ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport oktober 2006

Nu är det hög tid för ännu ett nyhetsbrev med aktuell information om dina grafiska program.

Fortsatt stort intresse för webbplatsen

Antalet besökare hos ProgramSupport fortsätter att växa. Under augusti och september har mer än 4000 unika besökare hämtat information på webbplatsen. Avdelningarna Användartips och Problemlösning får flest besök men även avdelningen Rapporter lockar många medlemmar att ladda ner PDF-filer med mer utförlig information. Rapporten om optimering av webbplatser för sökmotorer är fortfarande fritt tillgänglig för alla!

Gå till avdelningen Rapporter

Batterier i bärbara datorer kan explodera

Flera tillverkare av bärbara datorer, bl a Apple, Dell och IBM (Lenovo), har drabbats av problem med att de uppladdningsbara batterierna överhettar vilket i värsta fall leder till explosion. Problemet gäller datorer som levererats från mitten av 2004 och fram till augusti 2006.

Datortillverkarna Apple, Dell och IBM(Lenovo) har därför valt att kostnadsfritt återkalla de batterier som är berörda. Totalt handlar det om flera miljoner batterier till en kostnad på mer än en miljard kronor, vilket naturligtvis är ett hårt slag för de berörda företagen och även för batteritillverkaren Sony. Om du har en bärbar dator från någon av de berörda tillverkarna bör du därför kontrollera på nedanstående webbplatser om ditt batteri är av den farliga typen!

Apple:
http://www.apple.com/se/support/

Dell:
http://www.dellbatteryprogram.com/Default.aspx?LN=sv-SE

IBM: http://download.boulder.ibm.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles/batteryrecall_sv.html

Snabbare utskrift av PDF-filer

Många som arbetar med moderna versioner av Acrobat är säkert irriterade över att det numera kan ta mycket längre tid att skriva ut PDF-filer än vad som tidigare var fallet med äldre versioner av programmet. Till priset av något sämre bildkvalitet kan du dock förkorta utskriftstiden dramatiskt via en enkel omställning i dialogrutan för Utskrift.

Läs mer om hur du skriver ut PDF snabbare

Bättre bilder med din digitalkamera

Efter en uppskattad kurs om digitalfoto på Grötö kommer webbplatsen snart att utökas med en ny avdelning om detta heta ämne. Som en liten försmak får du redan nu några korta tips för bättre bilder.

 • Ta bilder med full upplösning

 • Stäng av den inbyggda blixten

 • Beskär bilderna i kameran

 • Lär dig använda zoomobjektivet

 • Ta flera alternativa exponeringar

 • Ta med extra batterier och laddare

Av ovanstående framgår säkert att du bör bläddra igenom handboken till kameran så att du inte kör kvar med den i ettans växel hela tiden!

Quark XPress 7 levereras

Layoutprogrammet Quark XPress 7 är nu äntligen leveransklart. Version 7 har fått flera nya användbara funktioner samtidigt som priset har sänkts för att möta konkurrensen från InDesign.

Bland flera nya användbara funktioner hos Quark XPress 7 kan nämnas:

 • Objekt kan ges valfri grad av genomskinlighet

 • Ny grafikmotor ger möjlighet till bättre bildkvalitet på skärmen

 • Understöd för OpenType-teckensnitt

 • Fotografier kan efterbehandlas direkt i programmet

 • Utökade mallfunktioner via Jobbfodral

 • Delade filer gör det möjligt för flera användare att arbeta samtidigt med samma projektUtökade möjligheter för arbete med variabeldata

Programmet finns i snarlika varianter för Windows, för PowerPC Mac och för Intel Mac. I väntan på att Adobe levererar nästa version av InDesign är Quark XPress 7 därför det layoutprogram som bäst utnyttjar prestanda hos Macintosh med Intel-processor. Rekommenderat ca pris för en ny licens är 12500 kr medan en uppgradering kostar 3500 kr. Innan du bestämmer dig för köp kan du ladda ner en kostnadsfri 30-dagars demo från webbadressen:

http://www.quark.com/products/xpress/evaluate/demos.cfm

Det var allt för den här gången. Hoppas att du har nytta av informationen från ProgramSupport. Nästa nyhetsbrev kommer i början av november.

© 2006 www.programsupport.se