ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport december 2012

Här kommer årets sista nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Redigera videofilmer i Photoshop CS6

De allra flesta moderna digitalkameror och även smarta telefoner kan numera, förutom att exponera stillbilder, även spela in videofilmer med HD-kvalitet. Detta har resulterat i en explosion av amatörfilmer som skickas mellan mobila enheter och publiceras på sociala medier som YouTube och Facebook. För att möta behovet av ett lättanvänt redigeringsverktyg har Adobe utrustat Photoshop CS6 med grundläggande funktioner för redigering av videofilmer.

Medlemmar kan läsa mer i Användartipsen till Photoshop:

Återanvänd bilder från presentationer i PowerPoint 2010

Vid arbete med presentationer uppstår ofta behov av att återanvända bilder från tidigare presentationer. Du bör då undvika att enbart kopiera text- och bildobjekt utan istället använda en metod som säkerställer att utformningen blir snarlik hos alla bilder i din presentation.

Medlemmar kan läsa mer i Användartipsen till PowerPoint:

Google Maps finns nu tillgänglig för iPhone

Efter Apples fiasko med den egna kartappen hos iOS6 har Google nu lagt salt på såren genom att lansera en kostnadsfri variant av sin egen karttjänst Google Maps. Google är ju kända för att erbjuda bra kartor och den nya kartappen är både kraftfull och lättanvänd. Google Maps finns sen tidigare även tillgänglig för mobila enheter med Android.

Läs mer om Google Maps i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Personliga erfarenheter av Adobe Creative Cloud

Adobe erbjuder sen ett halvår tillbaka en ny betalningsmodell för programmen i Creative Suite CS6. Paketet som benämns Adobe Creative Cloud ger dig tillgång till alla program i CS6-paketet för 565 kr per månad under ett helt år. Du köper då inget traditionellt paket utan laddar ner de program du vill arbeta med och kör dem på din egen dator. I molntjänsten ingår även 20 GB fritt lagringsutrymme på Adobes servrar. Detta kan du använda för att dela filer med andra användare eller publicera dina webbplatser. Medlemskapet kan även tecknas för enstaka månader och kostar då 812 kr per månad.

Adobe erbjuder också en variant för större företag benämnd Adobe Creative Cloud för team med en månadskostnad på 620 kr plus moms. Med detta altrenativ får man tillgång till fler tjänster och 100 GB molnbaserat lagringsutrymme.

Kunder som redan arbetar med program i CS3, CS4 eller CS5 erbjuds en lägre månadskostnad på 320 kr under första året. Har själv provat tjänsten under några månader och tänker här redovisa mina egna erfarenheter.

Hämta program går lätt och fungerar bra

Anmälan till Creative Cloud sker enkelt via en blankett på Adobes webbplats. Om du redan tidigare har ett sk Adobe ID så används detta för inloggning men i annat fall skapar du ett sådant genom att ange din mejladress och ett personligt lösenord. Eftersom Adobe kommer att kräva dig på en månatlig betalning så måste du även lämna ett betalkortsnummer som då automatiskt belastas. Du får ett mejl varje månad med bekräftelse på genomförd betalning.

Första gången du besöker Creative Cloud, https://creative.adobe.com/apps, för att hämta ett program så kommer du först att ladda ner programmet Adobe Application Manager som installeras automatiskt på din dator. Alla hämtningar administreras sen av detta program efter att du loggat in. Det går bra att ha datorn permanent inloggad även om Adobe avråder från detta av säkerhetsskäl. Nerladdning av program kan ske samtidigt som du använder datorn för andra uppgifter. Du slipper dessutom skriva in krångliga licensnummer i samband med installation. Efter slutförd installation behöver datorn inte längre ha permanent kontakt med nätet. En gång i månaden måste den dock vara uppkopplad så att betalningar till ditt konto kan användas för verifiering av fortsatt funktion. Den dag du avslutar ditt abonnemang kommer programmen automatiskt att sluta fungera.

Har redan genomfört ett tiotal nerladdningar vid olika tillfällen och alla gånger har processen fortlöpt med bra hastighet och utan problem. Det verkar därför som om Adobe har reserverat gott om serverkapacitet för den nya tjänsten.

Pågående hämtning av ett program med Adobe Application Manager.

Mycket prisvärt för den som behöver flera program

En stor och viktig fördel med Creative Cloud är att du få lov att ladda ner och köra 2 kopior av varje program. Det går även att blanda datorer med både Mac OSX och Windows. Du kan dessutom ha Adobe Application Manager med samma konto installerad på flera datorer. Tjänsten kontrollerar själv hur många installationer du har aktiva och om du försöker installera fler än två kopior av ett program så kommer tjänsten automatiskt att stänga ner någon av de andra, efter att du godkänt detta i en dialogruta. Eftersom tjänsten omfattar 16 av Adobes mest sålda program så innebär detta att du för 565 kr i månaden kan köra totalt 32 olika programkopior på dina datorer! Nåväl skämt åsido så är Adobe Creative Cloud mycket prisvärt för den som behöver ha tillgång till flera av Adobes tillämpningar och på mer än en dator.

Lagring av filer i molnet

Ett medlemskap i Creative Cloud ger dig tillgång till 20 GB molnbaserat lagringsutrymme. Creative Cloud för team erbjuder 100 GB. Detta kan du använda för att lagra alla typer av filer, även från andra program, men du har säkert mest nytta av det tillsammans med programmen InDesign CS6, Illustrator CS6 och Photoshop CS6, som har anpassats särskilt för bekväm åtkomst av filer i molnet. Via tillägget Creative Cloud Files som du hämtar med Adobe Application Manager så skapas en ny enhet i datorn, benämnd Creative Cloud Files. Denna fungerar ungefär som en vanlig skivenhet. Enheten synkroniseras automatiskt med en motsvarande lagringsplats på Adobes servrar. Du kan själv skapa en personlig mappstruktur hos enheten.

Har själv provat att ladda upp både InDesign-dokument och tunga bildfiler från Photoshop. Normalt är det ju så att de flesta bredbandsanslutningar medger mycket högre hastighet vid mottagning än vid sändning. För att det skall bli möjligt att arbeta effektivt med lagring i molnet så måste man ha tillgång till ett mycket snabbt fiberoptiskt bredband.

Exempel på struktur hos mitt personliga moln hos Adobe. De objekt som har gröna bockar är synkroniserade medan mappen med blå pilar håller på och synkroniseras.

Om du kopplar upp dig till ditt Creative Cloud moln med en webbläsare (https://creative.adobe.com/) så blir det möjligt att granska filer från InDesign, Illustrator och Photoshop utan att dessa tillämpningar är öppna på datorn (de behöver inte ens vara installerade). Du kan bläddra mellan sidor hos en InDesign-fil och studera vilka teckensnitt och färger som används i filen. Hos en Photoshop-fil kan du granska bilden och slå på eller av eventuella lager hos bilden. Med en Illustrator-fil kan du bläddra mellan olika arbetsytor och studera vilka färger som används i filen.

Bläddring och granskning av InDesign-filer kan utföras via en vanlig webbläsare.

Gör filer tillgängliga för andra användare

De filer som du lagrar i molnet hos Creative Cloud kan även göras tillgängliga för andra användare, även om de inte själv har något medlemskap. Om du markerar aktuell fil och klickar på delningsknappen uppe i mitten så visas en dialogruta där du kan ange hur delningen skall gå till. Allra enklast blir det om du skickar ett mejl med en länk till filen via knappen Skicka e-post. Mottagaren kan då komma åt den aktuella filen på samma sätt som beskrivits i föregående avsnitt. Om du kryssar för alternativet Tillåt hämtning så kan mottagaren dessutom ladda ner själva filen till sin dator.

Så här förbereder du delning av en fil till en angiven mottagare.

Dra nytta av den höga upplösningen hos Retina-skärmar

Apple har under det gångna året lanserat två modeller av bärbara datorer som är utrustade med högupplösta sk Retina-skärmar. Retina-tekniken används som bekant även i nyare modeller av iPhone och iPad. Denna nya teknik gör det möjligt att på bildskärmen visa dokument med en upplösning som närmar sig tryckkvalitet. På sikt kommer detta att medföra att bilder som publiceras elektroniskt måste ha betydligt högre upplösning än idag. Men Retina-tekniken har också orsakat förvirring i branschen eftersom invanda begrepp för skärmupplösning måste definieras om.

Standarden för traditionella bildskärmar

Under flera decennier har bildskärmar arbetat med upplösningar på 72 dpi (Mac) eller 96 dpi (Windows).
I praktiken innebär detta att 13-tums skärmar har ca 1280x800 pixlar, 15-tums skärmar har ca 1440x900 pixlar och 17-tums skärmar har ca 1920x1200 pixlar. Flertalet större 21 tums och 24 tums externa skärmar har också 1920x1200 pixlar (vilket innebär att upplösningen är mindre än 72 dpi). Totala antalet pixlar bestämmer som bekant arbetsytans storlek hos skärmen. Med 1920x1200 pixlar blir det möjligt att visa två hela A4-sidor där texten är läsbar.

Förstorad del av en traditionell 15 tums skärm med upplösningen 1440x900 pixlar.

Retina-tekniken erbjuder mycket högre upplösning

Med Retina-tekniken har Apple höjt ribban avsevärt genom att utöka antalet pixlar jämfört med den tidigare standarden. Hos en 15 tums MacBook Pro Retina har bildskärmen hela 2880x1800 pixlar medan en 13 tums MacBook Pro Retina har 2560x1600 pixlar. Men istället för att utöka arbetsytan har Apple valt att öka upplösningen med bibehållen arbetsyta. En 15 tums MacBook Pro Retina har därför precis lika stor arbetsyta (motsvarande 1440x900 pixlar) som en vanlig 15 tums skärm. Men upplösningen har ökats dramatiskt från 72 dpi till över 200 dpi. I praktiken innebär detta att såväl text som bilder blir avsevärt mycket skarpare på skärmen.

Den höga kvaliteten kräver dock att såväl systemet som tillämpningsprogrammen är anpassade för Retina. Detta innebär att datorn måste köras med Mac OSX Mountain Lion och Retina anpassade tillämpningsprogram.

Förstorad del av en 15 tums Retina bildskärm med upplösningen 2880x1800 pixlar.

Retina anpassade tillämpningsprogram

De flesta av Apples egna tillämpningsprogram är naturligtvis anpassade för Retina-skärmar. Men bland övriga programleverantörer är det enbart ett fåtal som kan erbjuda anpassade tillämpningar. Nedanstående lista ger en översikt över situationen i mitten av dec 2012.

Anteckningar 1.1, Adobe Digital Editions 1.7.2, Aperture 3.3.2, Chrome 21.0, Excel 14.2.5, Final Cut Pro X 10.0.6, Firefox 16.0.2, Förhandsvisning 6.01, Illustrator 16.03, iMovie 9.0.6, iPhoto 9.3.2, iTunes 11.0.1, Keynote 5.2, Numbers 2.2, Open Office 3.3.0, Pages 4.2, Parallels 8.0, Photoshop 13.02, PowerPoint 14.2.5, Safari 6.0.2, Word 14.2.5 m fl program.

Lägg märke till att Adobes arbetshästar Acrobat och InDesign ännu inte har anpassats för Retina.

Du kan själv kontrollera om ett program är anpassat för Retina genom att markera programsymbolen och välja kommandot Arkiv-Info. Om det inte går att bocka bort alternativet Öppna i låg upplösning (nertonat i grått) så saknar tillämpningen understöd för Retina.

Detta tillämpningsprogram har inte understöd för Retina.

Ändra arbetsytan via systeminställningen Bildskärmar

Ibland kan det vara önskvärt att ändra arbetsytans storlek hos en dator. När man t ex visar datorbilden via projektor så är det ofta lämpligt att minska arbetsytan så att text hos menyer och dialogrutor visas i större storlek. Omvänt är det ibland bra att kunna utöka arbetsytan så att man får överblick över ett större område, hos t ex ett layoutprogram eller ett videoredigeringsprogram.

För att ändra arbetsytan tar du fram systeminställningen Bildskärmar. MacBook Pro Retina är från början förinställd med alternativet Upplösning: Bäst för Retina-skärm. Detta innebär att du får maximal upplösning hos bildskärmen. Om du istället bockar för alternativet Skalad så visas symboler för fem olika alternativa arbetsytor med Bäst (Retina) förvalt. De två symbolerna Större text till vänster om den förvalda förminskar arbetsytan hos datorn medan de två symbolerna Mer utrymme till höger om förstorar arbetsytan. Om du placerar muspekaren på någon av symbolerna (utom den förvalda i mitten) så visas ett upplösningsvärde under bilden av datorn till vänster. För att välja något av alternativen klickar du på motsvarande symbol. Datorn ritar då om skärmbilden med den valda arbetsytan. Om du haft flera objekt placerade på skärmens skrivbord så måste dessa då arrangeras om igen.

Lägg märke till att upplösningsvärdet under datorn anges via texten Ser ut som t ex 1920x1200. Detta skall tolkas som att arbetsytan motsvarar en normal skärm med angiven upplösning. I verkligheten använder Retina-skärmen faktiskt en dubbelt så hög upplösning dvs 3840x2400 pixlar, vilket innebär att bilden ser ovanligt skarp ut. Under förutsättning att du förmår läsa texten hos menyer och dialogrutor kan du därför använda en betydligt större arbetsyta.

Alternativet längst till höger utökar arbetsytan till 1920x1200 pixlar.


Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en lugn och avkopplande julhelg trots en tidig start hos vintern. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av januari.

© 2012 www.programsupport.se