ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2014

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Bildspel med animerade diagram hos PowerPoint

Diagram är ett bra hjälpmedel för att göra tråkiga siffror mer intressanta i presentationer. När presentationer visas elektroniskt blir resultatet ännu bättre om diagrammen innehåller animeringar.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Microsoft Office för iPad

Det har tagit lång tid för Microsoft att utveckla sitt kontorspaket för iPad men nu finns det tillgängligt för den marknadsledande mobila enheten och mitt första intryck av paketet är att det varit värt att vänta på.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Adobe Lightroom mobile för iPad

Fotohanteringsprogrammet Adobe Lightroom har efterhand blivit ett populärt redskap för att hålla ordning på bilder och utföra efterbehandling. Programmet finns tillgängligt i snarlika varianter både för Windows och för Mac OSX.

Adobe har nyligen lanserat appen Lightroom mobile för surfplattan iPad. Denna app är avsedd att användas tillsammans med delade bildsamlingar från persondatorprogrammet.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Windows 8.1 fungerar bättre på datorer utan pekskärm

Microsoft har fått utstå mycket kritik för operativsystemet Windows 8 som från början var helt anpassat för tryckkänsliga skärmar och som därmed var svårare att arbeta med på äldre datorer. Med den senaste fria uppdateringen har man gjort det lättare för användare som arbetar med vanliga musbaserade datorer.

Uppdateringen finns tillgänglig kostnadsfritt via webben och om du inte redan fått den nerladdad automatiskt så kan du gå till Windows Update och hämta den manuellt. Själv fick jag begära hämtning ett par gånger eftersom det även fanns äldre uppdateringar att hämta.

Den viktigaste förändringen hos den senaste versionen av Windows 8.1 är att systemet automatiskt startar i skrivbordsläget på alla datorer utan pekskärm. Hos datorer med pekskärm så visas istället Metro-vyn vid start.

Det är nu möjligt att fästa Metro-appar så att de blir tillgängliga i aktivitetsfältet hos skrivbordsvyn. Appen Store finns redan förinstallerad hos systemet. Den gamla hederliga startknappen för att sätta igång program lyser dock fortfarande med sin frånvaro! Knappen längst ner till vänster tar istället fram Metro-vyn.

Windows 8.1 startar nu automatiskt i skrivbordsläget hos datorer som saknar pekskärm.

För att underlätta arbetet har Metro-vyn utökats med två nya knappar uppe till höger på skärmen. Knappen Energialternativ gör det möjligt at sätta datorn i Strömparläge, Stänga av eller Starta om. Knappen Sök ger tillgång till en textbaserad sökfunktion som kan söka efter filer både på datorn och på webben.

Det är också möjligt att högerklicka symboler i Metro-vyn för att Fästa i Aktivitetsfältet hos skrivbordet, Ändra storlek, Avinstallera mm.

Metro-vyn hos Windows 8.1 med nya knappar uppe till höger.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av maj.


 

© 2014 www.programsupport.se