ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport oktober 2014

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Nya verktyg för frihandsritning i Illustrator CC 2014.1

Många som arbetar sporadiskt med Illustrator har problem med verktyget Ritstift. De nya verktygen Krökningsverktyg och Förena gör det lättare att arbeta med frihandskonturer.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Illustrator:

 

Hantera PDF-filer med teckensnitt som saknas i datorn

Ibland händer det att man får problem med PDF-filer som är framtagna på andra datorer och som ger dålig textkvalitet på den egna datorn. Adobe Acrobat Pro kan då användas för felsökning och i bästa fall även för att rätta till problemen.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Acrobat:

 

Adobe Creative Suite 2014 höstutgåvan

Adobe säljer numera bara program via prenumeration på molntjänsten Creative Cloud. Detta gör det möjligt att distribuera ut nya versioner oftare än med traditionella programpaket. Under hösten har man lanserat årets andra utgåva med nya versioner av de flesta programmen.

Bland de nya programmen är det Photoshop CC 2014.2.1 och Illustrator CC 2014.1.0 som erbjuder flest nya användbara funktioner.

Ovanstående användartips beskriver två av de nya verktygen hos Illustrator som underlättar arbetet med frihandskonturer.

Nya Photoshop och Illustrator har båda understöd för en användbar funktion benämnd Bibliotek. I den nya panelen Bibliotek kan du lagra objekt som du ofta behöver ha bekvämt tillgängliga. Panelen kan hantera Färger, Textformat och Grafik. Du lägger enkelt till nya objekt genom att dra dem till panelen.

Objekten i panelen Bibliotek synkroniseras automatiskt till alla datorer som du har anslutna till ditt Creative Cloud-konto. Panelen Bibliotek finns tillgänglig både hos Illustrator och hos Photoshop.

Exempel på objekt i mitt personliga bibliotek.

Mac OSX Yosemite har flera nya användbara funktioner

Samtidigt med lanseringen av nya iPad-modeller har Apple även gjort sin nya systemversion Mac OSX Yosemite tillgänglig för nerladdning. Det nya systemet, som fått namn efter en känd nationalpark i Californien, erbjuder flera nya funktioner. För att dra nytta av alla möjligheter hos Mac OSX Yosemite krävs dock att du har både en modern dator och moderna mobila iOS-enheter som körs med den nyaste systemversionen iOS 8.

Plattare utseende anpassat för högupplösta skärmar

Apple har gjort en hel del förändringar i gränssnittet hos Yosemite. Systemet har ett plattare utseende än äldre systemversioner och använder teckensnittet Helvetica Neue för text hos menyer och fönster. De flesta fönster och dialogrutor har transparens vilket gör det möjligt att se bakomliggande objekt.

Det nya gränssnittet kommer bäst till sin rätt på Macintosh med Retina-skärmar där man får en imponerande grafisk kvalitet hos skärmbilden.

Alla fönster hos Mac OSX har tre runda knappar i det övre vänstra hörnet. Knapparna visas numera som enfärgade cirklar utan någon symbol i mitten. Det är först när du placerar muspekaren över en knapp som du får fram symbolen för funktionen.

Den gröna knappen som tidigare växlade mellan maximerat fönster och anpassad storlek har nu en ny funktion, nämligen Helskärmsläge för fönstret. För att få tillbaka fönstret trycker du ner tangenten Esc. Om du håller ner tangenten Alt och klickar på den gröna knappen så får du istället tillgång till den tidigare funktionen för att maximera fönstret.

Mac OSX Yosemite ger mycket hög grafisk kvalitet på en Macintosh med Retina-skärm. Lägg märke till att fönstret är transparent så att du kan se skrivbordet i bakgrunden.

Förbättrad Spotlight sökfunktion

Sökfunktionen Spotlight har tidigare enbart kunnat söka efter dokument på datorn. Hos Yosemite har Spotlight utökats så att sökning även sker på nätet. Du tar fram sökfunktionen genom att klicka på förstoringsglaset uppe till höger eller genom att trycka på tangenterna Kommando och Mellanslag. En stor sökruta öppnas då på skärmen där du kan skriva in sökvillkor. Efterhand som du skriver så fyller Spotlight själv i tänkbara fortsättningar på sökvillkoret och presenterar en träfflista till vänster i sökfönstret. Till höger presenteras en förhandsvisning av det dokument som sökvillkoret hittat.

Spotlight söker i dokument på datorn, hos bokmärken, efter tillämpningsprogram, i nyhetsrubriker på nätet, hos kartor, samt via sökmotorn Bing och tjänsten Wikipedia.

Nya Spotlight söker både på din dator och på webben.

Safari med nerbantat gränssnitt

Den nya versionen av webbläsaren Safari öppnas numera med minimalt antal flikar och fält så att du får tillgång till en större yta för webbsidorna. Vid behov kan du naturligtvis själv välja att visa Sidofältet med Favoriter och olika rader med annan information.

En användbar nyhet är kommandot Arkiv-Nytt privat fönster som öppnar ett nytt fönster där du kan surfa helt anonymt. Hos äldre versioner av Safari är det ganska krångligt att aktivera denna funktion.

Nya Safari visar webbsidor med ett minimalt antal flikar och fält.

Ny förbättrad molntjänst iCloud Drive

Apple har redan tidigare erbjudit molntjänsten iCloud som automatiskt synkroniserar information mellan dina mobila enheter och datorer. Begränsningen med iCloud har dock varit att tjänsten enbart fungerat med Apples egna appar och tillämpningsprogram. Med nya iCloud Drive är det nu möjligt att skapa egna mappar i molnet och lagra filer från alla tillämpningsprogram. iCloud Drive är helt integrerat med det vanliga filsystemet hos datorn och visas som en mappsymbol bland datorns övriga mappar i fältet Favoriter till vänster (se den första skärmbilden med skrivbordet).

Samtidigt med lanseringen av iCloud Drive har Apple även sänkt priserna för lagring i molnet. Alla som har ett Apple ID erbjuds 5 GB gratis. 20 GB kostar 9 kr/mån, 200 GB kostar 35 kr/mån, 500 GB kostar 89 kr/mån och 1 TB kostar 179 kr/mån.

iCloud Drive kan även nås från iOS-enheter men här kvarstår begränsningen med att dessa inte har något gemensamt filsystem utan varje app kommer enbart åt sina egna filer. Den fria appen Cloud Drive Explorer gör det dock möjligt att bläddra i molnet, ungefär som hos en dator med Yosemite.

Innan du aktiverar nya iCloud Drive är det viktigt att du uppgraderar alla dina enheter till Yosemite eller iOS 8. Enheter med äldre system kommer nämligen inte åt det nya molnet.

Appen Cloud Drive Explorer underlättar hanteringen av molnet hos iOS-enheter.

Mobila enheter och datorer kan samverka via funktionen Handoff

Om du har en modern iOS-enhet så kan den samverka med en dator som kör Yosemite via den nya funktionen Handoff.

Du kan påbörja en uppgift på någon av enheterna och sen fortsätta arbetet på någon annan enhet, dator eller iOS-enhet. Detta fungerar med apparna Anteckningar, Kalender, Kartor, Kontakter, Mail, Meddelanden, Safari samt med Keynote, Pages och Numbers.

Allra mest användbart blir Handoff om du hanterar dina telefonsamtal och SMS via datorn eller via din iPad. Inkommande telefonsamtal visas hos ett fönster på datorn och du kan både svara och genomföra samtalet från datorn via dennas mikrofon och högtalare. På motsvarande sätt kan du manövrera din telefon genom att från datorn ringa upp via programmet Kontakter och skicka SMS via programmet Meddelanden.

Med moderna datorer och mobila enheter kan du hantera dina iPhone-samtal och SMS med datorn eller iPad.

Kraven för att Handoff skall fungera är dock att du arbetar med relativt modern utrustning. Kommunikationen mellan datorn och de mobila enheterna sker via en ny version av Bluetooth som enbart finns i datorer från 2012 och nyare, i iPhone 5 och nyare samt i iPad 4 och nyare. De mobila enheterna måste dessutom köras med den nyaste systemversionen iOS 8. Alla enheterna måste vara anslutna till iCloud via samma Apple ID.

Installation av det nya systemet

Yosemite laddas ner kostnadsfritt från Apple App Store. Installationsfilen är drygt 5 GB. Om du gör en kopia på filen innan du startar installationen så går det bra att använda den flera gånger på olika datorer. Installationen tar mindre än en timme på en modern dator med SSD-disk.

Har provat att installera systemet på tre olika datorer utan att några problem uppstått. Om datorn har tillämpningsprogram som inte är kompatibla med det nya systemet så flyttas dessa till en mapp benämnd Inkompatibel programvara.

Systemkrav och prestanda

Yosemite (OSX 10.10) har samma systemkrav som den tidigare systemversionen Mavericks (OSX 10.9). Detta innebär att Yosemite kan installeras på alla Macintosh som är från 2008 eller nyare och som har minst 2 GB internminne och 8 GB ledig plats på startskivan.

Prestanda hos det nya systemet är bra. Även en sex år gammal MacBook Pro fungerar friktionsfritt med Mavericks utan märkbar seghet.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av november.


© 2014 www.programsupport.se