ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport September 2017

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Skapa egna färgteman i PowerPoint

Moderna versioner av programmet underlättar valet av färg via en funktion benämnd Färgteman som ger dig tillgång till ett begränsat antal färger (8 st) vilka passar bra ihop.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Ta fram PDF-presentationer med bilder i Photoshop

Photoshop har en användbar funktion som låter dig skapa en PDF-presentation av bilderna i en eller flera mappar som du själv väljer ut.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

iOS 11 — en ny kraftfull systemversion till moderna iPad

Det nya operativsystemet iOS 11 är en av de mest omfattande uppgraderingarna någonsin till Apples mobila enheter. Tonvikten i uppgraderingen ligger på att utöka funktionaliteten hos iPad så att den mobila enheten får mer datorlika användningsområden.

Den stora skärmytan hos iPad ger möjlighet till fler funktioner än när iOS 11 körs på en iPhone. Detta gäller nya Dock med appar, funktionerna för multitasking med samtidig användning av flera appar, funktioner för att dra och släppa objekt mellan appar och det utökade virtuella tangentbordet med alternativa tecken.

Nytt anpassningsbart Kontrollcenter

Kontrollcenter med olika inställningar för den mobila enheten har fått ett betydligt bättre användargränssnitt. För att ta fram inställningar sveper du från underkanten av skärmen och uppåt. Från början innehåller Kontrollcenter ett tiotal knappar med ofta använda inställningar som Ljusstyrka, Ljud, WiFi, Bluetooth, Flygplansläge, Rotationslås m fl.

Det nya med iOS 11 är att du själv kan anpassa och lägga till flera andra inställningar via Inställningar-Kontrollcenter där du väljer kommandot Anpassa reglage. Detta ger dig tillgång till Alarm, Apple TV Remote, Förstorare, Textstorlek, Skärminspelning m fl.

Skärminspelning är en ny och användbar funktion som låter dig spela in en videofilm av dina aktiviteter på den mobila enheten.

De förvalda inställningarna hos nya Kontrollcenter är här kompletterade med knappen för Skärminspelning nere till vänster.

 

Äntligen ett gemensamt filsystem via appen Filer

En av de största begränsningarna med operativsystemet iOS har länge varit att systemet saknat ett gemensamt filsystem som gör det möjligt för olika appar att komma åt varandras filer. Apple har nu äntligen tagit problemet på allvar och levererar iOS  11 med appen Filer som är ett viktigt steg i rätt riktning.

Appen Filer (som har en mappsymbol) visar de filer som finns tillgängliga hos olika molntjänster som du abonnerar på och även vissa filer som är lagrade På min iPad. Du kan komma åt filer hos Google Drive, Dropbox och Microsoft OneDrive.

Du kan välja att Bläddra igenom alla filer eller enbart visa Senaste som nyligen varit öppna på din iPad. Det går även att söka efter filnamnen. För att underlätta åtkomsten när du har tillgång till ett stort antal filer så kan nu märka upp dem med olika färgmärkta Taggar.

Påpekas bör att appen Filer kräver att andra appar uppdateras så att de har understöd för filhanteringen. Än så länge är det enbart Apples egna appar Pages, Keynote och Numbers som har fullt understöd. Detta innebär att du kan öppna filer och redigera dem direkt från appen Filer. Understödet kommer säkert att förbättras efterhand när andra apptillverkare haft mer tid för att anpassa sina appar till Filer.

Appen Filer har en egen bläddringsfunktion som kan öppna och granska även de filer som saknar fullt understöd. Detta fungerar med de flesta bildfiler, videofilmer samt PDF-filer.

Appen Filer ger tillgång till flera av de vanligaste molntjänsterna.

 

Dokumentskanner i appen Anteckningar

Appen Anteckningar har en ny användbar funktion som via den mobila enhetens kamera kan läsa in en bild av pappersdokument och lagra bilden i anteckningen. Du aktiverar funktionen genom att peka på symbolen med ett plustecken på det virtuella tangentbordet. Välj därefter kommandot Skanna dokument.

Så här påbörjar du inskanning av ett pappersdokument med en iPad.

 

Dokumentskannern kan köras antingen i läge Auto eller Manuellt. I läge Auto identifierar programvaran själv dokumentet och frilägger det från omgivningen. Detta fungerar bäst om motivet har bra kontrast mot bakgrunden. Programvaran korrigerar även om du håller enheten snett så att resultatet får korrekt perspektiv. Vid behov av mer ljus kan du aktivera den inbyggda blixten hos enheten.

Pågående inskanning av ett visitkort med metoden Auto vald.

 

Efter inskanning är det möjligt att finjustera beskärningen och rotera motivet så att det blir bekvämt att läsa. Om du är missnöjd med resultatet går det även att radera bilden och skanna in på nytt.

Efter slutförd inskanning sparas bilden i en ram, med rubriken Skannade dokument, i ett eget stycke hos anteckningen.

Resultatet av inskanningen lagras i den nya anteckningen som överförs till Apples molntjänst iCloud och därmed blir tillgänglig på andra enheter anslutna till samma konto.

 

Nytt tangentbord med alternativa tecken direkt tillgängliga (iPad)

Hos tidigare versioner av iOS krävdes att man växlade mellan olika teckenuppsättningar via knappar nere till vänster. Med iOS 11 har du nu direkt tillgång till alternativa tecken som visas i grå färg ovanför det normala tecknet. För att välja ett alternativt tecken pekar du och drar samtidigt nedåt på knappen (benämns tangentsvepning).

Det nya tangentbordet gör det lättare att mata in alternativa tecken.

 

Ny anpassningsbar Dock med appar (iPad)

Området Dock i skärmens underkant, som ger dig snabb tillgång till dina mest använda appar, kan nu anpassas efter dina egna önskemål. Du kan själv utrusta Dock med valfri app genom att dra och släppa dess symbol i önskad position. Symbolen försvinner då från skärmbilden där den tidigare var tillgänglig. För att ta bort en app från Dock drar du symbolen tillbaka till någon av skärmbilderna.

Det går att utrusta Dock med upp till 13 st valfria appar. Symbolerna förminskas eller förstoras automatiskt så att de hela tiden fyller ut området i Dock. Vid behov kan du även dra en mapp med flera appar till Dock.

Du kan när som helst ta fram Dock genom ett kort svep uppåt från skärmens underkant.

 

Nya funktioner för multitasking med flera appar samtidigt (iPad)

Med iOS 11 är det nu betydligt enklare att köra flera appar samtidigt. Om du redan har en app igång så öppnar du en ny app genom att först ta fram Dock via ett kort svep uppåt från skärmens underkant. Dra därefter symbolen för den nya appen upp någonstans på skärmen och släpp. Beroende på var du släpper symbolen kan den nya appen då öppnas på två olika sätt.

Om du släpper symbolen någonstans i mitten av skärmen så öppnas appen som en flytande panel (slide over). Men om du släpper symbolen nära vänsterkanten eller högerkanten hos skärmen så öppnas den nya appen istället som en delad skärm (split view). Du kan själv omfördela utrymmet mellan de båda vyerna genom att dra den tjocka svarta gränslinjen i sidled. Om du drar gränslinjen ända ut till skärmens kant så avslutas den delade skärmen.

Det går även att ändra en flytande panel till delad skärm genom att peka på den lilla horisontella grå balken i panelens överkant och dra den till någon av skärmens sidor.

Exempel på delad vy med apparna PowerPoint (vänster) och Bilder öppna samtidigt.

 

 

Om du dubbelklickar på hemknappen så minimeras alla öppna appar och presenteras samtidigt på skärmen tillsammans med Dock underst. Du kan då växla till någon annnan app genom att peka på den minimerade symbolen. Appar som körs med delad skärm presenteras bredvid varandra och kan på nytt tas fram via ett klick på den minimerade gemensamma symbolen. Om du vill avsluta en app så dra du den minimerade symbolen uppåt och ut från skärmen.

Miniatyrerna visar att sju appar är öppna på den här iPad-enheten. Lägg märke till att Pages och Filer samt PowerPoint och Bilder är öppna via delad vy.

 

Dra och släpp objekt mellan appar (iPad)

Med iOS 11 är det nu möjligt att kopiera objekt mellan olika appar genom att dra och släppa objekten mellan apparnas fönster. Detta blir lättast att genomföra om du först arrangerar apparna med delade fönster bredvid varandra eller med den ena appen som en flytande panel.

Du kan kopiera markerade texter, webbadresser, bilder mm. Det går faktiskt även att kopiera flera markerade objekt samtidigt.

Funktionen dra och släpp kräver att de inblandade apparna har understöd för detta, vilket är fallet med de flesta appar från Apple. Med tiden kommer säkert flera andra populära appar från andra tillverkare att få understöd för tekniken.

Nedanstående videofilm på YouTube visar dra och släpp mellan apparna Bilder och Mail.

Klicka på Play-knappen för att starta filmen.

 

Nya möjligheter med Apple Pencil (iPad)

Med Apples egna penna går det nu att påbörja en ny Anteckning direkt från låsskärmen. Du kan även lägga till kommentarer i PDF-filer och skärmdumpar med pennan.

Apple Pencil kräver att du arbetar med iPad Pro.

 

Systemkrav för iOS 11

Den nya systemversionen går att installera på iPhone 5s och nyare samt på iPad Air och nyare. Jag har själv provkört systemet på min iPhone 6 och min iPad Pro med gott resultat. Såväl prestanda som stabilitet verkar vara bra men tänk på att iPhone inte kan använda alla de nya funktionerna eftersom skärmytan är för liten.

Tänk också på att iOS 11 inte har understöd för äldre 32-bitars appar. Du kan använda Inställningar-Om-Appar för att undersöka om din enhet har några sådana appar installerade. Dessa måste i så fall uppdateras till nyare versioner eller i värsta fall tas bort från enheten.

Ovanstående appar måste jag tyvärr ta bort från min iPad i väntan på uppdateringar.

 

Skicka Riktiga vykort från din dator

Även om det numera är lätt att skicka elektroniska hälsningar via mejl så är det fortfarande många som föredrar vykort tryckta på papper med hög kvalitet. Postnord har tagit fast på detta och erbjuder tjänsten Riktiga vykort där du kan skicka ett digitalt foto från din dator och få vykort tryckta och distribuerade till mottagare i hela världen.

Tjänsten finns tillgänglig via webbadressen:

https://rv.postnord.se/#page/index/sid=1504992695674

Tjänsten Riktiga vykort finns även tillgänglig som en app för iPhone/iPad och Android.

 

Startsidan till Postnords tjänst Riktiga vykort.

 

Skicka egna bilder eller välj bland färdiga motiv

Du börjar med att välja ut en av dina egna bilder eller någon av de hundratals färdiga kostnadsfria bilder som Postnord erbjuder. Din egen bild kan vara lagrad i filformaten JPEG eller PNG. Om vykorten skall tryckas i A5-storlek bör bilden ha upplösningen ca 3000x2000 pixlar för att få bästa möjliga kvalitet. Du kan zooma, rotera och flytta bilden tills den får önskad vy.

Den här bilden skickade jag som vykort från Kanada för ett par veckor sedan.

 

Skriv hälsningstext och adresser till mottagare

När du är klar med bilden klickar du på knappen Vänd och kommer då till en sida där du skriver in hälsningstexten i den stora rutan till vänster. Du kan även klistra in text som kopierats från andra tillämpningsprogram. Det går att ändra textens utformning med olika teckensnitt, storlekar och färger. Om din text inte får plats så får du tydliga varningar.

Efter ett nytt klick på knappen Vänd återstår nu att mata in adresser till mottagarna. Detta kan du antingen utföra genom att skriva in adresser manuellt, en i taget, i området till höger eller genom att använda en Excel-fil med adresser till flera mottagare. Du kan hämta en Excel-mall för detta ändamål hos Postnord genom att klicka på knappen Skicka till många.

Vykortet är nu klart med hälsningstext och adress till mottagaren (mig själv i detta fall).

 

Betalning och distribution

Vykorten distribueras från Sverige (oberoende av var du är när du skickar) och är normalt framme hos mottagare i vårt land efter en dag. Priserna för vykort i A5-format framgår av nedanstående tabell och är samma för mottagare i hela världen.

1-4 vykort

19:-/st

5-9 vykort

16:-/st

10-19 vykort

15:-/st

20-199 vykort

14:-/st

200 vykort eller fler

13:-/st

Betalning sker med bankkort och du får en bekräftelse via mejl.

Jag provade själv tjänsten under en resa till Kanada för ett par veckor sedan. Vykortet skickades under en väntetid på Vancouvers flygplats och var framme hos mottagarna inom två dygn (ett dygns fördröjning pga tidsskillnaden på 9 tim).

För att kontrollera tryckkvaliteten så skickade jag ett kort till mig själv som jag granskade efter hemkomsten. Vykortet är tryckt på tjockt bestruket papper med bra färgkvalitet. Bilden överensstämmer nästan perfekt med skärmbilden hos min bärbara MacBook Pro med Retina-skärm.Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.


© 2017 www.programsupport.se