ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Mars 2022

 

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Dynamiskt rutnät hos Visio underlättar positionering av former

Funktionen Dynamiskt rutnät gör det lätt att få enhetliga avstånd mellan former i en ritning.

Läs mer i avdelningen Användartips till Visio:

Ändra färg hos en del av motivet utan att behöva markera i Photoshop

Hos en del bilder behöver man ändra vissa färger så att motivet visas mer naturtroget eller framträder tydligare mot bakgrunden. Photoshop har en mycket användbar metod för att ändra färg hos en del av motivet via Justeringslager för Nyans/Mättnad.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Logitech R400 – mycket användbar fjärrkontroll vid bildvisning

När man visar presentationer inför publik är det mycket användbart om bildväxlingen kan ske via en trådlös fjärrkontroll. Logitech R400 är en sådan enhet som är både prisvärd (ca 500 kr) och mycket bekväm att använda. Enheten fungerar med flera vanliga program som PowerPoint, Keynote, Acrobat Reader m fl.

Fakta om Logitech R400

Logitech R400 består av två olika komponenter, själva fjärrkontrollen och en liten USB-enhet som ansluts till datorn. USB-enheten kräver inga drivrutiner utan fungerar direkt på datorer både med Windows och MacOS. När USB-enheten inte används förvaras den i ett litet fack hos fjärrkontrollen. Bra är också att det följer med en liten förvaringspåse som skydd till fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen spänningsmatas med två 1,5 V AAA-batterier som ger mycket lång drifttid (upp till 1000 tim).

Fjärrkontrollen fungerar på avstånd upp till 15 m. Kommunikationen mellan fjärrkontrollen och USB-enheten sker via radiovågor (2,4 GHz) vilket innebär att bildväxlingen fungerar även om det finns föremål (eller personer) som skymmer sikten mellan enheterna.

Ett komplett paket Logitech R400 med fjärrkontroll, USB-enhet och förvaringspåse.


Knappar och indikeringar på fjärrkontrollen

Enheten är mycket bekväm att hantera med fem tryckknappar på den smala delen och en strömbrytare på vänster sida. Längst upp finns två lysdioder som indikerar att enheten är igång (grön) och att den inbyggda laserpekaren (röd) är aktiv. Laserpekaren (röd färg) aktiveras via den röda knappen på fjärrkontrollen vilket även tänder den röda indikeringen.

Bildväxling sker via de två knapparna med vinkelsymboler. Hos vissa program, som t ex PowerPoint, går det att starta eller stoppa ett bildspel via knappen längst nere till vänster. Knappen längst ner till höger släcker bildskärmen (och ansluten projektor eller TV) helt vilket är användbart innan man påbörjar en presentation.

Påpekas bör att de två undre knapparna inte fungerar med alla program. Logitech R400 verkar vara optimerad för användning med PowerPoint där samtliga knappar fungerar.

Knappar och indikeringar på fjärrkontrollen Logitech R400.


Appen Förstorare hos iPhone gör din mobil till ett förstoringsglas

Med stigande ålder är det många som får svårt att se skarpt på nära håll utan glasögon. Men hjälp finns för de allra flesta, närmare bestämt i appen Förstorare hos iPhone. Appen är tyvärr inte tillgänglig hos en grundinställd iPhone men via en enkel inställning får du tillgång till den i Kontrollcenter hos mobilen.

Gör appen Förstorare tillgänglig i Kontrollcenter hos iPhone

Börja med att öppna appen Inställningar (kugghjulet), rulla ner till inställningen Kontrollcenter och öppna denna. Här finns två områden benämnda Inkluderade reglage resp Fler reglage. I det första området visas alla funktioner som finns tillgängliga i Kontrollcenter. Om inte Förstorare finns med bland dessa rullar du ner till det undre området och pekar på plusknappen bredvid Förstorare. Detta innebär att du får tillgång till funktionen Förstorare nästa gång du tar fram Kontrollcenter hos mobilen.

Appen Förstorare aktiveras en gång för alla med Inställningar för Kontrollcenter.
Ta fram Kontrollcenter hos iPhone

Hos moderna systemversioner tar du fram Kontrollcenter genom att svepa från underkanten hos mobilens skärm och uppåt. I Kontrollcenter finns knappar för flera vanliga inställningar hos den mobila enheten. I det undre området hittar du en knapp för Förstorare, under förutsättning att du gjort den tillgänglig enligt beskrivningen i ovanstående avsnitt.

Förstorare finns tillgänglig bland de undre symbolerna hos Kontrollcenter.


Arbeta med appen Förstorare

När du öppnar appen Förstorare så används den mobila enhetens kamera för att visa en förstorad bild av det du riktar kameran mot. Skärpeinställningen sker normalt automatiskt men ibland får du själv hjälpa till genom att ändra avståndet till motivet.

I underkanten hos appen visas ett antal knappar och ett eller flera reglage. Det översta reglaget som alltid är synligt används för att ändra förstoringsgraden hos appen.

Bland knapparna kan nämnas Ljusstyrka, Kontrast och Filter som tar fram var sitt reglage under reglaget för förstoringsgraden. Du döljer ett reglage genom att peka på dess symbol längst till vänster.

Symbolen Ficklampa aktiverar mobilens inbyggda belysning som lyser upp motivet och ger bättre bildkvalitet för dåligt belysta motiv.

Reglagen hos appen Förstorare.


En begränsning hos appen Förstorare är att det blir svårt att hålla mobilen stadigt, särskilt när du ökar förstoringsgraden. Ibland kan det bli nödvändigt att montera mobilen på ett litet stativ. I nödfall kan du även ta stöd mot något stabilt föremål.

Vid behov kan du exponera bilder av motivet och spara dem i enhetens Bildsamling. Du använder då den stora runda knappen längst ner hos appen.

Här används appen Förstorare för att visa en närbild av en synål.
Knappen Kontrast har aktiverats för att göra motivet tydligare.


 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av april.

© 2022 www.programsupport.se