ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport September 2018

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ta fram skalbara SVG-bilder för nätet med Illustrator

På senare år har det kommit allt fler datorer och mobila enheter som har högupplösta skärmar. SVG (Scalable Vector Graphics) är ett relativt nytt filformat för bilder som lämpar sig väl för skalbara bilder som skall publiceras på nätet. De allra flesta moderna webbläsare har understöd för att visa SVG-bilder.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Illustrator:

Automatiska bokmärken hos PDF-filer från Word

Det går mycket lättare att navigera i PDF-filer om de förses med bokmärken som presenteras i ett litet fönster till vänster om dokumentets huvudfönster. Sådana bokmärken kan tas fram automatiskt när du skapar PDF-filer med moderna versioner av Word.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Acrobat:

 

Skapa objektgrafik med appen Affinity Designer på iPad

Affinity Designer för iPad är en fullfjädrad app för arbete med skalbar objektgrafik på mobila enheter. Appen erbjuder kraftfulla funktioner med ett lättnavigerat gränssnitt.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

 

Frigör utrymme på din mobila iOS-enhet

Efter en tids användning så innehåller de flesta mobila enheter en stor mängd appar som fyller upp enhetens internminne. Du kan ta bort en app genom att peka på symbolen och hålla kvar tills alla symboler för appar börjar skaka. Om du sen pekar på kryssymbolen uppe i appens övre vänstra hörn så avinstalleras appen. Men nackdelen med denna metod är att du då även förlorar alla data som hör till appen, t ex bilder, musik, videor, tidningar mm.

Hos iOS 11 och iOS 12 finns en alternativ och bättre metod, benämnd Avlasta app, för att avinstallera appar och frigöra minne. Denna metod ger dig möjlighet att avinstallera en app, utan att data från appen försvinner. När du vill använda appen igen kan du bara installera om den och alla dess data finns kvar i din mobila enhet.

Inställningen iPhone-lagringsutrymme

Du hanterar den mobila enhetens internminne via Inställningar-Allmänt-iPhone-lagringsutrymme (hos iPad heter det istället iPad-lagringsutrymme). Alla installerade appar presenteras då i en lista som är sorterad efter hur mycket minne de förbrukar i enheten.

Listan visar hur mycket lagringsutrymme dina appar förbrukar.

Avlasta en app

Om du vill frigöra plats genom att ta bort enstaka appar så pekar du på appen i listan vilket tar fram en ny vy med knappar för att Avlasta app och Radera app. Här visas också hur mycket minne du kan frigöra genom att ta bort appen.

Om du avlastar en app så ligger dess data kvar i den mobila enheten.


När du väljer att avlasta en app så ligger dess symbol kvar på sin ursprungliga plats i den mobila enheten. Men en liten molnsymbol nere till vänster visar att den måste hämtas på nytt innan den kan användas. Detta sker automatiskt när du pekar på appens symbol.

Den avlastade appen Garageband måste hämtas igen innan den kan användas.Avlasta flera oanvända appar

Om du behöver frigöra mycket minne så går det även att avlasta flera oanvända appar samtidigt via en enda åtgärd. Överst i listan med apparnas minnesanvändning finns en funktion Avlasta oanvända som automatiskt tar bort de appar som används sällan. Denna funktion slås på genom att du pekar på knappen Aktivera.

För att avlasta flera appar så pekar du på knappen Aktivera.


När du valt att avlasta flera appar automatiskt så försvinner funktionen från listan. För att avaktivera funktionen måste du ta fram Inställningar-iTunes och App Store och slå av reglaget Avlasta oanvända appar.

Med Avlasta oanvända aktivt så frigörs rejält med minnesutrymme.Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.


© 2018 www.programsupport.se