Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.
Problemfria presentationer med filmer i PowerPoint 2016
När presentationer genomförs på andra datorer än den som använts vid framtagning finns en risk att det uppstår problem med monterade videofilmer och ljud. PowerPoint 2016 för Windows har en användbar funktion som kan optimera mediefilerna hos en presentation så att de kan spelas upp utan problem på alla versioner av PowerPoint.
Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:
Textigenkänning (OCR) med mobila enheter och Acrobat Pro DC
Kameran hos moderna mobila enheter kan tillsammans med appen Adobe Acrobat Reader användas för att läsa in ett pappersdokument med text som en PDF-fil. Filen överförs automatiskt till molntjänsten Adobe Document Cloud så att den sen kan öppnas på en dator med programmet Acrobat Pro DC. Programmet kan slutligen identifiera texten så att den går att använda och redigera i andra program.
Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Acrobat:
iOS 10 med flera nya användbara funktioner
Samtidigt med lanseringen av nya modeller av iPhone har Apple också presenterat en ny version av operativsystemet för sina mobila enheter. Nya iOS 10 kan installeras på iPhone 5 och nyare, på iPad 3 och nyare samt på iPad mini 2 och nyare.
Uppgraderingen hämtas i vanlig ordning från Apple App Store.
Enklare inloggning
När du skall logga in på den mobila enheten behöver du inte längre svepa i sidled utan nu räcker det med att trycka på hemknappen. Om enheten har fingeravtrycksläsare så sker då inloggningen direkt. På enheter utan fingeravtrycksläsare visas istället en knappsats där du måste knappa in din personliga kod för enheten.

Inloggningen hos iOS 10 är enklare än hos äldre systemversioner.
Rikare utformningar hos Meddelanden
Texten hos Meddelanden kan nu kompletteras med fotografier, skisser, symboler, animeringar mm. Om du roterar telefonen får du tillgång till ett ritblock för att skapa en skiss med fingret. Fotografier kan hämtas från telefonens bildsamling.

Exempel på meddelanden med fotografi resp handritad skiss.
Fler funktioner i Kartor
Appen Kartor erbjuder nu mer detaljerad information vid navigering. Du får bland annat varningar via röd eller gul färg på vägavsnitt med trafikstockningar. Detta ger dig möjlighet att välja annan väg istället.

Vägen öster om Svedala har väldigt ofta trafikstockningar (rödmarkerade) på kvällen.
Flera förbättringar hos Bilder
Appen Bilder, som håller ordning på din bildsamling i den mobila enheten, har flera nya användbara funktioner. Eftersom appen är snarlik programmet Bilder i macOS Sierra så kan du läsa mer om appen i avsnittet om macOS Sierra nedan.
Ny systemversion macOS Sierra
Apple har lanserat en ny systemversion för Macintosh, benämnd macOS Sierra (version 10.12). Lägg märke till att det nya systemet inte längre innehåller X i benämningen. macOS Sierra har snarlikt gränssnitt jämfört med tidigare versioner men erbjuder flera nya användbara funktioner.
Den personliga assistenten Siri
Den röststyrda assistenten Siri, som sen länge finns tillgänglig i iOS för mobila enheter, har nu även kommit till Macintosh. Siri finns tillgänglig via en symbol både nere till vänster i Dock och uppe till höger i menyraden. När du öppnar Siri visas ett fönster till höger med en animerad symbol för en ljudvåg vilket innebär att assistenten lyssnar på vad du säger via datorns mikrofon.
Fönstret hos Siri ligger alltid överst på skärmen även om du har andra fönster öppna. Du kan därför använda Siri även när du arbetar med tillämpningsprogram. Dock går det inte att manövrera programmen via röstkommandon.
Användningsområden
Siri kan användas till att manövrera datorn på flera olika sätt. Du får fram en översikt över funktionerna genom att ställa frågan "Vad kan du göra". Siri är relativt tolerant när det gäller hur du formulerar dina önskemål så du kan få fram önskat resultat med flera olika fraser. Även min skånska dialekt går hem!

Några exempel på vad Siri kan hjälpa dig med.
Söka efter filer på datorn
Ett av de bästa användningsområdena för Siri är att söka efter filer på datorn. Du kan ange filtyp och delar av filnamn samt även begränsa sökningen till en angiven mapp.
Du kan även söka efter information på nätet genom att ta med "på webben" i sökfrasen.

Exempel på sökning efter vissa filer i en angiven mapp.
Universella urklipp mellan enheter
Om dina mobila enheter körs med iOS 10 går det nu att kopiera och klistra in mellan dator och mobil enhet. Detta kräver dock att både datorn och den mobila enheten är anslutna till samma iCloud-konto. Dessutom krävs att båda enheterna har understöd för funktionen Handoff vilket du kan läsa mer om här.
Den nya funktionen är mycket enkel att använda. Markera ett textavsnitt eller en bild i någon app eller i något tillämpningsprogram och välj Kopiera. Öppna därefter någon app eller något tillämpningsprogram på den andra enheten och välj Klistra in. Om du markerat stora mängder information så kan det ta några sekunder innan resultatet framträder. Har provat funktionen med Apples egna program och apparna Pages, Keynote samt Anteckningar och där fungerar det problemfritt. Men när man arbetar med andra tillverkares program och appar så uppstår ibland problem.

Inklistring av kopierad text från programmet Pages i appen Anteckningar.
Optimerad lagring
macOS Sierra har en användbar funktion som kan frigöra utrymme på hårddisken hos datorn. Detta sker genom att vissa filer överförs till datorns iCloud-konto (molnlagring). Funktionen har två delar där den ena är aktiverad automatiskt och den andra kräver att du aktiverar den i Systeminställningen iCloud. Båda funktionerna kräver naturligtvis att du har tillräckligt med tillgängligt ledigt utrymme på ditt iCloud-konto. Apple bjuder alla på 5 GB utrymme men den som behöver mer måste betala för detta. 50 GB kostar 9 kr per månad, 200 GB kostar 29 kr per månad osv. Det nya systemet verkar vara en effektiv marknadsföring för att köpa mer molnlagring!
Funktionen Optimera Mac-lagring som är aktiverad automatiskt börjar inte överföra filer förrän det blir ont om ledigt utrymme på hårddisken. Funktionen kommer dock att ge dig förslag till att du kan radera vissa filer, t ex efter nerladdning av installationsfiler från nätet.
Den andra funktionen måste du själv aktivera i inställningen för iCloud genom att bocka för alternativet Mapparna Skrivbord och Dokument. Dessa båda mappar flyttas då från datorns hårddisk till iCloud-molnet vilket kan frigöra en hel del utrymme. Det blir även möjligt att komma åt mapparna från andra datorer eller mobila enheter som är anslutna till samma konto. Men samtidigt kräver detta arbetssätt att alla enheter har ständig tillgång till molnet.

Med den här inställningen så flyttas alla objekt från datorns Skrivbord och från mappen Dokument till molnet.
Bild i bild-funktion för filmer
Det är nu möjligt att från programmet iTunes spela upp videofilmer i ett fönster som hela tiden ligger överst på skärmen, även när du har andra fönster öppna. Börja med att öppna videofilmen i iTunes vilket startar uppspelningen i normalt läge. Klicka därefter på den nya bild-i-bild knappen nere till höger hos uppspelningsfönstret. Filmfönstret förminskas då och placeras i något av skärmens hörn. Du kan själv bestämma vilket hörn genom att dra fönstret dit. Det går även att storleksförändra fönstret genom att dra i dess nedre högra hörn. Filmen fortsätter att spelas upp även om du minimerar programmet iTunes via ett klick på den gula knappen uppe till vänster. Du kan nu titta på filmen samtidigt som du arbetar med andra tillämpningar.
Om du placerar pekaren på filmfönstret visas två knappar som kan återgå till normalläge hos iTunes eller stoppa/starta uppspelningen.
Uppspelningen med bild-i-bild fungerar än så länge enbart med iTunes men troligen kommer fler program att få understöd för funktionen i framtiden.

Uppspelning av film under pågående arbete med Photoshop.
Bilder har flera nya funktioner
Programmet Bilder, som håller ordning på din bildsamling i datorn, har flera nya användbara funktioner. Apple har byggt in en funktion som automatiskt söker igenom dina bilder och kategoriserar dem efter motivets karaktär. Funktionen innebär att du till exempel kan söka efter innehållet i bilder via kategoriord som berg, sten, strand, molnigt, damm, vatten, regnbågar, hus, fönster, kontorsmaterial, datorskärm, kamera, bil, cykel, häst, ko, hund, katt, fjäril, fågel, blomma, träd, växter, mat mm. Sökningen kan antingen ske genom att du skriver in ordet i sökrutan eller ber Siri att hitta bilder av den önskade kategorin.

Exempel på sökning med hjälp av Siri efter bilder på blommor.
En annan trevlig funktion är Minnen som automatiskt samlar ihop bilder tagna på samma plats och tid till ett bildspel med bilder som du kan visa med datorn.
Bilder har också en funktion som känner igen ansikten hos Personer och samlar bilderna i var sin kategori. Du kan själv skriva in personnamnen för de olika kategorierna.
Installation av systemet
macOS Sierra laddas ner kostnadsfritt från Apple App Store. Installationsfilen är drygt 4,8 GB. Om du gör en kopia på filen innan du startar installationen så går det bra att använda den flera gånger på olika datorer. Installationen tar mindre än en timme på en modern dator med SSD-disk.
Har provat att installera systemet på två olika datorer, en MacBook Pro från 2011 och en MacBook Pro Retina från 2013, utan att några problem uppstått.
Systemkrav och prestanda
macOS Sierra (version 10.12) har samma systemkrav som tidigare systemversioner. Detta innebär att det nya systemet kan installeras på alla Macintosh från 2008 eller nyare vilka har minst 2 GB internminne samt 8 GB ledig plats på startskivan. Apple rekommenderar dock att datorn har 4 GB internminne eller mer. Vissa funktioner hos systemet, t ex universella urklipp kräver dock att datorn är från 2013 eller nyare.
Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.
© 2016 www.programsupport.se |