ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport oktober 2012

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Med Acrobat XI går det nu äntligen att redigera och flöda om text i PDF-filer

Hos tidigare versioner av Acrobat hanteras varje textrad som en enhet och det är därför inte möjligt att ändra layouten hos dokument genom att flöda om texten inom ett stycke. Acrobat XI har fått kraftigt utökade funktioner för redigering av både text och bilder i PDF-filer.

Medlemmar kan läsa mer i användartipsen till Acrobat:

Den grafiska ordlistan har uppdaterats

Ordlistan hos ProgramSupport har uppdaterats med nya fakta och dessutom har drygt 60 nya facktermer med förklaringar lagts till. Detta gör den till en av de största svenskspråkiga ordlistorna på webben.

Du hittar den grafiska ordlistan här:

Ny läsvärd rapport "Svenskarna och Internet 2012"

Visste du att mer än hälften av alla svenskar har tillgång till Internet via en mobil enhet? Att var femte svensk använder en surfplatta (oftast iPad)? Att fler personer läser dagstidningar via webben än traditionella papperstidningar?

Dessa och många fler intressanta fakta redovisas i .SE:s årliga rapport Svenskarna och Internet 2012 som du kan hämta kostnadsfritt på nedanstående adress:

https://www.iis.se/docs/SOI2012.pdf

iPhoto finns nu både som program till Macintosh och som app till iOS

Alla moderna Macintosh levereras med fotohanteringsprogrammet iPhoto vilket gör programmet till ett av marknadens mest spridda redskap för denna typ av arbete. iPhoto finns nu även tillgängligt som en app för mobila enheter med iOS. Både programmet och appen erbjuder flera användbara funktioner för bildhantering samtidigt som de är lätta att bemästra även för sporadiska användare.

Läs mer om iPhoto i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Förbättra din dators prestanda dramatiskt via en SSD-disk

Många som arbetar med tunga tillämpningar plågas av långa väntetider hos datorn. Detta gäller t ex vid bildbehandling i Photoshop och redigering av videofilmer med program som Final Cut och Premiere. Innan du springer ut på stan och investerar i en ny dyr dator så kan du istället trimma din befintliga dator genom att byta ut hårddisken mot en SSD-disk. För ett par tusenlappar kan du faktiskt öka prestanda med flera hundra procent!

Man behöver inte vara datatekniker för att byta en hårddisk. Alla med normal händighet kan utrustad med lämpliga skruvmejslar klara arbetet på ett par timmar.

SSD-diskar

Under senare år har flera tillverkare bl a Corsair, Intel, Kingston, OGZ och Samsung tagit fram olika modeller av SSD-diskar. I en SSD-disk (Solid State Device) har man ersatt den mekaniska roterande skivan hos en traditionell hårddisk med elektroniska minneschip. SSD-enheter har precis samma fysiska mått och anslutningar som en traditionell 2,5 tums hårddisk med s k Serial ATA-anslutning (förkortas SATA). 2,5 tums hårddiskar är vanliga i bärbara datorer medan moderna stationära datorer normalt är utrustade med 3,5 tums hårddiskar. Båda dessa modeller av hårddiskar har numera samma typ av SATA-kontakter.

Jämförelse mellan 2,5 tums hårddisk och 3,5 tums hårddisk (överst). Lägg märke till att diskarna har samma typer av SATA-anslutningar. Vanlig modell av SSD-disk med kapaciteten 256 GB (underst).

En SSD-disk har flera fördelar jämfört med en vanlig mekanisk hårddisk:

  • Eftersom enheten saknar rörliga delar är den helt ljudlös.

  • Strömförbrukningen är mycket lägre (mindre än 10%).

  • SSD-diskar har låg vikt och är mycket tåliga mot mekaniska stötar.

  • SSD-diskar har mycket hög driftsäkerhet och lång livslängd (upp till 3-5 års garanti).

  • Prestanda hos SSD-enheter är dramatiskt mycket bättre än hos hårddiskar.

På minussidan bör nämnas att SSD-diskar än så länge inte kan tillverkas med lika hög kapacitet som hårddiskar. Dessutom är SSD-diskar än så länge dyrare än motsvarande mekaniska hårddisk (3-5 ggr). I takt med att tekniken blir vanligare kommer båda dessa begränsningar säkert att försvinna inom kort. Enbart under det senaste året har priserna på SSD-diskar halverats.

På marknaden finns idag SSD-diskar med kapacitet från 60 GB och ända upp till drygt 500 GB. Priserna för en 250 GB SSD-disk börjar vid 1300 kr medan 500 GB-enheter finns från 3500 kr.

Klona din befintliga hårddisk

Vid byte till en SSD-disk kan du antingen installera om både operativsystem och tillämpningar eller klona informationen på den gamla hårddisken. Säkraste metoden är ominstallation men eftersom detta tar relativt lång tid och kan skapa problem med tillämpningsprogram som måste aktiveras om så föredrar de flesta antagligen att klona den gamla hårddisken till SSD-disken.

Båda metoderna kräver naturligtvis att SSD-disken har tillräckligt hög kapacitet för att lagra systemet och alla dina tillämpningsprogram med tillhörande datafiler. De allra flesta klarar sig med en SSD-disk som har 250 GB kapacitet men om plånboken så medger så blir svängrummet större med 500 GB.

För att ansluta den nya SSD-disken till datorn och genomföra kloningen kan du använda någon av de adapterkablar mellan SATA och USB-port som finns på marknaden. Deltaco Multi SATA HDD Adapter och Plexgear Dockningsstation är två exempel på sådana adaptrar (ca pris 300-400 kr). Den senare har ett robust hölje i vilket du monterar SSD-disken. Sådana adaptrar kan även användas vid kloning av 3,5 tums hårddiskar.

2,5 tums hårddisk monterad i adapter som ansluts till datorns USB-port. Adaptern har även plats för en större 3,5-tums hårddisk.

När du skall klona en hårddisk med operativsystem och tillämpningsprogram går det inte att utföra en vanlig filkopiering eftersom många av filerna är osynliga och dessutom har speciella inställningar. Du måste istället använda ett särskilt kloningsprogram som tar med all nödvändig information. Som exempel på sådana kloningsprogram för Windows kan nämnas Intel Data Migration Software som du kan ladda ner kostnadsfritt från nedanstående webbplats. Detta program är i första hand avsett för kloning av Intels egna SSD-diskar.

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=19324

SSD-diskar från Samsung levereras med programmet Norton Ghost som du även kan köpa separat (ca pris 500 kr) och använda för kloning av andra modeller av SSD-diskar.

Till Mac OSX finns programmet Carbon Copy Cloner (ca pris 275 kr) som du kan ladda ner från nedanstående webbadress:

http://www.bombich.com/

Alla kloningsprogram kan även användas för att göra en fullständig säkerhetskopia av din dators hårddisk på en annan hårddisk som du kan använda i händelse av ett haveri. Programmen är relativt lätta att använda men kloningen kan ta lång tid (flera timmar). Enklast blir det om du startar kloningen på kvällen så att kopieringen är klar till nästa dag.

Norton Ghost är relativt lätt att använda vid kloning av diskar.

Öppna datorn och byt disken

Beväpnad med lämpliga skruvmejslar är det nu dags för dig att dra ut strömsladden ur datorn, öppna datorlådan och byta ut den gamla hårddisken mot din nya SSD med den klonade kopian av den gamla hårddisken. Var försiktig så att du inte kommer åt några andra komponenter i datorlådan och se också till att du laddar ur dig från statisk elektricitet genom att först beröra t ex ett vanligt värmeelement eller något annat ledande föremål som är i kontakt med jord.

Kontakten som skall anslutas till SSD-enheten kan inte vändas åt fel håll och allt du behöver tänka på är att den monteras ordentligt i uttaget hos datorn. Hos bärbara datorer krävs inga kablar utan SSD-disken ansluts direkt till befintliga kontakter. Det är också lämpligt att du skruvar fast SSD-enheten med de skruvar som tidigare höll den gamla hårddisken på plats. Alla moderna hårddiskar och SSD-enheter har standardiserade skruvhål som normalt passar perfekt.

Om du monterar SSD-enheten i en stationär dator behöver du också en ram som fixerar enheten i det större 3,5-tums fack som finns i alla stationära datorer. Du behöver också två kablar som ansluts mellan SSD-disken och datorns moderkort. De flesta SSD-enheter levereras med sådana kablar och en passande ram.

Ram för montering av 2,5 tums hårddisk eller SSD i 3,5 tums fack. Den vänstra kabeln spänningsmatar disken medan den högra överför data via SATA. På vissa diskar finns också en extra kontakt med stift vilken inte behöver anslutas.

Aktivera ev Windows på nytt

När du byter någon komponent i din dator så kan ibland aktiveringen av Windows försvinna. Du får då en uppmaning om att du måste aktivera systemet på nytt vilket sker via nätet. I sällsynta fall godkänns inte ett hårddiskbyte och du måste då kontakta Microsoft support. Efter att du förklarat situationen får du då en kod som tillåter förnyad aktivering.

Prova datorn och njut av prestanda

I de allra flesta fall startar datorn problemfritt med den nya SSD-disken eftersom den innehåller exakt samma information som den gamla hårddisken. Den stora skillnaden är dock att allting går ljudlöst, med mycket mindre strömförbrukning och dramatiskt mycket snabbare än tidigare.

Har själv genomfört bytet till en 500 GB SSD-disk från Samsung på min MacBook Pro från mitten av 2011. Jag använde programmet Carbon Copy Cloner vid kloningen från den befintliga hårddisken. Inga problem uppstod och maskinen har nu imponerande prestanda:

Vakna från viloläge: 1 sek

Fullständig omstart i OSX: 12 sek

Fullständig omstart i Windows 7 (BootCamp): 20 sek

Duplicera 2 GB fil: 8 sek

Öppna Photoshop CS5: 2 sek

Öppna InDesign CS5: 3 sek

Öppna Word 2011: 1 sek

Skapa 70 sid PDF i InDesign CS5: 20 sek

Konvertera 10 min Full HD film till MP4 för iPhone: 10 min

Det är enbart när datorn utför tunga processorkrävande beräkningar som det uppstår långa väntetider, t ex vid omkodning av video (se ovan). Efter en tids arbete med en dator som har SSD-disk är det svårt att gå tillbaka till andra datorer eftersom de känns outhärdligt långsamma. Har slutat att stänga av datorn efter slutfört arbete under dagen. Numera räcker det med att fälla ihop locket så att den går ner i viloläge. Maskinen kan ligga i viloläge mer än en vecka innan batteriet laddas ur.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av november.

© 2012 www.programsupport.se