ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Maj 2016

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ta fram PDF-blanketter med InDesign

InDesign CS6 och nyare versioner ger dig möjlighet att ta fram blanketter med programmet. Acrobat Pro behövs enbart för att aktivera blanketten så att den kan sparas om med Adobe Reader.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Spela videofilmer i presentationer hos PowerPoint 2016

Videoklipp i presentationer är ett utmärkt hjälpmedel för att förtydliga informationen och minimera behovet av långa texter. Hos PowerPoint 2016 för Windows har det blivit betydligt enklare att infoga och spela upp videofilmer från webbtjänsten YouTube än hos tidigare versioner av programmet.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Adobes mobila appar samverkar med tillämpningar via molnet

Flera programleverantörer som Apple, Microsoft och Adobe erbjuder numera mobila versioner av sina tillämpningsprogram. Med moderna mobila enheter som iPhone 6s, Samsung Galaxy S7 och iPad Pro blir det då möjligt att genomföra en del av det dagliga arbetet ute i fält med den mobila enheten och sen överföra resultatet via molnet till datorn för slutlig bearbetning.

Adobe har lagt ner mycket arbete på att ta fram appar som på olika sätt kompletterar de grafiska programmen Acrobat, Illustrator, Photoshop, Lightroom, InDesign och Premiere. Samtliga appar från Adobe kan laddas ner kostnadsfritt men för att du skall ha full nytta av dem krävs naturligtvis att du även har tillgång till Adobes tillämpningsprogram.

Några av de mest användbara mobila apparna från Adobe.

 

Acrobat Reader med Mobile Link

Den senaste versionen av Acrobat Reader för mobila enheter och datorer har en mycket användbar funktion benämnd Mobile Link som automatiskt synkroniserar PDF-filer tillgängliga på alla enheter som är inloggade på samma Creative Cloud-konto. Du måste själv, en gång för alla, aktivera funktionen på de olika enheterna.

Med Mobile Link aktiv så skickas PDF-filer automatiskt till Adobes molntjänst så snart du öppnar dem på någon enhet. Detta sker i bakgrunden utan att du märker det men funktionen kräver naturligtvis att du har en bra uppkoppling till nätet.

Den stora fördelen med automatisk synkronisering är att du alltid har tillgång till aktuell filversion på alla dina enheter. Du kan därför ta fram PDF-filer på din kontorsdator och öppna dem i Acrobat DC för att utföra synkronisering. Därefter är det möjligt att komma åt filerna på en mobil enhet och läsa dem eller genomföra ändringar. Alla redigeringar synkroniseras då automatiskt till molnet så att du har tillgång till dem på övriga enheter.

Dessa filer har nyligen varit öppnade på en dator och blir därmed automatiskt tillgängliga på dina mobila enheter.

Moderna mobila enheter har mycket bra prestanda

De mobila enheterna iPhone 6s, Samsung Galaxy S7 och iPad Pro 9,7 tum är utrustade med kameror som har bra objektiv och sensorer som ger bilder med upp till 12 megapixels upplösning. Enheterna kan även spela in videofilmer med 1080p- eller 4K-kvalitet.

Eftersom processorkraften hos sådana mobila enheter är jämförbar med bärbara datorer blir det möjligt att använda enheterna både för efterbehandling av bilder och för grundläggande videoredigering.

Kameran hos nya iPad Pro kan spela in video med slowmotion och även med 4K-kvalitet.

 

Synkronisera bilder via Bildström

Funktionen Bildström hos mobila enheter med iOS synkroniserar automatiskt bilder mellan alla enheter som är inloggade på samma iCloud-konto. Detta gör det möjligt att fotografera med iPhone, redigera med iPad och använda resultatet på din dator utan krångliga manuella filöverföringar. Enda kravet är att du har en bra bredbandsuppkopling för alla enheterna.

Alla bilder som du exponerar med en mobil enhet kan via Bildström bli gemensamt tillgängliga på alla dina enheter.

 

Fotobehandling med Photoshop Mix och Photoshop Fix

Appen Photoshop Fix låter dig utföra grundläggande efterbehandling av bilder som är exponerade med den mobila enhetens kamera. Photoshop Mix erbjuder även funktioner för att skapa montage via bilder i flera lager. Du kan läsa mer om dessa båda appar i avdelningen Användbara appar till mobila enheter.

Resultatet av efterbehandlingar kan sparas lokalt i den mobila enhetens Kamerarulle, i ditt personliga Creative Cloud-moln, i appen Lightroom eller skickas till Photoshop CC hos en dator som är inloggad på din molntjänst. Om du skickar en bild till Photoshop öppnas den automatiskt i programmet så att du kan utföra fler redigeringar.

Om du väljer kommandot Skicka till Photoshop CC så
öppnas bilden i Photoshop på din dator.

 

Hantera bildsamlingar via Lightroom Mobile

Appen Lightroom mobile är avsedd att användas tillsammans med programmet Lightroom 5.4 eller nyare på Windows alt Mac OSX. Bilderna som skall hanteras av appen måste vara lagrade i en bildsamling hos programmet. Denna bildsamling görs gemensamt tillgänglig via Adobes molntjänst Creative Cloud. Lightroom mobile kräver därmed att du har en licens för persondatorprogrammet och ett konto hos Adobes molntjänst.

Du kan läsa mer om Lightroom Mobile i avdelningen Användbara appar till mobila enheter.

 

Videoredigering med Premiere Clip

Med appen Adobe Premiere Clip kan du utföra grundläggande redigering av videofilmer på mobila iOS-enheter. Filmklippen hämtas antingen från den mobila enheten eller från Creative Cloud-molnet.

När du är klar med redigeringen kan den färdiga filmen delas på flera olika sätt. Med alternativet Redigera i Premiere Pro skapas en kopia av projektet som lagras i ditt privata Creative Cloud-moln.

Om du delar en film med detta alternativ exporteras hela projektet tillsammans med en XML-fil som lagras i ditt privata Creative Cloud-moln. Du kan därefter öppna projektet med programmet Premiere Pro CC 2015 på din dator och finslipa resultatet med de kraftfulla verktygen hos detta program.

Du kan läsa mer om Premiere Clip i avdelningen Användbara appar till mobila enheter.

Hantera Adobes moln med appen Creative Cloud

Appen Creative Cloud låter dig studera och hantera filerna i ditt personliga Creative Cloud-moln. Du kan skapa mappar, byta namn, flytta filer och ta bort filer.

 

Appen Creative Cloud ger dig bra överblick över ditt personliga moln hos Adobe.

 

Handledning via appen Creative Cloud Tutorials

Moderna versioner av Adobes tillämpningsprogram erbjuder massor med funktioner som inte alltid är så enkla att bemästra för sporadiska användare. Appen Creative Cloud Tutorials innehåller flera lektioner (vissa som videofilmer) där du får konkret hjälp med programmen Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, After Effects, Lightroom, Muse, Dreamweaver, Flash Pro m fl.

Exempel på en videolektion till InDesign hos Creative Cloud Tutorials.

 

Länka till en tidpunkt inne i en videofilm på YouTube

YouTube erbjuder numera en enorm mängd videoklipp med både användbar information och amatörmässiga inspelningar. I många sammanhang är det önskvärt att kunna dela med sig av de guldkorn som man hittar på nätet. Eftersom många filmklipp kan pågå i flera minuter är det då lämpligt att länka till den tidpunkt när det intressanta avsnittet börjar.

Börja med att navigera till det klipp du vill länka till. Du kan därefter antingen spela upp filmen och stoppa vid önskad tidpunkt eller snabbspola genom att dra den röda cirkeln längs tidslinjen.

Pågående snabbspolning i ett videoklipp via dragning med muspekaren.

 

När du hittat önskad tidpunkt i videoklippet klickar du på knappen Dela vilket tar fram fler knappar med verktyg och ett textfält som visar webbadressen till klippet. Om du bockar för kryssrutan Startar vid kompletteras webbadressen med en tidsangivelse för den tidpunkt du valt.

Du kan nu markera webbadressen och klistra in den i adressfältet hos ett nytt webbläsarfönster eller i ett mejl som du skickar till en kollega. Adressen startar då uppspelningen av det aktuella klippet på den tidpunkt som du valt ut.

Du kan kopiera webbadressen och använda den i något annat program för att starta uppspelningen på önskad tidpunkt.

 

 

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av juni.


© 2016 www.programsupport.se