ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport September 2020

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Snabb metod för korrigering av saknade länkar hos InDesign

Om du råkar ut för dialogrutan som varnar för saknade länkar när du öppnar ett projekt så är det mycket viktigt att du åtgärdar problemen. Med rätt metod så kan du i de flesta fall korrigera de saknade länkarna på några minuter.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Bättre överblick vid redigering via två fönster för samma bild hos Photoshop

Vid efterbehandling av bilder behöver man ofta zooma in närmare på vissa delar hos den aktuella bilden. Istället för att ständigt zooma in och ut i en bild kan du då spara massor med tid genom att öppna ett nytt fönster för bilden.

Läs mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Nya system iOS 14 och iPad OS 14 utnyttjar skärmytan bättre

Widgetar på hemskärmen

Du kan nu välja att visa de Widgetar (små appar med ofta använda funktioner) permanent på hemskärmen. Det går att anpassa deras storlek och position och du kan även ange att de enbart skall visas vid vissa tidpunkter på dygnet.

Hemskärmen hos en iPhone med en dialogruta för inkommande samtal och Widget som visar aktuell tid hos en valfri plats i världen.


Förbättrad sökfunktion

Sökfunktionen hos iOS 14 har förbättrats och visas nu som ett svävande fönster mitt på skärmen. Funktionen har också blivit snabbare och ger resultat både från webben och från enhetens minne.

Exempel på sökning efter begreppet Anteckningar.


Inkommande samtal visas i ett litet fönster

Ett problem hos tidigare systemversioner har varit att inkommande samtal hos telefonen döljer andra pågående aktiviteter hos den mobila enheten. Inkommande samtal visas nu i ett litet fönster överst på skärmen. Här kan du via två knappar välja att avböja eller ta emot samtalet. Ett exempel på detta ser du i skärmbilden ovan i avsnittet om Widgetar.

Handskriven text via Apple Pencil och funktionen Scribble

Den mest imponerande nyheten hos iPad OS 14 är att du nu via funktionen Scribble kan mata in handskriven text via Apple Pencil. Enheten omvandlar automatiskt bilden av tecknen till text. Detta fungerar både i appar och hos dialogrutor men tyvärr enbart med engelskspråkig text.

Tråkigt nog har Apple valt att inte ha funktionen tillgänglig när iPad körs med svensk språkinställning. Men du kan lätt ställa om enheten till engelskt gränssnitt via Inställningar-Allmänt-Språk och region och välja alternativet iPad-språk-English.

Exempel på inmatning av texten "Testing Scribble" med Apple Pencil. Omvandlingen sker så fort du är klar med inmatningen av ett ord.

 

Automatisk igångsättning av program vid start av Windows 10

De flesta datoranvändare arbetar med ungefär samma tillämpningsprogram varje dag. Om man vid dagens slut väljer att stänga av datorn kan det då vara bekvämt om datorn vid nästa igångsättning automatiskt öppnar de program (appar) som var igång tidigare. Detta kan du välja att få genomfört med den senaste versionen av Windows 10 (ver 2004).

Öppna Inställningar-Konton, välj Inloggningsalternativ och slå reglaget Starta om appar. Notera dock att detta enbart fungerar med program av typen UWP (Universal Windows Platform). Alla program i Microsoft Office-familjen, Dropbox, Facebook Messenger, Netflix, TeamViewer, Twitter, Viber, VLC Player m fl är av denna typ men tyvärr inte program från Adobe.

Så här aktiverar du funktionen för automatisk igångsättning av tillämpningsprogram hos Windows 10.

Stor mängd tidlös information via Ämnesindex för nyhetsbreven

ProgramSupport har varit i drift ända sen 2006. Eftersom nyhetsbreven skickas varje månad (utom juli) så innehåller de massor med information. En stor del av denna information är tidlös och jag har därför tagit fram ett Ämnesindex som gör det lätt att hitta önskade avsnitt. Du kommer till Ämnesindex här:

 


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.


© 2020 www.programsupport.se