Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.
Magiska mappar för teckensnitt hos InDesign
Många datoranvändare i stora företag saknar behörighet att installera eller ta bort teckensnitt hos datorn. Detta ger problem när man får dokument med teckensnitt som saknas på datorn. Med moderna versioner av InDesign går det att lösa problemet utan installation genom att placera teckensnitten i en av två förberedda mappar.
Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:
Överför färgpaletter mellan programmen i Adobe Creative Cloud
I många projekt har man behov av att arbeta med samma färguppsättning i olika tillämpningsprogram, t ex i både Illustrator och i InDesign. Hos programmen i Adobe Creative Cloud sker detta genom att man sparar önskade färger i en ASE-palettfil som sen öppnas i något av de andra programmen.
Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Illustrator:
Spela in professionellt ljud med iPhone
Mobila enheter som iPhone, Samsung Galaxy m fl har på senare år alltmer börjat ersätta kompaktkameror. Nu är en liknade utveckling på gång när det gäller inspelning av ljud från intervjuer.
Den stora fördelen med en mobil enhet jämfört med traditionella digitala inspelare är att den mobila enheten alltid är tillgänglig när den behövs. En allvarlig begränsning är dock att den inbyggda mikrofonen normalt inte kan ge professionell ljudkvalitet, beroende på dålig frekvensgång och hanteringsljud under inspelning.
Lösningen på problemet är att man kompletterar telefonen med en kompakt extern mikrofon. Röde smartLav är en sådan myggmikrofon som ger bra ljudkvalitet. Mikrofonen ansluts till telefonen via headset-kontakten som ju finns i alla iOS-enheter. Röde smartLav har fast kabel med 1 m längd och levereras med puffskydd samt en klämma för fastsättning på kläderna.
Ett paket bestående av iPhone och smartLav är ungefär lika stort som sändaren hos en professionell trådlös mikrofonenhet. Eftersom kostnaden för mikrofonen bara är ca 400 kr är det ett mycket prisvärt alternativ för den som redan har en iPhone.

Ett komplett paket med iPhone och myggan Röde smartLav går bra att gömma i kläderna på den person som intervjuas.
Appen Röde Recording
När man ansluter mikrofonen till iPhone eller iPad ersätter den enhetens inbyggda mikrofon vilket innebär att Röde smartLav fungerar med alla ljudappar. Företaget har dessutom taget fram en egen gratisapp som har grundläggande funktioner för att ställa in ljudnivå, filtrera bort buller och indikering av volym vid inspelning.

Appen Röde Recording erbjuder grundläggande funktioner för ljudinspelning.
De inspelade ljuden lagras okomprimerat i WAV-format hos den mobila enheten och kan överföras till datorn via mejl eller molntjänsten Dropbox.
Appen Zoom HandyRecorder
Om du vill ha fler inställningsmöjligheter går det bra att använda den kostnadsfria appen Zoom HandyRecorder. Denna har ett gränssnitt som liknar den marknadsledande digitala inspelaren Zoom H4 från samma företag. Det är ganska smart att företaget Zoom marknadsför sina digitala bandspelare med en gratisapp som fungerar med andra tillverkares mikrofoner. Appen är dock i första hand framtagen för en annan iPhone-mikrofon benämnd Zoom iQ5.
Bland de extrafunktioner som appen erbjuder är möjlighet till automatiskt start vid en förinställd ljudnivå och stopp efter en inställd tid. Appen har också flera funktioner för att filtrera bort olika typer av störningar som buller eller vindbrus under inspelning.

Pågående inspelning med appen Zoom HandyRecorder. Denna ger bättre kontroll över inspelningar än appen Röde Recording.
Har själv arbetat med Röde smartLav under några månader och är genomgående nöjd med resultaten. Mikrofonen har en rak frekvensgång och ger ett naturligt ljud när man placerar den på bröstet hos den person som intervjuas.
Den enda märkbara skillnaden i ljudkvalitet jämfört med en professionell digital bandspelare som Zoom H4 är att inspelningar från iPhone brusar något mer. Detta går dock lätt att ta bort med ljudprogram som Audacity eller Adobe Audition utan att ljudet förvrängs.
Överför filer mellan dator och iOS-enheter via programmet iExplorer
En allvarlig begränsning hos alla iOS-enheter är att de saknar ett gemensamt filsystem för dokumenten hos enheten. Alla appar lagrar istället sina filer i ett litet privat utrymme som normalt inte är åtkomligt från andra appar. Påpekas bör att vissa moderna appar ger möjlighet att överföra dokument till andra appar men detta är ett relativt sällsynt undantag. Orsaken till att Apple använder ett så låst filsystem är säkert att man vill försvåra illegal kopiering av musik, tidningar och böcker som köpts in via iTunes Store.
För att överföra dokument från datorn till iOS-enheter rekommenderar Apple programmet iTunes, som finns i snarlika varianter både för Windows och Mac OSX. Men detta innebär att överföringen är begränsad i en riktning från dator till mobil enhet och inte tvärtom. Detta är säkert ett medvetet val från Apple för att skydda upphovsrättsligt material. Vid överföringen ansluter man iOS-enheten via en kabel till en USB-port på datorn.
En annan nackdel med iTunes är att programmet har en ganska krånglig hantering när man skall överföra dokument till appar.
Med programmet iExplorer förbättras situationen avsevärt. Filsystemet hos iOS-enheten visas då på datorn i ett fönster. Det blir därmed möjligt att dra och släppa filer i båda riktningarna, dvs även från mobil enhet till datorn. Det går även att ta bort filer på iOS-enheten, skapa nya mappar och organisera om de filer som är lagrade hos enheten.

iExplorer visar här de PDF-filer som finns lagrade i min iPad i ett fönster på datorn.
Programmet iExplorer kan användas för överföring av de flesta typer av information som musik, bilder, filmer, meddelanden (SMS), kontakter, kalender, anteckningar, samtalshistorik mm. iExplorer samverkar med iTunes på datorn så att musiken även blir tillgänglig i detta program.
En mycket användbar funktion hos iExplorer är Auto Transfer som helt automatiskt överför hela musikbiblioteket, eller utvalda delar, från iOS-enheten till iTunes i datorn. Detta kan bli en bra livräddare när man byter dator eller om hårddisken i datorn havererar.

Funktionen Auto Transfer låter dig överföra ett helt musikbibliotek till datorn.
iExplorer finns tillgängligt gratis både för Windows och för Mac OSX. Gratisvarianten saknar dock vissa funktioner som Auto Transfer. För att få tillgång till dessa måste man köpa en licens som kostar USD 35.
Mer information om programmet finns på företaget Macroplants webbplats:
http://www.macroplant.com/iexplorer/
Ny systemversion iOS 8 för mobila enheter från Apple
I samband med lanseringen av nya iPhone 6 gjorde Apple även den nya systemversionen iOS 8 tillgänglig för gratis nerladdning. Det nya systemet bibehåller designen från föregående version men erbjuder istället flera nya användbara funktioner och appar. Har valt ut några av de nya funktioner som jag själv tycker är användbara.
-
Det virtuella tangentbordet har fått flera nya knappar bl a en Mikrofon som gör det möjligt att tala in text i telefonen. Detta fungerar överraskande bra, även med min skånska dialekt, i flera appar som Anteckningar, Meddelanden, Mail, Pages, Safari m fl. Telefonen känner även igen skiljetecken som "punkt" och "ny rad".
Den personliga assistenten Siri fungerar fortfarande inte på svenska.

Den här anteckningen talade jag in utan minsta manuell korrigering.
-
Det går att bifoga en röstinspelning (ljudfil) till SMS via en annan mikrofonknapp i appen Meddelanden.
-
Du kan nu få betydligt bättre överblick över batterianvändningen hos telefonen. Med Inställningar-Allmänt-Användning-Batterianvändning får du fram uppgifter både om drifttid och hur mycket ström olika appar förbrukar.
-
Genom att dubbelklicka på hemknappen får du fram symboler för dina mest använda kontakter överst på skärmen.
-
Appen Kamera har flera nya användbara funktioner. Det går att ställa in fokus och exponering var för sig. Peka först där du vill ställa skärpan vilket indikeras med en gul rektangel. Dra därefter upp eller ner på skärmen för att ändra exponeringen. Ett gult reglage med en lampa visar din inställning. Kameraappen har också fått en ny timerfunktion.

Innan den här bilden exponerades har jag först klickat på CD-hyllan för att ställa skärpan och sen dragit med fingret uppåt på skärmen för att göra bilden ljusare (kompensation för det starka ljuset utifrån).
-
Med AirPlay kan nu allt som visas på telefonens skärm även överföras trådlöst till en Apple TV.
-
Appen Bilder har flera nya funktioner för efterbehandling. Du kan beskära och rotera bilder, färgkorrigera, ändra ljusstyrka och kontrast samt omvandla färgbilder till gråskala.

Exempel på beskärning och rotation av ett foto i appen Bilder.
iOS 8 kan installeras på iPhone 4S eller nyare och på iPad 2 eller nyare. Systemet försämrar inte prestanda märkbart jämfört med föregående system iOS7.
Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.
© 2014 www.programsupport.se |