ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport mars 2011

Dags för ännu ett nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om hur du tar fram och publicerar video med dator

Idag finns ett stort antal prisvärda videokameror och redigeringsprogram som gör det möjligt för alla producera video med hög kvalitet till låg kostnad. Videofilmer används allt oftare som ett komplement till skriven information i presentationer och för publicering på webben. Men för att lyckas med videoproduktion krävs nya kunskaper och i den 65-sidiga rapporten får du utförlig information om val av kamera, inspelning, redigering i dator och distribution av filmer på olika media.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Ny kurs om hur du tar fram och publicerar video med dator

I samarbete med Populär Kommunikation erbjuder ProgramSupport nu en grundläggande kurs för informatörer om att göra video själv. Kursen genomförs i Stockholm den 14 april. Betalande medlemmar hos ProgramSupport har 10% rabatt på kursavgiften.

Mer information om kursen hittar du här:

PDFMaker i Acrobat X ger flera nya möjligheter hos Office 2010

Makrot PDFMaker som hjälper dig att skapa mer funktionsrika PDF-filer har i Acrobat X uppdaterats så att det fungerar med programmen i Office 2010. Bland flera nya intressanta funktioner kan nämnas möjligheten att infoga SWF-filer och videofilmer hos PowerPoint och Word innan du skapar PDF-filer.

Läs mer om nya PDFMaker i användartipsen till Acrobat:

Andra generationen av iPad

Trots att iPad bara har sålts under tre månader i Sverige har Apple redan presenterat iPad 2. Den nya modellen har dubbelt så snabb processor, snabbare grafik, två inbyggda kameror och möjlighet till skärmbildsdubblering på extern HD TV. iPad 2 är dessutom 33 % tunnare och 15 procent lättare än första modellen. Trots förbättringarna är priset oförändrat! Leveransstart i Sverige är den 25 mars.

Enligt en Sifo-undersökning genomförd i slutet av jan finns det 171 000 iPadar i Sverige. Det är Tidningsutgivarna som har beställt undersökningen som dessutom visar att 307 000 svenskar planerar att köpa en iPad under året.

Mer information om iPad 2 finner du hos Apple:

FileBrowser låter iPad hantera filer direkt på dina datorer

Överföring av filer mellan iPad och datorer har tidigare varit ganska krånglig eftersom man varje gång tvingas ansluta läsplattan till datorn och synkronisera med programmet iTunes. Appen FileBrowser (pris 22 kr) underlättar hanteringen avsevärt eftersom den låter iPad komma åt dina datorers, och ev anslutna NAS-enheters, hårddiskar via det trådlösa nätverket.

FileBrowser kommunicerar via SMB-protokoll som fungerar med Mac OSX 10.5 eller senare, Windows XP, Vista och Windows 7 samt med flera vanliga NAS-enheter. Du kan spara nödvändiga inställningar som genvägar så att du snabbt kommer åt dina favoritmappar på datorerna. Det går också att ställa in FileBrowser så att appen kräver ett lösenord innan du kan komma åt information i nätverket.

FileBrowser låter dig kopiera filer mellan läsplattan och datorer i båda riktningarna. Du kan skapa personliga mappar på läsplattan där kopierade filer lagras. Det går även att öppna filer från datorerna i någon av de appar hos läsplattan som har understöd för filformatet.

FileBrowser hos iPad hanterar här hårddisken hos en av datorerna i det trådlösa nätverket. Du kan skapa bokmärken för att underlätta åtkomsten till mappar, både hos datorn och hos iPad.

Första stora felrättningen till Windows 7

Microsoft har presenterat den första stora felrättningen till operativsystemet Windows 7, vilken benämns Windows 7 Service Pack 1. Förutom ett stort antal felrättningar så förbättrar uppdateringen även prestanda, speciellt när Windows körs via sk virtuella maskiner. Med denna felrättning så blir Microsofts mest framgångsrika operativsystem ännu bättre.

Du kan ladda ner Windows 7 Service Pack 1 från Microsofts webbplats. Det finns två olika varianter beroende på om du arbetar med 32-bitars eller 64-bitars versionerna av Windows 7. Räkna med att nerladdningen tar lång tid eftersom filerna är 500 MB alternativt 1 GB, beroende på variant.

Hämta Windows 7 SP1 härifrån:


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av april.

© 2011 www.programsupport.se