ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport maj 2010

Dags för ännu ett nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Lägg till djup hos former i PowerPoint 2007

PowerPoint 2007 erbjuder ett överflöd av möjligheter för att lägga till djup, skuggning och andra effekter till former. Men det är inte helt enkelt att hitta dessa funktioner hos programmet.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Skapa en gemensam PDF-fil från flera dokument

I många fall har man behov av att skapa en gemensam PDF-fil från flera olika dokument, såväl befintliga PDF-filer som dokument i andra filformat.

Läs mer i avdelningen Användartips till Acrobat:

Skapa kontaktkarta av fotografier med Adobe Bridge CS4

Av någon outgrundlig anledning har Adobe tagit bort den användbara funktionen Kontaktkarta från Photoshop CS4. Men du kan använda Adobe Bridge CS4 för att få ungefär samma resultat i en PDF-fil.

Börja med att i Bridge navigera till den mapp där bilderna finns och markera önskade bilder i panelen Innehåll. Välj därefter kommandot Fönster-Arbetsyta-Utdata vilket tar fram panelen Utdata. Du kan välja mellan att skapa en PDF eller ett Webbgalleri (webbsida med bilder) och ställa in flera detaljer för hur bilderna skall arrangeras och presenteras. När du är klar med alla inställningar skapas PDF-filen via ett klick på knappen Spara längst ner i panelen Utdata.

Så här använder du Adobe Bridge CS4 för att skapa en PDF-kontaktkarta med markerade bilder.

Adobe har presenterat version CS5 av sina grafiska program

Lagom till sommaruppehållet har Adobe lanserat nya versioner av sina program InDesign, Photoshop, Illustrator, Flash och Dreamweaver. Som helhet kan man konstatera att de nya programmen har relativt få helt nya funktioner men ett flertal finputsningar.

Photoshop CS5

Photoshop som firar 20-års jubileum i år har fått flera förbättringar för arbete med retusch och markeringar.

  • Med funktionen Refine Edge går det betydligt lättare att frilägga svåra motiv som har hårstrån och andra besvärligheter.
  • Utökade funktioner för att ta fram HDR-bilder där man tagit flera exponeringar på samma motiv och där programmet då kan skapa en sammansatt bild med större tonomfång.
  • Programmet kan helt automatiskt korrigera vanliga linsfel via en inbyggd lista över de flesta utbytbara objektiv till systemkameror.
  • Den mest spektakulära nyheten är att programmet nu kan måla bort störande element ur bilder via en funktion som benämns Content -Aware (inte översatt ännu). När du aktiverar denna funktion hos Smart Lagningspensel ersätter programmet automatiskt valda områden med lämpligt innehåll från omgivningen.

Den nya funktionen Content-Aware gör det lätt att måla bort kakorna hos originalbilden överst.

InDesign CS5

Bland de viktigaste nyheterna hos InDesign CS5 kan nämnas:

  • Programmet kan nu skapa PDF-filer i bakgrunden samtidigt som du arbetar vidare med annat.
  • Det går lättare att hantera och rotera bilder direkt med muspekaren.
  • När du packar projekt och flyttar dem till andra datorer installeras nu teckensnitt automatiskt.
  • Nya möjligheter att skapa animeringar och hantera video direkt i programmet. Resultatet kan förhandsgranskas via nya paneler.
  • Lägg märke till att du inte kan spara till äldre filformat med CS5!!

De nya programmen kommer att levereras under sommaren med början i engelska språkvarianter. När de svenska språkvarianterna finns tillgängliga kommer mer utförlig information här hos ProgramSupport. Om du är otålig och redan nu vill prova de nya funktionerna hos programmen i CS5 kan du ladda ner testversioner från Adobes webbplats:

http://www.adobe.com/se/downloads/

Användbar sajt om arbete med PDF

På nätet finns massor med sajter som erbjuder information om Acrobat för vana användare. Tycker personligen att PlanetPDF är den bästa även om mängden information är väldigt omfattande. Prova själv via nedanstående länk:

http://www.planetpdf.com


Det var allt för den här gången. Hoppas du får en skön och avkopplande sommar. I augusti kommer ett välfyllt nyhetsbrev efter en längre semester som jag behöver pga långvarig sjukdom.

© 2010 www.programsupport.se