ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport juni 2012

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Rapport om nya möjligheter med InDesign CS6

InDesign CS6 har flera nya funktioner som låter dig anpassa layouten hos dokument för både traditionell publicering och för elektroniska dokument till olika mobila enheter. En annan välkommen nyhet är att programmet nu har inbyggda verktyg för framtagning av PDF-blanketter.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Ny förbättrad kalkeringsfunktion hos Illustrator CS6

En av de viktigaste nyheterna hos Illustrator CS6 är att programmet fått en kraftigt förbättrad kalkeringsfunktion som både arbetar snabbare och ger betydligt bättre resultat än hos tidigare versioner av programmet.

Medlemmar kan läsa mer i Användartipsen till Illustrator:

Minska skärpedjup med de nya oskärpeverktygen hos Photoshop CS6

Kort skärpedjup kan vara ett bra hjälpmedel för att frilägga huvudmotivet från en störande bakgrund. Om en bild har exponerats med för stort skärpedjup kan du i efterhand betona huvudmotivet genom att med Photoshop göra omgivningen oskarp. Photoshop CS6 har nya Oskärpeverktyg som underlättar sådan efterbehandling avsevärt.

Medlemmar kan läsa mer i Användartipsen till Photoshop:

Bädda in teckensnitt i Word- och PowerPoint-dokument

Om du arbetar med teckensnitt som inte är standard i Windows så är risken stor att dina dokument ändrar utseende när de öppnas på en annan dator som saknar dina teckensnitt. Problemet kan lösas genom att du bäddar in teckensnitten i dokumenten så att de följer med och kan användas av den mottagande datorn.

Läs mer i avdelningen Problemlösning Teckensnitt:

Apple visar vägen med ny MacBook Pro som har högupplöst bildskärm

Apple har under årens lopp gjort sig kända för att driva på datorutvecklingen med innovativa och väldesignade produkter. Nya bärbara MacBook Pro höjer ribban för konkurrenterna på flera olika sätt. Bland de viktigaste nyheterna hos maskinen kan nämnas:

  • 15,4 tums Retina-display med 2880 x 1800 pixlar vilket ger en upplösning på 220 ppi. Kvaliteten hos text och bild blir därmed nästan lika bra som hos en trycksak. Arbetsytan motsvarar en bildskärm med storleken 32 tum!

  • Datorn har varken inbyggd DVD-enhet eller traditionell hårddisk utan istället en snabb och strömsnål SSD-disk med 256, 512 eller 768 GB kapacitet.

  • Maskinen har en fyrkärnig Intel Core i7 processor med klockfrekvens upp till 3,6 GHz.

  • Internminnet är 8 GB som standard och kan byggas ut till 16 GB.

  • Maskinen är bara 1,8 cm hög och väger 2 kg.

  • Datorn har gott om portar, två Thunderbolt, två USB3, en HDMI, en hörlursutgång och en SDXC-kortplats.

  • Drifttiden anges till 7 timmar och standbytiden till 30 dagar.

Men smakar det så kostar det naturligtvis också en hel del. Rekommenderat ca pris för den enklaste konfigurationen är 21596 kr exkl moms.

Retina MacBook Pro levereras med Mac OSX Lion. Apple har dessutom tagit fram nya versioner av programmen Aperture 3.3, Final Cut Pro X 10.05, iMovie 9.06 och iPhoto 9.3 som understödjer den höga skärmupplösningen hos den nya datorn.

Apple MacBook Pro Retina siktar mot stjärnorna för den som har råd med ett inköp.


Det var allt för den här gången. Hoppas du får en stimulerande och avkopplande sommarledighet. Nästa nyhetsbrev kommer redan i början av augusti eftersom jag kommer att åka på en filmexpedition till Yellowstone nationalpark i USA under 4 veckor i aug - sept.

© 2012 www.programsupport.se