ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Maj 2021

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Anpassa monterade bilder via panelen Egenskaper hos InDesign

När digitala fotografier monteras i förberedda ramar hos InDesign så är det relativt sällan som bilden har rätt storlek från början. Programmet har flera kommandon för passning i menyn Objekt men arbetet går snabbare om du använder den nya panelen Egenskaper som har knappar för passning i området Rammontering.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign

Förminska sida så att överskjutande text får plats hos Word

Ibland händer det att texten hos ett dokument inte får plats på hela sidor utan att enstaka rader hamnar överst på en i övrigt tom sida. Word 2016 har en funktion benämnd Förminska en sida som kan lösa problemet genom att skala ner all text automatiskt.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Få bättre kontroll genom att visa filnamnstillägg för dokument

De flesta dokument identifieras via ett filnamnstillägg bestående av en punkt följt av en bokstavskombination med tre eller fyra tecken. Filnamnstilläggen har till uppgift att identifiera vilket program som skall öppna ett dokument när man dubbelklickar på det.

Från början är operativsystemen Windows och MacOS förinställda för att dölja filnamnstilläggen hos dokument men via en enkel inställning kan du välja att visa tilläggen för alla filer. Den stora fördelen med att ha tilläggen synliga är att du får bättre kontroll över ditt arbete, särskilt om du arbetar med grafiska program som kan hantera filer av flera olika typer. Nackdelen med att ha tilläggen synliga är att filnamnen blir aningen längre men i de flesta fall spelar detta mindre roll.

Filnamnstillägg hos några vanliga grafiska program

I nedanstående tabell finns en översikt över tilläggen hos dokumenten från de vanligaste grafiska programmen. I slutet av tabellen listas även några vanliga standardiserade filformat som kan hanteras av flera olika program:

Tillämpningsprogram

Filnamnstillägg

Kommentar

Acrobat

.pdf

CorelDraw

.cdr

 

Excel

.xls, .xlsx

.xlsx från och med version 2007

FrameMaker

.fm

 

Illustrator

.ai

 

InDesign

.indd

 

Photoshop

.psd

 

PowerPoint

.ppt, .pptx

.pptx från och med version 2007

Premiere Pro

.prproj

 

Visio

.vsd, vsdx

.vsdx från och med version 2007

Word

.doc, .docx

.docx från och med version 2007

Textfiler

.txt

Text utan utformningar

JPEG bildfiler

.jpg

Hanteras av flera program

PNG-bildfiler

.png

Hanteras av flera program

TIFF-bildfiler

.tif

Hanteras av flera program

EPSF-bilder

.eps

Hanteras av flera program

Ljudfiler

.wav

Hanteras av flera program

Videofilmer i MacOS

.mov

Hanteras av flera program

Videofilmer i Windows

.wmv

Hanteras av flera program

Videofilmer komprimerade

.mp4

Hanteras av flera program

 

Visa filnamnstillägg i Windows

Med Windows grundinställning så visas inte filnamnstilläggen när du bläddrar i mappar med dokument via Utforskaren.

Med Windows grundinställt visas inte filnamnstilläggen hos dokument.


För att visa filnamnstillägg så öppnar du valfri mapp, tar fram fliken Visa och bockar för alternativet Filnamnstillägg. Denna inställning blir därefter förval för alla andra mappar hos datorn.

När du bockat för Filnamnstillägg så visas de hos samtliga mappar i datorn.


Visa filnamnstillägg i MacOS

Även MacOS är från början grundinställt för att inte visa filnamnstillägg. Detta kan du lätt ändra en gång för alla genom att i Finder välja Finder-Inställningar, ta fram fliken Avancerat och bocka för Visa alla filnamnstillägg. Denna inställning gäller därefter för alla mappar hos datorn under förutsättning att du inte gjort undantag för vissa filer via dialogrutan Visa info.

Med alternativet Visa alla filnamnstillägg så ändrar du
datorns grundinställning för alla mappar.Alla dokument visas nu med sina samhörande filnamnstillägg.

Välj vilket program som skall öppna dokument

När du installerar tillämpningsprogram på datorn så associeras filer från det senast installerade programmet automatiskt med ett visst rekommenderat filtillägg. Om du har många snarlika program på datorn så händer det ibland att dina associationer kan peka på ett olämpligt program som då öppnas när du dubbelklickar dokument av denna typ.

Ändra association i Windows

För att ändra association hos en viss filtyp markerar du en sådan fil, högerklickar och väljer kommandot Egenskaper. I dialogrutan som då visas klickar du på knappen Ändra i området Filtyp. Windows visar då en ny dialogruta där du kan välja vilket program som skall användas för att öppna den aktuella filtypen i fortsättningen. Bekräfta ändringen via knappen OK:

Så här ändrar du så att JPEG-filer öppnas i Photoshop på din dator.


Ändra association i MacOS

För att ändra association hos en viss filtyp markerar du en sådan fil, högerklickar och väljer kommandot Visa info. I dialogrutan Visa info (som innehåller mycket information) rullar du ner till områdena Namn och filtillägg samt Öppna med och viker upp dessa genom att klicka på triangelsymbolerna. För att ändra associationen klickar du på knappen med namn på tillämpningsprogram i området Öppna med, vilket visar en meny med flera olika tänkbara program.

Välj önskat tillämpningsprogram i menyn och bekräfta genom att klicka på knappen Ändra alla som visas under menyn.

Så här ändrar du så att JPEG-filer öppnas i Photoshop på din dator.


Lägg även märke till alternativet Göm tillägg i ovanstående dialogruta. Med detta alternativ kan du ändra din personliga grundinställning för visning av filnamnstillägg, men enbart för den aktuella markerade filen.


Arbeta effektivare genom att ansluta en extra bildskärm

Att utrusta din dator med en extra bildskärm är bland det bästa du kan göra för att höja din produktivitet, särskilt om du arbetar med en bärbar dator som ju ofta har begränsad skärmstorlek.

Bildskärmar med storleken 24 tum och 27 tum är numera så prisvärda att alla har råd med en sådan investering. Priserna på moderna bildskärmar börjar vid ca 1500 kr och en 27 tums skärm behöver inte kosta mer än ca 3000 kr. Se dock till att du väljer en skärm som har upplösningen 2560x1440 pixlar eller mer.

Alla bärbara datorer har en eller flera portar för anslutning av externa bildskärmar. Anslutningen sker oftast via HDMI-kontakter men hos moderna datorer går det även att ansluta bildskärmar via USB-C.

Om du arbetar med en stationär dator går det att vid behov bygga ut datorn med ett eller flera grafikkort som driver var sin skärm.

Även en liten bärbar dator kan driva en stor bildskärm.

 

Tips för hur du kan utnyttja två skärmar

När du önskar arbeta med två program öppna samtidigt så är det lämpligt att dra det ena programmets fönster till den största skärmen och maximera fönstret. Datorn kommer då ihåg denna konfiguration så att programmet fortsätter att öppna sig på detta sätt i fortsättningen, även efter att du startat om datorn.

När du arbetar med Adobes program, som ju erbjuder ett stort antal paneler med inställningar, så kan det vara lämpligt att ha panelerna på den lilla skärmen och dokumentfönstren på den stora skärmen.

Om du behöver ha bekväm tillgång till ett stort antal filer i olika mappar så är det användbart att positionera mapparna på den ena skärmen och aktiva dokument på den andra.

Under videomöten med program som Zoom eller Teams så kan du visa den delade skärmbilden på den stora skärmen samtidigt som du har programmets många miniatyrbilder av deltagarna på den andra mindre skärmen.

Utöka arbetsytan med Inställningen Bildskärm

När du ansluter en extra bildskärm till din dator första gången så brukar båda skärmarna visa samma bild. För att du skall ha nytta av en extra skärm så måste du därför ställa in grafikkortet så att skärmen istället utökar din arbetsyta. Detta genomförs en gång för alla med inställningen Bildskärm hos operativsystemet.

Bildskärmsinställning med Windows

För att utöka arbetsytan börjar du med att ta fram underavdelningen Visningsalternativ hos inställningen Bildskärm. Rulla ner till området Flera bildskärmar och välj Utvidga dessa bildskärmar i menyn som visas. Detta ger dig möjlighet att visa olika information på de anslutna skärmarna.

Nödvändig inställning för att få utökad arbetsyta med två eller flera bildskärmar.
När du valt att utöka arbetsytan så är det även lämpligt att rulla upp till området Ordna om dina bildskärmar. Här visas två eller flera rektanglar som symboliserar arbetsytan hos var sin skärm. Beroende på hur din externa skärm är placerad i förhållande till datorn så kan du här ordna om skärmarna så att rektanglarna överensstämmer med den fysiska placeringen.

Dra rektanglarna tills deras position överensstämmer med skärmarnas fysiska placering.


Bildskärmsinställning med MacOS

För att utöka arbetsytan med två bildskärmar hos MacOS tar du fram fliken Uppställning hos inställningen Bildskärm. Ta vid behov bort förbockningen vid Skärmbildsdubblering så att du får upp två eller flera rektanglar som symboliserar var sin bildskärm. Vid behov kan du arrangera om rektanglarna så att de motsvarar den verkliga fysiska placeringen hos skärmarna.

Hos MacOS är det även möjligt att flytta menyraden (den lilla vita rektangeln överst) så att menyerna hos datorn visas på önskad skärm.

Rekommenderad inställning när en stor extern 27-tums bildskärm ansluts till en bärbar MacBook Pro med 15 tums inbyggd skärm.

 

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av juni.© 2021 www.programsupport.se