ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Mars 2020

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Flytta hela rader eller kolumner i tabeller hos InDesign

Hos äldre versioner av InDesign är det ganska krångligt att flytta hela rader eller kolumner i tabeller men från och med version CC 2014 är det nu möjligt att dra markerade rader eller kolumner till en annan plats i tabellen.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Ta fram och dela personliga ordlistor för stavningskontroll i Word

Om dina texter innehåller många facktermer eller namn så får du en hel del onödiga varningar om felstavningar. Lösningen på problemet är att du skapar en eller flera personliga ordlistor med de facktermer som du använder mest. Sådana ordlistor kan du sen kopiera över till dina kollegors datorer så att även de drar nytta av dem.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Skapa egna kortkommandon till dina program i MacOS

Arbetet med tillämpningsprogram underlättas om du använder kortkommandon via tangentbordet för de åtgärder som utförs ofta. De flesta program har förberedda kortkommandon för många vanliga åtgärder. Men vissa åtgärder saknar kortkommandon och då är det användbart om du själv skapar egna kortkommandon för dessa åtgärder.

Vi skall som exempel beskriva hur du skapar ett kortkommando för åtgärden Exportera som PDF..., vilken finns tillgänglig i flera program som Anteckningar, Förhandsvisning och Safari.

Vi skall skapa ett kortkommando för åtgärden "Exportera som PDF...", vilken finns tillgänglig i programmen Anteckningar (vänster) Förhandsvisning (mitten) och Safari (höger).


Börja med att öppna Systeminställningar-Tangentbord och ta fram fliken Kortkommandon. Längst ner i listan till vänster väljer du alternativet Programkortkommandon, vilket tar fram en lista till höger med redan tillgängliga kortkommandon.

Listan med Programkortkommandon innehåller från början ett enda kommando.


För att skapa ett nytt kortkommando klickar du på knappen med ett +. En ny dialogruta visas då där du väljer om kommandot skall användas med Alla program eller enbart med ett visst program. Detta anger du då genom att klicka på Alla program och välja programmets namn i listan som visas. För enkelhetens skull väljer vi det förvalda alternativet Alla program.

Det viktigaste är sen att du skriver in Menynamn ordagrant som det ser ut i de program du vill kunna använda kortkommandot med. Glöm inte ev avslutande punkter! I vårt exempel skall vi därför skriva in Exportera som PDF...

Avslutningsvis måste du därefter ange ett kortkommando i fältet med detta namn. Du kan använda tangenterna skift, alt, cmd och valfri bokstav. Undvik att använda en kombination som redan är upptagen i datorn eller i dina tillämpningsprogram eftersom kortkommandot då inte fungerar. I vårt exempel väljer vi kortkommandot alt + cmd + p. Bekräfta dina inmatningar med knappen Lägg till vilket resulterar i att dialogrutan stängs och ditt kortkommando visas i listan hos inställningen Tangentbord.

Så här skapar du ett kortkommando som fungerar i alla de program som har tillgång till angivet Menynamn.

Vårt nya kortkommando visas nu i listan hos inställningen Tangentbord.När du skapat ett nytt kortkommando så bör du kontrollera att det finns tillgängligt i de program som har angivet Menynamn. Börja med att välja den aktuella menyn och gör en visuell kontroll. Prova därefter att kortkommandot får avsedd verkan.

Safari har nu tillgång till ditt nya kortkommando.Du kan även skapa kortkommandon för menyalternativ som finns tillgängliga via hierarkiska undermenyer. Som exempel kan nedanstående kortkommando i Safari användas för att dela en webbsida som en anteckning. Du behöver inte bekymra dig om hierarkin utan det räcker med att ange kommandot Anteckningar som Menynamn.

Exempel på kortkommando för en hierarkisk undermeny i Safari.


Om du får problem med att ett kortkommando inte fungerar så beror detta oftast på att tangentkombinationen redan är upptagen. Prova då att ändra denna tills kommandot fungerar.

De allra flesta tillämpningsprogram hos MacOS låter dig lägga till egna kortkommandon men det finns några undantag, bl a Adobes tillämpningsprogram som InDesign, Photoshop m fl.

Om du får den här varningen när du skapar egna kortkommandon
så beror det på att programmet saknar understöd för funktionen.

Öka upplösningen hos bilder med tjänsten AI Image Enlarger

De flesta bildbehandlingsprogram som Photoshop och Affinity Photo har funktioner som låter dig sampla upp bilder så att upplösningen ökar och kornigheten minskar. Men ett problem är att uppsamplingen ofta resulterar i defekter som dålig skärpa, flammigheter och annan distorsion.

På marknaden finns nu några tjänster som använder Artificiell Intelligens (AI) för att utföra betydligt effektivare uppsampling av bilder. Din bild skickas då via nätet till en kraftfull dator hos tjänsten och efter ett par minuter kan du ladda ner resultatet till din dator.

Jag har provat tjänsten AI Image Enlarger som kan användas kostnadsfritt för uppsampling av ett begränsat antal relativt lågupplösta bilder.

AI Image Enlarger finns tillgänglig via webbadressen:

https://imglarger.com

När du öppnar tjänsten så visas en sida med några inställningar och ett fält dit du drar din lågupplösta bild. För att kunna använda tjänsten kostnadsfritt så är du begränsad till bilder med en upplösning på maximalt 1200x1200 pixlar. Maximal uppsampling är dessutom begränsad till 4x.

Genom att uppgradera till tjänsterna Premium eller Pro så kan du sampla upp 8x för obegränsat antal bilder med upplösning upp till 2000x2000 pixlar för en månadskostnad på 15 resp 40 USD.

AI Image Enlarger har ett bra gränssnitt och är därför lätt att använda.


När du valt önskade inställningar och dragit din bildfil till det stora fältet så startar du omvandlingen via knappen Start. När omvandlingen är klar (efter ett par minuter) visas resultatet i webbläsaren och genom att högerklicka bilden får du en möjlighet att spara bilden på din hårddisk.

För att verkligen sätta tjänsten på prov så har jag samplat upp en lågupplöst bild med 156x198 pixlar av en Lunnefågel 4x till en upplösning på 624x792 pixlar. Originalbilden har låg kvalitet med mycket synliga pixlar. Efter uppsampling 4x så har bilden fått dramatiskt högre kvalitet utan några störande defekter.

Originalbilden överst har låg kvalitet med störande pixlighet medan den omvandlade bilden nederst blivit dramatisk mycket bättre utan allvarliga defekter.Sammanfattningsvis så är jag imponerad av resultaten vid uppskalning med AI Image Enlarger. Tjänsten är mycket användbar för uppskalning av lågupplösta bilder, t ex från mobila enheter eller andra bilder som är kraftigt beskurna och delförstorade. Om du nöjer dig med att sampla upp max 19 bilder per månad så är tjänsten dessutom kostnadsfri.

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av april.

© 2020 www.programsupport.se