När du valt en funktion hos knappen Framkalla så visas ett reglage som du kan dra i sidled för att förändra vald egenskap. Tidigare gjorda inställningar visas som siffervärden på egenskapens knapp.

Exempel på efterbehandling i Lightroom mobile med knappen Tint (färgton).

Du backar tillbaka till överordnad funktion genom att klicka på vänsterpilen uppe i vänstra hörnet av appen. Med knappen Share uppe i högre hörnet kan du skicka valda bilder via mejl eller spara dem i enhetens Kamerarulle.

Knappen Share ger dig också möjlighet att köra ett bildspel med bilderna i den aktuella samlingen. Under pågående bildvisning kan du tända en röd laserpekare genom att peka och hålla på skärmen.

Appar innehåll

 

Google Earth

Appen Google Earth är ett absolut måste för alla oberoende av vad man arbetar med! Du kan söka efter valfri adress på hela jordklotet och låta programmet zooma in och visa dig närgångna satellitbilder av den sökta platsen. Många platser har också gatuvyer i form av fotografier som är tagna från kameror på marken.

Det är svårt att inte bli imponerad av denna fantastiska informationstjänst som Google erbjuder hela världen kostnadsfritt.

Enda begränsningen med Google Earth är att du måste ha en snabb bredbandsförbindelse för att få korta svarstider.

Satellitbild från Google Earth som visar den lantgård i Skåne där jag bedriver
min verksamhet. Lägg märke till att det går att urskilja de vita trädgårdsmöblerna
på tomten!

Adobe Photoshop Express

Appen Adobe Photoshop Express låter dig utföra grundläggande efterbehandling hos bilder på din mobila enhet. Appen har funktioner för beskärning och rotation av bilder, korrigering av exponering, mättnad, kontrast m m. Efter att du valt en funktion ställer du in verkan genom att peka och dra i sidled över bilden.

Efter slutförd efterbehandling kan du välja att spara bilderna antingen i något album på din enhet eller i en virtuell mapp på webben, som Adobe tillhandahåller kostnadsfritt. Vid lagring på webben måste du logga in på ett personligt konto som du skapar en gång för alla.

Den enda begränsningen med Adobe Photoshop Express är att du enbart kan redigera JPEG-bilder och där filerna är mindre än 10 MB.

Pågående korrigering av exponering för en bild med Photoshop Express.
 

Adobe Photoshop Touch för surfplattor

Adobe Photoshop Touch som finns i snarlika varianter både för användning på iPad 2 (eller nyare) och för surfplattor med Android 3.1 eller nyare erbjuder betydligt fler möjligheter än Photoshop Express. Du kan öppna och spara bilder antingen i surfplattans inbyggda minne (normalt exponerade med plattans kamera) eller bilder som överförts via molntjänsten Adobe Creative Cloud. Via ett insticksprogram till stora Photoshop blir det möjligt att förbereda eller efterbearbeta bilder med detta program. Appen kan efterbehandla bilder med en upplösning på maximalt 1600x1600 pixlar vilket begränsar användningsområdet till bilder för webbsidor, presentationer och sociala medier.

Photoshop Touch har funktioner för lager, text, markeringsverktyg, bildjusteringar och filter. Du kan därför genomföra relativt kraftfulla åtgärder vid efterbehandling av bilder. Alla verktyg finns tillgängliga i lister bredvid bilden och vid behov kan du bekvämt dölja en verktygslist genom att klicka på dess triangelsymbol.

Photoshop Touch erbjuder lagerhantering och ger dig även möjlighet att lägga till text till bilder.

Appen erbjuder flera varianter av markeringsverktyg och retuschverktyg, bl a Lasso, Trollstav, Lagrningspensel och Klonstämpel som låter dig utföra noggranna markeringar och motivförändringar. Bland funktionerna för bildjustering kan nämnas, Ljusstyrka, Kontrast, Färgbalans och även mer kraftfulla funktioner för Brusreducering, ändring av Nivåer samt korrigering av Skugga/högdagrar. Bland appens många kreativa filter kan nämnas Skärpa, Oskärpa, Skugga, Glöd, och Belysning.

Användningen av Photoshop Touch underlättas av en inbyggd hjälpfunktion med självstuidier som i detalj leder dig igenom de viktigaste funktionerna hos appen.

När du är klar med en bild går det att lagra den i plattans minne eller i Adobe Creative Cloud, överföra den till Facebook, bifoga bilden till ett mejl eller skriva ut den på en nätverksansluten skrivare.

Photoshop Touch går inte att ladda ner efter 28 maj 2015 då Adobe kommer att lägga ner produkten.

Photoshop Mix för mobila enheter

Adobe har under sommaren 2015 lanserat en ny kraftfull app benämnd Photoshop Mix som ersätter Photoshop Touch för bildbehandling på mobila enheter. Photoshop Mix är ganska prestandakrävande och rekommenderas därför enbart för moderna mobila enheter som iPhone 5 och iPad 4 eller nyare.

Öppna bilder från flera olika källor

Photoshop Mix kan öppna bilder från kamerarullen i den mobila enheten, från Creative Cloud-molnet, från Facebook, direkt från kameran i den mobila enheten, från Creative Cloud-bibliotek och från Dropbox men tyvärr inte från Googles bildtjänster. Appen hanterar filformaten PSD, PNG, TIF och JPG och kan även öppna lageruppbyggda PSD-bilder.

Photoshop Mix kan spara resultatet av efterbehandlingar både till ovanstående källor samt till Lightroom, Photoshop och Instagram.

Photoshop Mix kan öppna och spara bilder från/till flera olika källor.

Skapa montage med två bilder i var sitt lager

När du öppnar en bild benämns den Ny komposition som du själv kan ändra till en bättre beskrivning av innehållet. Ovanför bilden visas två miniatyrer, en av själva bilden och en tom ruta. Om du pekar på den tomma rutan får du möjlighet att öppna ännu en bild som då placeras i ett nytt lager ovanpå den första bilden.

Du kan nu använda appens verktyg under kategorin Klipp ut för att skapa en markering och frilägga motivet i det översta lagret. Allra enklast blir det om du använder Smart markering och pekar på den del av motivet som du vill behålla.

Exempel på montage med två bilder där den översta är frilagd via Smart markering.

Photoshop Mix skapar en lagermask hos det översta lagret och om du sen väljer att Skicka till Photoshop kan du öppna bilden i Photoshop på din dator och finjustera lagermasken vid behov. Detta förutsätter naturligtvis att både din mobila enhet och datorn är inloggade på samma konto hos Creative Cloud.

Lagermasken kan finjusteras i Photoshop på din dator.

 

Många verktyg för bildjustering

Photoshop Fix har flera verktyg för att Justera olika egenskaper hos den öppna bilden. Auto Fix korrigerar bilden helt automatiskt vilket i många fall är en bra början. Därefter kan du korrigera Exponering, Kontrast, Klarhet och Mättnad via var sina reglage. Börja med att peka på önskad korrigering och svep därefter i sidled på bilden tills du är nöjd.

Alla korrigeringar kan ångras via krysset nere till vänster medan bocken till höger bekräftar den utförda åtgärden.

Pågående justering av mättnaden hos den öppna bilden.


Knappen Utseende ger dig tillgång till ett stort antal filterfunktioner som du kan applicera, antingen på hela bilden eller lokalt på vissa delar via målning.

Knappen Beskär låter dig beskära bilden, antingen helt fritt eller via ett antal färdiga bredd/höjd-förhållanden som 16:9, 3:2, 4:3 m fl.

Exempel på Justering (vänster) och Beskärning (höger) av en öppen bild.

Funktioner på distans via Creative Cloud-molnet

För att ytterligare förbättra funktionaliteten hos Photoshop Mix erbjuder Adobe funktioner som utförs via servrar på nätet och där resultatet sen skickas till din mobila enhet.

Funktionen Upright korrigerar störtande linjer hos byggnader. Skakreducering förbättrar skärpan hos bilder som har tagits med för lång exponeringstid och som därför fått skakningsoskärpa. Innehållsanpassad fyllning låter dig ta bort oönskade delar hos en bild och ersätta dem med omgivande motiv.

Dessa funktioner kräver naturligtvis att din mobila enhet har en snabb WiFi-anslutning.

Om du pekar på Fler redigeringar får du tillgång till kraftfulla funktioner som genomförs via Adobes serverdatorer på nätet.

Photoshop Mix är gratis för alla som har ett konto hos Adobe Creative Cloud. Appen kan hantera bilder med upp till 10 megapixels upplösning.

Appar innehåll

Photoshop Fix efterbehandlar fotografier på mobila enheter

Appen Photoshop Fix ger dig möjlighet att efterbehandla högupplösta fotografier med mobila enheter. Med moderna mobila enheter kan du öppna bilder som har upp till 30 MB filstorlek. Appen har rikligt med funktioner som är lätta att använda.

Bra kommunikation med andra appar och enheter

Du påbörjar redigeringen av en ny bild genom att peka på den stora knappen med ett plustecken. Photoshop Fix kan öppna bilder från kamerarullen i den mobila enheten, från Creative Cloud-molnet, från Facebook, direkt från kameran i den mobila enheten och från Dropbox. Appen hanterar filformaten PSD, PNG, TIF och JPG.

Bilden får från början namnet Nytt projekt vilket du kan ändra genom att peka på det och redigera texten.

Påbörja redigering av en ny bild genom att peka på plustecknet.

Rikligt med verktyg för efterbehandling

När du öppnat en bild visas appens verktyg som symboler i ett område under bilden. På en liten skärm går det att rulla området i sidled för att få tillgång till alla verktygen. Totalt finns 10 olika verktyg för Beskär, Justera, Gör flytande, Laga, Utjämna, Ljus, Färg, Måla, Defokusera och Vinjett.

Photoshop Fix har rikligt med verktyg för efterbehandling av fotografier.När du pekar på ett verktyg så visas verktygets reglage och inställningar under bilden. Första gången du använder ett verktyg så visas en hjälptext med förklaringar. Du justerar den valda åtgärden genom att peka och dra på det graderade reglaget i bildens underkant. Du kan jämföra verkan före/efter via knappen uppe till vänster. Det går alltid att ångra den senaste åtgärden genom att peka på den böjda vänsterpilen uppe till höger om bilden. Det går bra att utföra flera justeringar i följd.

När du är klar med en åtgärd så kan du antingen bekräfta genom att peka på bocken nere till höger om bilden vilket sparar resultatet eller peka på krysset nere till vänster om bilden vilket avbryter utan att åtgärden genomförs.

Exempel på justering av Högdagrar (himlen) hos en bild.

Kraftfulla verktyg för lagning av bilder

Appen erbjuder flera olika verktyg för att laga oönskade defekter hos bilder. Med verktyget Laga fläck pekar du direkt på den oönskade detaljen varvid appen fyller i med omgivande pixlar. Verktyget Klonstämpel ger dig bättre kontroll genom att du först placerar en cirkel där du vill hämta pixlar ifrån vilka sen målas i där du pekar och drar. Verktyget Ta bort röda ögon använder du för att ta bort sådana genom att peka i pupillen hos ett ansikte.

Verktyget Återställ avaktiverar det verktyg du tidigare använt.

Exempel på användning av Klonstämpel för att laga en bild.

Spara efterbehandlade bilder lokalt eller i olika molntjänster

Resultatet av en efterbehandling kan sparas lokalt i den mobila enhetens Kamerarulle, i ditt personliga Creative Cloud-moln, i appen Lightroom eller skickas till Photoshop hos en dator som är inloggad på din molntjänst. Om du skickar en bild till Photoshop öppnas den automatiskt i programmet så att du kan utföra fler redigeringar. Det går även att publicera bilder på Facebook och Instagram.

Photoshop Fix är gratis för alla som har ett konto hos Adobe Creative Cloud. Appen fungerar bäst på moderna mobila enheter som iPhone 6 men jag har även provat den på en tre år gammal iPad vilket gav hyggliga prestanda.

Appar innehåll

Bildbehandling med Snapseed

Utbudet av appar för bildbehandling på mobila enheter har ökat kraftigt i takt med att enheterna får bättre prestanda och kameror med allt högre bildkvalitet. Snapseed är en gratis men ändå kraftfull app som kan efterbehandla bilder som har ända upp till 20 megapixels upplösning.

Snapseed är mycket lätt att använda. Du väljer att öppna en bild via knappen Open eller Plus uppe till vänster. Bilder kan hämtas live via kameran, från enhetens bildbibliotek eller via inklistring från en annan app.

De olika funktionerna hos appen finns tillgängliga via var sina symboler som visas bredvid eller under den valda bilden. Totalt finns det 15 knappar med funktioner både för korrigering och kreativa filter.

Med Auto Correct kan du snabbt korrigera kontrast eller färgåtergivning. Tune Image erbjuder dessutom korrigering av ljusstyrka, mättnad och färgbalans. Straighten & Rotate låter dig räta upp horisontlinjen eller rotera bilden. Crop ger dig tillgång till en bra beskärningsfunktion. Med Selective adjust kan du först markera ett visst område i bilden innan du genomför andra korrigeringar. Details gör det möjligt att höja skärpan hos bilden.

Övriga knappar erbjuder ett stort urval av kreativa filter som du kan använda på bilden. Det går även att rama in bilder via funktionen Frames.

Snapseed erbjuder ett stort antal funktioner som är tillgängliga via var sin knapp.

Arbetet i Snapseed underlättas av en automatisk hjälpfunktion som visar ett textöverlägg första gången du använder en funktion. Textöverlägget försvinner så fort du pekar på skärmen. Du kan även ta fram hjälptexten genom att peka på knappen ? eller Help.

Snapseed visar ett textöverlägg med hjälp helt automatiskt.

Flera av knapparna med funktioner, t ex Tune Image, har olika typer av korrigeringar tillgängliga. Du väljer då önskad korrigering genom att peka på skärmen och dra i vertikalled för önskad korrigering. Efter att du valt en korrigering kan du finjustera dess värde genom att peka och dra i sidled. Korrigeringen presenteras numeriskt via ett siffervärde både vid pågående dragning och även efteråt under bilden.

Så här väljer du önskad underfunktion genom att peka och dra i vertikalled.
Därefter drar du i horisontalled för att ställa in önskat värde.

En begränsning hos Snapseed är att det inte går att zooma in bilden via den vanliga metoden med två fingrar. Funktionen Details har därför en lupp (symbolen förstoringsglas) som du kan placera på önskad plats och förstora en del av bilden.

Funktionen Details har en lupp så att du kan granska skärpan.

När du är nöjd med en efterbehandling kan du via knappen Compare jämföra med ursprungsbilden. Knappen Revert återställer bilden till sitt ursprung. Knappen Save sparar en kopia av bilden i ett Snapseed-album hos den mobila enheten. Knappen Share låter dig skicka bilden via mejl, överföra den till sociala medier eller öppna den i någon annan app.

Resultatet av en efterbehandling kan delas på flera olika sätt.
 
   

Kraftfull bildbehandling med Pixelmator

Ungefär samtidigt som Apple lanserade den nya surfplattan iPad Air 2 blev även appen Pixelmator för iPad tillgänglig. Ett tillämpningsprogram med samma namn och snarlik funktionalitet har sen flera år varit ett prisvärt alternativ till Photoshop för efterbehandling av fotografier på Macintosh. Med appen Pixelmator blir det nu möjligt att utföra professionell bildbehandling även på surfplattor. Vid användning på moderna modeller av iPad har Pixelmator mycket bra prestanda.

Hanterar bilder både i den mobila enheten och hos molnet

Appen Pixelmator kan öppna och spara bilder antingen i den mobila enhetens Bildbibliotek (Photo Library) eller i den nya molntjänsten iCloud Drive. Det senare alternativet gör det möjligt att hantera bilder som är gemensamt tillgängliga både i den mobila enheten och i datorer som är anslutna till samma konto. Detta kräver dock en snabb uppkoppling till nätet.

Det går även att redigera bilder som exponeras med kameran hos iPad, Take Photo, eller skapa helt nya bilder med appens målarverktyg, Create image.

Pixelmator kan förutom sitt eget filformat, benämnt PXM, även öppna och spara bilder i filformaten PSD, TIF, JPEG, PNG och PDF. Appen har bäst prestanda när man redigerar bilder i det egna filformatet.

Appen kan hantera bilder med storlekar på upp till 4096 x 4096 pixlar (16 megapixel) vid användning på de två nyaste modellerna, iPad Air. Med äldre modeller av iPad begränsas bildstorleken till max 3072 x 2304 pixlar. Om du öppnar bilder med högre upplösning så samplas de ner till enhetens maximala storlek.

Arbetet i Pixelmator börjar med att du pekar på plustecknet uppe till vänster som tar fram en meny med fyra alternativ för att hämta in bilder. Miniatyrer av de senast redigerade bilderna visas samtidigt på enhetens skärm vilket gör dem bekvämt tillgängliga. När en bild håller på att överförs till molnet visas en vit pil på bildminiatyren.

Gränssnitt med bra överblick

Pixelmator har ett väl genomtänkt gränssnitt som utnyttjar den begränsade arbetsytan på surfplattan effektivt. De flesta funktioner och kommandon finns tillgängliga via fem små symboler uppe till höger. Appen sparar automatiskt ditt arbete och låter dig dessutom ångra åtgärder upp till 50 steg bakåt vilket minskar risken för dataförlust.

Den första symbolen, Penseln, tar fram appens verktyg när du pekar på den. När du pekar på namnet hos något av verktygen så öppnas nya paneler med ytterligare inställningar. Symbolen + låter dig lägga till fler bilder, lager, text eller färdiga symboler till den öppna bilden. Symbolen med ett Kugghjul ger dig tillgång till inställningar för bildstorlek, rotation, linjaler, stödlinjer mm. Dela-symbolen låter dig överföra bilden via mejl, till andra appar, till iCloud Drive eller till enhetens Bildbibliotek. Symbolen ? visar instruktioner för appens användning.

Verktygen hos Pixelmator finns tillgängliga via symbolen Pensel uppe till höger.

Pixelmator har många verktyg både för grundläggande bildbehandling och för mer avancerat arbete med bilder. Som exempel kan nämnas verktygen för färgkorrigering, Adjust Colors, där du både har tillgång till snabbkorrigeringar via miniatyrer och reglage för manuell ändring av Levels, Brightness, Contrast och Saturation.

Exempel på korrigering av nivåer hos bilden i ett markerat lager hos Pixelmator.

Pixelmator har ett stort urval av verktyg för retusch av bilder. Du väljer bland dessa genom att peka på Retouch. Funktionen Repair lagar automatiskt små defekter i bilder. Fix Red Eyes eliminerar röda ögon. Det finns även funktioner som justerar exponering, Lighten och Darken, som påverkar skärpan, Sharpen och Soften, som ändrar mättnaden, Saturate och Desaturate samt Smudge som smetar ut färg där du målar.

Överblick över retuschverktygen hos Pixelmator.

Bra funktioner för lager i bilder

Pixelmator kan skapa och hantera lager hos bilder på ungefär samma sätt som i Photoshop. Du skapar ett nytt lager genom att peka på symbolen + och välja något av de alternativ som visas under fliken för lager. Nya lager kan ha genomskinlig bakgrund eller valfri annan färg.

Befintliga lager visas som miniatyrer till vänster om den öppna bilden. Genom att peka på en miniatyr kan du ta fram kommandon för hantering av lagren. Du kan hämta in nya bilder i ett lager och därigenom skapa montage. Det går också att skapa lager med text som kan ha olika utformning, färg och skuggning.

Alla lager kan ha valfri genomskinlighet, Opacity, som du anger i procent.

Bild med två lager där det översta innehåller en text med skuggning.

 

Pixelmator fungerar på alla modeller av iPad som körs med system iOS 8. För bästa möjliga prestanda rekommenderas någon av de nya modellerna iPad Air eller iPad Air 2. Appen kostar 38 kr och laddas ner i vanlig ordning från App Store. Programmet Pixelmator för Mac OS X kostar 229 kr och laddas ner från Apple App Store.

Appar innehåll

Affinity Photo erbjuder komplett bildbehandling för iPad

Moderna modeller av iPad har numera lika bra prestanda som bärbara datorer. Men de flesta appar som tagits fram för mobila enheter har begränsad funktionalitet jämfört med motsvarande tillämpningsprogram till datorer.

Appen Affinity Photo är intressant eftersom den erbjuder samma möjligheter och snarlikt gränssnitt som motsvarande tillämpningsprogram Affinity Photo, vilket finns tillgängligt för Mac OSX och Windows. Appen kräver att du arbetar med iPad Air 2, iPad Pro eller iPad 5 gen som lanserades under våren 2017.

Gränssnittet liknar Photoshop

Appen har ett gränssnitt och funktionalitet som påminner om det marknadsledande bildbehandlingsprogrammet Photoshop, vilket gör det lätt att komma igång.

Affinity Photo har understöd för Apple Pencil vilket ökar precisionen när du behöver göra noggranna markeringar. Men du kan naturligtvis arbeta även utan pennan via pekskärmen på vanligt sätt. Det går att mata in korrigeringar både genom att peka och dra och även via sifferinskrivning hos små virtuella tangentbord.

Arbetet underlättas av fem olika arbetsytor (benämnda Personas) med var sina uppsättningar verktyg och paneler. Du väljer arbetsyta genom att peka på någon av de fem symbolerna i skärmens överkant.

Appen har nästan samma funktionalitet som Photoshop med Lagerhantering, Justeringslager, Kanaler, Banor, Texthantering, Filter, Effekter mm.

Arbetsytan Photo ger dig tillgång till en verktygsuppsättning (till vänster) som liknar motsvarande verktyg hos Photoshop. Symbolerna till höger tar fram var sina paneler där du väljer olika alternativ under arbetet. I bilden ovan är lagerpanelen öppen med fyra bildlager och tre justeringslager. I underkanten visas reglage där du anger värden för den pågående korrigeringen (Brightness).

 

Arbetet underlättas av flera hjälpfunktioner

När du öppnar appen så visas en startskärm med miniatyrer för de senast redigerade bilderna. Längst ner har du också tillgång till ett antal videofilmer som förklarar hur du utför vanliga åtgärder i appen.

Du öppnar en bild för redigering genom att peka på den stora plussymbolen hos startskärmen. Bilder kan hämtas från den mobila enhetens samling Bilder, från molntjänsterna Apple iCloud, Dropbox, Google Drive eller direkt via exponering med enhetens Kamera.

Startskärmen hos Affinity Photo med senast redigerade bilder och instruktionsfilmer.

 

Du kan när som helst under arbetets gång ta fram hälptexter genom att peka på frågetecknet nere till höger och hålla kvar. Pilarna nere till höger gör det lätt att ångra eller göra om en ångrad åtgärd. Det finns även en historikpanel History Studio som låter dig ångra flera steg tillbaka.

För att ta fram hjälptexter pekar du på frågetecknet och håller kvar.

 

Kraftfulla funktioner för arbete med RAW-bilder

När du öppnar en RAW-bild så väljer Affinity Photo automatiskt en anpassad arbetsyta med verktyg och paneler som lämpar sig för arbete med RAW-bilder. Detta påminner mycket om arbete med RAW-bilder i Photoshop där tillägget Adobe Camera RAW öppnas.

Under arbetet är det användbart att visa områden hos bilden som är urfrätta eller igengrodda. Detta sker genom att du aktiverar funktionerna Toggle clipped highlights eller Toggle clipped shadows.

Arbetsytan för RAW-hantering har flera användbara verktyg som Red Eye Tool, Blemish Remove Tool samt paneler som Lens Studio och Metadata Studio. Under arbetets gång har du också god hjälp av Histogram som visar färgåtergivningen.

När du är klar med alla korrigeringar så bekräftar du med knappen Develop under bilden. Resultatet sparas då tillsammans med övriga redigerade bilder i Affinity Photos eget filformat.

Arbetsytan för redigering av RAW-bilder erbjuder flera kraftfulla funktioner.

 

Understöd för flera olika bildfilsformat

Affinity Photo kan öppna bilder i de flesta vanliga bildfilsformat som TIF, JPG, PNG, PSD, PDF m fl. Bilder i PSD som är lageruppbyggda bibehåller sin lagerstruktur när de öppnas i appen. Appen hanterar både RGB-bilder och bilder lagrade i CMYK.

Efter slutförd redigering kan du exportera bilder till ett stort antal olika filformat. Bilderna kan skickas till samma molntjänster som du kan hämta bilder från. Dessutom går det att dela bilder (Share) med flera andra installerade appar på din iPad.

Affinity Photo låter dig exportera redigerade bilder till ett stort antal olika filformat.

 

Datorprogrammet Affinity Photo för Mac OSX och Windows

Datorprogrammet Affinity Photo, som finns både för Mac OSX och Windows, erbjuder ungefär samma möjligheter som appen. Eftersom de flesta datorer har betydligt större bildskärm än mobila enheter så visar programmet fler verktyg och paneler än appen. Programmet kostar 519 kr vilket utan tvekan är prisvärt jämfört med Photoshop. Du kan även ladda ner 10-dagars testversioner gratis på webbplatsen:

https://affinity.serif.com/en-gb/signup/trial/photo/

 

Tillämpningsprogrammet Affinity Photo är ett mycket prisvärt alternativ till Photoshop.

 

Jag har själv arbetet med appen Affinity Photo under ett par månader på en iPad Pro med 9,7 tums skärm. Såväl prestanda som stabilitet är mycket bra och helt jämförbara med att arbeta med Photoshop på en modern bärbar dator.

Det är mycket användbart att kunna genomföra en grundläggande efterbehandling av bilder redan ute i fält. Den största flaskhalsen är själva överföringen av bilder från en systemkamera till iPad. Detta kan ta relativt lång tid med Apples egen Lightning-till-SD-kamerakortläsare. iPad Pro 12,9 tum och nya iPad Pro 10,5 tum ger snabbare överföring via USB 3.

Appen Affinity Photo har ett introduktionspris på 209 kr vilket är mycket prisvärt med tanke på funktionaliteten.

Appar innehåll

Förbättra fotografier automatiskt med Pixelmator Photo

Datorprogrammet Pixelmator Pro för Macintosh är en kraftfull och prisvärd konkurrent till bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Nu har samma företag utvecklat appen Pixelmator Photo för moderna modeller av iPad. Målsättningen med appen är att den skall vara lätt att använda vid förbättring av fotografier.

Öppna fotografier från de flesta molntjänster

Appen kan hantera fotografier lagrade i JPEG eller råformat från mer än 500 vanliga kameramodeller. Bilderna kan vara lagrade i olika molntjänster som Creative Cloud, Dropbox, iCloud Drive, Google Drive eller OneDrive. Det går även att komma åt bilder som är lagrade i den mobila enhetens bildsamling, i den externa hårddisken Copilot Boss och i USB-minnen som SanDisk iXpand Flash Drive eller liknande.

Alla redigeringar är icke destruktiva vilket innebär att du alltid kan ångra genomförda åtgärder utan att originalbilderna påverkas.

Pixelmator Photo kan öppna bilder från de flesta vanliga molntjänster och bilder som är lagrade lokalt på iPad eller anslutna lagringsenheter.


Automatisk bildförbättring via Maskininlärning

Appen har tränats via Maskininlärning (ML) där den jämfört miljontals par av bilder, den ena med felaktig exponering och färgtemperatur och den andra som korrigerats manuellt av en professionell redigerare. Med denna inlärda "erfarenhet" kan appen förbättra exponering och färgåtergivning hos de flesta bilder helt automatiskt.

Den här bilden av min skånegård, exponerad med en drönare, har öppnats i Pixelmator Photo för att kunna förbättras helt automatiskt. Panelen med justeringar har öppnats via knappen uppe till höger men automatiken (ML) för förbättring har ännu inte aktiverats.


Bildförbättringen utförs genom att du aktiverar knappar benämnda ML i panelen Color Adjustment Tool. Panelen erbjuder automatiska justeringar ML för White Balance, Hue & Saturation, Lightness, Color Balance och Selective Color. Du kan slå på eller av ML för dessa egenskaper var för sig eller gemensamt för alla via knappen ML överst uppe till höger.

Via ett klick på den översta knappen ML har automatiken för bildförbättring aktiverats. I det här fallet justeras alla egenskaperna hos bilden (fem knappar Ml är aktiverade).


Om du inte är nöjd med de automatiska förbättringarna kan du som alternativ slå av en eller flera ML-knappar och dra i samhörande reglage manuellt.

Automatiskt lagningsverktyg

Repair Tool aktiveras genom att du pekar på symbolen med ett plåster överst på skärmen. Ställ därefter in önskad penselstorlek genom att dra i reglaget under bilden. Måla slutligen med gul färg på de motivdelar som du vill ta bort från bilden.

Repair Tool skall här användas för att ta bort den parkerade bilen från gårdsplanen.


Efter ett par sekunders betänketid fyller appen i det målade området med pixlar från närliggande områden. Verktyget kan användas både för att ta bort små skador hos bilden och större oönskade motivdelar.

Ingen kan nu se att det stod en bil parkerad på gårdsplanen. Verktyget har fyllt i området med pixlar från den närliggande omgivningen.


Appen Pixelmator Photo fungerar med alla modeller av iPad Pro, nya iPad Air och Mini, samt femte och sjätte generationen iPad. Dessa enheter är utrustade med A9-processor eller nyare. De mobila enheterna måste dessutom köras med iOS 11 eller senare.

Pixelmator Photo har ett rekommenderat pris på 50 kr vilket är prisvärt med tanke på den avancerade automatiken. Du kan spara massor med tid vid efterbehandling av bilder med denna app.

Appar innehåll

Fullfjädrad bildbehandling med Photoshop för iPad

Datorprogrammet Photoshop har efter 30 år på marknaden blivit en helt dominerande standard för efterbehandling av digitala fotografier. När Adobe nu lanserar appen Photoshop för iPad har man målsättningen att sätta en liknande standard för mobila enheter.

Adobe lovar att appen efterhand skall uppdateras med de flesta funktioner som finns hos datorprogrammet Photoshop CC 2020. Men i den ursprungliga versionen som lanseras under hösten 2019 har man lagt tonvikten vid funktioner för Markering och Lagerhantering. Appens första version saknar bl a flera av de Effekter och Smarta filter som finns hos datorprogrammet.

Appen Photoshop för iPad har ett väl genomtänkt gränssnitt och erbjuder rikligt med funktioner för bildbehandling. Appen har fullt understöd för Apple Pencil vilket underlättar arbetet när du skapar markeringar och masker i bilder.

En mycket användbar funktion är att du kan välja att spara dina bilder som Cloud documents (filtillägget PSDC) i Adobes molntjänst, vilket innebär att du kan fortsätta arbetet som påbörjas på iPad med valfri dator som är inloggad på samma konto.

Om du väljer att lagra bilder i Cloud documents så sparas ditt arbete automatiskt och bilderna blir även tillgängliga i Photoshop CC 2020 på din dator.

Videolektioner gör det lätt att komma igång med appen

När du öppnar appen Photoshop visas en hemskärm med miniatyrer av de senast öppnade bilderna. Här kan du även välja fliken Learn som ger dig tillgång till korta videofilmer med förklaringar till appens olika funktioner. Dessa gör det lätt att komma igång med Photoshop på iPad.

Photoshop på iPad ger dig tillgång till ett tiotal korta videolektioner som ger en introduktion till appens olika funktioner.
 

Verktyg och paneler

När du öppnar en bild så visas verktygspanelen till vänster och till höger ett antal knappar som öppnar paneler med olika egenskaper. Några av verktygsknapparna har små trianglar nere till höger vilket innebär att det finns alternativa underliggande verktyg. Dessa tar du fram genom att peka och hålla kvar på knappen.

Om du istället pekar ett kort ögonblick på en verktygsknapp visas en liten panel med olika alternativ för verktyget.

De tre övre knapparna till höger tar fram olika egenskaper hos bildens lager. Den översta visar lager som små miniatyrer. Den andra knappen visar lager i normal storlek (ungefär som hos programmet Photoshop) medan den tredje knappen tar fram egenskaper för det valda lagret.

Verktyget Quick Selection Tool (Snabbval) har här använts för skapa en markering kring fjärilen. I panelen med alternativ är Addera valt vilket innebär att du kan utöka markeringen genom att måla vidare med verktyget.


Markeringar och lagermasker

När du är klar med en markering skapar du en lagermask genom att peka på knappen Mask i nederkanten hos skärmen. Masken visas då bredvid miniatyrbilden av motivet i lagerpanelen.

Genom att ta fram verktyget Brush (Pensel) kan du nu finputsa masken genom att måla med svart eller vit färg. Svart döljer pixlar i markeringen medan vitt tar fram dem. Du växlar mellan svart eller vitt genom att peka på cirklarna i panelen med alternativ. I panelen kan du även ändra penselns storlek och hur diffus den är vid målning. Arbetet med finputsning av masken underlättas avsevärt om du använder en Apple Pencil.

Verktyget Brush (Pensel) har här använts för att utöka masken via målning med vit färg så att markeringen även tar med de smala antennerna hos fjärilen.Skapa montage via flera lager

Verktygsknappen mellan Textverktyget och Pipetten låter dig montera in flera bilder i var sitt lager hos en befintlig bild. För att skapa nya lager pekar du på symbolen med ett plus i en kvadrat till höger. Det är möjligt att namnge de olika lagren vilket underlättar hanteringen.

Du kan skala motiven i ett lager via verktygsknappen omedelbart under pekverktyget. Om du därefter frilägger huvudmotivet från omgivningen via tekniken ovan går det att skapa ett montage med flera motiv i var sitt lager.

Bildmontage med fyra olika motiv i var sitt lager. Överst finns även ett textlager som skapats i appen. Ovanför bakgrundslagret (Rapsfält) finns två olika justeringslager.


För att skapa ett justeringslager pekar du på knappen till höger med plustecken i en kvadrat och håller kvar. I menyn som då visas väljer du Adjustment layer vilket tar fram symboler för sju olika typer av justeringar som du kan utföra. Justeringslager verkar enbart på underliggande lager. Du kan ändra staplingsordningen för lager genom att peka och dra miniatyrerna i höjdled i lagerpanelen.

Så här skapar du ett nytt justeringslager och väljer vilken typ av justering som skall utföras.


För att ställa in justeringarna hos ett justeringslager pekar du först på lagersymbolen och därefter på knappen Layer Proporties (Egenskaper). Under lagerpanelen visas då en ny panel med olika reglage för inställningar.

Reglage med inställningar för det markerade justeringslagret Color Balance 1. Justeringslagret påverkar enbart det underliggande lagret Rapsfält.


Spara och exportera bilder

När du är klar med en bild kan du spara eller exportera den på flera olika sätt. Börja med att peka på symbolen Share (Dela) uppe till höger och välj alternativet Publish and export. Appen visar då en dialogruta där du kan välja mellan filformaten PNG, JPEG, PSD och TIFF. Om du väljer JPEG så får du även tillgång till ett reglage med inställningar för File size vilket bestämmer kvalitet och filstorlek.

Du kan spara bilder i Photoshops eget filformat PSD men även exportera dem i andra standardiserade filformat.När du bekräftat vilket filformat du vill exportera bilden till via knappen Export visas ännu en dialogruta där du förutom att spara bilden, Save image, även kan välja bland flera andra alternativ för delning som Print, Convert to PDF, Save to Dropbox mm.

Vid delning av bilder kan du välja bland flera olika alternativ.

 

Systemkrav och prestanda

Photoshop för iPad hämtas i vanlig ordning från App Store. Appen kan provas kostnadsfritt i 30 dagar men sen krävs ett abonnemang på Adobe Creative Cloud för fortsatt användning. Det billigaste alternativet, planen Fotografi, kostar 120 kr per månad. I detta abonnemang ingår då även licenser för Photoshop och Lightroom för dator.

Om du redan har ett abonnemang på Creative Cloud rekommenderas att du hämtar appen Photoshop och börjar arbeta med den på din iPad. Men att betala 120 kr i månaden enbart för att använda appen är definitivt inte prisvärt. De flesta andra appar kostar ju mindre, en gång för alla vid inköp.

Appen kräver systemversion iPadOS 13.1 eller nyare och kan köras på följande enheter:

iPad Pro, alla modeller

iPad (generation 5 eller nyare)

iPad mini 4 eller nyare

iPad Air (generation 3)

iPad Air 2

Prestanda hos appen är bra och även tunga bilder kan hanteras utan störande fördröjningar, under förutsättning att du har en snabb uppkoppling till Internet vid lagring i molnet.

Appar innehåll

Samkör mobilapparna Lightroom och Photoshop på iPad

Appen Lightroom (ver 5.31) har en användbar ny funktion som kan anropa appen Photoshop (ver 1.5.0) och utföra kraftfull efterbehandling på en utvald bild. Efter slutförda åtgärder i Photoshop sparas bilden tillbaka till Adobes molntjänst så att den på nytt blir tillgänglig i Lightroom. Detta erbjuder en användbar kombination av de båda apparnas möjligheter.

Börja med att öppna Lightroom, välj ut önskad bild och öppna den i redigeringsläge genom att peka på bildminiatyren. Peka därefter på symbolen Dela uppe till höger och välj kommandot Redigera i Photoshop.

För att överföra den öppna bilden hos Lightroom till Photoshop pekar du på symbolen Dela uppe till höger och väljer kommandot Redigera i Photoshop.


Den utvalda bilden skickas då till Adobes molntjänst och öppnas efter ett par sekunder i appen Photoshop. Du kan nu utföra valfri efterbehandling av bilden i Photoshop. I vårt exempel skall vi genomföra en bekväm markering med hjälp av det automatiska verktyget Select Subject.

Peka på den tredje verktygssymbolen från ovan, två gånger i följd, så att du får tillgång till det automatiska markeringsverktyget och peka därefter på Select Subject.

Det här kommandot i Photoshop markerar automatiskt den viktigaste delen hos motivet.Resultatet av den automatiska markeringen är ganska imponerande med tanke på att den genomförts på en mobil enhet!

Photoshop har markerat bilen helt automatiskt.


För att underlätta hanteringen av den markerade bilen är det nu lämpligt att du skapar en lagermask. Peka på symbolen Mask under bilden. Resultatet blir att bilen visas frilagd på en genomskinlig bakgrund (rutmönster). Vid behov av finjusteringar kan du måla på masken med verktyget Brushes (penseln).

Photoshop har skapat en lagermask kring den frilagda bilen.

 

För att skicka den efterbehandlade bilden tillbaka till Lightroom pekar du slutligen på knappen Send to Lightroom. En kopia av bilden sparas då hos Adobes molntjänst och visas efter ett par sekunder hos Lightroom. Som en kvittens på att bilden är efterbehandlad med Photoshop visas en symbol PS uppe i högra hörnet hos bildminiatyren.

Den frilagda kopian av bilden är nu tillgänglig hos Lightroom.
Appar innehåll

Illustrator för iPad är en riktig fullträff

Adobe har under hösten 2020 presenterat en version av illustrationsprogrammet Illustrator för moderna iPad-enheter som körs med iOS 13 eller nyare. Den nya appen har bra användargränssnitt och erbjuder ett genomtänkt urval av de viktigaste funktionerna hos datorprogrammet. Illustrator för iPad ingår i prenumerationstjänsten Adobe Creative Cloud men det är även möjligt att köpa en separat prenumeration för 10 US-dollar per månad.

Ritningar lagras automatiskt i molnet

Ritningar som du tar fram hos appen Illustrator lagras normalt i molntjänsten hos Creative Cloud. Detta innebär att du kan påbörja en ritning hos iPad och därefter fortsätta arbetet med datorprogrammet Illustrator om du har detta tillgängligt.

Startskärmen hos appen Illustrator visar miniatyrer av dina senast redigerade ritningar och erbjuder ett antal mallar som du kan använda för att skapa nya.

Startskärmen hos appen Illustrator ger bra överblick över ditt arbete.

 

Inbyggd hjälpfunktion

Arbetet med appen Illustrator underlättas av en utmärkt inbyggd hjälpfunktion. Du får tillgång till hjälpen via kommandot Learn till vänster. Hjälpen erbjuds både som introducerande interaktiva animationer och som mer djupgående videolektioner.

Arbetet med appen Illustrator underlättas av den inbyggda hjälpfunktionen.

 

 

Verktyg och paneler

Precis som hos datorprogrammet så finns verktygen hos appen tillgängliga till vänster om ritytan. Vissa av verktygssymbolerna har underliggande varianter vilket indikeras via en triangel nere till höger. Längst ner visas aktuella inställningar för fyllning och kantlinje.

I likhet med datorprogrammet så har appen Illustrator relativt få verktyg som erbjuder färdiga former. De flesta former tas därför fram via banor som skapas med verktyget Ritstift (tredje verktyget ovanifrån).

Till höger om ritytan finns ett antal symboler som tar fram var sin panel med olika egenskaper eller inställningar hos objekt. Dessutom så visar appen helt automatiskt en liten panel med några vanliga åtgärder när du markerar ett objekt. Denna panel visas under det markerade objektet.

Nere till vänster om ritningen visas en vit ring som du, genom att peka på den kan, använda för att växla mellan olika alternativ för vissa åtgärder hos appen. Som exempel kan du skala objekt likformigt, utöka markering till flera objekt, rotera med fasta gradintervall m m.

Exempel på objekt som tagits fram med hjälp av de färdiga formerna hos Illustrator.


Banverktygen erbjuder hög precision

Appen Illustrator kan manövreras enbart med hjälp av fingrarna men arbetet blir betydligt effektivare om du arbetar med Apple Pencil. Detta gäller i synnerhet när du skapar banor med verktyget Ritstift (tredje verktyget ovanifrån).

Panelen Path, som finns tillgänglig nere till höger, ger dig bekväm tillgång till flera användbara funktioner när du hanterar banor med verktyget Direktmarkering.

Redigering av banor med hjälp av verktyget Direktmarkering.


Ritningar kan exporteras till andra filformat

När ritningar lagras i molnet så sparas de normalt i filformatet AIC så att de kan öppnas direkt i datorprogrammet Illustrator. Vid behov kan du även exportera ritningar till andra filformat som AI, PDF, SVG, PNG och PSD. Detta genomförs via knappen Dela ovanför ritytan uppe till höger. Den exporterade ritningen kan då överföras till andra appar i den mobila enheten eller till datorer som är tillgängliga via WiFi.

Så här exporterar du en ritning som en PDF-fil.
Appar innehåll

Skapa objektgrafik med appen Affinity Designer på iPad

Tidigare har det inte funnits någon fullfjädrad app för arbete med skalbar objektgrafik på mobila enheter. Affinity Designer för iPad ändrar på detta och erbjuder kraftfulla funktioner med ett lättnavigerat gränssnitt. Appen fungerar bäst tillsammans med Apple Pencil men kan även användas via navigering med fingrarna.

I skärmens vänsterkant finns en panel med knappar för appens verktyg. Överst till vänster finns tre knappar som ger dig tillgång till flera vanliga funktioner. Till höger finns knappar som öppnar paneler med olika inställningar för objekt. I skärmens underkant visas en interaktiv panel som erbjuder olika alternativ för markerade objekt.

Exempel på ritning som tagits fram med verktygen hos Affinity Designer. Du kan ställa in fyllningsfärg och kantfärg för ett markerat objekt via panelen Colour som är öppen i skärmens högerkant.


Inbyggda hjälpfunktioner underlättar arbetet

Du kan när som helst under arbetet med en ritning ta fram ett överlägg som förklarar funktionen hos de olika knapparna hos appen. Detta sker genom att du pekar och håller kvar på symbolen frågetecken längst ner till höger på skärmen.

I startskärmen som beskrivs i nästa avsnitt har du tillgång till videolektioner och exempeldokument som beskriver appens vanligaste funktioner.

Detta överlägg ger översiktlig information om funktionen hos appens många knappar.


Börja arbeta med en ritning

När du öppnar appen så visas en Startskärm med miniatyrer av de ritningar som du hanterat tidigare. I skärmens underkant finns två stora knappar som ger dig tillgång till Tutorials (videolektioner) och Samples (exempeldokument) vilka beskriver hur du utnyttjar appens många möjligheter.

För att påbörja en ny ritning pekar du på knappen med ett stort Plustecken. Appen visar då en ny vy där du antingen kan skapa ett nytt tomt dokument eller öppna befintliga ritningar som är lagrade på någon molntjänst. Affinity Designer använder appen Filer hos den mobila enheten för att komma åt flera vanliga molntjänster som iCloud Drive, Dropbox, Google Drive, Creative Cloud och OneDrive.

Du kan öppna ritningar som är sparade i filformaten AI, EPS, PDF och SVG. Objektstrukturen bibehålls så att du kan arbeta vidare med ritningarna i Affinity Designer.

Startskärmen hos Affinity Designer visar miniatyrer av tidigare hanterade ritningar.Flera verktyg med färdiga former

Arbetet med att ta fram ritningar underlättas av att appen har ett stort antal färdiga former som finns tillgängliga via en av verktygsknapparna till vänster. Vid positionering av objekt får du hjälp via stödlinjer, stödraster och informationsrutor som visar storleken.

Appen har ett stort antal färdiga former som finns tillgängliga via en knapp till vänster. Panelen i skärmens underkant låter dig anpassa utseendet hos ritade objekt.Många kortkommandon via fingergester

Affinity Designer erbjuder många användbara kommandon genom att du pekar med en, två eller tre fingrar.

 • Zoomning i en ritning sker via normal svepning med två fingrar.
 • Du kan panorera i ritningen genom att peka med två fingrar och dra.
 • När du ritar en färdig form går det att få samma bredd och höjd genom att efter påbörjad ritning hålla ner ett finger till på skärmen.
 • När du ritar ett objekt kan du samtidigt flytta det genom att peka med två fingrar.
 • När du flyttar objekt kan du begränsa rörelsen till horisontellt, vertikalt eller 45 graders vinkel genom att samtidigt peka med ett finger.
 • Du kan ångra den senast utförda åtgärden genom att peka med två fingrar.
 • Genom att peka med tre fingrar kan du göra om en ångrad åtgärd.

Kraftfull hantering av banor i ritningar

Affinity Designer har ett verktyg benämnt Pen Tool (ritstiftet) som låter dig skapa frihandskonturer med hög precision. Med verktyget Node Tool kan du modifiera befintliga banor. Arbetssättet påminner mycket om motsvarande hantering i professionella illustrationsprogram som Adobe Illustrator.

Pågående redigering av banor med verktyget Node Tool.Export av ritningar till standardfilformat

När du är klar med en ritning kan den överföras till din dator via kommandot Export (tillgängligt via symbolen för ett dokument upp till vänster). I dialogrutan för export kan du välja mellan de flesta vanliga standardfilformat för bilder. För att exporterade ritningar skall behålla sin objektstruktur bör du välja något av filformaten PDF, EPS eller SVG.

Exporten kan ske till samma molntjänster som appen kan öppna bilder från.

Dialogrutan vid export av ritningar till vanliga filformat för bilder.


Systemkrav och prestanda

Affinity Designer hämtas i vanlig ordning från App Store. Appen kostar 209 kr vilket är mycket prisvärt med tanke på funktionaliteten. Affinity Designer kräver iPad Air 2 eller nyare som körs med systemversion iOS 11 eller nyare.

Prestanda hos appen är bra och även komplexa ritningar kan hanteras utan störande fördröjningar. Affinity Designer är ett mycket prisvärt alternativ till datorprogrammet Illustrator. De flesta som behöver ta fram illustrationer sporadiskt klarar sig säkert bra med appen som har en betydligt lägre inlärningströskel än Illustrator.

Appar innehåll

Redigera video på mobila enheter med Adobe Premiere Clip

Med appen Adobe Premiere Clip kan alla utföra grundläggande redigering av videofilmer på mobila iOS-enheter. Filmklippen hämtas antingen från den mobila enheten eller från Creative Cloud-molnet. Resultatet av redigeringen sparas i molnet vilket innebär att du måste ha ett Adobe-konto (kostnadsfritt eller en betald Creative Cloud prenumeration) för att kunna arbeta med appen.

Ett projekt påbörjas genom att du pekar på knappen + hos appen. Du kan då välja mellan fyra olika alternativ för hur filmklippen skall hämtas in i projektet. Alternativen är På min iPhone (eller iPad) vilket innebär från enhetens minne, Lightroom vilket innebär från mediasamlingen hos denna app, Mina filer vilket innebär från någon mapp i ditt personliga Creative Cloud-moln samt Ta en bild eller en video vilket innebär direkt inspelning med enheten.

Hantera klippen

När du hämtat in önskade klipp visas de som miniatyrer med tidsangivelser i appens fönster. För att granska och trimma ett klipp pekar du på miniatyren vilket leder till att klippet visas förstorat med ett reglage för uppspelning (pilen) och violetta trimningsverktyg för att ange inpunkt och utpunkt. Du kan även dela ett klipp via kommandot Dela vid spelhuvudet som du får fram genom att peka på symbolen för Duplicera (inramat plustecken).

Det valda klippet har här trimmats till en varaktighet på 3 sek.

 

Korrigera ljuset

Appen har verktyg för att korrigera ljuset hos det valda klippet. Du får fram dessa genom att peka på bländarsymbolen. Det går att korrigera Exponering, Högdagrar och Skuggor via var sina reglage.

Du kan korrigera ljuset hos ett klipp via tre olika reglage.

Ljudbehandling

Om du pekar på högtalarsymbolen får du tillgång till verktyg för korrigering av ljudet hos det valda klippet. Du kan ändra Volym manuellt eller aktivera funktionen Smart volym som automatiskt jämnar ut ljudnivån hos alla klippen. Det går även att Tona in eller Tona ut ljudet hos ett klipp.

När du är klar med alla klippen går det att lägga till bakgrundsljud och musik till hela filmen. Detta utförs genom att du pekar på notsymbolen. Du kan använda både den mobila enhetens musiksamling och ett antal Premiere Clip-teman som följer med appen.

En inbyggd ljudeffekt benämnd Garage har här lagts till hela filmen.Dela filmer

När du är klar med redigeringen kan den färdiga filmen delas på flera olika sätt. Knappen Dela ger dig tillgång till flera olika alternativ för delning. Alternativet Publicera & dela video överför filmen till Adobes egen tjänst för publicering via Creative Cloud. Alternativet Spara på kamerarullen lagrar filmen i den mobila enhetens egen samling med bilder och filmer. Med alternativet Redigera i Premiere Pro skapas en kopia av projektet som lagras i ditt privata Creative Cloud-moln. Du kan öppna denna kopia på din dator om du har programmet Premiere Pro installerat. Med alternativet Spara i Creative Cloud skapas en film i formatet MP4 som sparas i undermappen Premiere Clip hos ditt Creative Cloud-moln. Det sista alternativet Publicera på YouTube skapar en film som publiceras på ditt eget konto hos YouTube.

 

Du kan dela färdiga filmer från Premiere Clip på sex olika sätt.

Om du delar en film med alternativet Redigera i Premiere Pro exporteras hela projektet tillsammans med en XML-fil som lagras i ditt privata Creative Cloud-moln. Du kan därefter öppna projektet med programmet Premiere Pro CC 2015 på din dator och finslipa resultatet med de kraftfulla verktygen hos detta program.

Den grovredigerade filmen från Premiere Clip hos den mobila enheten har här öppnats på en dator med programmet Premiere Pro CC 2015.

Egna erfarenheter av appen

Har själv provat att arbeta med Adobe Premiere Clip under några veckor. Både prestanda och stabilitet är bra och det är bekvämt att kunna utföra en grov redigering efter inspelning med den mobila enheten. Projektet kan sen överföras till Creative Cloud-molnet för slutlig redigering i programmet Premiere Pro.

Appen saknar tyvärr funktioner för att lägga in texter över klipp. Om man har behov av detta så går det dock att komplettera filmen via programmet Premiere Pro.

Premiere Clip kan laddas ner kostnadsfritt från App Store. Appen fungerar bäst på moderna iOS-enheter som iPhone 5 eller nyare samt på iPad Air och nyare.

Appar innehåll

FiLMiC Pro hjälper dig spela in filmer med iPhone

Moderna modeller av smartphones som iPhone 5, iPhone 6 och iPhone 6s ger mycket bra kvalitet hos videofilmer som spelas in under gynnsamma omständigheter. Men eftersom appen Kamera saknar möjlighet till manuella inställningar är det svårt att få bra resultat under besvärliga belysningsförhållanden.

Appen FiLMiC Pro kompletterar kameran i iPhone så att det blir lättare att hantera den vid inspelning och därmed få ett betydligt bättre resultat. Appen har rikligt med funktioner som låter dig hantera skärpa, exponering och vitbalans antingen automatiskt eller manuellt.

Symbolerna nere till vänster indikerar Vitbalans, Skärpa och Exponering. Vita symboler anger automatisk inställning medan röda anger att du gått över till manuell inställning. Du växlar mellan automatiskt och manuellt läge genom att peka på en symbol.

När du gått över till manuellt läge tar du fram reglage för inställning genom att peka på symbolen nere till vänster och hålla kvar. Symbolen för exponering tar då fram tre andra symboler för att ändra ISO, Bildfrekvens och Exponeringskompensering.

De stora symbolerna för skärpa och exponering kan du placera på valfri plats hos motivet vilket avgör var egenskapen ställs in.

I mitten av bildens underkant finns indikeringar för telefonens Batteristatus och kvarvarande Lagringsutrymme i minnet. Under pågående inspelning visas även klippets längd.

Pågående inspelning utomhus med FiLMiC Pro. Skärpan ställs här in automatiskt på den närmsta katten medan exponeringen ställs in automatiskt med tonvikt på gräsmattan.

FiLMiC Pro har fler funktioner som du tar fram eller döljer genom att peka på pilen uppe till vänster. I skärmens överkant får du då tillgång till knappar för justering av Ljudnivå, Rutnät på skärmen, Stabilisering, Hjälpfunktion, växling mellan främre och bakre Kamera, Fotolampa, och Zoomfunktion.

Appen är här förberedd för inspelning inomhus under besvärliga ljusförhållanden. Både vitbalans och exponering är manuellt inställda på möblerna så att inte ljuset från fönstret stör inspelningen. Dessutom har zoomfunktionen ställts in (höger) så att det blir möjligt att genomföra en automatisk inzoomning under inspelning.

I skärmens undre högerkant finns ett Kugghjul som tar fram olika inställningar för appen. FiLMiC Pro erbjuder betydligt fler inställningar än telefonens inbyggda app Kamera.

Inställningen för Resolution låter dig välja mellan flera olika sid/höjdförhållanden och upplösningar hos filmen. Förutom 720p och 1080p går det också att spela in med 2K eller 3K. Med nya iPhone 6S finns även understöd för 4K. Du kan också välja bland flera olika komprimeringsgrader från 12 Mbps och ända upp till 50 Mbps vilket ger bättre filmkvalitet än Apples egen app Kamera.

Inställningen FrameRate ger dig möjlighet att spela in med flera olika bildfrekvenser från 3 fps och ända upp till 60 fps. Med iPhone 6s går det att öka hastigheten ända upp till 240 fps.

Även inställningen Audio erbjuder flera möjligheter. Du kan välja vilken av telefonens mikrofoner som skall användas. Om du ansluter en extern mikrofon så väljer appen denna istället. Det går att lagra ljudet i tre olika filformat nämligen, AAC, AIFF och okomprimerat PCM.

Med tanke på den stora mängden med inställningar så är det mycket bra att du kan spara egna personliga namngivna Presets som ger bekväm tillgång till flera olika uppsättningar med inställningar.

FiLMiC Pro har många inställningar som låter dig anpassa inspelningar till dina egna önskemål.

Inspelade filmer kan antingen lagras i den vanliga mediasamlingen hos iPhone eller i ett bibliotek hos appen. FiLMiC Pro har grundläggande funktioner för efterbehandling av klipp. Du kan Trimma klipp, Sampla ner dem till lägre kvalitet samt korrigera Exponering, Kontrast, Vitbalans, Mättnad och Färgåtergivning. När du är nöjd med klippen kan de överföras till dator via mejl, via Dropbox, via AirPlay eller med hjälp av programmet iTunes.

Appen har flera inbyggda verktyg för efterbehandling av inspelade klipp.

FiLMiC Pro kostar 109 kr och laddas ner i vanlig ordning från App Store. Appen är ett mycket bra komplement till telefonens kamera. Har själv provat den under några veckor och är överlag mycket nöjd både med dess funktionalitet och med kvaliteten hos filmerna.

Appar innehåll

Bättre filmer med mobila enheter via appen Mavis

Moderna modeller av mobila enheter ger numera så bra kvalitet att de kan användas som ett komplement även vid professionell videoinspelning. Filmer från mobila enheter kan ofta redigeras ihop med material från andra videokameror utan märkbar kvalitetsskillnad. Men detta förutsätter naturligtvis att kameran i den mobila enheten ställs in optimalt, vilket kan vara svårt med den relativt begränsade appen Kamera hos iOS.

Appen Mavis har flera funktioner som är hämtade från professionella videokameror och som underlättar arbetet vid inspelning. Funktionen Focus Peak gör det lättare att ställa in skärpan manuellt via gröna blinkande konturer kring den del av motivet som ligger i skärpa. Zebras varnar för felexponering via diagonala linjer i de områdens som är överexponerade. Funktionen Guides visar ett diskret rutnät över sökarbilden vilket gör det lättarare att hålla kameran horisontellt.

Exempel på användning av funktionerna Focus Peak, Zebras och Guides.


Flera moderna modeller av iPhone och iPad, t ex iPhone 6s, iPhone SE, iPhone 7 och iPad Pro 9,7 tum kan spela in video i 4K-upplösning samt även Full HD-video med upp till 120 bilder per sekund vilket ger slow motion med bra kvalitet.

Hos dessa modeller av mobila enheter kan du med Mavis lagra videofilmer i betydligt högre kvalitet (upp till 100 Mbit) än vad som normalt är möjligt.

När du använder Mavis på äldre iOS-enheter med sämre prestanda, t ex iPhone 6, så begränsas möjligheterna med 4K, bildhastighet och lagring i högre kvalitet.

Möjliga inställningar för upplösning, bildhastighet och kvalitet hos Mavis på en iPhone 6 (överst) och en iPad Pro 9,7 tum (underst).Mavis erbjuder rikligt med möjligheter för manuella inställningar under videoinspelning. Du kan ställa in ISO, exponeringstid och färgtemperatur. Appen låter dig spara tre olika uppsättningar med förinställningar för dessa värden.

I underkanten av sökarbilden visas indikeringar både för Vectorscope (till vänster) och Waveform (till höger) som visar fördelningen mellan ljusa och mörka områden i motivet.

Du kan ställa skärpan manuellt genom att dra i det högra röda reglaget. På motsvarande sätt används det röda reglaget till vänster för att ändra exponeringen manuellt.

Längst till höger visas en indikering för ljudnivån vid inspelning. Du kan antingen låta appen hantera ljudnivån automatiskt eller ställa in den manuellt. Mavis har även understöd för externt anslutna mikrofoner.

Pågående videoinspelning med manuella inställningar för ISO, exponeringstid, färgtemperatur och skärpa samt indikeringar för Vectorscope och Waveform underst.


Mavis kostar 179 kr vilket utan tvekan är prisvärt med tanke på funktionaliteten. Appen laddas ner från App Store. Mavis lämpar sig väl för användare som har tidigare vana vid att filma med professionella kameror. Men eftersom gränssnittet är tydligt kan även mer sporadiska användare få bra resultat vid filmning.

Appar innehåll

Fullfjädrad videoredigering med LumaFusion

Moderna mobila enheter kan spela in videofilmer med hög kvalitet om man använder appar som Filmic Pro eller Mavis, vilka beskrivs i var sina avsnitt ovan. För redigering av filmer i den mobila enheten har tidigare enbart funnits enkla appar som Adobe Premiere Clip och Apple iMovie vilket begränsat möjligheterna.

Den nya appen LumaFusion erbjuder professionella funktioner för videoredigering på moderna modeller av iPhone och iPad. Appen har rikligt med funktioner men tack vare ett väl genomtänkt gränssnitt är den ändå relativt lätt att hantera för sporadiska användare.

Gränssnittet liknar andra datorprogram för videoredigering

Gränssnittet hos LumaFusion påminner en hel del om datorprogrammen Final Cut Pro och Premiere Pro. Arbetsytan hos appen är indelad i tre områden. Uppe till vänster visas ett mediebibliotek där du kan granska de filmklipp, stillbilder och ljudfiler som importeras till den aktuella filmen. Uppe till höger visas ett granskningsfönster där du kan spela upp enstaka klipp och även provköra den färdiga filmen.

I skärmens underkant visas en tidslinje med miniatyrer för de klipp som du monterat i filmen. Tidslinjen har plats för tre videospår (inkl ljud) och tre ljudspår vilket gör det möjligt att skapa professionella resultat.

Appen har flera knappar ute i skärmkanten vilka tar fram paneler med olika verktyg.

Gränssnittet hos LumaFusion är väl utformat vilket underlättar redigeringen.


Skapa ett nytt projekt och ställ in filmens egenskaper

Du börjar arbetet med en film med att skapa ett Project som du namnger och där du ställer in den färdiga filmens bildfrekvens (Framerate) och sid/höjd-förhållande (Frame Aspect). Allra enklast blir det om alla klipp har samma egenskaper men för stillbilder kan du arbeta med bilder som har avvikande sid/höjd-förhållande.

LumaFusion har en bra projekthanterare som ger dig tillgång till flera olika projekt samtidigt. Du kan sortera projekten och även söka efter projekt via deras filnamn.

Ett nytt projekt avsett för Full HD-filmer inspelade med 25 bilder per sekund.

 

 

Klipp kan importeras från flera olika källor

Du kan hämta in klipp till ett projekt från flera olika källor. Appen har understöd för import från de flesta vanliga molntjänster som iCloud Drive, Dropbox, Google Drive och Microsoft OneDrive. Du kan även importera klipp från den mobila enhetens lokala mediesamling Bilder eller från andra appar som hanterar video på den mobila enheten.

Arbetet med import av media underlättas om du först skapar en mapp med ev undermappar där alla filmklipp, stillbilder och ljudfiler är samlade. Import av mediefiler sker via länkning mot originalfilerna så projekten belastar inte lagringsutrymmet hos den mobila enheten.

Import av media från molntjänster kräver att du har en bra bredbandsförbindelse. För allra bästa prestanda rekommenderas att du arbetar med media som är lagrade lokalt i den mobila enheten.

LumaFusion kan importera klipp från de flesta vanliga molntjänster.


Trimma klippen via uppspelning i granskningsfönstret

Efter slutförd import presenteras klippen via bildminiatyrer uppe till vänster i mediebiblioteket. Klippens längd och filnamnen visas intill klippen. De klipp som används i filmen har en liten bock bredvid siffervärdet med längd.

I de flesta projekt är det lämpligt att först trimma alla klipp innan de monteras på filmens tidslinje. Trimningen genomförs genom att du dubbelpekar på klippets miniatyr vilket leder till att klippet presenteras i granskningsfönstret uppe till höger.

För att granska uppspelningen pekar du på Play-knappen i fönstrets underkant. Knappen byter då utseende så att du kan stoppa uppspelningen via ett nytt klick. Under pågående uppspelning anger du inpunkt resp utpunkt genom att peka på de vinklade symbolerna till vänster resp till höger.

Det visade klippet har trimmats så att enbart det blå inramade området kommer att användas i filmen.


Sätt in klipp på tidslinjen

När du har trimmat alla klippen sätter du in dem på tidslinjen ett i taget. Detta kan antingen utföras genom ett klick på den vertikala pilen till vänster under granskningsfönstret eller via dra och släpp av bildminiatyren till önskad plats på tidslinjen.

Normalinställningen hos appen är att nya klipp läggs in med början direkt efter slutet hos föregående klipp. Detta innebär att det inte uppstår några svarta mellanrum mellan klippen. Vid behov kan du slå av denna magnetiska funktion hos appen via ett klick på symbolen längst till vänster om tidslinjen. Det blir då möjligt att dra in klipp på valfri position hos tidslinjen. Med denna metod kan du ersätta delar av befintliga klipp eller förbereda tomma områden på tidslinjen där klipp kan läggas in senare.

Bekväm montering av nästa klipp via ett klick på den vertikala pilen till vänster under klippet i granskningsfönstret.


Du kan även skjuta in ett nytt klipp mellan två befintliga klipp på tidslinjen. Dra då det nya klippets miniatyr till gränslinjen mellan de båda klippen och släpp när appen visar två vita klammersymboler både över och under klippen på tidslinjen.

Exempel på dra och släpp av ett nytt klipp som automatiskt skjuts in mellan två andra befintliga klipp på tidslinjen.

 

 

Dela ljudspår och bildspår i ett klipp

En vanlig metod för att få bättre övergångar mellan klipp är att förlänga ljudet hos det följande eller föregående klippet så att det börjar före eller efter klippunkten. Metoden kräver att klippen har trimmade områden.

För att dela upp ett klipp i separata spår för video och ljud markerar du klippet på tidslinjen, pekar på verktygslådan till höger och väljer kommandot Detach. Du kan därefter förlänga eller förkorta ljudspåret genom att peka i början eller slutet och dra i sidled.

Övergången mellan två videoklipp maskeras här genom att ljudet hos det följande klippet börjar innan klippunkten.

 

 

Sätt in nyckelbildrutor i ljudspåren för att skapa mjuka ändringar

När klipp innehåller ljud med höga nivåer är det ofta nödvändigt att man tonar in och ut ljudet mjukt via en långsam nivåändring. Detta genomförs genom att du först dubbelpekar på det aktuella klippet så att det viss uppförstorat ovanför tidslinjen. Peka därefter på symbolen Högtalare i skärmens underkant så att ljudspåret visas under fönstret med videoklippet.

Sätt in två nyckelbildrutor i början (och ev även i slutet) av klippet med ungefär en sekunds tidsmellanrum. Rulla till önskad tidpunkt genom att peka och dra på graderingen under videoklippet och peka på de små blå cirkelsymbolerna till höger om Volume. En nyckelbildruta indikeras på ljudspåret via en fylld blå cirkel.

För att ändra ljudnivån rullar du tills den aktuella tidpunkten på tidslinjen befinner sig precis på en nyckelbildruta vilket indikeras genom att den större cirkelsymbolen blir blå med en extra ring kring cirkeln. Du kan därefter ändra ljudnivån genom att peka och dra i reglaget Volume till höger.

För att ta bort en onödig nyckelbildruta rullar du tills den större cirkelsymbolen blir blå med en extra cirkel runtom. Den aktuella nyckelbildrutan raderas genom att du pekar på cirkelsymbolen.

Efter slutförd redigering av ljudklippet återgår du till hela tidslinjen genom att peka på vinkelsymbolen längst uppe till vänster på skärmen.

Två nyckelbildrutor har här infogats i början av klippets ljudspår. Genom att sänka ljudnivån hos den första nyckelbildrutan så får du en mjuk intoning av ljudet.


Importera fri musik till filmer

LumaFusion levereras med ett antal korta musikklipp som du får använda fritt i dina filmer. Musikklippen infogas i ett av de tre tillgängliga ljudspåren genom att du först rullar till önskad startpunkt på tidslinjen och därefter tar fram menyn för Sources genom att peka på blomsymbolen uppe till vänster. Välj därefter Royalty Free Music, önskad kategori av musik samt peka på ett av de namngivna klippen. Innan du sätter in klippet i filmen kan du först provlyssna genom att peka på Play-knappen i granskningsfönstret till höger.

När du är nöjd med musikklippet så sätter du in det på tidslinjen genom att peka på den vertikala pilen till vänster under granskningsfönstret.

Vid behov kan du sätta in nyckelbildrutor även på musikklipp för att få mjuka in- och urtoningar av musiken.

Det markerade musikklippet har efter provlyssning infogats i ett eget ljudspår hos filmen.

 

 

Skapa animeringar hos importerade stillbilder

LumaFusion kan använda både filmklipp och stillbilder i filmer. Du kan importera bilder från den mobila enhetens bildsamling eller från olika molntjänster. Importerade stillbilder får automatiskt en varaktighet på 2 sekunder men du kan ändra denna efter montering på tidslinjen genom att dra i kanten hos klippet.

För att skapa liv hos stillbilder kan du infoga nyckelbildrutor och sen panorera eller zooma i bilden. Detta kräver dock att stillbilderna har högre upplösning än filmen.

Arbetet med detta utförs genom att du först dubbelpekar på stillbilden efter att den monterats på tidslinjen. Bilden visas då uppförstorad och du får tillgång till flera reglage för att ändra både Size och Position. Nyckelbildrutor sätts in på samma sätt som vid redigering av ljudklipp, vilket beskrivits tidigare.

Exempel på panorering i en stillbild via två nyckelbildrutor som båda har en förstorad vy (Size 1,73) men där man varierat Position X i sidled.


Korrigera ljus, färg och andra egenskaper hos klippen

Eftersom de olika klippen hos en film ofta spelas in vid olika tillfällen och med varierande ljusförhållanden så måste vissa klipp korrigeras både vad gäller exponering och färgåtergivning.

Detta arbete utförs genom att du dubbelpekar på klippet och tar fram reglagen för Color & Effects via symbolen nere till höger under klippet. Appen erbjuder flera olika mallinställningar som finns tillgängliga via bildminiatyrer uppe till höger om klippet. ShadowUp är en av de mest använda mallarna som erbjuder reglage både för korrigering av ljus och färgåtergivning.

Du kan när som helst gå tillbaka till klippets ursprungsinställning via symbolen Original.

Exempel på korrigering av tonomfång och färg hos ett klipp.


Lägg in övergångar och effekter mellan klipp

För att göra övergången mellan olika klipp mjukare använder man ofta olika övergångar eller effekter. Dessa finns tillgängliga via menyn Sources under benämningen Transitions.

För att sätta in en övergång eller effekt mellan klipp drar och släpper du symbolen till mellanrummet mellan klippen på tidslinjen. Vid behov kan du även ändra varaktigheten hos en övergång genom att zooma in och dra i sidled hos kantlinjen.

Övergången CrossDissolve används både mellan olika klipp och i början resp slutet av en film för att ge mjuka in- och urtoningar.

Exempel på övertoningar mellan olika stillbilder i filmen.


Lägg in texter i filmen

De allra flesta filmer bör ha en inledande titeltext och gärna även avslutande texter som informerar om vilka som medverkat i produktionen. Alla texter sätts in på ett av de tre videospåren hos filmen på tidslinjen.

Arbetet med texter påbörjas med att du tar fram menyn Sources och väljer kommandot Titles. Appen visar då miniatyrer av ett stort antal färdiga mallar med texter. Du kan använda mallarna som de är eller modifiera dem enligt dina egna önskemål. En text sätts in i filmen genom att du drar dess miniatyr till önskad plats på tidslinjen.

Om du gör stora ändringar i en färdig mall så kan du spara den som en personlig namngiven mall för framtida bruk. Personliga textmallar lagras i området User Titles.

Vid behov kan du lägga till toningar till början och slutet på texter så att de tonas in och ur mjukt.

Exempel på titeltext med toningar i början och slutet. Texten har även sparats som en personlig mall med namnet Vit skuggad text.Rendera färdig film och dela den med andra enheter

När du är klar med redigeringen i ett filmprojekt måste alla filmklipp, bilder, ljud, musik och texter renderas till en videofilm som antingen lagras lokalt i den mobila enheten eller överförs för lagring i någon molntjänst. Appen har understöd för lagring i samma molntjänster som filmer kan importeras från (se tidigare avsnitt). Det går även att skicka renderade filmer direkt till YouTube, Facebook eller Vimeo.

Renderingen påbörjas genom att du pekar på symbolen Share uppe till höger på skärmen. Appen visar då en meny där du kan välja olika alternativ för delningen. För att skapa en videofilm väljer du alternativet Movie. Alternativet Audio Only renderar en fil med enbart ljudet från filmen. Om du väljer Project Archive överförs en komplett kopia av alla filer hos projektet. En sådan kopia kan redigeras med LumaFusion på en annan mobil enhet.

En färdig film kan delas på flera olika sätt men det vanligaste är att man väljer att rendera en videofilm (Movie).

 

 

När du väljer att dela ett projekt som en videofilm så visas först en dialogruta Select Destinations där du anger en molntjänst eller annan destination för filmen. Efter detta visas ännu en dialogruta Movie Settings med flera olika inställningar för kvaliteten hos filmen.

Standardinställningen för Video Quality är 24 Mbps men du kan öka kvaliteten ända upp till Extreme som ger filer med 50 Mbps.

När det gäller filformat för renderade filmer kan du välja mellan MP4 och Quicktime (MOV).

I dialogrutan för Movie Settings får du även information om hur stor filmen blir med de valda inställningarna.

Exempel på inställningar för rendering av Full HD-film med Standard videokvalitet.

 

 

Kortkommandon via ett externt tangentbord underlättar arbetet

Om du ansluter ett Apple Smart Keyboard till iPad Pro får du tillgång till ett stort antal tangentkommandon som kan underlätta arbetet en hel del. Om du trycker ner tangenten cmd (symbolen fornminne) så visas överlägg med tillgängliga tangentkommandon. Det finns två olika uppsättningar med kommandon som du kan växla mellan genom att svepa i sidled på överlägget

Det ena överlägget med tangentkommandon hos LumaFusion.


Systemkrav, prestanda och stabilitet

LumaFusion hämtas i vanlig ordning från App Store. Appen kostar 209 kr vilket är mycket prisvärt med tanke på funktionaliteten. Appen kräver iOS 10 eller nyare, vilket begränsar användningen till relativt moderna mobila enheter.

Prestanda hos appen är mycket bra med tanke på hur tung information den kan hantera. De allra flesta åtgärder sker ögonblickligen uatn märkbar fördröjning. Själva renderingen kan dock ta lång tid men detta är helt normalt även för professionella redigeringsprogram som Premiere Pro och Final Cut Pro. LumaFusion kan t o m hantera filmer med 4K-kvalitet utan störande fördröjningar.

Jag har själv arbetat med appen under ett par månader, både på en iPhone 6 och på en iPad Pro 9,7 tum. Arbetet har flutit på bra utan störande programlåsningar. Vid några tillfällen har appen inte svarat på kommandon men detta har åtgärdats via omstart utan informationsförlust, eftersom appen själv sparar alla åtgärder automatiskt.

För att du skall få en uppfattning om resultatet vid redigering med LumaFusion har jag lagt ut nedanstående kortfilm på YouTube. Klippen är inspelade i Full HD med en Canon EOS 5D Mark IV systemkamera och överförda till iPad via en Lexar JumpDrive. Redigeringen har genomförts helt och hållet på iPad Pro under ett par timmars väntetid på Vancouvers internationella flygplats.

Klicka på Play-knappen för att starta filmen.
Appar innehåll


© 2024 www.programsupport.se