ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Maj 2021

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Proffsiga övertoningar hos InDesign via färger som passar ihop

InDesign har kraftfulla verktyg för att skapa och hantera övertoningar. Det är därför lätt att ta fram tonade färgplattor där färgen ändras kontinuerligt mellan två valfria färger. Men det är inte lika enkelt att välja färger som passar ihop så att övertoningen får hög kvalitet.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign

Lägg in vattenstämpel hos Word-dokument

Vattenstämplar som upprepas nertonade på varje sida bakom texten i ett dokument är ett effektivt sätt att upplysa läsaren om att dokumentet innehåller information som bör behandlas med viss försiktighet. En vattenstämpel kan varna för att informationen är preliminär, konfidentiell, ej får kopieras mm.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Använd din digitalkamera som webbkamera via Cam Link 4k

Antalet digitala möten via program som Teams, Zoom m fl har ökat explosionsartat under Coronapandemin. De flesta bärbara datorer har en inbyggd webbkamera som tillsammans med datorns mikrofon används av mötesprogrammen. Stationära datorer kan kompletteras med en extern webbkamera som då även innehåller en mikrofon.

Begränsningar hos webbkameror

Webbkameror har flera begränsningar jämfört med andra digitalkameror:

  • Upplösningen hos videosignalen är begränsad till 1280x960 eller i bästa fall 1920x1080 pixlar.
  • Sensorn hos de flesta webbkameror har relativt dålig ljuskänslighet vilket ger en grynig bild inomhus i svagt ljus.
  • Objektiven hos webbkameror är vidvinkliga vilket innebär att de visar en stor del av omgivningen i lokalen.
  • Vidvinkliga objektiv har stort skärpedjup vilket gör det svårt att framhäva huvudpersonen via en oskarp bakgrund.

Inbyggd webbkamera med vidvinkelobjektiv hos en bärbar dator.


Adaptern Cam Link 4k omvandlar HDMI så att digitalkameror kan anslutas via USB 3

De allra flesta moderna digitalkameror, både kompaktkameror och systemkameror, erbjuder numera även videoinspelning med hög kvalitet. Om kameran har en HDMI-port så är det möjligt att ansluta videosignalen via adaptern Cam Link 4k till USB3-porten hos en dator. Videosignalen från digitalkameran (inkl ljud) blir då tillgänglig som en alternativ webbkamera i datorn. Detta gör det möjligt att eliminera de ovan beskrivna begränsningar som traditionella webbkameror har.

Adaptern Cam Link 4k har ett rekommenderat ca pris på 1389 kr exkl moms. Mer information om adaptern hittar du på leverantören Elgatos webbplats:

https://www.elgato.com/sv/cam-link-4k

 

Cam Link adaptern ansluts mellan HDMI-kontakten hos kameran och datorns USB 3-port. Du behöver en kabel med fullstor HDMI i ena ändan (till adaptern) och Mini HDMI i andra ändan (till kameran).Cam Link 4k är mycket lätt att använda. Adaptern kräver inga drivrutiner utan fungerar direkt när du ansluter den till USB 3-porten hos en dator med Windows eller MacOS. Allt du behöver göra är att i mötesprogrammet välja alternativet Cam Link 4k istället för datorns vanliga webbkamera och mikrofon.

Rekommenderade inställningar hos mötesprogrammet Zoom för att aktivera såväl video som ljud via adaptern Cam Link 4k.
 

För att få bästa möjliga ljud med din digitalkamera rekommenderas att du utrustar den med en extern mikrofon. Om du tänker använda kameran under långa arbetspass är det också lämpligt att spänningsmata kameran via en separat nätdel istället för det inbyggda batteriet.

Se till att kameran är inställd för Clean HDMI

När man tar ut videosignalen från en digitalkamera via HDMI-porten så är det många kameror som från början visar kamerans olika inställningar runt bilden. Detta är naturligtvis inte önskvärt när man tänker använda kameran som en webbkamera.

Hos vissa äldre digitalkameror går det inte att stänga av statusvisningen för att få Clean HDMI, vilket innebär att de inte kan användas som webbkameror.

Den äldre kameran Canon EOSM ger bra bild men visar tyvärr kamerans inställningar runt bilden (inte möjligt att få Clean HDMI).


De flesta moderna digitalkameror låter dig stänga av statusvisningen (Clean HDMI) via ett menyalternativ. Detta gäller för Canon EOS 5D Mark IV, alla modeller av Canon EOS R, Canon EOS 90D, Canon EOS M6, Nikon D750, Nikon D800, Nikon D850, de allra flesta kameror från Sony m fl. Elgato har en lista över kompatibla kameror på sin webbplats.

Kameran Canon EOS 5D Mark IV låter dig via ett menyval dölja kamerans inställningar (Clean HDMI aktivt).

 


Remove.bg – tjänst på nätet som frilägger bilder automatiskt

Hos många digitala fotografier har man behov av att frilägga huvudmotivet från omgivningen. Härigenom blir det möjligt att lägga in en mer passande bakgrund eller infoga de frilagda bilderna i webbsidor eller presentationer.

Friläggning kan utföras med Photoshop men räkna med att arbetet kan ta lång tid för bilder där huvudmotivet har låg kontrast mot omgivningen. Du kan därför spara massor med tid genom att använda tjänsten Remove.bg som finns tillgänglig kostnadsfritt via nätet på nedanstående adress:

https://www.remove.bg/

Tjänsten är mycket lätt att använda

När du anropar tjänsten i din webbläsare så visas en startsida med information om villkoren för användning. Om du enbart behöver utföra enstaka friläggningar så kan tjänsten användas kostnadsfritt. Vid mer regelbunden användning så kan du prenumerera månadsvis eller köpa enstaka Credits. Priset per omvandling blir då mindre än 1 USD per bild.

Tjänsten har understöd för bilder lagrade i filformaten JPEG och PNG.

För att genomföra friläggning av en bild drar och släpper du bildfilen till det blå området Upload image.

Startsidan hos tjänsten Remove.bgNär du dragit önskad bild till startsidan så analyseras motivet vilket tar ett par sekunder. Motivet visas sen i tjänstens fönster där du kan välja mellan Original eller Removed Background för studera resultatet av friläggningen.

Tjänsten har analyserat din PNG-bild och du kan nu granska friläggningen genom att klicka på knappen Removed Background.


Om du är nöjd med friläggningen så kan du ladda ner en frilagd kopia via någon av de två knapparna Download eller Download HD, där den första enbart hämtar en lågupplöst version. Före nerladdning får du en uppmaning att logga in med ett konto. Men om du enbart använder tjänsten sporadiskt så kan du frilägga bilder gratis.

Den frilagda bilden presenteras nu i tjänstens fönster.


Vid behov kan du klicka på knappen Edit vilket ger dig möjlighet att välja in olika alternativ för hur mycket oskärpa som skall appliceras på omgivningen kring det frilagda motivet.

Bra resultat även för relativt svåra motiv

Tjänsten Remove.bg klarar även relativt svåra motiv men räkna inte med att resultatet blir helt perfekt. Hos vårt motiv så finns det kvar lite gräs i underkanten av statyn. Men i de flesta fall spelar sådana små defekter ingen roll. Detta måste naturligtvis vägas mot den tidsbesparing som tjänsten erbjuder.

För den som inte har tillgång eller vana vid Photoshop så är tjänsten ett självklart val.

Den frilagda bilden har här öppnats i Photoshop för att illustrera hur effektiv friläggningen har blivit. Rutmönstret symboliserar genomskinliga områden hos bilden.

 

 

Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en skön och avkopplande sommarledighet. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti.© 2021 www.programsupport.se