ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport oktober 2005

Webbplatsen har nu varit i full drift under två månader och det är därför hög tid för det första nyhetsbrevet.

Rivstart för ProgramSupport

ProgramSupport lanserades i början av augusti och redan efter de två första månaderna har mer än 4000 unika besökare hämtat information på webbplatsen. Positivt är att mer än hälften av alla besökare sparat en favorit i sin webbläsare så att det blir lättare att komma tillbaka. Den stora majoriteten av alla besökare är informatörer på företag, vilket framgår av loggfilerna.

Kommande information på webbplatsen

Stärkt av den fina responsen kommer jag fortlöpande att producera nya sidor till webbplatsen. På mångas önskemål kommer avdelningen med Användartips till InDesign, Photoshop, Acrobat, Illustrator och Word att utökas med ett stort antal nya tips.

Dessutom kommer under hösten ett stort antal nya rapporter. Först ut blir rapporter om Språkverktyg, Katalogisering av bilder och Standardiserade filformat. Senare i höst kommer rapporter om Tryckfärdiga PDF-filer, Hantering av teckensnitt, Möjligheter med formatmallar och Färghantering i praktiken. Planerar även att göra en utförlig rapport om de nya möjligheterna hos Adobe CS2-paketet.

Användartipsen blir tillgängliga enbart för medlemmar

Under lanseringsperioden i augusti och september har alla avdelningar, utom rapporterna, varit fritt tillgängliga även för icke medlemmar. Från och med den 17/10 stryps avdelningen med Användartips så att de flesta av sidorna enbart blir tillgängliga för medlemmar efter inloggning.

Avgiften för att bli webbmedlem är 500 kr per företag, verksamhetsort och år. För denna låga kostnad kan valfritt antal användare komma åt all information på webbplatsen. Medlemsvillkoren beskrivs utförligare på webbplatsen.

Svensk version av Adobe CS2-paketet levereras

Adobe CS2-paketet finns tillgängligt i två olika varianter benämnda Standard och Premium. Standard-paketet innehåller programmen Photoshop, Illustrator och InDesign. Premium-paketet innehåller även programmen GoLive och Acrobat Professional. Om du arbetar med två eller fler av de ingående programmen så är det lönsamt att uppgradera till något av dessa paket.

PopChar hjälper dig skriva specialtecken

Oberoende av vilka program du arbetar med går det mycket lättare att skriva specialtecken som @ m fl via tillbehörsprogrammet PopChar, som finns både för Mac och Win. PopChar ligger alltid tillgänglig och visar på kommando en palett med alla tillgängliga tecken i det aktuella teckensnittet. Önskat tecken sätts in vid insättningspunkten i ditt aktiva dokument genom att du klickar på tecknets symbol i paletten. Mer information om PopChar finns på webbadressen nedan där du även kan hämta en gratis testversion:

http://www.macility.com/products/

Mycket nytt om färghantering på Grafex-mässan

Efter ett besök på mässan var mitt bestående intryck att de allra flesta leverantörer nu satsar ordentligt på färghantering. Flera prisvärda system för framtagning av färgprofiler till bildskärmar, digitalkameror, skannrar och färgskrivare finns nu tillgängliga. Alla tryckerier med självaktning erbjuder dessutom gratis färgprofiler så att kunderna kan kalibrera sin arbetsmiljö för bra överensstämmelse med trycket. Automatisk färghantering är dock fortfarande en snårig djungel av inställningar som lätt kan bli fel. Jag kommer därför under hösten att lägga ut information på webbplatsen som reder ut begreppen och ger praktiska tips.

Det var allt för den här gången. Hoppas att du har nytta av informationen från ProgramSupport. Hör gärna av dig med synpunkter och önskemål om innehållet på webbplatsen. Nästa nyhetsbrev kommer i december.

© 2005 www.programsupport.se