ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport juni 2008

Här kommer vårens sista nyhetsbrev med tips till dina grafiska program.

Montera tabeller och diagram från Excel i InDesign

Avdelningen Användartips har utökats med två nya avsnitt som beskriver hur du på bästa möjliga sätt för över tabeller och diagram från kalkylprogrammet Excel till dokument i InDesign.

Läs mer om montering av diagram i InDesign:

Medlemmar kan läsa mer om montering av tabeller i InDesign:

Acrobat 9 med flera nya intressanta möjligheter

Adobe har nyligen lanserat den nionde generationen av sitt populära dokumenthanteringsverktyg. Acrobat 9 erbjuder närmare 300 nyheter och bland de viktigaste kan nämnas:

• Understöd för att infoga och spela upp Flash-filer

• PDF-portföljer låter dig hantera flera olika typer av källdokument via en gemensam PDF

• Förbättrade möjligheter för att skydda PDF-filer via säkerhetsprofiler

• Utökade funktioner för elektronisk dokumentgranskning

• Lättare att skapa PDF-filer med tillgänglighet för funktionshindrade

Den nya versionen av Acrobat kommer att levereras i tre olika varianter benämnda Acrobat 9 Standard, Acrobat 9 Pro och Acrobat 9 Pro Extended. Acrobat 9 Pro Extended är en förbättrad version av Acrobat 3D med förbättrade prestanda och flera nya möjligheter, bla för elektronisk presentation.

Acrobat 9 börjar levereras i juli i engelsk språkvariant medan den svenska varianten dröjer till andra veckan i augusti. Rekommenderat pris för Acrobat 9 Standard är 3245 kr medan en uppgradering kostar 1085 kr. Acrobat 9 Pro kostar 5175 kr medan en uppgradering kostar 1775 kr. Acrobat 9 Pro Extended kostar 7585 kr medan en uppgradering från Acrobat 3D kostar 2495 kr.

Mer information om Acrobat 9 hittar du på Adobes webbplats:

http://www.adobe.com/se/products/acrobat

Problem med Adobe CS3 på Mac OSX 10.5.3

Många användare som uppgraderat sin Macintosh till senaste versionen av Mac OS X Leopard, benämnd 10.5.3, har rapporterat problem med skadade filer när man sparar dokument från InDesign CS3 eller Photoshop CS3 i ett nätverk med AppleShare-server. En möjlig lösning för att undvika problemet påstås vara att välja Spara som och skapa en kopia istället för att enbart Spara och ersätta originalet. I avvaktan på felrättningar rekommenderar Adobe att man undviker att spara över nätverket med de aktuella programmen. Spara istället på den lokala hårddisken och kopiera slutligen den ändrade filen manuellt till servern och ersätt ev tidigare version. Krångligt men väl värt besväret för att ha kvar sina filer oförstörda!

Avdelningen boktips är uppdaterad

Alla som är på jakt efter intressant sommarläsning rekommenderas att studera avdelningen boktips. Här finns information och omdömen för mer än 125 läsvärda böcker om grafiska program. Alla beskrivna böcker har länkar till förlagens webbplatser.

Gå till avdelningen boktips:

Kommande information under hösten

Under hösten kommer flera nya rapporter om Mac OS X Leopard, hantering av RAW-bilder från digitalkameror, framtagning av PDF-filer med tillgänglighet för funktionshindrade, långa dokument med InDesign samt språkverktyg i dator. I augusti kommer avdelningen Användartips att utökas med programmet Flash, som allt fler informatörer använder för att ta fram banners, självgående presentationer och interaktiva demonstrationer.

Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en skön sommar och är tillbaka i mitten av augusti då nästa nyhetsbrev kommer.

© 2008 www.programsupport.se