ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Mars 2017

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Videofilmer i presentationer med PowerPoint

Videofilmer i presentationer är ett utmärkt hjälpmedel för att förtydliga informationen och minimera behovet av långa texter. I en ny rapport på drygt 20 sidor får du konkreta tips för vilka filmer som kan användas, hur du optimerar resultatet vid visning och vilken utrustning som krävs.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Snabb efterbehandling med Camera Raw i Photoshop

Eftersom tillägget Camera Raw erbjuder en väldigt snabb och bekväm metod för att efterbehandla bilder så kan det vara användbart att även öppna bilder lagrade i JPEG eller TIFF med tillägget.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Visa skärmbilden hos mobila enheter på TV eller projektor

PowerPoint finns numera som app både till mobila iOS-enheter och till enheter med Android. Eftersom moderna modeller av iPad och liknande nu har nästan lika bra prestanda som bärbara datorer går det bra att genomföra även tunga presentationer med dem.

Den mobila varianten av PowerPoint ger dig tillgång till en föredragshållarvy.

 

Det gäller dock att använda en bekväm och säker metod för att överföra bilden från den mobila enheten till en vanlig storbilds TV-apparat eller datorprojektor.

Anslutning via adaptrar

Äldre modeller av mobila iOS-enheter har en bred 30-polig kontakt på den undre kanten. Denna används normalt för att ladda upp enheten och ansluta den till datorn vid filöverföring. På marknaden finns två adaptrar, framtagna av Apple, som gör det möjligt att ansluta den mobila enheten till en TV eller projektor.

Apple 30-stift till VGA-adapter används för att koppla den mobila enheten till den äldre VGA-kontakten som fortfarande används på vissa projektorer. Apple 30-stift Digital AV-adapter används för att koppla enheter till HDMI-kontakter som är standard på alla moderna TV-apparater och projektorer. Adaptern har även en extra 30-stifts kontakt så att du kan ladda enheten samtidigt som den är ansluten till en TV eller projektor.

Moderna modeller av IOS-enheter har en smal 8-polig Lightning-kontakt. Den stora fördelen med kontakten är att det går att vända anslutningen åt valfritt håll. Kontakten är också mer mekaniskt stabil än sin 30-poliga föregångare.

Apple Lightning till VGA-adapter används för att koppla enheten till VGA-kontakter. Apple Lightning till digital AV-adapter används på motsvarande sätt med HDMI-kontakter. Båda dessa adaptrar har en extra Lightning-kontakt så att det går att ladda den mobila enheten samtidigt.

Lägg märke till att adaptrarna med VGA-anslutning enbart överför bild men inget ljud.

Adaptrar till en äldre iOS-enhet (vänster) jämförda med Lightning-modeller (höger).



Trots att varje adapter kostar mellan 400 kr och 500 kr så är det synnerligen lämpligt att du har tillgång till båda de modeller som behövs för din enhet. Alla moderna TV-apparater använder numera HDMI istället för VGA men bland projektorer så har VGA-standarden visat sig vara väldigt seglivad.

Anslutningen via adapter kräver inga inställningar, varken hos iOS-enheten eller hos TV/projektor utan enheterna konfigurerar sig normalt helt automatiskt. Det finns dock en risk för att adaptern kan lossna från den mobila enheten om någon kommer åt den av misstag (gäller de 30-poliga varianterna).

En modern iPad med Lightning till digital AV-adapter är här ansluten till HDMI hos TV:n. Lägg märke till att bilden på TV:n får svarta kanter i sidled eftersom alla iPad har sidförhållandet 4:3 medan Full HD har 16:9.

 

Alla adaptrar (av rätt typ) kan naturligtvis även användas för att ansluta iPhone till TV eller projektor. Upplösningen hos moderna modeller av iPhone är så hög att bildkvaliteten blir bra vid visning på en Full HD TV.

Mobila enheter med Android har normalt en Micro USB-kontakt. På marknaden finns flera adaptrar som gör det möjligt att ansluta enheterna till HDMI.

Adapter från Samsung för att koppla en Android-enhet till HDMI.


Trådlös överföring via AirPlay

Om du har tillgång till en Apple TV (generation 2 eller nyare) och det dessutom finns trådlöst WiFi i visningslokalen så går det att överföra bilden från den mobila enheten trådlöst till TV eller projektor. Både den mobila iOS-enheten och Apple TV måste då vara anslutna till det trådlösa nätverket. Apple TV-enhetens HDMI-utgång kopplas in till TV-apparatens eller projektorns HDMI-ingång. Funktionen för trådlös visning, som benämns AirPlay, måste en gång för alla aktiveras i Apple TV-enheten.

För att lägga ut bild och ljud från iOS-enheten så börjar du med att svepa uppåt från skärmens underkant så att du öppnar Kontrollcenter. I Kontrollcenter pekar du på knappen Airplay (AirPlay-dubblering hos iOS 10). I en meny visas då de enheter som är anslutna till det trådlösa nätverket. Välj din Apple TV och slå även på Skärmdubblering (detta alternativ visas inte hos iOS 10). Ett blått fält i skärmens överkant visar att skärmdubbleringen är aktiv.

Så här aktiverar du Skärmdubblering från en mobil iOS-enhet via AirPlay.



Trådlös överföring via AirPlay är en bekväm metod för att presentera information från den mobila enheten. När du väl anslutit till det gemsamma nätverket sker uppkopplingen på ett par sekunder. Det går också bra att växla mellan flera olika enheter, t ex iPhone, iPad och Macintosh-dator. Jag har själv använt tekniken med bra resultat under utbildningar.

En begränsning med AirPlay är dock att du kan råka ut för en viss eftersläpning vid uppspelning av video. Detta beror på begränsningar i överföringshastigheten hos det trådlösa nätverket.

Orienteringen hos bilden på TV eller projektor påverkas av hur du håller den mobila enheten och ändras direkt om du vrider den. I de flesta fall är det bäst att använda liggande orientering eftersom det utnyttjar bildytan bäst.


Prisvärda digitala tidningstjänster med stort urval av tidningar

Tidningsbranschen förändras numera i ett rasande tempo. Allt fler tidningar prioriterar ner traditionella pappersupplagor vilka kompletteras eller ersätts av digitala utgåvor.

Tidningar med egna appar för distribution

Flera av våra stora dagstidningar, DN, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan m fl, har tagit fram var sina mobila appar som erbjuder läsning via prenumeration månadsvis eller årsvis. En årsprenumeration på en digital dagstidning brukar kosta mindre än hälften av en prenumeration på papperstidningen.

Sen tre år tillbaka läser jag numera Sydsvenskan i min iPad. Efter en tids tillvänjning saknar jag inte pappersupplagan det minsta.

 

Många utländska facktidningar och några svenska erbjuder också digitala prenumerationer via specifika appar. Även här är priserna betydligt lägre en traditionell papperstidning. Jag prenumererar sen flera år på digitala utgåvor av Digital Camera World, Mac Format, PC Magazine och iPad User Magazine.

Sådana specifika tidningsappar har ofta ett lättnavigerat gränssnitt med möjlighet att spela upp videofilmer inne i tidningen. Vissa tidningar har även länkar ut på nätet.

Tidningstjänster som erbjuder flera olika tidningar

En intressant trend är de nya tidningstjänster som via en egen mobil app erbjuder fri tillgång till hundratals (ibland tusentals) både utländska och svenska tidningar. Månadskostnaden för ett sådant abonnemang är ca 100 kr, vilket utan tvekan är mycket prisvärt för dig som vill läsa flera olika tidningar. Tjänsterna har inte lång bindningstid utan du kan säga upp en prenumeration inom en månad.

Intressant är också att du kan dela en prenumeration med upp till fem familjemedlemmar.

Tidningstjänsterna Readly och Ztory är giganterna inom den digitala tidningsbranschen. Readly erbjuder mer än 2000 tidningar, både svenska och utländska. Ztory har ett snarlikt utbud av svenska tidningar men färre utländska, sammanlagt drygt 500 tidningar. Du kan prova tjänsterna kostnadsfritt i ett par veckor.

Ingen av dessa tidningstjänster erbjuder idag svenska dagstidningar men båda har kvällstidningarna Expressen, GT och Kvällsposten. Under en kort period förra året hade Ztory även Sydsvenskan men detta har nu upphört.

För-och nackdelar med digitala tidningstjänster

En av de allra största fördelarna med digitala tidningstjänster är möjligheten att kunna söka efter en angiven text i alla tillgängliga tidningar hos tjänsten. Tjänsterna har välgjorda sökindex som ger ett överskådligt sökresultat i appen inom ett par sekunder.

Exempel på sökning efter texten "autofokus under filmning" i tidningsappen Ztory. Alla de visade utgåvorna av tidningar innehåller den sökta texten.

De flesta tidningstjänster erbjuder tidningar i PDF-format. Detta innebär att du kan zooma in vid behov och det går snabbt att bläddra mellan sidor via sidminiatyrer i underkanten hos skärmen.

Exempel på sidbläddring i tidningsappen Readly. Lägg märke till att den aktuella sidan är inzoomad för att underlätta läsning.

 

Apparna låter dig ladda ner tidningar till den mobila enheten för läsning även när du saknar WiFi vilket kan vara användbart på resande fot.

En begränsning med PDF-tidningar är att det inte går att spela upp videofilmer och tidningsapparna har inte heller länkar ut på nätet.

Tidningstjänsten Readly

Readly är den i särklass största tidningstjänsten med ett enormt utbud av främst utländska tidningar men även många svenska. Appen har ett överskådligt och lättarbetat gränssnitt, som trots den stora mängden ändå gör det relativt enkelt att hitta önskade tidningar. Du kan filtrera utbudet med begreppen Land, Språk och Kategori.

Mitt personliga urval av tidningar från England, Sverige och USA inom kategorierna Foto, IT, Teknik och Kunskap.

 

Mer information om Readly finns på adressen:

https://se.readly.com

Tidningstjänsten Ztory

Ztory har ett bra utbud av svenska tidningar men inte lika många utländska som Readly. Tjänsten erbjuder en del svenska tidningar som saknas hos Readly.

Det är möjligt att utöka grundabonnemanget med drygt 600 barnböcker för ytterligare 30 kr per månad.

Ztory har även barnböcker i sitt sortiment. Du kan snabbt filtrera fram böcker som passar för olika åldersgrupper av barn.

 

Mer information om Ztory finns på adressen:

https://www.ztory.com/sv

Andra tidningstjänster

Förutom Readly och Ztory finns även några mindre tidningstjänster som erbjuder svenska tidningar.

Qiosk var tidigt ute på marknaden och erbjuder sina kunder inköp av enstaka lösnummer av ett begränsat antal facktidningar. Här får du alltså inte fri tillgång till alla tidningar hos tjänsten.

Bonnierägda tjänsten Wype erbjuder prenumeration på ett fyrtiotal av förlagets svenska tidningar. Här finns Illustrerad Vetenskap, Allt om Trädgård, National Geographic, Privata Affärer, Teknikens värld, Vi Föräldrar m fl. Wype erbjuder ett rabatterat pris på 39 kr per månad till den som redan har en pappersprenumeration på någon av förlagets tidningar.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av april.


© 2017 www.programsupport.se