ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport September 2021

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Öka upplösningen hos bilder från mobila enheter med Photoshop

De flesta mobilkameror har en begränsad upplösning på ca 12 megapixel. Photoshop CC har en funktion benämnd Preserve Details 2.0 som använder AI-teknik för att sampla upp bilder. Bilderna får då fler pixlar och högre upplösning så att de kan användas i trycksaker.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop

Öppna och redigera PDF-filer med Word

Det händer relativt ofta att man får behov av att göra smärre ändringar i PDF-filer där man inte har tillgång till de ursprungsfiler som använts för att skapa PDF. Eftersom de allra flesta informatörer har tillgång till programmet Word så är det mycket användbart att man med Word 2013 och nyare kan öppna och redigera PDF-filer.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Dölj alla symboler på Windows skrivbord via ett enda kommando

De flesta som arbetar med Windows brukar ha relativt välfyllda elektroniska skrivbord. På skrivbordet kan man placera mappar med dokument som behöver vara lätt tillgängliga, filer som används flitigt och genvägar till programsymboler.

Skrivbordet på min bärbara Windows-dator med olika typer av symboler.


När datorn används för presentationer och vid videomöten är det inte önskvärt att man visar upp sitt röriga skrivbord för andra. Men istället för att göra en tidskrävande manuell städning så kan du tillfälligt dölja alla symboler på skrivbordet via ett enda kraftfullt kommando.

Kommandot för att dölja alla symboler på ditt skrivbord är att högerklicka på ett tomt område och i pop-up menyn som då visas välja kommandot Visa samt ta bort bocken vid Visa skrivbordsikoner. Kommandot fungerar både på den primära skärmen och på externa sekundära bildskärmar.

För att på nytt visa alla symboler på skrivbordet väljer du samma kommando igen vilket då bockar för alternativet Visa skrivbordsikoner.

För att dölja alla symboler på ditt elektroniska skrivbord så tar du bort bocken vid alternativet Visa skrivbordsikoner.Efter det att kommandot utförts har datorn ett föredömligt rent skrivbord.


Lägg märke till att kommandot som döljer symbolerna på skrivbordet inte tar bort några objekt. Du kan därför fortfarande komma åt all information på skrivbordet från fildialoger inne i tillämpningsprogram.

Alla dolda objekt är fortfarande tillgängliga i fildialoger hos tillämpningsprogram.


iPadOS 15 med nytt Appbibliotek och enklare Multitasking

Apple har i vanlig ordning lanserat en ny systemversion iOS 15 för iPhone och iPadOS 15 för iPad. iPadOS 15 har flera nya funktioner och jag har valt ut tre av dem som jag tycker är användbara.

Widgetar tillgängliga på hemskärmen

Widgetar är små hjälpprogram som du tidigare tog fram genom att svepa åt höger från vänsterkanten på skärmen. Numera är fyra av de mest populära widgetarna tillgängliga direkt via hemskärmen, precis som appar. Apple har valt att förinställa systemet så att Klocka, Kalender, Bilder och Väder visas på hemskärmen från början. Vid behov kan du själv ta bort eller lägga till andra widgetar genom att peka och hålla kvar på en tom del av skärmen. När ett plustecken visas uppe till vänster kan du välja bland andra tillgängliga widgetar.

Den nya hemskärmen hos iPadOS 15 med widgetar tillgängliga tillsammans med appar.Appar organiseras automatiskt i ett Appbibliotek

Moderna modeller av iPad kan vara utrustade med ett väl tilltaget internminne på 64 GB, 128 GB, 256 GB eller ännu mer. Detta innebär att enheterna har plats för ett stort antal appar. På min egen modell av iPad Pro med 128 GB minne har jag installerat mer än 380 appar! Detta innebär att apparna kräver hela 12 skärmsidor som jag själv måste konfigurera genom att manuellt flytta appsymboler mellan sidorna. Det säger sig själv att sådant arbete är mycket själsdödande och efter ett tag ger man naturligtvis upp.

Hos iPadOS 15 finns en synnerligen efterlängtad funktion som helt automatiskt organiserar apparna i ett Appbibliotek med flera grupper namngivna efter apparnas användningsområden. Du får fram Appbiblioteket genom att klicka på dess symbol nere till höger i dockan hos hemskärmen.

Appbiblioteket hos min egen iPad Pro. Jag har som synes en del gener från ekorrsläktet.Förenklad hantering av två appar samtidigt (Multitasking)

Alla appar har hos iPadOS 15 en meny överst i form av tre små punkter. När du pekar på punkterna visas en liten meny med tre olika symboler. Symbolen längst till vänster innebär att appen visas i helskärmsläge. Symbolen i mitten innebär att du vill visa två öppna appar bredvid varandra i sk Split View. Den tredje symbolen till höger anger att du vill visa appen i ett flytande fönster, sk Slide Over, ovanpå en annan apps fönster.

Appen Pages är här öppen och när du pekar på de tre punkterna överst visas en meny med tre symboler. I vårt fall är den vänstra symbolen aktiv vilket innebär att appen visas i helskärmsläge.


När du pekar på den mittersta symbolen för Split View viks den aktiva appen ihop i ett minimerat område till vänster så att du får tillgång till hemskärmen med symboler för övriga appar. Efter en kort fördröjning visas även en liten informationsruta med texten Split View och en uppmaning till dig att välja en annan app.

Appen Pages är nu ihopvikt i ett minimerat område till vänster så att du får tillgång till hemskärmen och därmed enkelt kan öppna en annan app.


När du öppnar en annan app så visas både den ursprungliga appen och den nya på var sin halva av skärmen (därav benämningen Split View). Vid behov kan du omfördela utrymmet mellan apparna genom att dra den tjocka svarta gränslinjen i sidled.

Apparna Pages och Bilder är nu öppna i Split View där de visas på var sin halva av skärmen.


Vid behov kan du peka på den tredje menysymbolen hos någon av de öppna apparna. Detta förminskar appens fönster, ger fönstret rundade hörn och placerar det flytande ovanpå den andra öppna appens fönster, som nu återgått till helskärmsläge. Detta visningsläge benämns Slide Over. Du kan välja om du vill ha det flytande fönstret, antingen längst till höger eller längst till vänster, genom att peka på fönsterkanten och dra.

Appen Bilder visas nu som ett flytande fönster i visningsläget Slide Over.


För att avsluta en Split View hos två öppna appar kan du dra den grova vertikala gränslinjen i sidled ända ut till kanten hos skärmen.

Du kan även ta fram Appväxlaren genom att dubbelklicka på hemknappen hos iPad och därefter dra ett av de förminskade fönstren ut från skärmen.

När två öppna appar körs i Split View visas detta även i Appväxlaren genom att deras förminskade fönster ligger tätt intill varandra.iPadOS 15 kan installeras på alla modeller av iPad från och med iPad Air 2 eller senare (lanserade efter 2014). Detta är samma systemkrav som hos föregående systemversion benämnd iPadOS 14.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.© 2021 www.programsupport.se