ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport maj 2012

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om hur du visar presentationer med mobila enheter

Läsplattorna iPad 2 och iPad tredje generationen samt mobiltelefonen iPhone 4S kan anslutas till en HDTV eller datorprojektor och visa skärmbilden från valfri app med hög kvalitet på den anslutna enheten. Detta erbjuder en elegant möjlighet att visa presentationer framtagna antingen i dator eller med någon app på den mobila enheten.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Flytta motivdelar via Verktyg för innehållsmedveten flyttning i Photoshop CS6

Detta verktyg är en av de mest spektakulära nyheterna hos Photoshop CS6. Du kan flytta markerade motivdelar inom en bild till en annan position varvid programmet automatiskt fyller i tomrummet med pixlar från närliggande områden hos bilden.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips:

Skriv ut dubbelsidigt med din skrivare

I många sammanhang har man behov av att skriva ut dubbelsidigt, bl a för att minska mängden papper. Dubbelsidig utskrift sker med fördel via skrivare som har en duplexenhet men kan i nödfall även ske med valfri annan skrivare via manuell hantering av papperen.

Läs mer i avdelningen Problemlösning för utskrifter:

Adobe levererar CS6 både som paket och via molnet

Den senaste versionen av Adobes kontorssvit, Adobe CS6, levereras nu både som traditionellt paket och via den nya molntjänsten Adobe Creative Cloud. I Adobe CS6-paketet ingår programmen Photoshop CS6 Extended, Illustrator CS6, InDesign CS6, Acrobat X Pro, Flash Professional CS6, Flash Builder 4.6 Premium Edition, Dreamweaver CS6, Fireworks CS6, Premiere Pro CS6, After Effects CS6, Audition CS6, SpeedGrade CS6, Prelude CS6, Muse och Edge.

Adobe Creative Cloud

Ett abonnemang på Creative Cloud ger dig tillgång till alla programmen i CS6-paketet för 420 kr per månad under ett år. Du köper då inget traditionellt paket utan laddar ner de program du vill arbeta med och kör dem på din egen dator. I molntjänsten ingår även 20 GB fritt lagringsutrymme på Adobes servrar. Detta kan du använda för att dela filer med andra användare. Medlemskapet kan även tecknas för enstaka månader och kostar då 660 kr per månad.

Kunder som redan arbetar med program i CS3, CS4 eller CS5 erbjuds en lägre månadskostnad på 256 kr under första året.

Om du enbart behöver enstaka program, t ex Photoshop CS6, går det att prenumerera på detta för en månadskostnad på 168 kr under ett år.

Den nya betalningsmodellen kan vara ett prisvärt alternativ för användare som enbart behöver ha tillgång till programmen under en begränsad tidsperiod. Men ett fast relativt lågt månadspris tilltalar säkert även den som tycker att inköpspriset på 27900 kr för ett nytt komplett paket är magstarkt.

Nya möjligheter med InDesign CS6

InDesign CS6 har 120 förbättrade funktioner varav 40 är helt nya jämfört med tidigare version (CS 5.5). Bland de viktigaste nyheterna kan nämnas:

  • Flera nya funktioner för arbete med alternativa layouter vid parallell publicering både för tryck och för mobila enheter.

  • Nya verktyg Innehållssamling och Innehållsmontering underlättar återanvändning av objekt mellan olika projekt.

  • Förbättrade funktioner för framtagning av EPUB-böcker.

  • Nya verktyg för framtagning av PDF-blanketter med textfält, kryssrutor, knappar och listor.

Nästa månad kommer jag att publicera en PDF-rapport på ProgramSupport med utförlig information om de nya möjligheterna hos InDesign CS6.

Nya möjligheter med Photoshop CS6

Även Photoshop CS6 har fått ett stort antal nya funktioner. Den mest omedelbara förändringen är att programmet numera har ett mörkt gränssnitt, vilket underlättar granskning av bilder på skärmen. Bland flera andra nya funktioner kan nämnas:

  • Förbättrat verktyg för beskärning av bilder.

  • Utökade möjligheter för arbete med lager.

  • Nytt Verktyg för innehållsmedveten flyttning (beskrivs i eget avsnitt ovan).

  • Nya filter för att skapa selektiv oskärpa hos bilder, t ex för att minska skärpedjupet.

  • Nya funktioner för att redigera videofilmer via panelen Tidslinje.

  • Förbättrade funktioner för framtagning av 3D-bilder.

Nu är det dags att börja använda HTML 5

Den nya webbstandarden HTML 5 håller sakta men säkert på att etablera sig och har numera relativt bra understöd i de flesta moderna webbläsare. En av de viktigaste målsättningarna med HTML 5 är att förbättra strukturen hos webbplatser så att det blir lättare att utveckla webbsidor som fungerar på flera olika plattformar och med olika typer av läsenheter. Mobila enheter används ju i allt större utsträckning för att ta del av innehåll på webben.

Flera nya strukturelement

Flera nya element (taggar) som t ex <article>, <aside>, <figcaption>, <figure>, <footer>, <header>, <nav> och <section> gör det lättare att skapa webbsidor som fungerar problemfritt på flera olika webbläsare och läsenheter. Behovet av de idag så vanliga div-elementen kommer därmed att minska.

Exempel på webbsida uppbyggd med de nya strukturelementen i HTML 5.

API-regler förenklar framtagning av appar

HTML 5 har flera API-regler (Application Programming Interface) för hur olika tillämpningar skall fungera ihop med varandra. Detta kommer att underlätta framtagning av HTML 5-baserade appar som fungerar på olika plattformar. Med dagens teknik tvingas apputvecklare ta fram olika varianter för iOS, Android m fl operativsystem.

Uppspelning av video och ljud utan Plug-in

Hos tidigare versioner av HTML måste webbläsarna använda en Plug-in för uppspelning av video och ljud. I dessa sammanhang har Flash blivit en etablerad standard för uppspelning av video som då måste vara lagrad i filformatet FLV. Detta ger problem med läsenheter där det saknas nödvändig Plug-in för uppspelning, t ex iPhone och iPad.

Med HTML 5 är det istället webbläsaren själv som genomför uppspelning av video och ljud. Detta kräver dock moderna versioner av webbläsare som har understöd för denna typ av uppspelning.

Tyvärr har företagen bakom olika webbläsare haft svårt att enas om vilka filformat som deras program skall ha understöd för. Resultatet har blivit två olika läger som understöder var sina filformat. Nedanstående tabell ger en överblick över detta:

Webbläsare
Filformat för video
Filformat för ljud

Firefox 11+

WEBM

OGA

Google Crome 18+

WEBM

OGA

Opera 11+

WEBM

OGA

Safari 5+

MP4

M4A

Internet Explorer 9+

MP4

M4A

Framtiden får utvisa om branschen lyckas enas om samma filformat för video och ljud. För närvarande pekar det mesta mot att vi får leva med alla fyra formaten.

Eftersom video och ljud i HTML 5 inte kräver någon Plug-in blir koden för att anropa mediafiler väldigt enkel. Om du vill gardera dig så att alla webbläsare klarar uppspelningen så kan du använda dubbla anrop till alternativa filer.

Nödvändig kod för att spela upp video och ljud i HTML 5. Lägg märke till att man anropar två alternativa filtyper så att uppspelningen fungerar med de flesta webbläsare.

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av juni.

© 2012 www.programsupport.se