ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport juni 2007

Här kommer vårens sista nyhetsbrev med tips till dina grafiska program.

Rapport om säker och bekväm lagring av digitala bilder

Avdelningen Rapporter har utökats med en nerladdningsbar PDF-fil som beskriver hur du lagrar och hanterar din allt mer växande samling av bilder från digitalkameror så att bilderna både finns bekvämt tillgängliga och är säkert arkiverade.

Medlemmar kommer åt rapporten här

Automatisk namnändring av bilder från digitalkameror

Digitalkameror namnger bilder via ett kryptiskt system som lämnar mycket övrigt att önska för identifikation av bilderna. När bilder kopieras över från minneskorten till datorns hårddisk är det därför mycket lämpligt att ändra filnamnen till texter som bättre beskriver och kategoriserar bilderna.

Läs mer om automatisk namnändring av bilder

Acrobat 8.1 är anpassad för Windows Vista och Office 2007

Adobe har tagit fram en kostnadsfri uppgradering till Acrobat 8 som fungerar fullt ut med Windows Vista och Office 2007. Förutom allmänna felrättningar vid körning i Windows Vista så går det nu att skapa PDF-filer i Office 2007 via makrot PDFMaker, som anpassats till det nya kontorspaketet från Microsoft.

Hämta kostnadsfri uppgradering till Acrobat 8.1

Adobe levererar svensk version av CS3-paketet

Precis innan sommaren har Adobe börjat leverera de svenska versionerna av programmen InDesign CS3, Photoshop CS3, Illustrator CS3, Dreamweaver CS3 och Flash CS3. Du kan antingen köpa traditionella programpaket i kartong eller välja nerladdningsbara varianter. Om du enbart vill prova de nya svenska programmen går det även att hämta 30 dagars testversioner från nedanstående webbadress:

Hämta kostnadsfria testversioner av programmen i Adobe CS3

FreeHand läggs ner men GoLive lever kvar ett tag till

När Adobe köpte företaget Macromedia var det många som förutspådde att man skulle lägga ner utvecklingen av programmet FreeHand, som konkurrerar direkt med Adobe Illustrator. Adobe har nu officiellt deklarerat att så blir fallet och rekommenderar alla användare av FreeHand att uppgradera till Illustrator.

Även Adobes egna program GoLive som konkurrerar med marknadsledaren Dreamweaver såg till en början ut att få dela FreeHands öde. Till mångas förvåning har Adobe nyligen presenterat GoLive 9 för både Mac och Windows. Programmet säljs oberoende av CS3-paketet där Dreamweaver ingår. Bland de viktigaste nyheterna hos GoLive 9 kan nämnas att programmet är optimerat för Intel Mac, har bättre understöd för CSS och bättre integration med övriga program i CS3-paketet.

En uppgradering till GoLive 9 kostar 1780 kr, finns enbart i engelsk version och måste laddas ner från Adobes webbplats.

Läs mer om GoLive 9

Kommande information hos ProgramSupport

I mitten av augusti kommer en utförlig rapport om nya möjligheter hos programmen i Adobe CS3. Senare under hösten kommer även rapporter om blanketthantering via Adobe Acrobat, digitalfotograferng via RAW-format samt möjligheter hos fotobehandlingsprogrammen Aperture och Lightroom.

Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en skön sommar och är tillbaka i augusti då nästa nyhetsbrev kommer.

© 2007 www.programsupport.se