ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport juni 2009

Här kommer vårens sista nyhetsbrev med tips till dina grafiska program.

Omvandla pappersdokument till sökbara PDF-filer via OCR-funktionen i Acrobat

Acrobat Professional har en mycket användbar funktion som via en kopiator eller bildläsare med arkmatare kan läsa in pappersdokument och helt automatiskt identifiera texten hos sidorna så att de blir sökbara i PDF-filen.

Medlemmar kan läsa mer om OCR-funktionen i Acrobat här:

Arbeta med de nyaste versionerna av dina grafiska program

De flesta programleverantörer tar regelbundet fram felrättningar som normalt görs tillgängliga via webben. Semesterperioden brukar vara ett bra tillfälle att förnya sin dator med de senaste programversionerna. I avdelningen Programbanken finns information om aktuella programversioner och länkar till leverantörernas webbplatser där du kan hämta kostnadsfria felrättningar.

Gå till avdelningen Programbanken:

Avdelningen boktips är uppdaterad

Om du är på jakt efter intressant sommarläsning rekommenderas avdelningen boktips. Här finns information och omdömen för mer än 130 läsvärda böcker om grafiska program. Alla beskrivna böcker har länkar till förlagens webbplatser.

Gå till avdelningen boktips:

Fjärrstyr Canons systemkameror via iPhone eller iPod Touch

Varje dag lanseras flera nya användbara programhjälpmedel till Apple iPhone och iPod Touch. Ett av de mest innovativa programmen är DSLR Camera Remote som låter dig använda telefonen som trådlös fjärrkontroll för att ställa in kameran, exponera och faktiskt även granska bilder via telefonens färgdisplay. Programmet fungerar med de flesta moderna modeller av digitalkameror från Canon, bl a EOS 1D, EOS 5D, EOS 20D, EOS 30D, EOS 40D och EOS 50D.

Programmet är mycket användbart vid fotografering av bröllop, barn, sport, djur samt för att ta självporträtt. Bäst resultat får du naturligtvis med kameran monterad på stativ.

Programmet DSLR Camera Remote består av två delar. Den ena delen installeras på datorn, Mac eller Windows, medan själva programmet som utför fjärrstyrningen installeras i iPhone eller iPod Touch. Kameran ansluts till datorn via den USB- eller Firewire-kabel som följer med kameran. Datorn måste vara ansluten till ett trådlöst nätverk vilket även telefonen kommunicerar med.

När allt är inkopplat och kameran påslagen visas en kontrollpanel på telefonen där du kan ställa in exponeringstid, bländare, exponeringskompensation, ISO, bildkvalitet och vitbalans. När du exponerat via en knapp i kontrollpanelen visas bilden på telefonens display. För att granska bildens kvalitet kan du dessutom zooma in den till 100% storlek.

På displayen hos iPhone kan du
manövrera kameran och granska bilder.

Om du arbetar med en kamera som har understöd för LiveView, t ex EOS 40D, EOS 50D eller EOS 5D Mark II, kan du även granska bilden före exponering.

Företaget bakom programmet DSLR Camera Remote har aviserat att man håller på och utvecklar en version även för Nikons systemkameror.

Mer information om programmet hittar du på företaget OnOne Softwares webbplats:

http://www.ononesoftware.com

Kommande information under hösten

Under hösten kommer flera nya rapporter om språkverktyg i dator, Mac OS X Snow Leopard samt presentationer med dator. Avdelningen Problemlösning kommer att utökas med en ny del som beskriver hur du undviker problem vid framtagning och efterbehandling av PDF-filer. Dessutom kommer avdelningen användartips att utökas med programmen Adobe Bridge och Adobe Lightroom.


Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en skön sommar och är tillbaka i mitten av augusti då nästa nyhetsbrev kommer.


© 2009 www.programsupport.se