ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Juni 2016

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Bekväm återanvändning av text i Word 2016

Hos Word 2016 för Windows har funktionen Autotext döps om till Snabbdelar och samtidigt blivit bekvämare att använda.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

 

Skapa PNG-webbilder med genomskinlighet i Photoshop CC 2015

Photoshop CC 2015 har en ny funktion Exportera som är lätt att använda och som ger både bättre resultat och mindre filer än den tidigare funktionen Spara för webben hos äldre programversioner.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

 

Installera teckensnitt på iOS-enheter med appen AnyFont

Allt fler informatörer arbetar numera med mobila enheter parallellt med persondatorer. För att undvika problem med ändrad layout och ombrytning bör du installera de använda teckensnitten på den mobila enheten.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

 

Bekväm samverkan mellan olika enheter via Handoff

Moderna modeller av mobila iOS-enheter erbjuder en användbar funktion, benämnd Handoff, som låter dig påbörja ett arbete på en enhet, t ex iPhone, och sen arbeta vidare på en annan enhet, t ex iPad, eller på en Macintosh-dator.

Tillämpningar med understöd för Handoff

Handoff fungerar med flera av de tillämpningar från Apple som finns både för iOS och för Mac OSX, bl a Safari, Mail, Kartor, Kontakter, Anteckningar, Kalender, Påminnelser, Pages, Numbers och Keynote.

Du kan t ex påbörja en sökning på webben med Safari i iPhone och när önskad information visas på telefonen så finns den även tillgänglig i Safari hos din Macintosh. Om du använder programmet Kartor i Macintosh för att ta fram en vägbeskrivning så blir beskrivningen automatiskt tillgänglig i appen Kartor hos din iPhone så att du kan använda telefonen som navigator under färden.

Vägbeskrivningen från programmet Kartor i Macintosh (överst) blir via funktionen Handoff automatiskt tillgänglig i appen Kartor hos iPhone (nederst).


Systemkrav för Handoff

Funktionen Handoff använder både Bluetooth och WiFi för kommunikation mellan enheterna. Alla enheterna måste vara inloggade på iCloud med samma Appple ID och ha Bluetooth aktiverat. Handoff kräver iOS 8 eller senare för mobila enheter och Mac OSX 10.10 (Yosemite) eller senare för Macintosh.

Nedanstående modeller av mobila enheter och datorer fungerar med Handoff:

  • iPhone 5 eller senare

  • iPad (4 gen) eller senare

  • Macintosh från mitten av 2012 eller senare

Gemensamt för alla dessa enheter är att de är utrustade med Bluetooth-kretsar som har låg energiförbrukning.

Inställningar för att aktivera Handoff

Hos mobila enheter med iOS aktiverar du Handoff en gång för alla via Inställningar-Allmänt-Handoff och föreslagna appar.

Så här aktiverar du funktionen Handoff på en iOS-enhet.Hos Macintosh används Systeminställningen Allmänt för att aktivera Handoff via alternativet Tillåt Handoff mellan denna Mac och dina iCloud-enheter.

Så här aktiverar du funktionen Handoff på Macintosh.


Hantering av funktionen

När du öppnar en Handoff-kompatibel tillämpning på någon av dina enheter (mobil eller dator) så visas en symbol nere till vänster på skärmen hos alla övriga enheter som är inloggade på iCloud (vilket kräver att de har både WiFi-täckning och är placerade i närheten av enheten med den öppna tillämpningen).

Hos en mobil enhet som är i vila visas den aktuella appens symbol när du trycker på hemknappen. Du öppnar appen genom att peka på symbolen och dra uppåt. I de flesta fall måste du då även logga in på enheten via lösenkod eller via ditt fingeravtryck.

Nere till vänster på låsskärmen visas symbolen för tillämpningen som har öppnats på någon annan enhet.


När den mobila enheten är aktiv får du tillgång till Handoff genom att dubbelklicka på hemknappen. Den mobila enheten visar då en multitaskingskärm med förminskade bilder av alla öppna appar. Längst ner på skärmen visas en banderoll med den öppna tillämpningens symbol och en text med enhetens namn. Du öppnar då tillämpningen genom att peka på banderollen.

Handoff är här tillgänglig via en banderoll längst ner på skärmen.


Hos en Macintosh blir Handoff tillgänglig via en symbol för den öppna tillämpningen längst ner till vänster i fältet Dock. Du öppnar tillämpningen på datorn genom att klicka på symbolen.

Symbolen nere till vänster om Dock ger dig tillgång till Handoff.

 

Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en skön och avkopplande sommarledighet. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti.


© 2016 www.programsupport.se