ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Maj 2020

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Styckeformat med automatisk numrering hos InDesign

När du arbetar med numrerade listor kan du spara massor med tid genom att ta fram Styckeformat som hanterar numreringen automatiskt.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Använd pipetten hos PowerPoint för att hämta färg

När du arbetar med grafiska objekt i PowerPoint är det viktigt att du är konsekvent vid val av färger. Verktyget Pipett kan användas både för att hämta färg från andra objekt hos PowerPoint och från objekt hos webbsidor.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Skanna dokument med appen Anteckningar

Appen Anteckningar, som ju finns förinstallerad på alla modeller av iPhone och iPad, kan användas för att skanna in pappersdokument. Vid skanning används den mobila enhetens kamera som ger relativt hög kvalitet.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Använd din mobila enhet som en webbkamera med hög kvalitet

Digitala möten och kurser via verktyg som MS Teams, Skype, Zoom, OBS m fl har under coronakrisen fått ett enorm uppsving. Många arbetar numera hemifrån med sin bärbara dator eller mobila enhet uppkopplad mot nätet. Den inbyggda webbkameran hos datorn har ofta begränsad kvalitet och blir då en flaskhals när man försöker få bättre resultat hos utsändningen.

De allra flesta inbyggda webbkameror har begränsad upplösning och dålig ljuskänslighet. Många söker därför efter ett alternativ som kan ge bättre kvalitet och större flexibilitet. På marknaden finns flera externa webbkameror, bl a från Logitech, som ger bra kvalitet och som ansluts till datorn via USB-porten. Men eftersom priserna börjar vid ca 1000 kr och efterfrågan just nu är väldigt hög och så kan det vara svårt att få tag i en sådan extern webbkamera.

En intressant och mycket prisvärd lösning på problemet är då att använda en modern mobiltelefon som webbkamera genom att komplettera den med lämplig app och ansluta den till datorns USB-port. Jag har själv provat en sådan app benämnd EpocCam som finns för mobila enheter både med iOS och med Android. Appen fungerar dessutom via lämpliga drivrutiner både med Windows och med MacOS.

Appen EpocCam finns i två olika varianter

EpocCam finns tillgänglig i två olika varianter. EpocCam (grön symbol) är gratis men har en maximal upplösning på 1280x720 pixlar och kan enbart överföra video och ljud till datorn via WiFi. EpocCam HD (röd symbol) kostar 99 kr, kan ställas in för upplösningar på upp till 1920x1080 pixlar (Full HD) och kan anslutas till datorn även via USB-porten. Detta ger kortare fördröjning (lagg) och möjlighet att strömförsörja telefonen via USB-porten. HD-varianten låter dig dessutom välja var kameran skall fokusera genom att du pekar på skärmen.

Jag har provat båda varianterna och naturligtvis valt att använda EpocCam Pro på grund av bättre kvalitet och strömförsörjningen. Den enda rimliga anledningen för att prova gratisvarianten är om man först vill försäkra sig om att lösningen fungerar med aktuell telefon och dator innan man köper Pro-varianten.

Appen EpocCam finns tillgänglig både för iOS och för Android
i två olika varianter.

 

Installera drivrutin i datorn

För att EpocCam skall kunna kommunicera via datorn måste du förutom appen hos mobiltelefonen även installera en drivrutin i datorn. Denna finns tillgänglig via webbadressen:

https://www.kinoni.com/

Drivrutinen finns tillgänglig både för macOS 10.11 och nyare samt för Windows 7 och nyare. Webbplatsen innehåller tydliga anvisningar både för nerladdning och för installation av drivrutinen. Du behöver inte göra några inställningar hos datorn efter installation.

Webbplatsen kinoni.com erbjuder bra anvisningar för hur du kommer igång med appen EpocCam.

 

Installationen av drivrutinen i datorn fungerar smärtfritt i de flesta fall.


Montera telefonen på ett bordsstativ och anslut till datorn

För att du skall få en stabil videobild med bra flexibilitet avseende kamerans placering så är det lämpligt att du monterar telefonen på ett litet bordsstativ med en hållare för telefonen. Placera kamerans objektiv i ögonhöjd och se till att belysningen i rummet är mjuk och jämn. Undvik fönster och synliga ljuskällor i bakgrunden!

Anslut telefonen till datorns USB-port via en vanlig Lightning till USB-kabel för iPhone eller en USB-C kabel för Android. Härigenom kan datorn strömförsörja telefonen hur länge som helst vilket krävs vid långa möten.

iPhone monterad på ett kompakt och stabilt bordsstativ (Manfrotto). Tryckknappen på sidan hos stativet gör det lätt att rikta in och ställa in horisontlinjen hos kameran.

 

Grundinställning av appen EpocCam

Första gången du öppnar appen EpocCam bör du peka på symbolen kugghjul till höger och göra ett par grundinställningar. Detta tar fram en panel där du kan välja Connection method till alternativet USB och NDI resolution till 1920x1080 (om du vill använda full upplösning hos kameran). Peka på den dubbelriktade pilen hos appen om du önskar spegelvända bilden hos telefonen.

Undvik att använda WiFi för överföringen till datorn eftersom detta ger en märkbar eftersläpning hos både bild och ljud. Om du har en långsam internetuppkoppling så kan du begränsa datamängden genom att sänka upplösningen hos kameran.

Rekommenderad inställning hos appen EpocCam för att få bästa möjliga kvalitet.


Aktivera telefonens kamera i din programvara för möten

Drivrutinen i datorn ser till att telefonens kamera blir tillgänglig som ett alternativ till datorns inbyggda webbkamera. Hos Windows kan du prova detta genom att öppna tillämpningen Kamera.

Alla mötesprogram som Teams, Skype, Zoom m fl har inställningar som låter dig välja vilken kamera med tillhörande mikrofon som skall användas. Hos Teams får du fram Enhetsinställningar genom att klicka på de tre punkterna i mitten hos den lilla flytande panelen och välja Visa enhetsinställningar.

Rekommenderade Enhetsinställningar så att din mobilkamera används i Teams.

 

"Städa" ditt kontor genom att göra bakgrunden oskarp

De flesta mötesprogram erbjuder numera en funktion som kan byta ut en stökig och ostädad bakgrund mot något vackert motiv eller enbart genom att göra bakgrunden oskarp. För att få bästa möjliga resultat med detta så krävs egentligen ett enfärgat (helst grönt) pappark som skymmer bakgrunden i ditt rum. Men i de flesta fall så fungerar det ganska bra utan färgat ark om du nöjer dig med enbart oskarp bakgrund.

Med Bakgrundsinställningar hos Teams så kan du göra din bakgrund på kontoret oskarp så att inte den stökiga miljön stör samtalet för mycket. Tyvärr finns ingen funktion som kan ta bort ev rynkor och andra skönhetsfel hos dig själv!


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av juni.


© 2020 www.programsupport.se