ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport mars 2007

Dags för vårens första nyhetsbrev med tips till ditt eget arbete i grafiska program.

Kurs om digitalfoto med din egen kamera – nu i Sörmland

Lär dig att fånga och berätta med bilder och att använda din egen digitalkamera fullt ut. Två dygn i inspirerande slottsmiljö på Stjärnholm i Sörmland. Betalande medlemmar hos ProgramSupport får 20% (1740 kr) rabatt på kursavgiften!

Mer information om kursen hittar du här

Ny rapport om Office 2007

Avdelningen Rapporter har utökats med en PDF-fil som presenterar nya möjligheter (och begränsningar) med Office 2007. Denna rapport är fritt tillgängliga för alla under en begränsad tid!

Läs mer i avdelningen Rapporter

Nya användartips till Acrobat 8

Adobes senaste version av Acrobat har ett förbättrat användargränssnitt och erbjuder flera nya funktioner, bl a nya sätt att skapa PDF-filer samt möjlighet att fylla i och spara elektroniska blanketter med Adobe Reader.

Läs mer i avdelningen Användartips till Acrobat

Nya användartips om hur du färgkorrigerar bilder i Photoshop

Många bilder från digitalkameror exponeras under besvärliga ljusförhållanden som tidig morgon, sen kväll eller inomhus i lysrörsbelysning vilket resulterar i felaktig färgåtergivning. Photoshop erbjuder flera bra funktioner för snabb färgkorrigering av sådana bilder

Läs mer i avdelningen Användartips till Photoshop

Bättre avstavningar i dina dokument

Felaktiga avstavningar är ett vanligt problem vid arbete med texter i ordbehandlings- och layoutprogram. Även moderna program som Word och InDesign får ofta problem med långa ord, sammansatta ord och facktermer. Om du behöver korrigera avstavningar manuellt så är det mycket viktigt att du inte gör detta genom att skriva in ett synligt bindestreck. Ett sådant hårt bindestreck riskerar nämligen att följa med ordet vid redigering av texten och synas även när det inte längre behövs.

För att manuellt korrigera en avstavning skriver du istället ett mjukt bindestreck, vilket hos Word fås genom att trycka Ctrl och - samtidigt medan du hos InDesign måste trycka Ctrl, Skift och - samtidigt (Hos Macintosh använder man tangenten Kommando istället för Ctrl). Om du vill förhindra att ett ord avstavas matar du in ett mjukt bindestreck omedelbart före ordet.

Ett mjukt bindestreck syns enbart när det behövs, dvs när ordet avstavas på den angivna platsen. Om du väljer att visa dolda tecken på skärmen så presenteras dock de mjuka bindestrecken via en liten symbol.

Exempel på mjuka bindestreck i ett dokument hos InDesign. Studera orden malldokument, blanketthäften och originalet där samtliga har ett kort blått streck där de mjuka bindestrecken skrivits in. Hos ordet fungerar har det mjuka bindestrecket resulterat i en synlig avstavning.

Texter från Word som monteras i InDesign bibehåller ev inmatade mjuka bindestreck som fungerar direkt efter monteringen. Uppmuntra därför dina kollegor att redan vid inskrivning av text ange var de vill avstava långa och sammansatta ord via mjuka bindestreck!

Det var allt för den här gången. Hör gärna av dig med egna önskemål och synpunkter på innehållet. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av april.

© 2007 www.programsupport.se