ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Juni 2015

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Skapa och öppna PDF-filer med Word 2013

Microsoft har sent omsider accepterat PDF som standard för elektronisk dokumenthantering och byggt in funktioner för att skapa PDF-filer i programmen hos Office 2013. Hos Word 2013 har det även blivit möjligt att öppna befintliga PDF-filer och redigera innehållet.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Beskär fotografier med färdiga former hos PowerPoint

Många presentationer i PowerPoint innehåller numera fotografier. Med programmets grundinställning visas alla fotografier i en rektangulär form. Du kan ändra detta genom att beskära bilder till någon annan av programmets många tillgängliga färdiga former.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Skapa PDF-filer på iOS-enheter med PDF Converter

Allt fler använder numera sina mobila enheter för att ta fram och redigera dokument. Det kan då vara användbart att skapa PDF-filer direkt med den mobila enheten vilket blir möjligt via appen PDF Converter.

Läs mer i avdelningen appar till mobila enheter:

Google Foton hanterar din bildsamling på alla enheter

Google har nyligen presenterat Google Foton, en ambitiös tjänst för bildhantering där man erbjuder molnbaserad lagring av bilder både via webbläsare hos datorer och via appar för mobila enheter.

Fri och obegränsad lagring i molnet

Alla som har ett Google-konto (kostnadsfritt) erbjuds obegränsat lagringsutrymme för bilder och små videofilmer i den nya molntjänsten. Enda kravet är att bilderna inte får ta för stor plats när de lagras i molnet. Om du skickar väldigt stora bilder komprimeras de automatiskt till en lägre kvalitet vid lagring i molnet. Google har inte uppgett var gränsen går men vid egna tester har jag funnit att JPEG-bilder med mer än ca 12 megapixel komprimeras.

Hantera bildsamlingen med en vanlig webbläsare

Bildsamlingen hos Google Foton kan hanteras med en vanlig webbläsare hos en eller flera datorer som är inloggade på det aktuella Google-kontot. Du navigerar till molnet via Googles startsida genom att klicka på knappen Google Apps så att du kan välja appen Foton.

Så här öppnar du din personliga bildsamling i Google Foton.

När du öppnar appen Foton visas alla dina bilder i molnet via miniatyrer i webbläsarfönstret. Bilderna är sorterade i datumordning med de nyaste bilderna överst. Om du klickar på en miniatyr förstoras bilden så att den täcker hela fönstret. För att komma tillbaka till miniatyrvisningen klickar du på vänsterpilen uppe till vänster i bildfönstret.

Bildsamlingen presenteras via miniatyrer sorterade i datumordning.

Du använder med fördel webbläsaren för att lägga in nya bilder i molnet hos Google. Markera bildfiler på datorns hårddisk, på externa skivor eller på minneskort från kameror och dra dem till webbläsarfönstret. Kopior av de markerade filerna överförs då till molnet vilket kan ta lång tid men åtgärden hanteras i bakgrunden av datorn samtidigt som du utför andra uppgifter.

Appar för Android och iOS

Google erbjuder kostnadsfria Foton-appar både för iOS och för Android. Apparna hanterar förutom de bilder du lagrat i molnet även de bilder som är lagrade i den mobila enhetens bildsamling. Du kan välja att få automatisk synkronisering av bilderna hos den mobila enheten mot molnet. Alla bilder blir då tillgängliga hos samtliga enheter som är inloggade på det aktuella Google-kontot. Det går bra att samköra alla typer av enheter, iOS, Android, Mac och Windows mot en gemensam bildsamling i molnet.

När du öppnar appen Foton på en mobil enhet som är inloggad på ditt Google-konto så visas miniatyrer av alla dina bilder i molnet och i den mobila enheten. Bilderna är sorterade i datumordning på liknande sätt som hos webbläsaren. Du kan ändra vy och förstoring genom att nypa in eller ut på vanligt sätt hos den mobila enheten.

När du vill hantera bilder pekar och håller du kvar på bildminiatyren så att bilden markeras med en bock uppe till vänster. Du får då tillgång till ett antal kommandon uppe till höger.

Appen Foton i en iPhone visar här både delade bilder i molnet och lokala bilder hos den mobila enheten. Den överstrukna symbolen hos de lokala bilderna visar att synkroniseringen med molnet är avstängd.

Organisera bilder via Album

Alla bildsamlingar har en förmåga att växa snabbt. För att det skall bli lättare att hitta bilder kan du organisera dem i namngivna Album. Du skapar ett nytt album genom att klicka på knappen + uppe till höger.

För att lägga till bilder till ett album markerar du först dem och klickar därefter på en annan knapp + som då blir tillgänglig.

För att snabbt hitta bilder kan du också använda en inbyggd sökfunktion i appen Foton. Du kan söka på filnamn, namn på album och även på begrepp som Platser och olika Typer av bildinnehåll som skapas automatiskt av tjänsten.

Bilderna i molnet har här organiserats i ett antal namngivna Album.

Efterbehandla bilder

För att det skall bli möjligt att efterbehandla en bild måste du först peka på den (eller i webbläsaren klicka på den) så att den zoomas in på hela skärmen. Du får då tillgång till ett antal knappar med olika funktioner i bildens underkant. För att påbörja en efterbehandling pekar du på symbolen Redigera foto (pennan). I bildens underkant visas då flera uppsättningar med verktyg.

Längst ner väljer du via var sin symbol mellan Grundläggande anpassningar, Färgfilter samt Beskär och rotera vilka tar fram var sina uppsättningar med verktyg.

Här utförs en Grundläggande anpassning av Ljus hos den valda bilden.

Dela bilder med andra användare

Dina bilder i molnet kan enkelt delas med andra användare. Börja med att markera de bilder som du vill dela så att de blir förbockade. Peka därefter på symbolen Dela uppe till höger vilket tar fram en panel med symboler med olika alternativ för delning. De tillgängliga alternativen beror på vilka appar du har tillgängliga i din mobila enhet. Du kan dock alltid välja att skicka de utvalda bilderna som bilagor till ett mejl eller via SMS. Andra möjliga vägar är via Facebook eller Twitter om du har dessa appar tillgängliga.

Du kan dela dina bilder i Google Foton med andra användare på flera olika sätt.

 

Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en skön och avkopplande sommarledighet. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti.


© 2015 www.programsupport.se