ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport september 2013

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Öka upplösningen hos fotografier med Photoshop CC

Photoshop CC har en användbar funktion som kan förbättra kvaliteten hos bilder tagna med kameror som ger relativt låg upplösning, t ex smartphones.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Samla länkade bilder till en gemensam mapp med InDesign

När du monterar bilder hos InDesign-dokument så skapas länkar till de mappar där bildfilerna är lagrade. Efter en tids arbete med ett projekt så kan det därför bli svårt att få överblick över var alla bilder är lagrade. Programmet har en användbar funktion som låter dig samla ihop kopior av alla länkade bildfiler till en gemensam ny mapp. Det blir då lättare att skicka bilderna till en annan dator eller genomföra en säkerhetskopiering av dem.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Ny systemversion iOS 7 för mobila enheter från Apple

Samtidigt med lanseringen av nya modeller av iPhone presenterade Apple också sin senaste systemversion benämnd iOS 7. Den nya systemversionen kan installeras på iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 eller nyare samt på iPad 2, iPad Mini, iPad Retina eller nyare. Vissa funktioner som Airdrop för filöverföring fungerar enbart med iPhone 5 och nyaste iPad. Bland de viktigaste nyheterna hos iOS 7 kan nämnas:

  • Utseendet är betydligt plattare än hos tidigare systemversioner. Borta är skuggor, kanter, ljusblänk och andra visuella detaljer som tidigare gav ett tredimensionellt utseende. Detta frigör utrymme och skapar mer plats för innehåll.

Startskärmen hos iOS 7 på min iPad Retina. Lägg märke till det platta utseendet hos symbolerna.

  • Mappar med appar kan nu innehålla fler symboler och det går att bläddra mellan dem precis som på hemskärmen.

  • Systemet har förbättrat understöd för multitasking och även appar som ligger i bakgrunden kan utföra bearbetning. När du dubbelklickar på hemknappen får du upp en horisontell lista med både symboler och skärmbilder för de appar som är igång. För att stänga av en app flyttar du skärmbilden upp ur listan.

Den nya visningen av appar som är igång med både symboler och skärmbilder.

  • Kontrollcenter är en ny inställningspanel som du tar fram genom att dra med ett finger från underkanten av skärmen. I denna panel får du tillgång till reglage för Flygplansläge, WiFi, Bluetooth, Stör ej, Ljudvolym och Ljusstyrka. Det finns också knappar för AirPlay, Timer och Tidtagare.

Den nya panelen Kontrollcenter ger bekväm tillgång till reglage och appar.

  • Sökfunktionen är lätt att komma åt genom att du drar med fingret från mitten av skärmen och neråt.

  • Du kan ställa in enheten så att appar uppdateras automatiskt när nya versioner blir tillgängliga. Du får då en automatisk notis efter slutförd uppdatering.

Du uppdaterar enklast till iOS 7 via ett trådlöst nätverk genom att ta fram Inställningar och välja Programuppdatering. Uppdateringen kan ta upp till ett par timmar om belastningen på Apples servrar är hård.

Lägre priser på prenumeration för Photoshop och Lightroom

Adobe har som bekant slutat leverera traditionella programpaket och istället gått över till prenumerationstjänsten Creative Cloud där man själv laddar ner program från nätet. Efter kritik från många användare om att kostnaden för prenumeration av enstaka program varit för hög har Adobe nu presenterat alternativet Photoshop Photography Program. Alla som har en tidigare version av Photoshop (CS3 eller nyare men inte programsviter) får då tillgång till Photoshop CC och Lightroom 5.2 för 105 kr (inkl moms) per månad. Erbjudandet kräver att du tecknar ett avtal för minst ett år och att du anmäler dig innan den 31 dec 2013. Du får då automatiska felrättningar och framtida uppdateringar så länge prenumerationen pågår.

Mer information om Photoshop Photography Program finns på nedanstående länk:

https://creative.adobe.com/plans/offer/photoshop+lightroom?locale=sv&store_code=se

Kör kontorstillämpningar gratis via iCloud-molnet hos Apple

Alla som har ett Apple ID, dvs de som arbetar med Macintosh eller har en iOS-enhet (iPhone eller iPad), kan via en vanlig webbläsare köra kontorstillämpningarna Pages, Numbers och Keynote. Dessa tillämpningar, som tidigare såldes i ett paket benämnt iWork för Macintosh, blir därmed fritt tillgängliga även för Windows-användare. Detta förutsätter att man arbetar med webbläsarna Safari 6.03, Chrome 27.0, Explorer 9.08 eller senare.

Pages är ett layoutprogram som i sin funktionalitet har lånat egenskaper både från Word och InDesign. Numbers är ett kalkylprogram som liknar Excel. KeyNote är Apples svar på PowerPoint. Många anser att Keynote är mer lättanvänt än konkurrenten. Programmen Pages, Numbers och Keynote kan öppna filer från sina motsvarigheter i Office-paketet. Programmen finns även tillgängliga som motsvarande nerbantade appar för mobila enheter med iOS.

När du ansluter till iCloud (www.icloud.com) så måste du först logga in med dina kontouppgifter. I ett fönster visas då ett antal symboler för de tillämpningar som kan köras via molntjänsten. Du kan här hantera dina Mail, Kontakter, Kalender och Anteckningar vilka är gemensamma för alla dina iOS-enheter.

Nytt är nu också att du får tillgång till förhandsversioner av tillämpningarna Pages, Numbers och Keynote. Dessa ger dig åtkomst till motsvarande programs viktigaste funktioner via molnet. Tillämpningarna kommer att kompletteras med fler funktioner under hösten 2013.

Symboler för de tillämpningar som är tillgängliga via molnet iCloud.

När du öppnar någon av tillämpningarna visas ett fönster med en översikt över de filer som du har tillgång till via ditt personliga moln. Du kan utöka dessa med fler filer genom att kopiera dem till fönstret från någon mapp på datorn.

När du öppnar någon av de tillgängliga filerna eller skapar en ny fil så får du åtkomst till de viktigaste funktionerna hos något av programmen Pages, Numbers eller Keynote. Detta är mycket användbart för att komma åt dina presentationer som därmed kan köras via en vanlig webbläsare på valfri dator. All redigering som du utför med tillämpningarna lagras automatiskt i molnet.

Tillämpningen Keynote i molnet hos iCloud har här använts för att öppna och redigera en presentation som ursprungligen togs fram med PowerPoint.

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober.

© 2013 www.programsupport.se