ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport mars 2012

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ta kontroll över texten via dolda tecken hos InDesign

InDesign använder ett stort antal dolda tecken som inte skrivs ut men som på olika sätt påverkar utformningen och layouten hos texten i ett dokument. Om du lär dig känna igen de vanligaste av dessa så får du bättre kontroll över utformningen hos dina dokument.

Medlemmar kan läsa mer i Användartips till InDesign:

Kopiera utformningar mellan olika presentationer i PowerPoint

PowerPoint 2010 har en användbar funktion som låter dig kopiera utformningar (mallar) från en presentation och klistra in dem i andra presentationer. Med denna teknik kan du formatera om presentationsbilder som du fått från kollegor så att de passar ihop med utformningarna hos dina egna presentationer.

Medlemmar kan läsa mer i Användartips till PowerPoint:

Undvik omskalning vid utskrift av PDF-filer

De allra flesta som arbetar med PDF-filer har säkert råkat ut för att sidor förminskas vid utskrift från Adobe Reader eller Acrobat Pro. Detta beror på en olämplig inställning i dialogrutan för utskrift.

Läs mer i Användartips till Acrobat:

Adobe Photoshop Touch för läsplattor

Med denna prisvärda app kan du utföra fullfjädrad efterbehandling av fotografier med din iPad 2 eller Android läsplatta.

Läs mer i avdelningen Användartips om appar:

Kommunikationsdagen 2012 i Stockholm den 17 april

Kommunikationsdagen 2012 är en fullspäckad dag som går igenom nya metoder och verktyg för publicering i tryck och på webb. Dagen genomförs som ett samarbete mellan ProgramSupport och Populär Kommunikation.

Läs mer om Kommunikationsdagen hos Populär Kommunikation:

Apple har lanserat tredje generationen av läsplattan iPad

Efter en längre tids hemlighetsmakeri som lett till massor av rykten har Apple nu äntligen presenterat en ny modell av läsplattan iPad. Bland de viktigaste förbättringarna hos nya iPad kan nämnas:

  • En högupplöst Retina-skärm som har 2048x1536 pixlar på 9,7 tums storlek vilket innebär en pixeltäthet på hela 264 pixlar per tum. Detta ger lika bra kvalitet hos text och bilder som hos en tryckt bok! De flesta appar måste dock modifieras för att dra nytta av den högre upplösningen. Än så länge är det enbart Apples egna appar som Keynote, Pages, Numbers, iMovie, GarageBand och nya iPhoto som kan utnyttja den högre kvaliteten.

  • Nya iPad har en snabbare dubbelkärnig A5X-processor som krävs för att kunna hantera den ökade mängden pixlar på skärmen. Läsplattan är trots den kraftigt ökade upplösningen något snabbare än föregångaren iPad 2 vid praktiskt arbete.

  • Den inbyggda kameran hos nya iPad har fått ökad upplösning från 2 megapixel till hela 5 megapixel. Bland flera nya bra funktioner kan nämnas automatisk ansiktsigenkänning och brusreducering vid låg belysning. Videoinspelning sker numera med full HD (1080p) och den kraftfulla processorn används för att stabilisera inspelningen mot skakningar.

  • De modeller av nya iPad som är utrustade för mobil kommunikation har understöd för 4G via LTE-teknik. LTE-tekniken ger möjlighet till datatrafik med upp till 73 MBit/sek vilket är en avsevärd förbättring jämfört med 3G som klarar max 7,2 MBit/sek. Tyvärr använder våra europeiska operatörer andra frekvenser för LTE än de amerikanska operatörer som nya iPad har understöd för. Vi kommer därför inte att kunna dra nytta av de förbättrade prestanda som 4G möjliggör utan får nöja oss med lägre hastighet.

  • Nya iPad drar mer ström och har därför utrustats med ett större batteri. Som en följd av detta har tjockleken ökat med 6 mm och vikten med 52 g. I övrigt har enheten samma mått och även samma anslutningar som tidigare modeller.

Samtidigt med nya iPad presenterade Apple även iOS version 5.1, nya appen iPhoto som hanterar och efterbehandlar fotografier samt nya versioner av apparna Keynote, Pages, Numbers, iMovie och GarageBand.

Tredje generationens iPad kommer att börja säljas i Sverige den 23 mars. Priserna ligger på samma nivå som hos tidigare modeller. Räkna dock med långa leveranstider. Under lanseringshelgen förra veckan såldes hela tre miljoner enheter.

Tredje generationens iPad med nya appen iPhoto som hjälper dig hantera och efterbehandla fotografier.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av april.

© 2012 www.programsupport.se