ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport oktober 2013

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Skapa naturtrogna objekt via nätövertoningar i Illustrator

När man kalkerar av verkliga motiv med ritstiftet så uppstår ofta behov av att fylla ytor med toningar som simulerar färgövergångar hos motivet. Moderna versioner av Illustrator (CS4 och nyare) har ett verktyg benämnt Nät som underlättar detta arbete.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Illustrator:

Öka kontrasten hos grådaskiga bilder med Photoshop

Bilder som exponeras i dåligt ljus får ofta låg kontrast vilket ger ett tråkigt och färgfattigt intryck. Problemet uppträder ofta när man fotograferar i gryning och skymning men även bilder som exponeras inomhus eller i skugga kan drabbas.

Läs mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Windows 8.1 är mer likt äldre versioner

Microsoft har haft det motigt med att få sina användare att uppgradera till Windows 8. Drygt ett år efter lanseringen är det enligt oberoende analytiker bara ca 8% som uppgraderat till det nya systemet. Många anser att det totalt förändrade gränssnittet hos Windows 8 är svårt att anpassa sig till, särskilt om man arbetar med en äldre dator som saknar pekskärm.

Med Windows 8.1 försöker Microsoft nu tillmötesgå användarna med ett gränssnitt som mer påminner om tidigare versioner av Windows. Bland de viktigaste nyheterna kan nämnas:

  • Det är nu möjligt att få datorn att visa skrivbordet vid igångsättning och inloggning. Detta sker via kontrollpanelen Egenskaper för Aktivitetsfältet och navigering.

Genom att bocka för alternativet Gå till skrivbordet istället för till Start kan du få datorn att starta med det traditionella skrivbordet som visas på bilden ovan.

  • Startknappen som från början togs bort från Windows 8 återkommer nu i Windows 8.1, fast i en något förändrad variant jämfört med Windows 7. Knappen som är placerad längst nere till vänster på skrivbordet fungerar som en genväg till startskärmen som visar symboler för alla appar.

  • Sökfunktionen ger nu möjlighet till globala sökningar både på datorn och på webben.

  • Det nya gränssnittet med gester via pekskärm har utökats med fler funktioner. Det går t ex att svepa uppåt på startskärmen för att komma åt alla installerade appar.

  • Microsofts molntjänst Skydrive har integrerats tätare både med systemet och med appar. Microsoft försöker därmed få Skydrive att bli den normala lagringsplatsen för både dokument och inställningar hos appar.

Windows 8.1 finns tillgänglig som en gratis nerladdning för datorer som redan kör Windows 8. Priset för nya licenser är 1099 kr för standardversionen och 2499 kr för Pro-versionen.

OSX Mavericks från Apple kan laddas ner gratis

I samband med lanseringen av nya modeller av Macintosh och iPad lanserade Apple även sin nya systemversion OSX Mavericks (OSX 10.9). Apple överraskade med att det nya systemet kan laddas ner helt gratis från Apple App Store. Alla som har en Macintosh med 64-bitars processor från 2008 eller nyare och som kör Snow Leopard eller nyare kan hämta och installera det nya systemet.

Samtidigt med lanseringen av systemet presenterade Apple även nya versioner av programmen iPhoto, iMovie, Garageband, Keynote, Pages och Numbers. Dessa program som kräver Mac OSX Mavericks kan laddas ner gratis av alla som köper en ny Macintosh. Programmen finns även tillgängliga som appar för mobila enheter med iOS och via Apples molntjänst iCloud.

Att göra sina program och appar tillgängliga gratis för nya köpare är en direkt utmaning mot Microsoft som tar rejält betalt både för operativsystem och kontorsprogram.

Nya möjligheter hos Mavericks

  • Mavericks innehåller flera förbättringar under motorhuven som förbättrar prestanda och minskar strömförbrukningen hos bärbara datorer.

  • Systemet levereras med de nya tillämpningarna Kartor och iBooks som påminner om sina motsvarigheter i mobila enheter med iOS. Via Apples molntjänst iCloud är det nu möjligt att läsa e-böcker både med mobila enheter och med Macintosh.

  • Alla filer kan nu märkas upp med personliga Taggar som gör det möjligt att kategorisera stora mängder information. Det går också att arbeta med flera flikar hos mappar.

Du kan lägga till taggar till dokument både när de sparas och i efterhand.

  • Mavericks har kraftigt förbättrade möjligheter att hantera flera olika skärmar hos datorn. Varje skärm kan nu ha sin egen menyrad när man har flera program öppna samtidigt. Även Apple TV kan användas som en extra bildskärm.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av november.

© 2013 www.programsupport.se