ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport mars 2006

Efter en av de hårdaste vintrarna i mannaminne skall det nu bli skönt att byta ut snöskottning, snöpulsning, skrapning av bilrutor och annan tidskrävande sidoverksamhet mot mer kreativt arbete framför datorn!

Fortsatt stort intresse för webbplatsen

Antalet användare hos ProgramSupport fortsätter att växa och hittills har 10 000 unika besökare gjort mer än 25 000 besök hos webbplatsen sen premiären förra sommaren. Mer än 4000 av besökarna har sparat en favorit i sin webbläsare vilket tyder på att de hittat användbar information och har för avsikt att återvända igen. De mest populära avdelningarna är Användartips och Problemlösning.

Anmälningstiden för Publishing-Dagen 2006 går snart ut

Publishing-Dagen 2006 genomförs under våren av ProgramSupport i samarbete med Populär Kommunikation på sex olika orter i Sverige. Årets tema är Bilder och under dagen får du massor med konkreta tips för hur du kan få din egen information att nå fram bättre till mottagarna.

Medlemmar hos ProgramSupport får 20% rabatt på kursavgiften. Mer information om kursen hittar du på webbplatsen.

Redigera via dra och släpp hos Word och InDesign CS2

De flesta som arbetar med moderna versioner av Word känner säkert till att man kan flytta ett markerat textavsnitt genom att dra det med musen och släppa det på en annan plats i textflödet. Denna mycket användbara funktion har nu fått en motsvarighet även hos InDesign CS2. Dock måste du själv en gång för alla aktivera funktionen i dialogrutan Inställningar för Text genom att klicka för alternativet Aktivera i layoutvyn i området Redigera text genom att dra och släppa.

Skapa bildfiler med PowerPoint

Visste du att PowerPoint är världens mest använda program för att rita bilder? Drivna användare av Illustrator, FreeHand och CorelDRAW fnyser ofta föraktfullt när PowerPoint kommer på tal. Men eftersom väldigt många informatörer enbart har tillgång till PowerPoint skapas stora mängder bilder med programmet. Nyare versioner av PowerPoint har rikligt med färdiga former tillgängliga i verktygsfältet Rita. Ett vanligt problem med PowerPoint som bildprogram är dock hur man skall spara bilder så att de kan användas i andra tillämpningsprogram. Alla versioner av PowerPoint kan skapa en bildfil av den visade presentationsbilden via kommandot Arkiv Spara som följt av ett val av lämpligt bildfilsformat. Om du väljer något av filformaten WMF i Windows eller PICT i Macintosh skapas objektbilder som är skalbara. Med de senaste versionerna PowerPoint 2003 för Windows och PowerPoint 2004 för Macintosh går det även att spara delar av en bild om du markerar önskade objekt, högerklickar och väljer Spara som bild.

Nytt datvirus till Mac OS X!

Användare som kör Macintosh med OS X har tidigare varit förskonade från de virusangrepp som med jämna mellanrum drabbar PC-världen. Nu har emellertid en sk trojan med namnet Oompa Loompa börjat sprida sig bland Macintosh-användare. Detta virus utger sig för att vara en JPEG-bild men när du försöker öppna den så visas istället en dialogruta som uppmanar dig att skriva in datorns administratörslösenord, vilket du naturligtvis inte skall göra i ett sådant läge! Spridningen sker genom att Oompa Loompa skickar kopior av sig själv till andra datorer som finns med i den smittade datorns iChat-kontaktlista. Än så länge har inga andra allvarliga konsekvenser rapporterats men alla som arbetar med Macintosh bör vara extra vaksamma en tid framöver.

Intressanta trender för digitalkameror på PMA-mässan

Ytterst få teknikområden kan visa upp lika snabb utvecklingstakt som branschen för digitalkameror. De flesta stora tillverkare brukar lanserar nya modeller på den gigantiska PMA-mässan i Florida, som nyligen avslutades. Tidigare år har tillverkarna konkurrerat med nya kameror som ständigt fått allt fler megapixlar men nu verkar denna kapplöpning vara över. De flesta bedömare är eniga om att dagens kameramodeller med 6-9 megapixlar mer än väl räcker till för att ge bra bildkvalitet. Allt fler tillverkare har därför presenterat kameror som istället erbjuder större bildskärm för visning av exponerade bilder, inbyggd bildstabilisator som eliminerar skakningar, trådlös bildöverföring via WLAN, högre ljuskänslighet samt funktioner för automatisk korrigering av felexponering, röda ögon mm.

Det var allt för den här gången. Hör gärna av dig med synpunkter och önskemål om innehållet på webbplatsen. Nästa nyhetsbrev kommer i början av april.

© 2006 www.programsupport.se