ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport november 2012

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om Windows 8

Microsoft har nyligen lanserat Windows 8 som skall kunna köras både på persondatorer och på mobila enheter. Windows 8 innebär en genomgripande förändring av hur man arbetar med en persondator.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Skapa attraktiva blickfång till text via anfanger i InDesign

Anfanger är ett effektivt sätt att fånga blicken till inledningen hos långa textstycken. Med InDesign går det snabbt att skapa och finslipa utformningen hos anfanger.

Medlemmar kan läsa mer i användartipsen till InDesign:

Anslut externa enheter med FireWire till Macintosh med Thunderbolt-port

Apple har under många år satsat på att utrusta sina datorer med FireWire-portar som erbjudit bättre flexibilitet och högre prestanda än USB. Detta har resulterat i att flera leverantörer tagit fram externa hårddiskar, ljudkort och andra enheter med FireWire. Hos nyare modeller av Macintosh har Apple med början under 2012 börjat ersätta FireWire med den nya Thunderbolt-tekniken. Nyaste iMac, MacBook Pro Retina och MacBook Air har därför inga FireWire-portar.

För att hjälpa användare som har kvar externa enheter med FireWire-port har Apple tagit fram en adapter benämnd Apple Thunderbolt till FireWire Adapter som låter dig ansluta FireWire-tillbehör till datorns Thunderbolt-port. Adaptern har ett rek ca pris på 279 kr vilket verkar rimligt med tanke på nyttan av tillbehöret. Adaptern har FireWire 800 kontakt vilket innebär att du även måste skaffa en adapterkabel mellan FireWire 800 och FireWire 400 om du har någon enhet med FireWire 400.

Denna adapter låter dig ansluta FireWire-enheter till Thunderbolt.

Har själv provat adaptern med nätanslutna 3,5 tums hårddiskar, 2,5 tums minihårddiskar som spänningsmatas via FireWire-porten och en kortläsare för CompactFlash-minneskort och kan meddela att alla enheterna har fungerat bra. Lägg dock märke till att adaptern är enkelriktad dvs att den enbart fungerar från FireWire till Thunderbolt och inte tvärtom. (Du kan inte ansluta en Thunderbolt-enhet till en dator som har FireWire-port).

Tips för bättre filmer med digitala systemkameror

De allra flesta moderna systemkameror erbjuder numera möjlighet till inspelning av video med en kvalitet som närmar sig biografernas filmer. Men tekniken har många fallgropar och för att få riktigt bra resultat måste du utöka kamerahuset med flera olika tillbehör som stativ, sökarlupp, extern mikrofon mm.

Spela in med Full HD-kvalitet i 25 fps med exponeringstiden 1/50 sek

I kamerans menysystem finns flera inställningar som i hög grad påverkar kvaliteten hos den inspelade filmen. I de allra flesta fall är det bäst att spela in med Full HD-kvalitet vilket i kameran ofta benämns 1920x1080 (anger antalet pixlar per bildruta). Du kan också välja mellan olika bildfrekvens vid inspelning. I Europa används normalt 25 bilder per sekund vilket även benämns 25 fps (frames per sekund).

Rekommenderad kvalitetsinställning hos Canon.

Vid videoinspelning måste du också använda en förvald exponeringstid. Hos Canon benämns detta TV medan övriga kameratillverkare brukar använda benämningen S (shutter). För att få ett bra bildintryck är det oftast lämpligt att använda exponeringstiden 1/50 sek. Vid inspelning av snabbt rörliga motiv som sport och vilda djur ger 1/100 sek något bättre detaljskärpa. Kamerans exponeringsautomatik ser då till att ändra bländarvärdet eller hos moderna kameror även ISO (ljuskänsligheten) så att exponeringen blir korrekt.

Använd stativ så ofta som möjligt

För att få stadiga klipp när du filmar är det viktigt att kameran är monterad på ett bra stativ med ett stativhuvud som medger mjuka panoreringar och tiltningar (vätskedämpning). Stativhuvudet bör ha en skålad upphängning så att det blir möjligt att snabbt ställa in horisontlinjen. På marknaden finns ett stort antal modeller av sådana stativ med priser som börjar vid ca 2000 kr. De mest kända fabrikaten är Benro, Manfrotto och Sachtler. När du väljer stativ är det viktigt att ta hänsyn till totala vikten hos kameran med objektiv och andra tillbehör. På senare år har det kommit flera modeller av stativ, t ex Sachtler ACE, som är lämpade för lätta digitala systemkameror.

I nödfall kan det fungera även med ett enbensstativ men då kan du inte filma med långa brännvidder. Manfrotto erbjuder numera ett enbensstativ med vätskedämpning hos foten så att du kan göra mjuka panoreringar.

På marknaden finns också flera modeller av axelstativ och sk riggar, t ex Steadicam, som via sinnrika hävstångsmekanismer gör det möjligt att filma på fri hand. Dessa har oftast mycket höga priser och kan vara krångliga att ställa in vilket innebär att de inte lämpar sig för sporadiska användare.

Tänk på att skakiga klipp i de flesta fall är helt oanvändbara, oberoende av hur intressant innehållet är!

Digital systemkamera utökad med extern mikrofon och sökarlupp
monterad på ett stativ med vätskedämpat huvud.

Ställ in skärpan manuellt

Alla som tar stillbilder med moderna digitala systemkameror imponeras säkert av prestanda hos autofokusfunktionen. Kamerorna kan numera ta flera bilder i sekunden med bibehållen skärpa hos snabbt rörliga motiv som sport och flygande fåglar. Besvikelsen blir därför stor när man märker hur dåligt autofokus fungerar vid videoinspelning!

De flesta digitala systemkameror använder en funktion som benämns Live-View vid videoinspelning. Live-View innebär att spegeln hos kameran är uppfälld, vilket innebär att du enbart kan studera motivet via kamerans LCD-display på kamerans baksida (den optiska sökaren visar ingen bild). Eftersom spegeln är uppfälld får kameran svårt att ställa in skärpan automatiskt. Hos de flesta modeller av digitala systemkameror fungerar därför inte autofokus under pågående filmning utan du måste själv ställa in skärpan manuellt.

Några modeller av systemkameror, bl a från Sony, har dock en halvgenomskinlig spegel som möjliggör hygglig autofokus under videoinspelning. Även Canon och Nikon har tagit fram modeller av kameror som använder några pixlar hos bildsensorn för att ge hygglig autofokus. Men räkna inte med att dessa teknologier ger perfekt autofokus när motivet förändras snabbt. Det är väldigt svårt för en kamera att veta var i motivet som fotografen vill ställa skärpan!

Än så länge får vi därför trösta oss med att även proffsen arbetar med manuell inställning av skärpan i sina allra dyraste kameror. Canon lanserade nyligen en helt ny serie professionella videokameror (C300 och C500) med priser upp till en kvarts miljon som alla har manuell fokusering!

För att det skall vara möjligt att ställa skärpan manuellt måste du ställa om ett reglage på objektiven eller kamerahuset så att du kan manövrera fokusringen manuellt hos objektiven. Om objektiven har inbyggd bildstabilisering så kan det också vara lämpligt att slå av denna funktion eftersom kameran ju bör vara monterad på stativ.

Objektiv inställt för manuell fokus
och med bildstabilisering av.

Eftersom LCD-sökaren är liten så blir det svårt att ställa in skärpan noggrannt under videoinspelning. I starkt dagsljus blir det extra besvärligt eftersom displayen störs av reflexer från omgivningsbelysningen.

En vanlig nödlösning är då att förstora en del av bilden genom att zooma in motivet på displayen. De flesta kameror har en knapp på baksidan som möjliggör inzoomning i flera steg. Inzoomningen påverkar inte det som spelas in utan enbart visningen på displayen.

Bilden på displayen har här zoomats in 5 ggr via ett klick på en av knapparna uppe till höger hos kameran.

Den bästa lösningen för att förenkla skärpeinställningen är dock att montera en sökarlupp eller en extra elektronisk högupplöst sökare på kameran. Sökarluppen monteras via magnetiska snabbkopplingar på displayen och visar en avskärmad och förstorad vy över motivet. På marknaden finns flera modeller av sökarluppar med förstoringsgrader på mellan 2 och 3 ggr. Priserna börjar vid ca 1000 kr för modeller från Hoodman och Seagull och går upp till drygt 3000 kr för modeller från Zacuto. En sökarlupp från Seagull visas monterad på kameran i en tidigare bild.

På senare år har det även kommit flera modeller av högupplösta elektroniska sökare som ansluts till kamerans HDMI-utgång. Dessa sökare har en högupplöst sökarbild med 800x480 eller 960x640 pixlar. Elektroniska sökare har en elegant funktion benämnd peaking som innebär att skärpeläget eller exponeringsvarning indikeras via en färgad kontur hos en del av motivet.

Elektroniska sökare kan monteras antingen i kamerans tillbehörssko eller på kamerastativet. De flesta elektroniska sökare kan även kompletteras med en sökarlupp som ger en förstorad bild av motivet. Priserna börjar vid drygt 6000 kr för Zacuto EVF.

Elektronisk sökare Zacuto EVF kompletterad med en sökarlupp. Enheten drivs med
samma typ av batterier som används till kameran.

Var försiktig med zoomning under inspelning

Många objektiv för professionella videokameror är utrustade med mekaniska eller elektriska enheter som gör det möjligt att erhålla mjuka inställningar av bildvinkel och skärpeläge. Detta är en funktion som saknas hos objektiv avsedda för systemkameror. Därför är det svårt att utföra mjuka zoomningar utan ryckighet. Flera leverantörer, bl a företaget Chrosziel, har utvecklat tillbehör som monteras på vanliga objektiv för systemkameror. Tyvärr är dessa väldigt dyrbara och svåra att anpassa för olika objektiv.

Med tanke på ovanstående begränsningar måste man undvika omfattande zoomningar under pågående videoinspelning med digitala systemkameror. I de flesta fall är det bättre att först spela in ett klipp med en brännvidd, stoppa inspelningen, zooma in eller ut och därefter starta inspelningen av ett nytt klipp. Klippen fogas sen samman vid redigeringen av filmen.

Tänk också på att många zoomobjektiv ändrar ljusstyrkan under zoomning. Detta kan resultera i att exponeringen ändras under pågående tagning, vilket upplevs som störande. Sådana objektiv kan du enkelt identifiera genom att de har två bländarvärden i typbeteckningen, t ex 70-300 mm f/4-5,6.

En känd svensk filmproducent har myntat uttrycket: "Fotografens viktigaste uppgift är att hålla hårt i kameran så att den inte zoomar och panorerar för mycket".

Spela in ljud med en extern mikrofon

Alla kameror har en inbyggd mikrofon men räkna inte med att du kan få bra ljud med denna. Kamerans olika mekanismer och din hantering av den brukar störa ljudinspelningen så att den i tysta miljöer blir helt oanvändbar. Köp därför till en extra mikrofon som du i de flesta kameramodeller kan ansluta till en ljudingång (oftast 3,5 mm stereokontakt) och montera ovanpå kameran i blixthållaren. Det finns många bra mikrofoner i prisklassen 1000-2000 kr, t ex Röde videomikrofon stereo. Se också till att mikrofonen har ett rejält vindskydd för att undvika oljud när du filmar utomhus. Företaget Rycote tillverkar utmärkta (men dyra) vindskydd till de flesta vanliga modeller av mikrofoner. En av de första bilderna i den här beskrivningen visar en Röde mikrofon monterad på en systemkamera. För att få bra kontroll över ljudinspelningen är det också helt nödvändigt att du använder hörlurar för provlyssning.

Om din kamera saknar hörlursutgång, om du vill ansluta professionella mikrofoner eller om du vill ha bästa möjliga kontroll över inspelningen så kan du bygga ut din kamera med en portabel ljudenhet, som monteras under kameran. Beachtek DXA-SLR (ca pris 2500 kr) är exempel på en sådan ljudenhet med två XLR-ingångar för mikrofoner, indikering av inspelningsnivå, separata volymkontroller för båda ingångarna och för hörlursutgången. Enheten kan vid behov ge 48 V fantommatning till professionella kondensatormikrofoner.

Ljudenhet ansluten till kamerans ingång för extern mikrofon och monterad under
kameran. Till enheten har anslutits en XLR-mikrofon och hörlurar för provlyssning.

Packa upp filmfilerna före redigering

Olika tillverkare av digitala systemkameror använder var sin teknik för att komprimera filmerna innan de lagras på minneskorten. Canons kameror lagrar filmer i QuickTime-format (filtyp MOV) med komprimeringstekniken H.264. Äldre modeller av Nikons systemkameror lagrar filmer i okomprimerat AVI-format medan man hos nyare modeller gått över till AVCHD som ger kraftigt komprimerade filer. Även Sonys systemkameror använder AVCHD-tekniken.

AVCHD-filer kan öppnas med moderna videoredigeringsprogram men du får betydligt bättre kontroll och prestanda om filerna packas upp före redigering. Uppackning av AVCHD-komprimerade videofiler kan utföras med professionella redigeringsprogram som Adobe Premiere Pro CS6 (via verktyget Prelude) eller med Final Cut Pro X för Mac. Åtgärden för att packa upp och spara videofilmer i ett mer redigeringsvänligt format benämns Transcode i båda dessa program.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av december.

© 2012 www.programsupport.se