ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport November 2015

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

ProgramSupport firar 10-års jubileum i år

Webbtjänsten startade under våren 2005 och har sen vuxit till den största kunskapsbanken om grafiska program i vårt land. ProgramSupport har numera tusentals besökare varje vecka och ny information publiceras regelbundet varje månad.

Som en julklapp till betalande medlemmar har jag tagit fram en bok i PDF-format vilken blir tillgänglig i mitten av december. Boken Arbeta effektivt med InDesign i Creative Cloud omfattar drygt 150 sid med konkreta tips till erfarna användare av programmet.

Redigera PDF-filer med Adobe Illustrator

Alla moderna versioner av programmet Illustrator kan öppna PDF-filer och redigera både text- och bildobjekt hos filerna. Detta erbjuder betydligt fler möjligheter att finjustera PDF-filer än vad som är möjligt med Acrobat Pro.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Illustrator:

Få tillgång till PDF-filer på alla dina enheter

Molnfunktionen hos Adobe Document Cloud tillsammans med Acrobat DC ger dig möjlighet att få automatisk synkronisering av dina PDF-filer mellan alla dina enheter, såväl datorer som mobila enheter.

Läs mer i avdelningen Användartips till Acrobat:

FiLMiC Pro hjälper dig spela in proffsiga filmer med iPhone

Moderna modeller av smartphones som iPhone 5, iPhone 6 och iPhone 6s ger mycket bra kvalitet hos videofilmer. Appen FiLMiC Pro kompletterar kameran i iPhone så att det blir lättare att hantera den vid inspelning och därmed få ett betydligt bättre resultat.

Läs mer i avdelningen appar till mobila enheter:

Visa dokument i flera nivåer undermappar med Adobe Bridge

Programmet Adobe Bridge som ingår i Creative Cloud är en riktig arbetshäst som Adobe marknadsför alldeles för lite. Bridge är mycket användbart för att hålla ordning och hitta både bilder och dokument som är framtagna med Adobes olika tillämpningsprogram.

Programmet kan förhandsvisa de flesta typer av bildfiler, filmer, PDF-filer samt filer från InDesign, Illustrator och Photoshop. Det enda du behöver göra är att navigera till önskad mapp där filerna är lagrade. Den senaste versionen, Bridge CC, har utökade möjligheter och kan även kan förhandsvisa dokument i alla undermappar till en viss angiven mapp (även i flera nivåer).

För att aktivera funktionen navigerar du först till den överordnade mapp som innehåller undermapparna. Klicka sen på triangeln som visas till höger om mappen vilket tar fram en meny med en lista över alla undermappar. Uppe i menyn kan du välja kommandot Visa objekt från undermappar. Räkna med att det tar några sekunder innan programmet har analyserat alla mappars innehåll och kan presentera resultatet.

Det här kommandot aktiverar visning av alla filer hos undermappar till mappen Rapporter.

Till vänster i panelen Filter under avdelningen Filtyp visas en lista med alla de filtyper som Bridge har hittat i de valda undermapparna. I panelen Innehåll visas från början miniatyrer för alla filer i alla undermappar hos den valda mappen. När du bockar för en eller flera av filtyperna till vänster så visas enbart dessa filer (från alla undermappar) i panelen Innhåll.

Om du markerar något av objekten i panelen Innehåll så förhandsvisas första sidan hos dokumentet i panelen Förhandsvisning. I panelen Metadata presenteras massor med intressant information om dokumentets filstorlek, ändringsdatum mm.

Bridge har här ställts in för att visa alla InDesign-dokument som ligger till grund för mina PDF-rapporter hos ProgramSupport. Rapporterna med tillhörande länkade bilder utgör en liten nätt filsamling som kräver 4 GB på den hårddisk där de är lagrade!

Av någon outgrundlig anledning så är Bridge nu inte längre tillgänglig tillsammans med Senaste versioner av programmen i Adobe CC 2015. Du måste istället hämta Bridge CC från avdelningen Tidigare versioner hos panelen Adobe Creative Cloud.

Här kan du hämta Bridge CC.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av december.


© 2015 www.programsupport.se