Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.
Motivmedveten figursättning hos InDesign CC 2021
Hos InDesign CC 2021 finns en ny funktion som automatiskt kan identifiera huvudmotivet hos en monterad bild och figursätta text kring bilden.
Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:
Ny användbar funktion Ersätt himmel hos Photoshop CC 2021
Ett vanligt problem vid fotografering av landskap är att himlen i avsaknad av moln ser platt och tråkig ut. Photoshop CC 2021 har en mycket användbar funktion som kan åtgärda detta helt automatiskt!
Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:
Illustrator för iPad är en riktig fullträff
Den nya appen har bra användargränssnitt och erbjuder ett genomtänkt urval av de viktigaste funktionerna hos datorprogrammet Illustrator.
Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:
Användbara nyheter hos Adobe Creative Cloud 2021
I slutet av oktober lanserade Adobe uppgraderingar till sina tillämpningsprogram i Creative Cloud. Programmen är tillgängliga via nerladdning för alla betalande prenumeranter. Programmen i CC 2021 kräver att du arbetar med Windows 10 (64 bit), macOS Sierra 10.14 eller nyare systemversioner. De nya programmens versionsnummer hittar du här.
Jag har valt ut några funktioner från de nya programmen och beskriver dem kort nedan.
Versionshistorik för molndokument i Photoshop och Illustrator
Photoshop och Illustrator ger dig nu möjlighet att lagra antingen lokalt eller i Adobes molntjänst Creative Cloud. Detta underlättar samverkan mellan datorprogrammen och mobilapparna Photoshop samt Illustrator för iPad.

När du sparar dokument första gången väljer du om de skall lagras i molnet eller lokalt.
När du arbetar med molndokument så sparas alla ändringar automatiskt och du får då även möjlighet att via en ny panel, Versionshistorik, återställa till tidigare sparade versioner av dokumentet.

Panelen Versionshistorik ger dig
möjlighet att återställa till tidigare
versioner som lagrats i molnet.
Photoshop CC 2021
Den nya funktionen Ersätt himmel beskrivs bland månadens användartips.
Neurala filter är en ny arbetsyta som låter dig utforska en mängd kreativa idéer. Med enkla reglage kan du färglägga en scen, eller ändra någons uttryck, ålder, blick eller posering på några sekunder. De neurala filtren genomförs genom att din bild skickas till Adobes servrar där bearbetningen utförs varefter resultatet skickas tillbaka till din dator.

Exempel på ett Neuralt filter som applicerats på min egen porträttbild.
En nya hjälpfunktion via panelen Upptäck är sammanhangsberoende och ger dig anvisningar under pågående arbete. De mest använda arbetsflödena i Photoshop erbjuds som snabbåtgärder, tillgängliga via ett klick i den nya panelen.

Panelen Upptäck ger tydliga anvisningar för
hur du genomför flera vanliga åtgärder
hos Photoshop.
InDesign CC 2021
Den nya funktionen Motivmedveten figursättning beskrivs bland månadens användartips.
Du kan nu reparera skadade dokument (som inte går att öppna på din dator) via en tjänst hos Adobes servrar. När du försöker öppna ett skadat dokument så visas en dialogruta som låter dig anropa tjänsten hos Adobe.
Funktionen Sök/ersätt har nu en ny flik Färg som låter dig söka globalt efter en färg och ersätta den med en annan. Sökning kan ske både efter CMYK-, RGB- och PMS-färger.

Exempel på hur du kan söka efter en PMS-färg och ersätta den med en snarlik CMYK-färg.
Funktionen Dela för granskning har fått nya verktyg för markering, understrykning och infogad text.
Illustrator CC 2021
Via knappen Färga om teckning i panelen Kontroll hos Illustrator kan du nu låta programmet färga om alla objekt hos en teckning baserat på färgerna hos ett annat dokument, t ex ett fotografi.

De tre övre objekten har färgats om baserat på färginnehållet hos det undre fotografiet.
Programmet har flera förbättringar för hantering av text. Med funktionen Fäst mot tecken kan du nu fästa bildobjekt exakt mot text eller teckengränser. Du kan även justera text mot överkanten, mitten eller underkanten hos en ram.

Funktionen Fäst mot tecken låter dig bekvämt justera objekt mot teckengränser.
Apple lanserar nya datorer med egen M1-processor
Apple har lanserat nya modeller av MacBook Air, MacBook Pro 13 och Mac Mini med en helt ny egenutvecklad M1-processor, vilken på sikt kommer att ersätta processorer från Intel i alla datorer från företaget. Den nya M1-processorn är tillverkad med en 5 nanometer-process vilken gör det möjligt att packa in hela 16 miljarder transistorer i ett och samma chip.
I den nya M1-processorn framtagen, med teknik från företaget Arm, har man integrerat CPU, grafikkort, internminne m fl enheter i ett och samma chip. Detta ger avsevärt högre prestanda samtidigt som energiförbrukningen kan reduceras. De nya bärbara datorerna har drifttider på upp till 20 timmar efter full uppladdning. Nya MacBook Air är dessutom helt ljudlös eftersom den saknar kylfläkt.

Den nya M1-processorn innehåller CPU, grafikkort, internminne och flera andra enheter vilket gör den till dagens mest komplexa chip med industriledande prestanda per förbrukad Watt.
För att dra full nytta av prestandaökningen så måste dagens tillämpningsprogram för macOS anpassas till den nya processorn. I väntan på anpassade program så är det dock möjligt att använda nuvarande tillämpningar i ett emulerat s k Rosetta 2-läge. De nya datorerna måste dessutom köras med senaste systemversionen macOS Big Sur.
Eftersom den nya M1-processorn använder samma teknik som processorerna i mobila enheter med iOS så blir det möjligt att, förutom vanliga tillämpningar, även köra appar för mobila iOS-enheter i de nya datorerna.
De nya datormodellerna finns tillgängliga omedelbart och Apple har dessutom sänkt priserna jämfört med tidigare modeller med Intel-processor.
Övergången från Intel till M1-processorn är ett vågat steg från Apple som säkert kommer att påverka hela datorbranschen under flera år framåt. Datorer från Apple har över en natt blivit betydligt mer prisvärda än tidigare modeller med Intel-processor.
Men en begränsning med de nya maskinerna är att det inte är möjligt att bygga ut dem med mer internminne, större SSD eller bättre grafikkort via en extern enhet.
Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av december.
© 2020 www.programsupport.se |