ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport oktober 2008

Nu är det dags för ännu ett nyhetsbrev med aktuella tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om hur du får högre bildkvalitet från digitalkameror via RAW-format

Avdelningen Rapporter har utökats med en nerladdningsbar PDF-fil på 14 sidor som utförligt beskriver hur du får bättre bildkvalitet från digitala systemkameror och moderna kompaktkameror genom att lagra bilder i RAW-format och efterbehandla dem i datorn via program som Adobe Camera Raw, Bridge och Photoshop.

Medlemmar kommer åt rapporten här:

Hur du sätter in manuella sidbrytningar i InDesign

Handen på hjärtat. Hör du till dem som matar in extra Enter-tecken när du behöver flytta ett stycke med text till nästa sida i ett dokument? Då bör du definitivt överväga att gå över till en bättre metod för sidbrytning!

Läs mer i användartipsen till InDesign:

Viktiga säkerhetsuppgraderingar till Windows 2000, XP och Vista

Microsoft brukar sällan gå ut och varna marknaden för brister i sina operativsystem men nu har det hänt. Alla som vill undvika virusangrepp bör därför ladda ner de senaste säkerhetsuppgraderingarna från företagets webbplats.

Här hämtar du säkerhetsuppgraderingarna:

Nya prisvärda systemkameror med videoinspelning från Canon och Nikon

Digitala systemkameror har tidigare enbart haft funktioner för att ta stillbilder men nu finns två modeller som även kan spela in video med HD-kvalitet.

Nikon D90 är en ny systemkamera med sensor i halvformat som har upplösningen 12,3 megapixel. Kameran kan dessutom spela in video i upplösningen 1280 x 720 med 24 bilder/sek under maximalt 5 minuter. En begränsning är dock att autofokusen inte fungerar under filmning. Rekommenderat ca pris för Nikon D90 är 10 000 kr.

Mer information om Nikon D90 hittar du här:

Canon EOS 5D Mark II har sensor i fullformat med en upplösning på hela 21,1 megapixel. Kameran kan spela in video i upplösningen 1920 x 1080 (Full HD) med 30 bilder/sek under maximalt 30 minuter. Under filmning används en förenklad autofokus av typen kontrastavkänning. Rekommenderat ca pris för Canon EOS 5 D Mark II är 25 000 kr vilket är mycket konkurrenskraftigt jämfört med Canons toppmodell EOS 1Ds Mark III som kostar ca 70 000 kr.

Mer information om Canon EOS 5D Mark II hittar du här:

OpenOffice 3 kan laddas ner kostnadsfritt

Marknadens i särklass mest prisvärda kontorspaket har nyligen uppgraderats till version 3. Paketet som är översatt till ett tjugotal språk, bl a svenska, finns tillgängligt i snarlika varianter för Macintosh, Windows och Linux. Bland flera intressanta nyheter hos version 3 kan nämnas:

• Förbättrat gränssnitt med Mac OS X
• Understöd för Office 2007-filer
• Förbättrat verktyg för beskärning av bilder

Läs mer om OpenOffice hos ProgramSupport:

Här kan du ladda ner OpenOffice 3:

Det var allt för den här gången. Väl mött i nästa nyhetsbrev som kommer i slutet av november.


© 2008 www.programsupport.se