ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Mars 2019

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Skapa tabeller med runda hörn i InDesign

InDesign har tyvärr ingen funktion som direkt kan skapa en tabell med synliga runda hörn. Men du kan kringgå begränsningen genom att först skapa en normal tabell utan synliga kantlinjer och sen klistra in den i en bildram med runda hörn och synliga kantlinjer.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Efterbehandla videoklipp i Photoshop CC

Moderna versioner av Photoshop kan konvertera ett filmklipp för användning med programmets Smarta filter vilket innebär att du kan efterbehandla samtliga bildrutor hos klippet via ett gemensamt kommando.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Hantera dokument hos iOS-enheter med appen Filer

En allvarlig begränsning hos mobila iOS-enheter är att de saknar ett gemensamt filsystem för de appar som är installerade på enheterna. Situationen har förbättrats något från och med systemversion iOS  11 där Apple erbjuder en ny app benämnd Filer som kan hantera dokument från andra appar.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Arbeta med flera Urklipp via Urklippshistorik i Windows 10

Den senaste uppdateringen till Windows 10 (ver 1809) som presenterades i oktober 2018 innehåller en användbar ny funktion som låter dig hantera flera olika Urklipp samtidigt.

Innan du kan använda funktionen måste du först aktivera den via Inställningar-System-Urklipp. Detta sker genom att du slår Urklippshistorik. Vid behov kan du även Synka dina Urklipp mellan flera olika enheter inloggade på samma Microsoft-konto.

Inställningen för att slå på Urklippshistorik.Urklippshistorik är mycket enkel att använda. Du kopierar markerade objekt som vanligt via kommandot Redigera-Kopiera eller tangentkommandot ctrl + c. Det nya är nu att du kan utföra detta flera gånger i följd utan att förlora tidigare information.

För att sen klistra in information i ett annat dokument eller i ett annat program använder du tangentkommandot windows + v istället för det normala kommandot ctrl + v. Systemet visar då en panel där du kan granska bilder av de lagrade urklippen. För att sätta in ett av urklippen klickar du på dess bild i panelen.

I den här panelen kan du studera lagrade Urklipp och klicka för att klistra in vald text eller bild i ett dokument.Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av april.


© 2019 www.programsupport.se