ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Oktober 2020

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Arbeta effektivt med teckensnitt från Adobe Fonts hos InDesign

Adobe har med sin tjänst Adobe Fonts (tidigare Adobe Typekit) genomfört en radikal förändring av spelreglerna för distribution och hantering av teckensnitt hos persondatorer. Numera kan du både söka efter teckensnitt och aktivera dem inne hos programmet InDesign.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Redigera punkter hos ritad grafik i PowerPoint

Hos nyare versioner av PowerPoint kan du redigera hörnpunkterna hos programmets färdiga former och därmed skapa mer komplexa former med frihandskaraktär.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Stoppa spam genom att slå av automatisk hämtning av bilder

Även om de flesta mejlprogram numera har filter som försöker stoppa skräppost (spam) så slinker ändå en hel del mejl, från mer eller mindre oseriösa avsändare, igenom filtren. Men du kan förhindra de flesta spam genom den enkla åtgärden att slå av automatisk hämtning av bilder hos inkommande mejl.

Det är nämligen så att många spam innehåller en ytterst liten bild (räcker med en enda pixel) som när den hämtas till mejlprogrammet bekräftar att du har tittat på mejlet. Detta kan fångas upp av de som spammar dig och därmed bekräfta att din mejladress är aktiv, vilket naturligtvis leder till ännu fler spam!

Inställning hos Outlook

Hos Outlook tar du fram panelen Outlook-alternativ via kommandot Alternativ i menyn Arkiv. Välj därefter alternativet Säkerhetscenter (längst ner till vänster). Klicka därefter på knappen Inställningar för Säkerhetscenter. I panelen som då visas väljer du alternativet Automatisk nerladdning. Bocka därefter för alternativet Ladda inte ned bilder i HTML-e-postmeddelanden i standardformat eller RSS-objekt automatiskt. Bekräfta via knapparna OK ett par gånger. Den här inställningen är tyvärr relativt svåråtkomlig men den är väl värd mödan!

Så här stänger du av automatisk hämtning av bilder hos Outlook.


När du har stängt av automatisk hämtning av bilder hos Outlook så måste du för varje mejl bekräfta om du vill visa ev bilder.

Så här visas mejl med bilder hos Outlook innan du väljer att ev ladda ned bilderna.


Inställning hos Gmail

Börja med att klicka på symbolen Inställningar (kugghjulet) hos mejlprogrammet Gmail vilket tar fram panelen Snabbinställningar hos programmet. Klicka på knappen Visa alla inställningar vilket tar fram ännu fler. Välj fliken Allmänt och rulla ner till området Bilder. Om du väljer att bocka för alternativet Fråga innan du visar externa bilder så visas inte ev bilder i mejlen. Glöm inte att bekräfta ditt val via knappen Spara ändringar längst ner i dialogrutan.

Om du vill granska ev bilder i mejl väljer du att godkänna detta det via ett klick på alternativet Visa bilder nedan.

Så här stänger du av automatisk hämtning av bilder hos Gmail.

Adobe Bridge kan nu användas kostnadsfritt

Adobe Bridge är en kraftfull mediehanterare som du kan använda för att granska och ordna filer från flera av Adobes tillämpningsprogram. Bridge har tidigare varit en del av prenumerationstjänsten Creative Cloud men Adobe har numera gjort programmet tillgängligt för alla, även de som inte är betalande prenumeranter.

Med Bridge kan du granska filer från InDesign, Illustrator, Photoshop m fl av Adobes tillämpningsprogram, även om du inte har tillgång till programmen. Du kan även använda Bridge för att öppna bildfiler i de flesta filformat och exportera dem till andra standardiserade filformat som JPEG, TIFF, PNG och DNG.

Bridge kan granska och hantera filer från flera av Adobes tillämpningsprogram.


Du kan ladda ner Adobe Bridge via den här länken:

https://www.adobe.com/se/products/bridge.html

För att kunna använda programmet måste du skapa ett kostnadsfritt Adobe ID, alternativt använda ditt befintliga ID om du redan prenumererar på programmen i Creative Cloud.

 


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av november.


© 2020 www.programsupport.se