ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Mars 2021

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Använd Pipetten hos InDesign effektivt

När man arbetar med dokument där det inte finns tillgång till välgjorda mallar så kan man spara mycket tid genom att använda verktyget Pipett. Pipetten låter dig hämta de flesta typer av utformningar från ett objekt och applicera dem på valfritt antal andra objekt. Verktyget fungerar både på grafiska objekt och på texter.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign

Översätt text automatiskt med Word 2016

Flera av programmen hos Microsoft Office som Word, Excel, OneNote och PowerPoint erbjuder numera en inbyggd översättningsfunktion benämnd Microsoft Translator. Funktionen är mycket bekväm att använda och ger hyggliga resultat för text som inte innehåller mycket facktermer.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Fyrdubbla upplösningen hos bilder med Adobe Camera Raw 13.2

Den senaste versionen 13.2 av Camera Raw, som ingår i Creative Cloud, har fått en ny uppseendeväckande funktion benämnd Super Resolution som kan fyrdubbla upplösningen hos digitala fotografier. Detta är användbart när man behöver delförstora en bild kraftigt och när bilder skall skrivas ut i stort format för tavlor till utställningar.

Vi skall prova funktionen genom att skala upp nedanstående bild med en vacker utsikt från Romeleåsen i Skåne. Bilden är exponerad med en Canon EOS 5D Mark III systemkamera och objektivet Canon EF 70-200 F2,8L IS II som ger skarpa bilder. Upplösningen hos originalbilden är 22 megapixel vilket vi skall fyrdubbla med Super Resolution.

Originalbilden med utsikt från Romeleåsen i Skåne.

 

Camera Raw hanterar normalt enbart bilder som är lagrade i Raw-format men genom att anropa funktionen från Adobe Bridge kan du även öppna bilder lagrade i JPEG-, TIFF- eller PNG-format.

För att öppna valfri bild i Camera Raw börjar du med att med Bridge navigera till den mapp där bilden är lagrad. Markera bildens miniatyr, högerklicka och välj kommandot Öppna i Camera Raw, i menyn som då visas.

Så här öppnar du en bild i Camera Raw via programmet Adobe Bridge.

 

När bilden är öppnad i Camera Raw anropar du funktionen Super Resolution genom att högerklicka på bilden och välja kommandot Förbättra, i menyn som då visas.

Kommandot Förbättra anropar funktionen Super Resolution.


En dialogruta Utöka förhandsgranskning visar då en kraftigt förstorad vy över den aktuella bilden. Du kan ändra positionen hos vyn genom att klicka på önskad position hos bilden. Se till att alternativet Super Resolution är förbockat i dialogrutan.

Du kan förhandsgranska resultatet av uppskalningen i dialogrutan och jämföra med originalet genom att klicka och dra på den uppförstorade miniatyren. För att genomföra uppskalningen på hela bilden klickar du på knappen Förbättra.

I den här dialogrutan kan du förhandsgranska en liten vy över den uppskalade bilden.

 

Funktionen Super Resolution är mycket prestandakrävande så räkna med att bearbetningen kan ta flera tiotals sekunder. När uppskalningen är klar så skapas automatiskt en ny fil med en förbättrad version av originalet. Den nya filen sparas i Adobes DNG-format och lagras i samma mapp som originalfilen. Det nya filnamnet blir samma som hos originalfilen fast med avslutningen Förbättrad.

Den uppskalade kopian lagras i samma mapp som originalet i Adobes DNG-format.Eftersom den uppskalade kopian har fyra gånger så hög upplösning som originalet så blir den nya DNG-filen dramatiskt mycket större än originalbilden.

Originalfilen jämförd med den uppskalade kopian i DNG-format.För att kunna studera resultatet av uppskalningen så är det nu lämpligt att öppna båda bilderna i Photoshop. Detta kan du genomföra genom att dubbelklicka de visade miniatyrerna hos Bridge.

Den förbättrade bilden (till höger) jämförd med originalbilden. Båda bilderna är kraftigt delförstorade för att man skall kunna granska skärpa och kornighet.I de flesta fall blir den förbättrade bilden mycket bättre än originalet. Eftersom pixlarna är mindre och betydligt fler så ser bilden mycket skarpare ut. Men för att få bra kvalitet vid uppskalning krävs att originalet är både skarpt och välexponerat. Ibland kan man råka ut för en viss ruggighet hos den uppskalade bilden.

Räkna inte med att Super Resolution kan skala upp bilder från en mobilkamera till samma kvalitet som du får från en modern systemkamera. Men funktionen är ändå mycket användbar när man behöver delförstora bilder kraftigt.

Spara pengar och skona miljön via laddningsbara batterier

Många elektroniska enheter som kameror, bandspelare, blixtar, belysningar, tangentbord, pekdon, trådlösa telefoner mm spänningsmatas via standardiserade utbytbara 1,5 V batterier. Det finns flera olika storlekar men batterier av typerna AAA och AA är vanligast. Ju större volym ett batteri har desto mer kapacitet erbjuder det vilket ger längre drifttid.

Det finns flera olika typer av vanliga 1,5 V batterier där de som innehåller alkaliska ämnen (Alkaline) erbjuder bäst kapacitet men därmed också har ett högre pris.

Förutom vanliga 1,5 V batterier som måste kasseras när de tar slut så finns även snarllka uppladdningsbara batterier med spänningen 1,2 V per cell. Moderna uppladdningsbara batterier baseras ofta på NiMH-teknik som erbjuder bättre kapacitet och livslängd än äldre batterier baserade på NiCd-teknik.

Överst visas tre laddbara 1,2 V batterier med olika kapacitet. Batteriet längst uppe till vänster har AAA-storlek medan övriga har AA-storlek. Underst visas ett vanligt 1,5 V batteri av alkalisk typ (Alkaline) med AA-storlek.

Laddbara batterier erbjuder flera fördelar

Vissa enheter som kameror, blixtar och belysningar förbrukar mycket ström vilket innebär att du måste byta vanliga batterier relativt ofta. Detta blir i längden ganska dyrt samtidigt som du får besvär med att lämna uttjänta batterier till återvinningen.

Om du istället skaffar två uppsättningar med laddbara batterier så kan du använda den ena uppsättningen samtidigt som du laddar upp den andra. Även om laddningsbara batterier är betydligt dyrare i inköp så sparar du snabbt in den högre initialkostnaden. De flesta laddningsbara batterier kan laddas upp minst 500 gånger, vissa typer upp till 2000 gånger.

Begränsningar med laddbara batterier

Men innan du springer åstad och köper laddningsbara batterier till dina enheter så bör du först kolla upp att spänningen på 1,2 V hos batterierna räcker till för att driva enheterna. Vissa äldre enheter kräver batterier med 1,5 V spänning. Många moderna enheter kan ställas om för spänningsmatning antingen med 1,5 V eller 1,2 V. Studera i bruksanvisningen hur du kan göra nödvändiga omställningar. De allra flesta blixtar, belysningar, tangentbord och pekdon fungerar bra med laddbara 1,2 V batterier, utan omställning.

Hos Zoom H5 ljudinspelare måste man ställa om i menysystemet när enheten drivs med laddbara 1,2 V batterier.

Eneloop–de bästa laddbara batterierna på marknaden

Det japanska företaget Panasonic har tagit fram en typ av laddbara batterier som benämns Eneloop. Dessa utmärker sig främst genom sin låga självurladdning och säker funktion även vid låga temperaturer, ända ner till -20 grader. Ett Eneloop-batteri levereras uppladdat och bibehåller 85% av sin kapacitet efter ett helt års lagring. Detta gör batterierna särskilt lämpliga för enheter som används sällan eller i låga temperaturer.

Det finns två olika varianter av Eneloop-batterier, nämligen vanliga Eneloop som är vita och där AA-typen har 1900 mAh kapacitet samt Eneloop Pro som är svarta och där AA-typen har kapaciteten 2500 mAh. Det finns även Eneloop-batterier med storleken AAA som har ungefär halva kapaciteten jämfört med AA-storleken.

Eneloop-batterier säljs i tvåpack, fyrpack eller åttapack där en fyrpack Enelop AA kostar ca 150 kr medan en fyrpack Eneloop Pro kostar ca 250 kr.

Vita Eneloop kan laddas upp över 2000 ggr och har kvar ungefär 70% av sin kapacitet efter 10 års lagring. Eneloop Pro kan enbart laddas upp ca 500 ggr men erbjuder ju i gengäld högre kapacitet. Efter 500 uppladdningar har du sparat in tusentals kr jämfört med kostnaden för vanliga batterier!

Panasonic erbjuder flera modeller av laddare som är intelligenta och kan ladda upp till 8 batterier individuellt samtidigt. Tiden för fullständig uppladdning varierar mellan 2,5 tim och 6 tim beroende på batteriernas storlek och kapacitet. Du kan även använda laddare från andra tillverkare, under förutsättning att de är avsedda för NiMH-batterier.

Panasonic laddare modell BQ-CC63 för 8 st Eneloop har ett pris på ca 400 kr.

 

Jag har själv använt laddbara batterier av typen Eneloop under flera år till min H5-ljudinspelare, till mina Bluetooth-tangentbord och till flera av mina pekdon. Batterierna har fungerat som utlovat och sparat in flera tusen kronor.

 

 

Ikea Ladda är ett prisvärt alternativ till Eneloop

Ikea säljer uppladdningsbara batterier med namnet Ladda. Batterierna finns i storlekarna AAA och AA med kapaciteter från 900 mAh och upp till 2450 mAh. Flera oberoende tester har visat att Ladda från Ikea är i stort sett likvärdiga med Eneloop vad gäller både kapacitet och självurladdning.

Ikea Ladda är mycket prisvärda.

 

Priset för en fyrpack Ladda i storlek AA och med kapaciteten 2450 mAh är 69 kr vilket skall jämföras med 250 kr för motsvarande Eneloop Pro som har en uppgiven kapacitet på 2500 mAh.

Även om varken Ikea eller Panasonic har medgett att Ladda egentligen är ommärkta Eneloop så verkar det troligt att Ikea, pga stora inköpsvolymer, har fått ett förmånligt erbjudande om att köpa batterier som inte passerat de hårda kvalitetskontrollerna hos Panasonic. Du kan därför inte räkna med att Ladda håller lika länge som Eneloop men eftersom prisskillnaden är så stor så kan de ändå vara ett intressant alternativ.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av april.

© 2021 www.programsupport.se