ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport september 2009

Webbplatsen har i vanlig ordning utökats med ny information för effektivare arbete i dina grafiska program.

Skapa personliga brev, namnskyltar och etiketter via kopplad utskrift i InDesign

InDesign har en sällan utnyttjad funktion benämnd Datasammanfogning som låter dig skriva ut flera personliga dokument med utgångspunkt från en och samma mall. Detta blir möjligt genom att programmet successivt hämtar data från en tabelluppbyggd textfil och placerar dessa på förutbestämda platser i malldokumentet.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Ställ in datorn så att dina PDF-filer öppnar sig i "rätt" program

Om du har mer än ett program som kan öppna PDF-filer installerat, t ex Adobe Reader, Adobe Acrobat och Förhandsvisning i Mac, så är risken stor att filerna öppnar sig i "fel" program när du dubbelklickar dem.

Läs mer i användartipsen till Acrobat:

Pantones färgpaletter finns nu som program till iPhone

Pantones PMS-system är sen flera decennier en etablerad standard för att få noggranna dekorfärger i tryck. Programmet MyPantone till iPhone ger nu bekväm tillgång till PMS-färgerna via telefonens färgskärm.

För att få bra överblick kan du skapa personliga paletter med egna urval av PMS-färger. Bland andra användbara funktioner kan nämnas möjligheten att granska färger mot olika bakgrunder och identifiering av färger i bilder som du tar med telefonens kamera.

MyPantone ger bra överblick över PMS-färger via telefonens färgskärm.

Programmet MyPantone kräver att telefonen kör iPhone OS 3. Priset är överkomliga 75 kr och inköp sker i vanlig ordning från Apple App Store.

Mac OS X Snow Leopard har bättre prestanda men få nya funktioner

Apple har nu börjat leverera sin nyaste systemversion Mac OS X 10.6, som även benämns Snow Leopard. Det nya systemet erbjuder enbart ett fåtal nya synliga funktioner men är i gengäld helt omarbetat under motorhuven, vilket ger betydligt bättre prestanda, effektivare minnesutnyttjande och fullt understöd för de nyaste datormodellerna.

Bland de viktigaste nyheterna hos Snow Leopard kan nämnas:

  • Understöd för 64-bitars adressering vilket gör det möjligt för program att använda mer än 4 GB arbetsminne, vilket är övre gränsen med 32-bitars adressering hos tidigare systemversioner.
  • Förbättrade prestanda vid igångsättning av datorn, återgång från viloläge och vid visning av filinnehåll hos mappar.
  • Automatisk förhandsgranskning av filer i mappar med steglös inzoomning. Fungerar med filer från Word, Excel och PowerPoint samt standardfilformat som PDF, JPEG, TIF, PNG, MOV m fl.
  • Funktionen Programuppdatering via webben omfattar nu även skrivardrivrutiner från de flesta stora tillverkarna.
  • Programmet Förhandsvisning ger dig möjlighet att kopiera text från PDF-filer som har flera spalter.
  • Systemet levereras med QuickTime Player 10 som har flera nya användbara funktioner, t ex inspelning av ljud och video, skärminspelning av aktiviteter hos datorn, möjlighet att fintrimma klipp samt funktion för publicering av filmer på YouTube.
  • Programmet Apple Mail har understöd för synkronisering med Microsoft Exchange Server 2007.

Snow Leopard låter dig förhandsgranska många vanliga filtyper direkt i Finder.

Snow Leopard fungerar enbart med Macintosh-datorer som har Intel-processor och som är utrustade med allra minst 2 GB internminne. För att du skall kunna arbeta med flera program samtidigt bör datorn ha minst 4 GB internminne. En välkommen nyhet är att systemet enbart kräver 7 GB hårddiskutrymme, vilket är en halvering jämfört med föregående systemversion.

För att få så många som möjligt att uppgradera till det nya systemet har Apple prissatt Snow Leopard mycket aggressivt till 255 kr per licens. Preliminära försäljningssiffror visar att Snow Leopard säljer betydligt bättre än tidigare systemversioner.

Mer information om Snow Leopard hittar du på Apples webbplats:


Det var allt för den här gången. Väl mött i nästa nyhetsbrev som kommer i mitten av oktober.

© 2009 www.programsupport.se