ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport september 2008

Hösten har nu slagit till på allvar vilket känns lite vemodigt men samtidigt blir det ju lättare att fokusera på det dagliga arbetet vid datorn. Webbplatsen har i vanlig ordning utökats med ny information för effektivare arbete i dina grafiska program.

Många besökare hos ProgramSupport på Bokmässan

Intresset för webbplatsen var mycket stort på den nyligen avslutade Bokmässan i Göteborg. ProgramSupport genomförde ett tiotal miniseminarier och erbjöd personlig hjälp till alla som besökte montern på Grafiska Torget. Evenemanget gav mig flera uppslag till kommande tips och rapporter som kommer att publiceras på webbplatsen senare i höst.

Nya användartips till Acrobat

Avdelningen Användartips har utökats med nya tips om hur du återanvänder text från PDF-filer samt hur du vid framtagning av PDF-filer från Word, InDesign m fl program kan omvandla alla monterade bilder från RGB-läge till CMYK så att PDF-filerna blir tryckfärdiga.

Gå till avdelningen användartips för Acrobat:

Konverterare för att öppna nya Office-filer i äldre programversioner

De nyaste versionerna Office 2007 för Windows och Office 2008 för Macintosh lagrar information i nya XML-baserade filformat som inte kan öppnas i äldre programversioner. Lösningen på problemet är antingen att spara om filerna i äldre filformat eller att använda något av de konverteringsfilter som tagits fram av Microsoft.

Om du själv har tillgång till programmen i Office 2007 eller Office 2008 kan du spara om nya filer i de äldre filformaten via kommandot Spara som och välja filformat enligt nedanstående skärmbilder.

Så här sparar du i äldre filformat med Word 2007 (vänster) och Word 2008 (höger).

Om du däremot enbart har tillgång till äldre programversioner måste du ladda ner konverteringsfilter från Microsofts webbplats. Med dessa filter installerade kan du öppna de nya filformaten direkt. Länkar till filtren för Windows resp Macintosh finns nedan.

Microsoft Office Compatibility Pack för Word, Excel och PowerPoint 2007-filformat:

Konverteraren för öppna XML-filer för Mac 1.0:

Mer information om de nya filformaten hittar du i avdelningen Användartips för Word:

Ny Adobe CS4 med bättre integration

Trots att föregångaren Adobe CS3 bara funnits på marknaden i drygt ett år har Adobe nu lanserat generation 4 av sin populära programsvit. Engelsk språkvariant av Adobe CS4 kommer att börja levereras i november medan den svenska dröjer till mitten av december.

Adobe Creative Suite 4 finns tillgängligt i sex olika varianter. Paketet Web Standard är den enklaste varianten som innehåller programmen Flash, Dreamweaver, Contribute och Fireworks. I paketet Web Premium ingår även Photoshop, Illustrator, Acrobat Pro och Soundbooth. Paketet Design Standard innehåller programmen Photoshop, Illustrator, InDesign och Acrobat Pro. I paketet Design Premium ingår även Flash, Dreamweaver och Fireworks. Dessutom säljer man paketet Production Premium som innehåller programmen Photoshop, Illustrator, Flash, After Effects, Premiere Pro och Soundbooth. Paketet Master Collection slutligen innehåller samtliga de tidigare nämnda programmen.

Bland ett stort antal nya möjligheter hos programmen i Adobe CS4 kan nämnas:

  • Programmen i CS4-paketet har betydligt bättre integration vilket gör det lättare att överföra objekt mellan de olika tillämpningarna.
  • InDesign CS4 har fått nya smarta Guider som underlättar noggrann layout, möjlighet att köra Preflight redan när objekt monteras, funktioner för direkt export av objekt till programmet Flash, enklare hantering av korshänvisningar, smart omflödning av text som skapar och tar bort sidor mm.
  • Photoshop har fått understöd för grafikkort med OpenGL-acceleration vilket ger snabbare skärmvisning med högre bildkvalitet. Programmet har även förbättrade funktioner för målning och redigering av 3D-bilder, nya paneler för enklare bildjusteringar och arbete med masker, förenklad rotation av bilder mm.
  • Flash har fått utökade möjligheter att skapa och redigera animeringar utan användning av krångliga ActionScript, möjlighet till 3D-animeringar, understöd för videoformatet H.264 mm. Programmet har dessutom en viktig nyckelroll vid arbete med interaktivitet och rörliga bilder i övriga program hos CS4. Videoformatet FLV kan användas direkt vid framtagning av webbsidor med Dreamweaver.

Priserna för ett helt paket varierar från ca 9300 kr för Web Standard och upp till ca 27940 kr för Master Collection medan uppgraderingar kostar från ca 3700 kr och upp till ca 11625 kr. Det går naturligtvis även att köpa eller uppgradera enstaka program till betydligt lägre kostnader. Alla priser är exkl moms.

Så snart programmen blir tillgängliga kommer jag att utvärdera dem och sammanställa en rapport på webbplatsen.

Mer information om Adobe CS4 hittar du här:

Det var allt för den här gången. Väl mött i nästa nyhetsbrev som kommer i slutet av oktober.

© 2008 www.programsupport.se