ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport maj 2014

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Bättre bildspel med PowerPoint 2013

Den senaste versionen av PowerPoint har flera nya användbara funktioner som underlättar visningen när programmet används för att visa bildspel med TV eller projektor.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Automatiska bokmärken i PDF-filer från InDesign

Navigering i PDF-filer går betydligt lättare om filerna har bokmärken. Bokmärken kan läggas in manuellt med Acrobat men det går även få automatiska bokmärken om PDF-filer tas fram från InDesign-dokument.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Flera förbättringar hos FrameMaker 12

FrameMaker är ett kraftfullt verktyg för framtagning av långa dokument som manualer och böcker. Programmet har funnits på marknaden ända sen början av 90-talet och Adobe har nu äntligen anpassat gränssnittet till den etablerade standarden hos övriga program i Adobe Creative Suite.

Läs mer i avdelningen Användartips till FrameMaker:

Konvertering av videofilmer med Wondershare Video Converter

Allt fler informatörer använder videofilmer för att distribuera information. Ett problem med videofilmer är dock att de kan lagras i flera olika filformat som inte alltid fungerar på alla datorer. Wondershare Video Converter Ultimate är ett lättanvänt och kraftfullt program som kan konvertera videofilmer mellan de flesta olika filformat som används på marknaden.

Programmet är mycket lätt att använda och kräver inga tekniska förkunskaper. Börja med att dra videofilmen till programmets fönster. Du kan lägga flera filmer i en kö så att de konverteras efter varandra via ett gemensamt kommando.

Hanterar de flesta mobila enheter och filformat

Programmet hjälper dig också att välja lämpligt filformat och kvalitet för resultatet av konverteringen. Under fliken Device finns ett stort antal inställningar för vanliga mobila enheter som iPhone, iPad, Apple TV, Samsung Galaxy, Windows Phone mm. Du behöver därför inte bekymra dig om vilka inställningar som är lämpliga för resp enhet.

Du kan naturligtvis även välja önskat filformat manuellt från fliken Format. Programmet har understöd för de flesta filformat för video som MOV, MP4, WMV, AVI, M4V, MPEG-2, DIVX, MKV, MPEG-1, DV, VOB, 3GP, OGV, WebM mm. För varje filformat kan du även anpassa kvalitet, storlek på filmfönster, komprimering mm genom att klicka på symbolen Settings (ett kugghjul) vilket tar fram en dialogruta.

Möjligt att redigera filmer

Vid behov kan du via knappen Edit (pennsymbolen) ta fram ett fönster för att förhandsgranska filmen före konvertering. I detta fönster finns funktioner för att trimma klippet, beskära bilden, korrigera ljus och färg, lägga in ett vattenmärke och en egen text.

Du kan spara alla personliga inställningar som en namngiven Favorite så att det går snabbare att använda dem nästa gång.

Konverteringen startar när du klickar på knappen Convert som har en rotationssymbol. Under pågående konvertering visas en förloppsindikator och en uppskattning av filmens storlek samt kvarvarande tid.

Wondershare Video Converter Ultimate är mycket lätt att använda. Dra en film till fönstret, välj någon av de färdiga mallarna och klicka på knappen Convert.


Bra prestanda vid konvertering

Wondershare Video Converter Ultimate har bra prestanda vid konvertering av videofilmer. Programmet använder beräkningskapaciteten hos moderna grafikkort för att förkorta tiden för konvertering. Har provat programmet både på en fem år gammal dator (stationär Mac Pro) och på en ny bärbar dator (MacBook Pro Retina). Tiden för konvertering av en 30 min lång film i Full HD från MOV till MP4 var 8 min med den gamla datorn och 30 sek med den nya datorn. Det moderna grafikkortet förbättrar som synes prestanda dramatiskt!

Konvertering och bränning av DVD-skivor

Programmet kan användas för att konvertera kommersiella DVD-filmer till filer som kan spelas upp på dator eller surfplatta. Före konvertering måste man då en gång för alla ladda ner en fri plug-in som tar bort filmernas kopieringsskydd. Omvänt går det även att bränna DVD-skivor med egna filmer som då kan ha menyer för styrning av uppspelningen.

Nerladdning av filmer från YouTube

Du kan även använda programmet för att ladda ner filmer från YouTube så att de finns tillgängliga lokalt på datorn. Allra bekvämast sker detta via en plug-in som installeras i webbläsaren.

Pågående nerladdning av en film från YouTube till den egna datorn.

 

Wondershare Video Converter Ultimate kan köpas via nätet från nedanstående webbplats. Programmet finns tillgängligt i snarlika varianter både för Windows och för Mac OSX. Kostnaden för en licens är USD 59 vilket är prisvärt med tanke på de många funktionerna. Om du vill prova programmet före inköp så går det att ladda ner en tidsbegränsad testversion.

http://www.wondershare.net

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av juni.


© 2014 www.programsupport.se