ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport november 2008

Nu är det dags för ännu ett nyhetsbrev med tips till dina grafiska program.

Nya användartips till Photoshop CS4

Avdelningen Användartips har utökats med ny information om hur du använder den nya panelen Justeringar för bekväm förbättring av bilder samt hur du kan förändra bilders proportioner utan att huvudmotivet påverkas nämnvärt (ja det är faktiskt möjligt!).

Läs mer i användartipsen till Photoshop:

Hämta kostnadsfria testversioner av Adobe CS4

Adobe har nu börjat leverera den engelska språkvarianten av CS4-paketet. Den svenska varianten förväntas komma under december månad. Alla som är otåliga kan under tiden ladda ner 30-dagars, fullt fungerande, testversioner av de nya programmen från Adobes webbplats. Anmärkningsvärt är att både de engelska och svenska varianterna finns tillgängliga redan innan Adobe börjat leverera svenska paket.

Länk till nerladdning från Adobes webbplats:

Skriv in ny text i befintliga PDF-filer

De flesta som arbetar med Acrobat Professional känner till att man kan göra små textändringar hos befintliga PDF-filer. Mindre känt är dock att man även kan skriva in helt ny text på valfri plats i en PDF-fil.

Medlemmar kan läsa mer om inskrivning av ny text här:

Goda nyheter för alla som plågas av skräppost

Säkerhetsexperter i Kalifornien stängde i förra veckan webbhotellet McColo som länge varit ett tillhåll för nätbrottslingar. Konsekvensen av stängningen var minst sagt dramatisk! Den totala mängden skräppost (spam) minskade med hela 70 procent över hela världen. Personligen har jag noterat en ännu större minskning i min egen inkorg som nu nästan enbart innehåller önskad e-post. Men säg den glädje som varar beständigt. Flera experter varnar för att nedgången i spam troligtvis bara är tillfällig. De aktörer som håller på med distribution av skräppost brukar efterhand hitta nya vägar för sin sjuka verksamhet.

Läs mer om skräppost hos IDG:

Erfarenheter av Windows på Macintosh med Intel-processor

Alla som har en modern Macintosh med Intel-processor har möjlighet att, förutom med Mac OSX, även köra datorn med operativsystemet Windows och tillhörande PC-program. Jag har själv arbetat på detta sätt under ett par år och har genomgående goda erfarenheter men har också råkat ut för några problem och begränsningar.

För att köra Windows på Macintosh med Intel-processor kan du antingen använda Apples egen lösning som benämns Boot Camp eller någon av tredjepartsprodukterna Parallels alternativt VMware Fusion.

Apple Boot Camp

Med Apples lösning måste du först använda verktygsprogrammet Boot Camp Assistant (ingår i Mac OSX) för att skapa en Windows-partition på en del av din hårddisk, alternativt använda en extra intern hårddisk som Windows-partition. Det senare alternativet innebär mindre risk för haverier men begränsar samtidigt användningen till datormodellen Mac Pro som har plats för upp till fyra interna hårddiskar. Påpekas bör att det inte är helt riskfritt att partitionera en hårddisk som även innehåller Mac OSX (om du svarar fel i någon dialogruta)!

Apple Boot Camp kräver att du reserverar en del av hårddisken för lagring av Windows.

På Windows-partitionen installerar du därefter operativsystemet Windows XP SP2 eller Windows Vista. Under pågående arbete vägleds du hela tiden av programmet Boot Camp Assistant.

För att sätta igång datorn med ditt installerade Windows väljer du slutligen Omstart och håller ner Alt-tangenten tills det visas två symboler med Macintosh HD och Windows. Om du då klickar på symbolen för Windows startar datorn precis som en äkta PC-dator. Efter igångsättning kan du därefter installera valfria Windows-program och köra dem på vanligt sätt.

Den stora fördelen med Boot Camp är att din Intel-Mac uppträder exakt som en vanlig PC, vilket innebär att den är helt kompatibel med alla program och all möjlig kringutrustning som du önskar ansluta (under förutsättning att du även installerar nödvändiga drivrutiner).

Begränsningen med Boot Camp är att du måste starta om datorn och att du inte kan komma åt dina filer från Mac-avdelningen hos hårddisken medan du arbetar i Windows.

Programmen Parallels och VMware Fusion

Båda dessa program påminner mycket om varandra och beskrivs därför samtidigt. Efter att du installerat något av programmen i Mac OSX öppnar du det och får tydlig vägledning för att skapa en Windows-miljö som lagras i en enda gigantisk fil hos Mac OSX. Därefter installerar du någon version av Windows, alternativt Linux, i Windows-miljön och installerar slutligen även önskade Windows-program. Hela arbetet med installation och körning av Windows utförs i ett eget fönster hos Mac OSX, vilket innebär att du även har tillgång till din vanliga Mac OSX-miljö hos datorn.

Fördelen med Parallels eller VMware Fusion är att du har båda operativsystemen tillgängliga samtidigt, med Windows i ett eget fönster hos Mac OSX. Du kan kopiera filer mellan Mac OSX och Windows genom att dra och släppa dem mellan önskade mappar. En annan användbar funktion är att du kan spara undan hela arbetsmiljön i Windows (Suspend) så att systemet startar snabbare nästa gång du behöver det.

Med programmet VMware Fusion kör du Windows i ett eget fönster hos Mac OSX.

Begränsningarna med de båda programmen är dock att du får märkbart sämre prestanda i Windows än med Boot Camp, att datorn måste vara utrustad med allra minst 2 GB internminne (helst ännu mer) samt att du drabbas av vissa kompatibilitetsproblem vid körning av program i Windows. Som exempel på problem kan nämnas vissa kortkommandon som krånglar, att kringutrustning med Firewire inte fungerar mm.

Själv har jag därför valt att arbeta med Apple Boot Camp när jag behöver maximal prestanda och bra kompatibilitet. När jag däremot behöver bekväm tillgång till Windows samtidigt med arbete i Mac OSX använder jag även VMware Fusion. Mac Pro-datorn är fylld till bristningsgränsen med fyra rymliga interna hårddiskar och hela 8 GB internminne. Leverantörerna gnuggar säkert sina händer i förtjusning över sådana köpglada kunder!


Det var allt för den här gången. Årets sista nyhetsbrev kommer i mitten av december.

© 2008 www.programsupport.se