ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport December 2015

Här kommer årets sista nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Boken Arbeta effektivt med InDesign i Creative Cloud är klar

Målet med boken är att hjälpa erfarna användare utnyttja programmets många funktioner vid framtagning av trycksaker och elektroniska dokument. Boken lanseras från början i en elektronisk PDF-version som du kan läsa antingen i din dator eller på en surfplatta.

Medlemmar kan ladda ner boken här:

Shaper hos Illustrator omvandlar frihandskonturer till former

Med verktyget Shaper kan du rita olika former på frihand med musen eller med fingret på en tryckkänslig skärm och få programmet att omvandla resultatet till en perfekt geometrisk form.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Illustrator:

Adobe Creative Cloud nyheter nov 2015

Adobe har presenterat årets andra uppdatering av programmen i Creative Cloud. Uppdateringarna finns tillgängliga via nerladdning för alla som prenumererar på Creative Cloud.

Flera nya funktioner hos CC Libraries

Funktionen CC Libraries som gör det möjligt att dela resurser mellan de olika programmen i Creative Cloud har förbättrats ytterligare. Överst i panelen finns numera en sökruta som låter dig söka efter objekt i det aktiva biblioteket, i alla dina bibliotek eller i Adobe Stock (Adobes stora bildsamling).

Det har också blivit betydligt enklare både att lägga till objekt till bibliotek och att flytta eller kopiera objekt mellan olika bibliotek. Panelerna Färgrutor, Styckeformat och Teckenformat hos InDesign och Illustrator har fått en molnsymbol som bekvämt låter dig lägga till markerade färger, styckeformat eller teckenformat till det aktiva biblioteket.

De markerade objekten hos panelerna Färgrutor, Styckeformat och Teckenformat har lagts till det aktiva biblioteket via de nya molnsymbolerna nere till vänster hos panelerna.

Många små förbättringar hos Photoshop

Photoshop har funnits på marknaden i 25 år och har utvecklats enormt sen den första versionen. Antalet verktyg hos programmet är idag så stort att det kan bromsa arbetet för sporadiska användare.

Det är därför bra att det nu går att anpassa verktygspanelen efter ditt eget arbetssätt så att du enbart har tillgång till de verktyg som du använder. Du genomför anpassningen i en dialogruta som tas fram via det nya verktyget Redigera verktygsfält (symbol med tre prickar). Endast de verktyg som visas till vänster i dialogrutan blir tillgängliga. För att ta bort ett verktyg drar du det från den vänstra listan till den högra. Du kan spara olika uppsättningar med verktyg som var sin namngiven förinställning. Det går också att koppla en förinställning till en viss arbetsyta.

I dialogrutan Anpassa verktygsfält bestämmer du själv vilka verktyg som skall vara tillgängliga i programmet.

 

Funktionerna för att arbeta med text i bilder har förbättrats hos varje ny version av Photoshop. Numera går det att utforma texten både med styckeformat och med teckenformat. Hos den nyaste versionen av programmet kan du filtrera menyn med tillgängliga teckensnitt så att enbart de du använder mest blir synliga.

De visade teckensnitten har ställts in som Favoriter så att enbart dessa visas i menyn.

Nya verktyg och funktioner hos Illustrator

Det nya verktyget Shaper som omvandlar frihandsritade konturer till färdiga objekt beskrivs utförligt i ett eget användartips ovan.

Flera av Illustrators formverktyg som rektangel, ellips, polygon och linje är numera interaktiva och dynamiskt justerbara så att du snabbt kan modifiera deras grundformer utan att behöva lägga till effekter eller använda andra verktyg. Du ändrar formerna genom att med resp verktyg dra i något av de nya cirkulära handtag som visas vid formerna.

För rektanglar och polygoner kan du snabbt ändra hörnradien. Med ellipser (och cirklar) kan du enkelt skapa tårtbitar genom att dra det cirkulära handtaget längs med omkretsen.

Exempel på användning av det dynamiska ellipsverktyget för att rita en tårtbit.

En annan nyhet är att du nu kan arbeta med dynamiska symboler. Detta innebär att olika kopior av symboler från symbolbiblioteket kan dela en mallform men ändå modifieras till olika utseenden. Du kan t ex ändra linje, fyllning och opacitet utan att länken till symbolen bryts.

Illustrator har numera samma dynamiska stödlinjer som även finns hos programmen InDesign och Photoshop. Dynamiska stödlinjer gör det mycket lättare att positionera objekt noggrant.

De dynamiska stödlinjerna visar att objekten är positionerade
på samma höjd och lika långt från varandra.

Förbättrad teckenpanel hos InDesign

InDesign har den här gången inte fått lika många nya funktioner som Photoshop och Illustrator men en välkommen nyhet är att du i panelen Infoga tecken kan söka efter tecken genom att skriva en del av deras namn i en sökruta hos panelen.

Exempel på sökning efter tecknet dollar.

Creative Cloud Tutorials erbjuder hjälp via din mobila iOS-enhet

Adobe ligger verkligen inte på latsidan när det gäller appar för mobila enheter. Totalt har man tagit fram ett tjugotal kostnadsfria appar som på olika sätt samverkar med företagets program i Creative Cloud. Det senaste tillskottet är appen Creative Cloud Tutorials som erbjuder över 1000 korta handledningar, både till Adobes tillämpningsprogram och till företagets appar.

Du kan få hjälp med ovanstående program i Creative Cloud Tutorials.

Flera av hjälpavsnitten innehåller informativa videofilmer. Det finns ämnen både för nybörjare och för mer erfarna användare. Påpekas bör att appen enbart finns i en engelskspråkig version.

Hjälpavsnittet om Illustrator CC 2015 innehåller videofilmer som tydligt förklarar hur du använder de nya verktygen.

 

Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en lugn och avkopplande julhelg. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av januari.


© 2015 www.programsupport.se